Italská antuka české tenistky pořádně spálila

Lucie Hradecká, foto: ČTK

České tenistky utrpěly pořádný debakl. V semifinále Fed cupu podlehly na římské antuce domácím Italkám hladce 0:5. Kvarteto Šafářová, Kvitová, Hradecká a Peschkeová dokonce neuhrálo ani set.

České tenistky, které kvůli sopečnému prachu cestovali do "věčného města" místo letadlem autem, odjížděly s otevřeným hledím a cílem favorizované Italky překvapit. Z toho, že soupeřky v posledních pěti ročnících nejprestižnější ženské týmové tenisové soutěže čtyřikrát postoupily do finále a že zároveň obhajují titul, si vůbec nic nedělaly. Před pátečním losováním se spekulovalo, komu z trojice Lucie Šafářová, její jmenovkyně Hradecká a Petra Kvitová přidělí pro sobotní dvouhry nehrající kapitán Petr Pála tzv. černého Petra. Volba nakonec padla na posledně jmenovanou, což Pála vysvětlil takto:

Lucie Hradecká,  foto: ČTK
"Měl jsem to v hlavě delší dobu a tak jsem jen čekal, zda budou holky po zdravotní stránce v pořádku. Máme před sebou doufám, čtyři vyrovnané dvouhry, je třeba tu zátěž rozložit a mně se to takto zdá nejschůdnější, pokud chceme proti Italkám uspět."

Narozdíl od mnoha předchozích duelů tentokrát Petr Pála nebyl prorokem, ale o tom až později. Nejprve dejme slovo Lucii Hradecké, která byla vylosována do úvodní dvouhry proti italské jedničce a 15. hráčce světa Flavii Pennettaové. Hradecká neměla v sezóně zrovna oslnivé výsledky, i když na druhé straně je potřeba říct, že má týmového ducha a z psychicky vypjatých soubojů se jí narozdíl od některých kolegyň nepodlamují kolena. O své nominaci se dozvěděla pár hodin před losováním a rozhodně neskrývala spokojenost.

"Když mi ráno kapitán řekl, že mám důvěru do singlu, tak mě to potěšilo. Doufám, že nebude pršet, aby se zápas nemusel přerušovat. S Flavií jsem nikdy nehrála, půjdu do toho naplno a uvidíme."

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Hradecká se do italské soupeřky pustila bez respektu a rychle šla do vedení 4:1. Jenomže poté se jakoby zasekla a Pennettaová pěti hrami v řadě za otočila výsledek úvodní sady na 6:4. Druhý set proběhl jako přes kopírák. Naše tenistka opět vedla 4:1 a znovu tento nadějný náskok promrhala. Italka zpřesnila hru, přidala na agresivitě, méně kazila a tak po hodině a půl připsala na konto domácích první bod. Hradecká popsala důvody klíčového zlomu v utkání.

"Trochu mi ztuhly ruce i nohy. Uvědomila jsem si, že se dá porazit. Pak na mě padla nervozita, ona začala hrát lépe, nedělala tolik chyb a navíc já hodně kazila."

Kdyby jen někdo tušil, že to byl ze strany českého družstva nejpovedenější duel z celého víkendu. Do dalšího duelu si česká jednička Šafářová na Schiavoneovou docela věřila.

"Má výbornou defenzívu, hodně běhá a hraje lifty. Nemůžu příliš riskovat, ale musím být agresivní, tlačit jí a nehrát příliš dlouhé výměny."

Škoda, že si brněnská rodačka Lucie Šafářová nevzala svá vlastní slova více k srdci. V zápase nebyla schopna nic kloudného vymyslet a postupem času se propadala do čím dál větší beznaděje. Zkušená Francesca Schiavoneová jí doslova smetla z kurtu, když vyhrála po setech 6:0 a 6:2. Nehrající kapitán Pála se přes nepříznivý vývoj duelu snažil před nedělním pokračováním zachovat optimismus.

Lucie Šafářová,  foto: ČTK
"Jsou obrovskými favoritkami, třeba si budou myslet, že už to mají v kapse. Kdyby se povedlo vyhrát první zápas, tak mohou znervóznět. Zítra je jiný den a třeba se to otočí. Určitě se ale dá s nimi hrát."

Jenomže vyhrát úvodní dvouhru se nepovedlo a to ani náhodou. Petr Pála se naopak záhy přesvědčil o tom, jak umí být tenis krutý. A to přesto, že zamíchal sestavou. Vyřadil mdlou Šafářovou a na kurt poslal Petru Kvitovou. Ta má ve Fed cupu úžasnou bilanci 4:0 v sobotních dvouhrách, jenomže v neděli jí to jde o poznání hůře. Navíc se spíše počítalo, že její herní styl bude platit na Schiavoneovou, ale jelikož zaskakovala za Šafářovou, musela nastoupit proti Pennettaové. V úvodní sadě sice utekla ze dvou setbolů, ale následná zkrácená hra se stala nejen pro ni, ale pro celé české družstev labutí písní. České tenistky nakonec dospěly k potupné porážce 0:5, když na římském antukovém Foru Italicu neuhrály na domácí ani jednu sadu. Pálovi se tak utkání nehodnotila zrovna dobře.

"Porážka 0:5 není příjemná. Určitě jsme dostali lekci z antukové hry, jak se na tom má hrát a pohybovat. Čekali jsme ale, že budou hrát takhle dobře, naše holky by musely být na maximu své výkonnosti, aby sehrály vyrovnanější zápasy."

Z porážky však netřeba dělat tragédii, neboť český tenis dlouhodobě potvrzuje svou kvalitu. Ženy se podruhé za sebou kvalifikovaly do elitního kvarteta a muži po loňské finálové účasti v Davisově poháru budou zhruba za dva měsíce bojovat mezi nejlepší osmičkou na horké antuce v Chile. Takovou bilancí se může pochlubit pouze Rusko.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio