Davis Cup byl vrcholem Štěpánkovy kariéry

Radek Štěpánek, Foto: ČTK

Několik titulů z dvouhry i čtyřhry, bronz z olympiády ve smíšené čtyřhře i Davisův pohár má ve svém profesionálním životopise Radek Štěpánek. Další úspěchy už ale nejspíš nepřibydou, český tenista se rozhodl svou profesionální kariéru ukončit.

Radek Štěpánek,  Foto: ČTK
Radku Štěpánkovi je 38 let a za koncem jeho kariéry stojí zdravotní problémy, opakovaně jej trápily potíže se zády. „Zjistil jsem, že bych nerad riskoval své zdraví. Čeká mě další životní etapa, musím ale zůstat realistou a vědět, co si to tělo může a nemůže dovolit. Nebudu jej dál tlačit na hranu, to jsem dělal dlouhou dobu." O své budoucnosti ale ještě Štěpánek zatím jasno nemá, vše si chce v klidu rozmyslet. A tenis z jeho života prý určitě nezmizí.

Další tenisová role?

Kariéra Radka Štěpánka byla poměrně bohatá a dá se v ní najít několik vrcholů, říká sportovní komentátor Jan Hloch:

"Radek Štěpánek vyhrál pět singlových titulů na okruhu ATP. Dále se mu povedlo vyhrát dvakrát grandslam v deblu. Dokázal se dostat do první desítky ve světovém žebříčku, což mnozí odborníci, kteří viděli jeho ne úplně technický forhend, svého času vylučovali. Tam se ukázala jeho zarputilost a také to, že neváhal investovat do poměrně širokého realizačního týmu. Pomohl mu také Petr Korda, který mu dělal dlouhou dobu mentora. Přestože je tenis individuálním sportem, tak Štěpánek svůj úplný vrchol zažil v týmovém duchu, kdy se svými spoluhráči a pod vedením kapitána Jaroslava Navrátila vyhrál dvakrát Davisův pohár. To byl absolutní vrchol, protože v tenisu má tato soutěž pořád velký zvuk. Je to prostě slavná salátová mísa."

Radek Štěpánek,  Foto: ČTK
Radek Štěpánek říká, že ještě přesně neví, co bude dál dělat. Co může takový tenista, kterému není ani 40 a odchází "do důchodu", vůbec dělat?

"Restart kariéry není vždycky jednoduchý. O tom by mohli vyprávět nejen tenisté, ale třeba i někteří fotbalisté. U některých to dokonce skončilo sebevraždou, někteří se stali malíři pokojů...Je opravdu velmi složité psychicky se nastavit na to, že člověk není najednou tím oslavovaným hrdinou, není každou chvíli v médiích a není středobodem sportovního světa. Z tenisu jsou známé případy Björna Borga a Borise Beckera, velkých šampionů, kteří zkrachovali v rámci svých ne úplně ideálních investic. Ta kariéra se může vyvinout různými směry. U Radka Štěpánka se hodně spekuluje o tom, že by měl nahradit Jaroslava Navrátila na pozici nehrajícího kapitána daviscupového týmu. On nejspíš bude chtít zůstat u tenisu, protože se ukazuje, i proto, jak hrál dlouho, do osmatřiceti let, tak jej tenis pro něj prakticky vším a neumím si jej představit v jiné roli než nějaké tenisové."

klíčové slovo:
spustit audio