Staronový prezident ČTS Ivo Kaderka má s naším tenisem smělé plány

Ivo Kaderka, foto: ČTK

V ruchu olympijských klání a cinkotu medailí poněkud zapadla zpráva o znovuzvolení Iva Kaderky prezidentem českého tenisového svazu. Po osmi letech v čele našeho tenisu tak před ním stojí další čtyřleté období. Po jeho stabilizaci se teď chce pokusit na mnoha frontách zaútočit na vrchol.

Když se Ivo Kaderka ohlédne za svým dosavadním působením v domácím tenisovém hnutí, vidí splněné úkoly na prvním místě v oblasti mládeže.

Ivo Kaderka,  foto: ČTK
"Já si myslím a jsem o tom hluboce přesvědčen, že ČTS se po osmi letech dostal na úroveň konsenzuálního, klidného, vyrovnaného prostředí, ve kterém má majorita jeden společný cíl - táhne za jeden provaz. Je to svaz, který je mimořádně ekonomicky zajištěn a má sofistikovaný systém řízení, pracují v něm profesionálové a tak v tuto chvíli je to tak, jak to má být. Na rozdíl od doby před osmi lety, kdy tady např. nebylo jediné TSM, dneska jich je šestnáct, máme střediska vrcholového tenisu, dvě národní tenisová centra. Ročně vyjíždí šedesát reprezentačních týmů, máme tady pětapadesát mezinárodních akcí a co se týče juniorů, jsme první zemí na světě v organizování jejich turnajů."

Do nejbližších let si vytyčil následující cíle.

"Priority, se kterými jsem před osmi lety začal v žádném případě nezměním. Tou první je podpora mladé tenisové generace a investice, protože my se takto díváme na každou korunu. Podpora k ní bude směřovat tak, aby mohli vyrůstat další tenisoví šampioni a výsledky osmileté práce tady už dneska máme. V podstatě český tenis je co se týče úspěchů a účasti na grandslamových turnajích čtvrtou velmocí na světě, v juniorech jsme světová špička."

Mediální přízeň rozhodně neodpovídá tomu, že má ČTS po fotbale druhý nejvyšší počet registrovaných jedinců. Přesto se v ČR stále rodí tenisoví talenti, kteří dosahují nejen skvělých výsledků v mládežnických kategoriích, ale rostou z nich i velcí hráči.

"Souvisí to s tím, co už jsem říkal. Prostě do nich investujeme, máme tady spoustu mezinárodních turnajů od mladších žáků až po muže a ženy, na rozdíl od jednoho velkého turnaje, který v podstatě spolykal veškeré finanční prostředky. Jdeme jinou cestou, než před mnoha lety a proto máme tolik hráčů, kteří se derou dopředu a hodně o nich uslyšíme. Co se týče pozornosti médií. My netoužíme být na prvních stranách bulváru. U nás nenajdete skandály, maléry, neplavou u nás kapříci. Nestává se, aby sportovní svaz a jeho představitelé šli proti reprezentantům a např. pomalu vyautovali takovou hvězdu, jako je Kateřina Neumannová. Nad tím se tomu, kdo má rád sport absolutně zastavovat rozum, u nás prostě nic takového není."

Výkladní skříní každé národní tenisové federace jsou týmové soutěže. Prezident svazu je v otázce budoucnosti našich celků v Davisově poháru i Fed cupu velkým optimistou.

"Nebude to tak dlouho trvat a porazit český fedcupový tým bude opravdu velký kumšt. Jak už dnes hraje Vaidišová, která bude velice brzy hráčkou první světové desítky, to jak budou hrát pokud se nezraní Lucka Šafářová, Katka Böhmová a spousta mladých holek, který jsou kolem nich - ten tým má opravdu velkou budoucnost. Co se týče Davisova poháru, to je velice specifická soutěž. Když se nám podaří, že bude hrát v optimální formě Tomáš Berdych a s ním někdo druhý, kdo mu bude žebříčkově nablízku, já bych byl nejraději, kdyby to byl v danou chvíli Radek Štěpánek, i když s ním jsou v poslední době starosti, ohledně startu v Davis cupu. Ale když se potká Štěpánek s Berdychem v optimální podobě, tak mohou celý Davisův pohár vyhrát."

Bohužel Radek Štěpánek už se potřetí za sebou postavil zády k našemu daviscupovému týmu a nepřímo tak naložil hlavní díl odpovědnosti na bedra Tomáše Berdycha. Lze jen doufat, že se jí v nadcházejícím utkání v Maroku zhostí dvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí podobně skvělým způsobem, jako to předvedl v posledním zápase s Německem, kde porazil hráče světové extratřídy Haase i Kiefera. Tenis však i nadále zůstane především individuálním sportem. Nejvyšší metou jsou v tomto ohledu grandslamové turnaje. Na nich by měli naši reprezentanti brzy navázat na slavnou minulost, i když konkrétní termín není lehké stanovit.

"To neumím říct, protože neumím věštit ze skleněné koule, ale může se to stát a ten pronikavý úspěch v konkurenci, která je neobvyklá - světová tenisová mapa je úplně jiná, než byla před patnácti lety. V této obrovské globální konkurenci je samozřejmě nesmírně složité se na grandslamech dostávat do závěrečných kol, ale věřte, že ten úspěch brzy přijde a bude u jmen jako Vaidišová, Berdych nebo někdo další."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio