Tomáš Berdych se chystá zpět do elitní světové tenisové desítky

Tomáš Berdych, foto: ČTK

Tomáš Berdych opanoval asijské turné. V thajském Bangkoku prošel do semifinále a v japonském Tokiu dokonce triumfoval. Třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí si tak připsal na své konto premiérový turnajový titul v letošní sezóně a celkově čtvrtý v kariéře.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Český tenista cítil formu už před odletem do Asie, ovšem výsledné skóre: 8 vítězství a jediná porážka ho mile překvapila.

"Trénovali jsme poctivě, všechno bylo bez problémů, dařilo se mi tam už loni, takže jsem se do Asie vyloženě těšil. Všechno nasvědčovalo, že by to mohlo dopadnout dobře, ale až tak skvělé výsledky jsem neočekával."

Po zhruba měsíční přestávce zaviněné zraněním při utkání Davisova poháru v Moskvě měl Tomáš Berdych poměrně hluché období. Nevýrazné výsledky uprostřed sezóny měly podle něj více příčin.

"Tak dlouhou pauzu jsem nikdy neměl. Navíc se to stalo v rozběhnuté sezóně, takže jsem se vracel v situaci, kdy všichni ostatní už byli dobře rozehraní. Hned ze začátku jsem navíc prohrál pár utkání, které bych, pokud bych byl rozehraný, asi neprohrál. Pak se to začalo vézt, dnes je ten tenis tak vyrovnaný, že na to mají i hráči z nižších pater žebříčku. Teď jsem však vyhrál pár zápasů, znovu se dostal do herního rytmu a to už pak jde samo."

V dubnu vymknutý kotník už našeho hráče naštěstí vůbec nezlobí.

"Teď je to všechno bez problémů. Kotník si na zápas tejpuji, ale to je spíše prevence. Každopádně mě už vůbec neomezuje, trénuji i hraji naplno."

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Při vítězné asijské sérii skončili na jeho raketě i velké tenisové hvězdy, Američan Andy Roddick či největší argentinský talent od dob slavného Guillerma Vilase, Juan Martin Del Potro. Tyto těžké a zároveň úspěšné zápasy pořádně zvedly 23letému rodáku z Valašského Meziříčí pošramocenou sebedůvěru.

"Samozřejmě to člověku pomůže. Jde o celek, kdy si hráč znovu dokáže, že na to má. Vyhrajete pár zápasů, posbíráte sebevědomí a zase to jde. Nelze to však vidět jednoduše, protože dnes je tenis tak vyrovnaný, že můžete porazit kohokoliv, ale také s kýmkoliv prohrát."

Pohled do nejbližší budoucnosti je jasný - Berdych se chce vrátit na místa, která okupoval před nešťastným zraněním, tedy do elitní desítky světového žebříčku. Šance je poměrně velká, neboť na následujících turnajích v Madridu, Basileji a Paříži neobhajuje z loňska mnoho bodů.

"Byl bych rát, kdybych navázal na předešlé výkony. Uvidíme, jaké ty turnaje budou mít vývoj. Hodně záleží i na losu. Samozřejmě je těžké hrát, když v 1. kole vyfasujete Federera. Od toho se vše odvíjí. Není to nic jednoduchého, ale samozřejmě budu rád, když se znovu přiblížím ke světové desítce."

Pokud by na následných halových podnicích výjimečně zazářil, nebyla by ztracena ani účast na Turnaji mistrů v Šanghaji, kde bude startovat nejlepší osmička tenistů letošní sezóny. Tomáš Berdych se však čínskými úvahami nehodlá nijak stresovat.

"Teď na to určitě nemyslím. Je to daleko, takže je to hodně teoretická šance. Na druhé straně v tenise se může stát cokoliv, takže to nechám plynout a uvidí se."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio