Další kulturní instituce žádají Babiše, ať nemění ministra kultury

Další instituce se přidaly k apelu na premiéra Andreje Babiše (ANO), aby nedělal změny na postu ministra kultury. K otevřenému dopisu Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešujícího 14 organizací, se přes víkend přidaly třeba Svaz českých knihkupců a nakladatelů nebo Česká asociace festivalů. Prezidentka Českého střediska ITI Yvona Kreuzmannová dnes Babišovi zaslala nový dopis, v němž ho žádá o "zvážení alarmující situace".

Podle médií by měl současný ministr kultury Lubomír Zaorálek vystřídat ministra zahraničí Tomáše Petříčka a do čela ministerstva kultury nastoupit poslanec a náchodský starosta Jan Birke (všichni ČSSD). Ten potvrdil, že dostal nabídku na funkci ministra kultury. Na dotaz ČTK uvedl, že bude dál jednat, podle České televize nabídku na vládní funkci přijme.

"Krizový stav trvající řadu měsíců se ministr Zaorálek snažil řešit napříč neziskovým i komerčním sektorem ve spolupráci s ministerstvem průmyslu (MPO). Podařilo se vyjednat celou řadu kroků, záchranných balíčků a kompenzací. Naprostá většina organizací si této práce resortu nesmírně váží. Nebylo to bez chyb, ale jednoznačně s dobrým úmyslem a solidními výsledky," uvádí zástupci kulturní obce. Ve víkendovém dopise adresovaném také předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi uvedli, že výměna na posledních pár měsíců tohoto volebního období nemůže otočit kormidlem zahraniční politiky, ale může dokonat "devastaci kultury".