Ministr zahraničí Petříček ve vládě končí.

Tomáš Petříček, foto: ČTK/Michaela Říhová

Tomáš Petříček (ČSSD) potvrdil, že bude odvolán z pozice ministra zahraničí. Považuje to za politické rozhodnutí.

Lubomír Zaorálek,  foto: Michaela Danelová,  archiv Českého rozhlasu

Nahradit by ho měl dosavadní ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který zatím s rozhodnutím váhá.

"O mém odvolání se v minulosti opakovaně spekulovalo. Byla to taková paní Colombová, všichni o ní mluvili, ale nikdo ji nikdy neviděl. Teď ale tyto spekulace mohu potvrdit. Včera jsem se setkal s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem, který mi potvrdil, že předloží návrh na mé odvolání premiérovi Babišovi. Nezaznamenal jsem kritiku k mé práci, vnímám to, že to je politické rozhodnutí," řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

ČSSD si v pátek zvolila nové vedení, v čele zůstal Hamáček, proti kterému Petříček neúspěšně kandidoval. Tomáš Petříček vyzdvihl řadu kroků, které se na ministerstvu zdařily.

Repatriační projekt umožnil návrat českých občanů v době epidemie,  ilustrační foto: Michaela Danelová,  archiv Českého rozhlasu

"Ať už to byly repatriace našich občanů v loňském roce, největší repatriační projekt v historii ministerstva zahraničí. Podařilo se posílit spolupráci s našimi významnými spojenci, ať už v Evropě nebo s USA. A více než rok se snažíme pomáhat všem našim občanům, kteří se dostávají do problémů kvůli pandemii s cestováním či s obchodem."

Petříček: Prezidentovi jsem byl dlouhodobě trnem v oku

Zároveň zopakoval, že je všeobecně známé, že se v některých otázkách neshodl s prezidentem.

Jaderná elektrárna Dukovany,  foto: IAEA Imagebank,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

"Není tajemstvím, že jsem dlouhodobě Pražskému hradu a prezidentovi trnem v oku. V poslední době zejména z konkrétních důvodů, jako je jaderná elektrárna Dukovany, kdy já jednoznačně říkám, že bezpečnost je na prvním místě. Nebo otázka očkování, kdy opět říkám, že bezpečnost a zdraví našich občanů, je zásadní. Předpokládám, že brzy bychom se dostali do sporů v otázce Ukrajiny a jiných zahraničně politických témat."

"Pokud by k těmto změnám došlo, tak já nebudu ten, kdo by například oddaloval případné odvolání pana ministra Petříčka," poznamenal už v neděli v rozhovoru pro Blesk.cz. prezident Miloš Zeman.

Hamáček počká na Zaorálkovo rozhodnutí. Rezort chce zatím řídit sám

Jan Birke,  foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu

Petříčkovu pozici by měl převzít stávající ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který už v minulosti diplomacii vedl. Serveru Novinky.cz však napsal, že se necítí připraven opustit svůj resort. Naopak náchodský starosta Jan Birke (ČSSD), který by měl převzít resort kultury, potvrdil České televizi, že nabídku dostal a hodlá ji přijmout.

Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že pokud by převzal ministerstvo zahraničí Lubomír Zaorálek, tak se na zahraniční politice nic nezmění.

Jan Hamáček,  foto: ČTK / Ondřej Deml

"Současně rozumím tomu, že pan ministr Zaorálek má svoji misi na ministerstvu kultury, kterou chce dotáhnout do konce. Do doby než se rozhodne, jsem požádal pana premiéra o to, aby požádal pana prezidenta, aby řízením rezortu na nějakou dobu pověřil mě."

Hamáček věří tomu, že rozhodnutí padne v řádu dnů, až Zaorálek dokončí některé projekty na ministerstvu kultury. Řada kulturních institucí se však obrátila na premiéra, aby nyní nedělal na ministerstvu kultury změny.

Petříčkovo odvolání je podle Hamáčka rozhodnutím sociální demokracie

Lukáš Jelínek,  foto: Šárka Ševčíková,  archiv Českého rozhlasu

Hamáček dodal, že výměna ministra Petříčka je rozhodnutí sociální demokracie, aby působila srozumitelněji. O tom hovořil v České televizi i analytik Lukáš Jelínek, který poznamenal, že prezident Miloš Zeman nefandil jmenování Petříčka už před dvěma a půl lety. Počítá šéf ČSSD s tím, že si řada kritiků spojí konec ministra právě s postojem k Hradu?

"Předpokládám, že si to spočítal a nejspíš i přesto mu to střídání za to stojí. Zdá se, že v tuto chvíli je cílem Jana Hamáčka, aby sociální demokracie mluvila ve všem jedním hlasem, ať už ve vztahu k hnutí ANO, i ve vztahu k Pražskému hradu. V tuto chvíli patrně usoudil, že je pro něj cenné zajistit tuto jednotnou komunikaci i za cenu částečného nepochopení ze strany veřejného mínění."

Petříčkovo odvolání kritizují i někteří regionální politici sociální demokracie. Míní, že jde o vyřizování účtů. Podle jiných měl po sjezdu naopak Petříček odstoupit sám. Jedná se o již jedenáctou výměnu ministra ve vládě Andreje Babiše (ANO).