Další opatření pro boj s koronavirem budou vyhlášena v pátek

Dlouhodobý plán dalších opatření proti epidemii nového typu koronaviru bude podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) představen v pátek 9. října. Oznámit chce, jaká méně zásadní nařízení začnou platit od pátku, jaká po 14 dnech a jaká budou dlouhodobá. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podrobnosti o opatřeních sdělit nechtěl. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima kritizoval, že opatření jsou vyhlašovaná v pátek odpoledne a platí od pondělí, což podle něj poskytuje málo času na přípravu. Zvažovaných opatření bude podle Prymuly zhruba 60, vláda z nich bude vybírat i podle dopadů na ekonomiku. "Křivka se částečně zplošťuje už teď. Opatřeními od pondělí se to podaří dál zplošťovat," řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Ministr uvedl, že se dá počítat s tím, že do nemocnice bude potřebovat po týdnu až deseti dnech 2,3 procenta nakažených. Nakažených je podle něj 969 zdravotních sester. "Deset procent lékařů a 17 procent sester se nakazilo ve zdravotnických zařízeních, většina průběhů je lehká," dodal. Zdravotnické odbory naopak minulý týden uvedly, že se domnívají, že se jich v práci nakazila většina. Podle Prymuly už se podařilo znovu nastartovat trasování kontaktů nakažených případů v Praze a Středočeském kraji zapojením externích call center a dalších telefonistů.

Každý den podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývá 420 pozitivně testovaných žáků a studentů. Nakažených pedagogů je 1680 a žáků a studentů přes 8200. Dodal, že mezi dalšími zvažovanými opatřeními je uzavření druhých stupňů základních škol. Učit na dálku musí už vysoké školy, od pondělí také školy střední. Podle rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy nemusí uzavření středních škol zafungovat dostatečně, protože studenti se stejně budou scházet. Vhodné navíc podle něj není ani to, aby mnoho hodin denně trávili před počítačem.