Další výsledky z olympijských her

Sestry Jitka a Lenka Antošovy vyhrály B-finále dvojskifu na olympijské regatě v Eton Dorney a celkově na hrách v Londýně obsadily sedmé místo. Svěřenkyně trenéra Josefa Lukše si tak ve svém posledním vystoupení pod pěti kruhy alespoň mírně spravily chuť, neboť se jim nepodařilo splnit hlavní cíl v podobě postupu do velkého finále. Na předešlých třech světových šampionátech přitom v bojích o medaile nechyběly.

Kladivář Lukáš Melich postoupil na olympijských hrách do finále. V kvalifikaci v Londýně obsadil deváté místo výkonem 75,88 metru a v neděli bude poprvé od desátého místa na juniorském mistrovství světa v roce 1998 mít možnost bojovat o medaile na velké soutěži. Před čtyřmi lety v Pekingu kvalifikací neprošel.

Jachtařka Veronika Fenclová postoupila na olympijských hrách do bojů o medaile. Do desetičlenného finále kategorie Laser Radial prošla jednatřicetiletá česká reprezentantka z osmého místa v rozjížďkách. Finálová jízda je na programu v pondělí a je bodována dvojnásobně. Do čela se dostala Li-ťia Sü z Číny, která má na kontě 33 bodů.

Triatlonistka Vendula Frintová skončila na olympijských hrách patnáctá a zaznamenala nejlepší český výsledek v závodě žen v historii. Radka Vodičková obsadila 20. místo. Vyhrála Švýcarka Nicola Spirigová. Závod na 1,5 km plavání, 40 km jízdy na kole a běh na 10 km se rozhodoval v závěrečné části, do které vyrazila velká skupina závodnic včetně obou českých reprezentantek pohromadě. Frintová ztratila na vítěznou Spirigovou dvě minuty a 20 sekund.

Diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová zaznamenala v kvalifikaci jediný platný pokus dlouhý rovných 55 metrů a ve skupině A skončila poslední 17. bez šance na finále. Neuspěla ani sprinterka Kateřina Čechová v meziběhu na 100 metrů. Časem 11,43 sekundy skončila celkově na 37. místě Pro českého koulaře Antonína Žalského skončila olympiáda v kvalifikaci, v níž obsadil 23. místo výkonem 19,62 metru. V rozběhu na 400 metrů překážek neuspěl Josef Prorok, který se nepřiblížil k osobnímu maximu a čas 50,33 mu stačil na celkové 35. místo bez šance na semifinále. Zcela propadli dálkaři Roman Novotný a Štěpán Wagner. Začátkem července splnili na mítinku v Brna A limit výkony 822 (Novotný) a 820 (Wagner), ale v Londýně k nim měli daleko. Wagner skočil 750 a Novotný se nedostal ani přes sedm metrů (696). "To byl výkon hodný unavené dorostenky," komentoval Novotný své vystoupení.

České basketbalistky podle očekávání nestačily na olympijských hrách v Londýně na favorizované Američanky a prohrály 61:88. V repríze finále předloňského mistrovství světa však úvod zvládly sympaticky a ještě ve 14. minutě vedly. Po čtyřech zápasech mají na kontě jedno vítězství a v neděli si zahrají s Angolou o postup do čtvrtfinále. Američanky si připsaly 37. výhru na olympijských hrách za sebou.