Denní souhrn zpráv

Babiš navrhl Zemanovi jmenovat ministry Havlíčka a Kremlíka

Prezident Miloš na Pražském hradě jednal s premiérem Andrejem Babišem /ANO/ o změnách ve vládě poté, co v ní končí ministr dopravy Dan Ťok a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková /oba za ANO/. Ministrem dopravy by se měl stát náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík. Místo Novákové premiér prezidentovi navrhl místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka. Babiš to řekl novinářům po zhruba hodinovém setkání se Zemanem na Pražském hradě. Zeman nemá se jménem žádného z adeptů problém, dodal Babiš.

Zeman přistoupí ke změnám ve vládě 30. dubna po návratu z cesty do Číny. S kandidáty Kremlíkem a Havlíčkem se předtím sejde. Premiér uvedl, že s hlavou státu probírali kompletně celou vládu. Nevyloučil další změny v kabinetu.

Ministryně průmyslu a obchodu Nováková ve vládě skončí

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) skončí ve funkci. Premiér Andrej Babiš ji informoval o chystané výměně, ministryně to respektuje. Termín jejího odchodu záleží na dohodě premiéra s prezidentem Milošem Zemanem. O odchodu Novákové se dlouho spekulovalo, jako její nástupce byl nejčastěji uváděn místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

O místa 21 českých europoslanců se uchází 844 kandidátů

O místa 21 evropských poslanců za Česko se letos hlásí 844 kandidátů. Na jedno europoslanecké křeslo tak připadá zhruba 40 adeptů. Počet letošních uchazečů je o něco nižší než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety. Tehdy jich bylo zaregistrováno 857. Vyplývá to z údajů, které na volebním webu zveřejnil Český statistický úřad.

Starostové si v sobotu zvolí nového předsedu

Tuto sobotu se v Praze koná volební sněm Starostů a nezávislých /STAN/. Sněm zvolí nového lídra hnutí, který v jeho čele nahradí Petra Gazdíka, i další členy vedení. Gazdík svůj úmysl skončit na postu předsedy oznámil v prosinci loňského roku. Strana podle něj potřebuje nový impulz. Na tuto funkci dosud kandiduje jediný zájemce, dosavadní první místopředseda hnutí a kolínský starosta Vít Rakušan. Mohou se však ještě objevit další zájemci.

Václav Klaus ml. chystá vznik nové strany

Poslanec Václav Klaus ml. chce založit novou politickou stranu. Představí ji po volbách do Evropského parlamentu. Uvedly to středeční Hospodářské noviny. V této straně hodlá působit i jeho otec, bývalý prezident ČR Václav Klaus. V. Klaus ml. byl v březnu kvůli názorovým neshodách vyloučen z Občanské demokratické strany. Nadále zůstává poslancem a dosud i předsedou školského výboru Sněmovny.

Čaputová se v Praze setkala se Schwarzenbergem

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová soukromě navštívila Prahu. V úterý povečeřela s poslancem TOP 09 a někdejším ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Setkala se i s ředitelem Knihovny Václava Havla Michaelem Žantovským nebo filozofem a knězem Tomášem Halíkem, kteří ji podpořili v kampani. Večer navštívila koncert legendárního amerického zpěváka Boba Dylana v Lucerně.

Čaputová nahradí Andreje Kisku v polovině června. Její první zahraniční cesta v čele státu podle tradice povede do České republiky, kde ji čeká setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Na závěr svého mandátu zavítá do Prahy i Kiska.

Čeští politici gratulují Netanjahuovi k vítězství ve volbách

Premiér Andrej Babiš (ANO) gratuloval předsedovi izraelské vlády Benjaminu Netanjahuovi k vítězství v parlamentních volbách. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) věří, že se brzy podaří sestavit novou vládu a že se bude dál rozvíjet partnerství mezi Českem a Izraelem. Prezident Miloš Zeman pošle Netanjahuovi gratulační dopis. Izraelskému premiérovi blahopřeje k vítězství i česká opozice.

Netanjahuova strana Likud těsně vyhrála úterní izraelské volby. Pokud Netanjahu sestaví vládu, zahájí svůj pátý premiérský mandát a stane se nejdéle sloužícím předsedou vlády.

MF: Od příštího roku budou veřejné finance zřejmě ve schodku

Veřejné finance by se měly dostat z letošního plánovaného přebytku 0,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP) do schodku 0,2 procenta příští rok. Deficit veřejných financí by měl přitom v dalších letech růst, v roce 2021 na 0,3 procenta HDP a v roce 2022 na 0,5 procenta HDP. Vyplývá to z aktualizované verze Konvergenčního programu, která je součástí Rozpočtové strategie sektoru veřejných institucí vypracované ministerstvem financí.

Loni klesl přebytek veřejných financí z předloňských 1,6 procenta HDP na 0,9 procenta. EU požaduje deficit pod třemi procenty HDP.

Inflace je podle analytiků na vrcholu a začne klesat

Meziroční inflace je nyní na vrcholu a v dalších měsících začne klesat především kvůli vysoké srovnávací základně z loňského roku. Na konci letošního roku by se mohla dostat pod 2,5 procenta. Vyplývá to z vyjádření analytiků. Spotřebitelské ceny v březnu meziročně stouply o 3 procenta. Šlo o nejvyšší meziroční nárůst od října 2012, uvedl Český statistický úřad. Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že na růst cen působí letos zejména ceny služeb. "Ty sice představují zhruba 35 procent spotřebitelského koše, v letošním roce však rostou poměrně svižně. Hlavní roli v tomto ohledu hrají ceny bydlení, které letos zrychlily a k růstu inflace o tři procenta přispívají zhruba polovinou," uvedl.

Růst inflace je podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka odezvou rychlého růstu ekonomiky v loňském a předloňském roce. "Rychlý růst výroby vedl k vyšší poptávce po pracovních silách a při vyčerpané zásobě volných pracovních sil se tento tlak začal přelévat do vyšších mezd. Potom bylo již jen otázkou času, kdy se mzdová inflace přetaví v cenovou inflaci," uvedl. Dnešní údaje o inflaci ovšem nejsou podle něj důvodem k obavám, protože inflace by měla v dalších měsících začít klesat.

Spotřebitelské ceny stouply o 3 procenta

V březnu stouply spotřebitelské ceny meziročně o tři procenta. Šlo o nejvyšší meziroční nárůst od října 2012. Vyšší byly zejména ceny některých potravin, zdražila se i elektřina nebo pohonné hmoty. Informoval o tom Český statistický úřad Výsledek je nad odhady analytiků. V únoru spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 2,7 procenta.

Z 15 opatření boje s chudobou se dle Babiše zatím neprovedlo nic

Z 15 plánovaných opatření pro boj s chudobou a sociálním vyloučením se zatím nerealizovalo žádné. Shodl se na tom premiér Andrej Babiš (ANO) se zástupci samospráv na severu Čech při návštěvě Mostu. Seznam opatření sepsalo loni na podzim ministerstvo práce po jednání ministrů, poslanců, starostů a odborníků. V plánu jsou třeba změny v dávkách na bydlení či dlouhodobé využití veřejně prospěšných prací. Letos vyplynulo ze zprávy o plnění podnětů, že od třetiny opatření ministerstva buď ustoupila, nebo není jasné jejich financování. Nejblíže mají k uskutečnění ze zmíněných opatření asi dotace na stavby sociálních bytů.

V Česku začínají státní maturity

Na středních školách v České republice začínají ve středu státní maturity. Maturovat bude více než 68 tisíc studentů. Jako první píší sloh z českého jazyka. Státní maturita z češtiny a literatury je povinná pro všechny. Maturanti budou ještě skládat zkoušky buď z matematiky, nebo cizího jazyka. Maturity organizuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat).

Ministerstvo: Léčba Parkinsonovy choroby bude dostupnější

Léčba Parkinsonovy choroby bude podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly pro pacienty dostupnější. Ministerstvo jedná se zdravotními pojišťovnami o plné úhradě léku a zvýšení limitu pro počet operací mozku, které nemocným pomáhají. Prymula to řekl na tiskové konferenci věnované Světovému dni Parkinsonovy nemoci. Choroba, kterou trpí asi 50.000 Čechů, se nedá vyléčit, včasným nasazením léků dodávajících chybějící látku dopamin nebo operací lze ale zmírnit příznaky.

Většímu počtu pacientů by mohla být dostupná i operativní léčba, takzvaná hluboká mozková stimulace. Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka by se měly počty operací navýšit zhruba o pětinu ročně. Při zákroku se zavádějí pacientovi do mozku elektrody. Zlepšení po operaci zaznamená asi 60 procent pacientů. Každý rok diagnostikují lékaři v Česku 1000 až 1500 nových případů. Choroba narušuje schopnost pohybu a neustále se zhoršuje. Její příčinou je odumírání nervových buněk, které produkují dopamin a další přenašeče v mozku.

OKD chce vyprostit z dolu těla obětí metanového výbuchu

Těžební společnost OKD chce do konce tohoto týdne provést průzkum v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku, kde v prosinci loňského roku při výbuchu metanu zahynulo 13 lidí. Vyproštění prvních těl devíti mrtvých horníků čeká na konci dubna. Všechny mrtvé by mohla vyprostit do poloviny května. Uvedl to závodní dolu Kamil Blahut.

Od výbuchu jsou důlní prostory uzavřeny speciálními hrázemi a lze do nich sfárat, teprve až bude jisté, že tam nehrozí žádné další nebezpečí.

Radnicí v Rýmařově otřásl výbuch, jeden člověk byl zadržen

Radnicí v Rýmařově na Bruntálsku otřásl výbuch. Při explozi nebyl nikdo zraněn. V úterý večer policisté na svém twitteru oznámili, že zadrželi člověka, kterého v souvislosti s výbuchem prověřují. Rýmařovský starosta Luděk Šimko řekl ČTK, že v budově v době výbuchu bylo několik lidí, nikdo na radnici ani v jejím okolí ale při výbuchu nebyl zraněn. Uvedl, že podle nepotvrzených informací někdo na radnici přinesl výbušné zařízení. "Co mám informace, tak ještě v objektu byli tři lidé. V celém spodním patře to rozbilo okna, vyvalilo okenice, takže jsem rád, že se nikomu nic nestalo," řekl starosta Šimko.

V pardubické věznici hořelo, zranilo se sedm lidí

Ve věznici v Pardubicích ve středu dopoledne hořelo. Zraněno bylo celkem sedm mužů. Šest příslušníků vězeňské stráže se nadýchalo zplodin, sedmý utrpěl vážné popáleniny. Šlo o odsouzeného, který byl letecky převezen do nemocnice Královské Vinohrady. Uvedl to mluvčí záchranné služby Aleš Malý.

Oceněná rozhlasová hra PESCHO dostane divadelní podobu

Olomoucké Divadlo Tramtarie začalo v těchto dnech zkoušet původně rozhlasovou hru Pescho, jejímž autorem je scénárista a spisovatel Marek Epstein. Hra byla v r. 2015 roce oceněna na prestižním mezinárodním festivalu rozhlasových her Grand Prix Nova v Bukurešti. Nyní jde o její první divadelní zpracování. Divadelní adaptace pod názvem Boj o přežití: P.E.S.CH.O! bude uvedena ve světové premiéře 8. května. Režie se ujme divadelní a rozhlasový režisér Petr Mančal.

Hra e odehrává v roce 2055 po třetí světové válce, kdy Zemi postihla ekologická katastrofa. V jejím důsledku již neexistuje pitná voda. Nahradila ji vodní náhražka Peschocola, kterou vyvinula tajemná nadnárodní korporace PESCHO.

Sport

V nominaci na fedcupovou baráž s Kanadou je překvapivě i Lucie Šafářová. Pozvánku dostaly také Vondroušová, Krejčíková a poprvé Muchová s Bouzkovou.

Hokejisté Kladna v úterý vyhráli na ledě Pardubic 4:1 a jsou prvním týmem, který dokázal Dynamo v baráži o extraligu obrat o body.

České hokejistky porazily na mistrovství světa ve finském Espoo Německo 2:0 a bez ztráty bodu ovládly skupinu B.

Počasí

Polojasno až oblačno, v jižní polovině území místy až zataženo. Nejvyšší teploty 11 až 15 °C, v 1000 m na horách od 3 °C na severu až po 7 °C na jihu.