Denní souhrn zpráv

ČSSD se příští týden rozhodne, jestli zůstane ve vládě

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček by teď pro opoziční návrh na vyslovení nedůvěry vládě nehlasoval. V České televizi také řekl, že opozice nemá plán pro případ pádu kabinetu. Pokud ČSSD odejde z vlády, nahradí ji hnutí Svoboda a přímá demokracie, uvedl. ČSSD ale o svém oficiálním stanovisku teprve rozhodne. Předsednictvo strany se stejně jako poslanecký klub sejde zřejmě ve středu, řekl. Podle Hamáčka by bylo nejlepší, aby vláda pokračovala bez premiéra Andreje Babiše a zátěže Čapího hnízda. Z dosavadních jednání je ale podle něj evidentní, že ANO touto cestou jít nechce.

Opozice chystá na příští týden hlasování o nedůvěře vládě, sama ale nemá dost hlasů na to, aby vláda padla. Napjatou situaci na politické scéně vyvolala kauza okolo údajného únosu Babišova syna na Krym.

Expertní tým prezidenta Zemana podporuje zvýšení výdajů na obranu i mise

Poradní tým prezidenta Miloše Zemana se shodl, že výdaje na obranu by měly stoupnout o dvě procenta HDP. Uvedl to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jednání se účastnil taky ministr obrany Lubomír Metnar za hnutí ANO. Expertní tým se shodl na podpoře zbrojního průmyslu, zahraničních misí nebo aktivních záloh.

Poradci Zemana se scházejí zpravidla jednou měsíčně, naposledy rokovali 20. října o energetice. Dnešní jednání bylo zaměřeno na obranu. Česká republika vydává na obranu zhruba 1,1 procenta HDP, vstupem do NATO se zavázala k dvouprocentním výdajům.

Hamáček: Policie v případě vyhozených kytic postupovala správně

Policie v případě vyhození pietních kytic od politiků na Národní třídě postupovala správně a neměla jinou možnost. V České televizi to řekl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle něj vyšetřování jestli jde o přestupek nebo trestný čin musela policie v sobotu začít.

Událost podle Hamáčka zřejmě skončí v rovině přestupku a policie bude moci řešit závažnější věci. Někteří aktivisté se kromě jiných chystali 17. listopadu vyhodit i Hamáčkovu kytici, ale nakonec na pietním místě zůstala. Předseda ČSSD řekl, že i kdyby ji někdo vyhodil, náhradu škody žádat nebude. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek v České televizi vyjádřil přesvědčení, že ani Babiš nebude chtít květiny nahradit. Jde spíš o slušnost těch lidí, kteří neuznávají, že občan České republiky chce u památníku 17. listopadu položit květiny, uvedl.

Evropské volby budou v Česku 24. a 25. května 2019

Volby do Evropského parlamentu budou v Česku 24. a 25. května příštího roku. Termín, který potvrdilo ministerstvo vnitra v návrhu novely zákona o evropských volbách, vyplývá z březnového rozhodnutí Rady EU uspořádat volby na konci posledního květnového víkendu. Prezident je musí vyhlásit do 23. února.

Strany mají na sestavení kandidátních listin čtyři měsíce; odevzdány musejí být nejpozději 19. března. Evropské volby budou v příštím roce jedinými celostátními volbami.

Čtyři osobnosti převzaly Ceny Paměti národa

Ceny Paměti národa v Národním divadle v Praze obdrželi za své statečné postoje čtyři lidé. Mezi oceněnými je protikomunistický odbojář a politický vězeň Jiří Světlík, Milena Blatná, jež pomáhala vězňům v uranových dolech, bývalá politická vězenkyně Helena Kociánová, která přišla den před propuštěním o nohu při pomoci spoluvězenkyni, a Marta Szilárdová, která přežila holokaust a zachránila život sestře během pochodu smrti. Ocenění uděluje obecně prospěšná společnost Post Bellum od roku 2010 pamětníkům zlomových momentů minulého století.

Laureáty jako každý rok vybralo 6000 takzvaných badatelů, kteří se registrovali jako uživatelé internetové Paměti národa. Mezi nimi převažují dokumentaristé, učitelé, studenti, žáci a novináři. Z užších nominací laureáty zvolili lidé z Klubu přátel Paměti národa a Kolegia Paměti národa - zhruba 2500 podporovatelů Paměti národa z České republiky a Slovenska.

Pietní akt u památníku v Praze připomněl oběti dopravních nehod

Pietním aktem u památníku obětí dopravních nehod v Praze na Chodově připomněly dvě desítky lidí tragické následky nehod na silnicích. Akce se konala u příležitosti 25. světového dne památky obětí dopravních nehod. Od začátku roku do konce října stály dopravní nehody v České republice 464 lidských životů, což je o 49 obětí více než ve stejném období loni. Vyplývá to ze statistik dopravní policie.

Pietní akt, jehož součástí bylo i požehnání faráře Českobratrské církve evangelické Karla Šimra, už dvanáct let pořádá České sdružení obětí dopravních nehod. Zakladatel sdružení Stanislav Vondruška uvedl, že sdružení dalo pomník postavit v roce 2004 nedaleko nultého kilometru D1, aby u něj lidé mohli zavzpomínat na své blízké. Inspirovalo se v zahraničí, kde podobné pomníky stojí. Světový den památky obětí připomněla ekumenická bohoslužba v dálniční kapli na D5 u Plzně.

Sáblíková vstoupila do SP třetím místem na trati 3000 metrů

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila třetí místo v závodě na 3000 metrů na Světovém poháru v Obihiru. Sáblíková úvod sezony nestačila na Nizozemku Esmee Visserovou a Natalii Voroninovou z Ruska.

Počasí v pondělí

Zataženo až oblačno a na většině území slabé sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 300 m přechodně i srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C.