Denní souhrn zpráv

Platy státních zaměstnanců by se nyní neměly plošně navyšovat, shodli se Zeman s Babišem

Plošné navyšování platů pro státní zaměstnance v příštím roce nebude, není prý adekvátní. Shodli se na tom v Lánech prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní Alenou Schillerovou (ANO). Vláda přidá jen zaměstnancům s nejnižšími platy. Kabinet také počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s růstem platů učitelů o 15 procent a u ostatních zaměstnanců, tedy hasičů, policistů či úředníků, s růstem o šest procent. Odbory navrhují desetiprocentní růst.

Vláda a odbory se nedohodly na růstu platů ve veřejném sektoru již na počátku července. Dále ale budou jednat o několika variantách přidání, které má propočítat ministerstvo práce. Dohoda o tom, o kolik a od kdy si zaměstnanci státu a veřejných služeb polepší, by mohla padnout do poloviny srpna.

Prezident jmenuje Maláčovou ministryní práce a sociálních věcí 30.července

Prezident Miloš Zeman jmenuje Janou Maláčovou (ČSSD) ministryní práce a sociálních věcí v pondělí 30. července na zámku v Lánech. Na twitteru o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Ještě před tím, v úterý 24. července, přijme Zeman Maláčovou v Lánech. Maláčová v čele resortu nahradí Petra Krčála (ČSSD), který rezignoval kvůli podezření z plagiátorství při psaní bakalářské práce.

Maláčová dosud na ministerstvu vedla odbor rodinné politiky. Její jmenování do čela resortu bylo jedním s témat jednání prezidenta s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Lánech. Předseda vlády po setkání uvedl, že s Maláčovou se sejde v pondělí.

Pražskou kandidátku ANO pro komunální volby povede Stuchlík

Pražskou kandidátku hnutí ANO pro podzimní komunální volby povede podnikatel, zakladatel Fincentra Petr Stuchlík. Oznámilo to vedení strany. Vystřídá tak v roli lídra poslance Patrika Nachera, kterého původně zvolili členové hnutí ve stranickém referendu. Ten se posune na druhé místo. Trojkou bude bývalý ministr financí Ivan Pilný.

Své lídry pro podzimní komunální volby v Praze už zvolila například ODS, kterou povede exprimátor Bohuslav Svoboda, TOP09 zase Jiří Pospíšil a hnutí STAN právnička Hana Marvanová.

Učitelé a pracovníci ve stavebnictví vydrží bez pravidelného příjmu nejdéle

Bez pravidelného příjmu ze zaměstnanců vystačí nejdéle pracovníci ze stavebnictví a učitelé, a to zhruba sedm měsíců. Na více než půl roku mají úspory zaměstnanci z finančního sektoru a z informačních technologií. Čtvrtina dotázaných ze všech oborů má úspory přibližně na měsíc. Vyplývá to z průzkumu společností Kantar TNS pro společnost KRUK mezi zhruba 1200 respondenty.

V případě ztráty zaměstnání spoléhají lidé především na úspory, dále na příjem svého partnera či partnerky a pak také na příležitostnou práci. Nejčastějším důvodem finančních problémů je ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc.

V pátek bude nejdelší zatmění měsíce ve 21.století

Úplné zatmění měsíce mohou v pátek večer pozorovat zájemci o vesmírné jevy. Půjde o nejdelší zatmění v tomto století, trvat bude bezmála dvě hodiny. Delší nastane až za 105 let.

V Česku se úplné zatmění odehraje v pátek 27. července mezi 21:30 až 23:13. Na pozorování významného vesmírného úkazu lákají hvězdárny i veřejnost. Vzácný úkaz navíc doplní ještě další jev, kdy se planeta Mars přiblíží k Zemi a zároveň bude proti Slunci, takže bude pozorovatelná celou noc.

V Krkonoších se otevřela nová herní krajina

Nad Velkou Úpou, městskou částí Pece pod Sněžkou, nově slouží lidem naučná stezka v podobě herní krajiny. Vstup je zdarma. Stezka nazvaná Herní krajina - Pecka, složená ze tří celků: vodní svět, svět v korunách stromů a luční část, vznikla v rámci přeshraniční česko-polské spolupráce, řekl ČTK starosta Pece Alan Tomášek.

Česká část je zaměřena na přírodu Krkonoš a polská, která vznikne v Karpaczi, na kulturu a historii Krkonoš. Areály na sebe budou vzájemně odkazovat. Projekt má propagovat obě lokality jako jednu turistickou destinaci Krkonoš.

Beachvolejbalistky Hermannová a Sluková budou hrát o bronz

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková budou hrát na mistrovství Evropy o bronz. V semifinále dnes druhý nejvýše nasazený český pár podlehl po velkém boji v Haagu domácí dvojici Sanne Keizerová, Madelein Meppelinková po setech 22:20, 17:21 a 12:15. Nizozemské hráčky ukončily zápas po 54 minutách esem.

O třetí místo se české reprezentantky, které předloni vybojovaly na evropském šampionátu stříbrné medaile, utkají v sobotu se Španělkami Lilianou a Elsou.

Počasí by v následujícím měsíci mělo být horké a srážkově podprůměrné

V posledním červencovém týdnu bude v Česku pokračovat tropické počasí. Odpolední teploty budou podle Českého hydrometeorologického ústavu přesahovat 25 stupňů Celsia, často by se měly pohybovat okolo 30 stupňů. Horko vydrží taky na začátku příštího měsíce. Období od 23. července do 19. srpna bude jako celek teplotně nadprůměrné. Podle meteorologů se může dokonce přiblížit k rekordně teplému období z roku 2015.

Mírné ochlazení meteorologové předpokládají až v půlce srpna. Srážky mají být podle předpovědi v příštích čtyřech týdnech podprůměrné.

Počasí v neděli

Oblačno až zataženo, v jižní polovině území místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Na ostatním území srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C, na severu a severovýchodě ojediněle až 29 °C.