Denní souhrn zpráv

Premiér navštíví Bavorsko a Rakousko

Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl příští týden navštívit Bavorsko a Rakousko. Cesta do Bavorska se plánuje na 25. července, kdy by se měl v Bayreuthu zúčastnit zahájení Slavností Richarda Wagnera. Setká se tam i s předsedou bavorské zemské vlády Markusem Söderem. Festivalu v Bayreuthu se zúčastní i německá kancléřka Angela Merkelová, ta ale nepočítá s politickými schůzkami. Z Bavorska se Babiš přesune do Rakouska, kde se na pozvání rakouského kancléře Sebastiana Kurze zúčastní Salcburských hudebních slavností. Při té příležitosti se uskuteční i bilaterální jednání obou politiků. Rakousko nyní předsedá Evropské unii. Obě země spojuje odmítavý postoj k rozdělování migrantů mezi státy EU.

Předseda Sněmovny je na návštěvě v USA

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček během své návštěvy Spojených států ve čtvrtek završil jednání ve Washingtonu a zamířil do New Yorku.Ve Washingtonu se setkal s řadou zákonodárců včetně republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů, šéfkou sněmovních demokratů Nancy Pelosiovou či kongresmany sdruženými do skupiny přátel České republiky.

Potomci emigrantů možná získají snáz české občanství

Senát podpořil v úvodním kole předlohu, podle níž by děti a vnuci emigrantů měli možnost získat české občanství zjednodušeným způsobem. Podle navrhované novely by mohli nabýt občanství prohlášením. Návrh nyní posoudí senátní ústavně-právní výbor. Pak Senát rozhodne, zda jej pošle do legislativního procesu. Stejnou úpravu obsahovala před šesti lety navrhovaná vládní novela zákona o státním občanství, Sněmovna ji ale vyškrtla. V dolní komoře převládl argument, že k českému občanství by se mohli dostat i lidé, kteří třeba ani neumějí česky a nikdy v tuzemsku nebyli.

Senátoři chtějí přidat všem seniorům, pobírajícím důchod víc než 25 let

Senát chce, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali všichni senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let. Ve čtvrtek tak navrhli změnu vládní důchodové novely, která by tisícikorunový příspěvek přiznala jen penzistům starším 85 let. Senátoři návrh zdůvodnili tím, že původní vládní novela poškozuje ženy, které pečovaly o děti a odešly do důchodu dřív. Předloha se vrací k posouzení do Sněmovny.

Mateřské školy nebudou muset přijímat dvouleté děti

Mateřské školy nebudou mít ani do budoucna povinnost přijímat dvouleté děti. A start reformy financování regionálního školství se posune o rok. Při projednávání novely školského zákona to ve čtvrtek schválil Senát. Předloha nyní poputuje k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.

Mašínová ani Remek nebyli navrženi na státní vyznamenání

Sestru protikomunistických odbojářů Zdenu Mašínovou ani prvního čs. kosmonauta Vladimíra Remka nakonec Senát prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání nenavrhne. Horní komora je ve čtvrtek vyřadila z předběžného seznamu, jak jej už dříve projednal organizační výbor. Konečný seznam nakonec čítá 25 jmen.

Hamáček ocenil české hasiče, kteří pomohli při záchraně chlapců v Thajsku

Ministr vnitra Jan Hamáček /ČSSD/ ve čtvrtek ocenil české hasiče, kteří se v Thajsku podíleli na záchraně mladých fotbalistů. Davidu Karešovi a Petru Vodičkovi předal skleněné plakety. Oba muži měli v Thajsku posoudit, zda by se pro vyproštění dětí a jejich trenéra ze zatopené jeskyně dala využít velkokapacitní čerpadla. Podle Kareše si neúspěch záchranné akce nikdo nepřipouštěl.

Krčál už nepovede sociální demokraty na Vysočině

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál /ČSSD/, který odstoupil kvůli plagiátorství ve své dipolomové práci, rezignoval i na funkci předsedy krajské organizace sociálních demokratů na Vysočině. Rozhodl se tak navzdory podpoře, kterou mu vyslovili představitelé všech okresů. Do krajské konference ČSSD ho zastoupí místopředseda Libor Joukl.

Unipetrolu klesl čistý zisk o polovinu

Petrochemickému holdingu Unipetrol v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o polovinu na 3,2 miliardy korun. Vliv mělo pojistné plnění, které vylepšilo výsledky loni. Tržby podniku se snížily o 4,5 procenta na 58,3 miliardy korun. Konsolidované výsledky firma zveřejnila na svém webu. Za samotné druhé čtvrtletí čistý zisk klesl meziročně o pětinu na 2,9 miliardy korun. Čtvrtletní tržby se proti loňsku téměř nezměnily, firma utržila 31,1 miliardy korun.

Vítkovice měly loni ztrátu 4,5 miliardy

Společnost Vítkovice, a. s., loni hospodařila se ztrátou 4,5 mld. Kč. Oproti předloňskému roku vzrostla o 3,3 mld. Kč. Podle vedení společnosti jsou příčinou vyšší ztráty mimořádné účetní operace související s ekonomickým vývojem jednotlivých dceřiných společností Vítkovic. Ztrátu chce firma částečně uhradit z nerozděleného zisku, zbytek pak snížením základního kapitálu.

Rezignoval ředitel středočeské záchranky

Ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek rezignoval. Důvodem je druhá větev korupční kauzy bývalého hejtmana za ČSSD Davida Ratha, v níž je Houdek mezi obžalovanými. K odstoupení jej minulý týden vyzval krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Houdek původně rezignaci odmítal. Nyní zaslal hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) písemnou rezignaci a v pondělí bude s jeho rozhodnutím seznámena rada kraje. Houdek přesto odmítá jakékoliv manažerské pochybení.

V Česku přibylo pracovních úrazů, ubývá ale úmrtí při práci

V České republice se v loňském roce stalo 44.941 pracovních úrazů, což bylo o 219 více než v roce 2016. Úrazovost žen a mladistvých klesla. Smrtelných pracovních úrazů loni ubylo, o život přišlo 95 lidí. To bylo nejméně za posledních 15 let. Žádný zaměstnanec mladší 18 let v práci nezemřel. Výsledky inspekce práce za loňský rok zveřejnil mluvčí Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) Richard Kolibač.

Dva Češi dostali nejvyšší mexické vyznamenání pro cizince

Vědec z Univerzity Pardubice Oldřich Kašpar a česká pedagožka žijící v Mexiku Ludmila Holková Oborná převzali tento pátek na mexickém velvyslanectví v Praze Řád aztéckého orla. Jde o nejvyšší vyznamenání, které Mexiko uděluje cizincům. Podle velvyslankyně Leonory Ruedy Gutiérrezové získali oba Češi ocenění za to, že přispěli k posílení dobrých vztahů mezi Českem a Mexikem. Před oběma oceněnými získalo tento řád 14 Čechů a Čechoslováků.

Skončil festival Prague Proms

Český národní symfonický orchestr (ČNSO) ve čtvrtek v pražském Obecním domě uzavřel festival Prague Proms. Pod vedením amerického dirigenta Carla Davise uvedl koncert z filmových melodií nazvaný Hollywoodská noc. S ČNSO vystoupil na závěrečném koncertu Kühnův smíšený sbor pod vedením sbormistryně Lenky Navrátilové. Celkem letos podle organizátorů 15 koncertů Prague Proms navštívilo 11.000 lidí.

V Č. Krumlově začíná hudební festival

V letní jízdárně zámecké zahrady v pátek začíná Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Do 11. srpna uvede 19 koncertů různých žánrů - operu, klasiku, muzikál, swing i folklor. Festival připomene i několik výročí: 90 let od smrti Leoše Janáčka, 100 let od narození amerického skladatele Leonarda Bernsteina a od vzniku Československa a 120 let od narození skladatele George Gershwina. Na zahájení 27. ročníku vystoupí například pěvci z Broadwaye, violoncellista Jiří Bárta, sopranistka So Jon-kim z Jižní Koreje nebo soubor Schola Gregoriana Pragensis a zpěvák Jan Smigmator. Festival zakončí česko-slovenský večer ke stému výročí Československa, zahrají na něm Čechomor, soubor Lúčnica a Vojenská hudba Olomouc.

V Olomouci rozkvetl největší druh leknínu na světě

Ve skleníku Výstaviště Flora Olomouc tento pátek po roce rozkvetl tropický leknín Victoria cruziana, který je největším druhem leknínu na světě. Jeho bílý květ mohou však návštěvníci obdivovat jen krátce, protože kvete jediný den. V příštích dnech by ale měla rozkvést další poupata. Květy v průměru dosahují až 30 centimetrů.

Sport

Po předehrávce mistrovské Plzně na Dukle se o víkendu naplno rozjede nový ročník první fotbalové ligy. V sobotu jsou na programu čtyři zápasy úvodního kola a do hry zasáhnou oba nováčci. Opava nastoupí proti Spartě a Příbram přivítá Teplice. V neděli se odehrají dvě utkání včetně šlágru mezi dvěma pohárovými zástupci Olomoucí a vicemistrem Slavií. Kolo uzavře pondělní dohrávka Ostravy s Jabloncem.

Soupeřem pražské Sparty ve 2. předkole fotbalové Evropské ligy bude srbský tým Spartak Subotica. Sparťanského záložníka Srdjana Plavšiče tak čeká duel proti celku, v němž v sezoně 2014/15 působil. První zápas se odehraje ve čtvrtek 26. července v Novém Sadu, kde Subotica hraje svá domácí utkání.

Tenistka Markéta Vondroušová na turnaji v Gstaadu porazila 6:2, 6:3 Rusku Jevgeniji Rodinovou a podruhé v kariéře postoupila na okruhu WTA do semifinále. Další soupeřkou české hráčky bude Mandy Minellaová z Lucemburska.

Daviscupoví reprezentanti Adam Pavlásek a Lukáš Rosol patří mezi hlavní jména tenisového turnaje Prague Open, na kterém počtvrté za sebou budou hrát na Štvanici muži i ženy. Na challengeru se objeví také Zdeněk Kolář, Václav Šafránek a divoké karty dostali Patrik Rikl a Jan Šátral. Mezi ženami bude hrát deblová vítězka Wimbledonu Barbora Krejčíková, Tereza Smitkova i loňská finalistka Karolína Muchová. Divoké karty dostanou grandslamová vítězka a olympijská medailistka ve čtyřhře Lucie Hradecká, Miriam Kolodziejová a Barbora Štefková. Od soboty do pondělí je na programu kvalifikace, hlavní soutěže startují v úterý. Finálové zápasy se uskuteční v neděli 29. července. Vstup je zdarma.

Počasí

Slunečno, teploty 26 až 30 stupňů C.