Denní souhrn zpráv

OECD: Česko by mělo zrušit věkovou hranici pro důchod

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve zprávě, kterou v Praze představil její generální tajemník Ángel Gurría. Organizace také doporučuje, aby Česko podpořilo zaměstnávání žen s dětmi nebo změnilo rozložení daňové zátěže. Zpráva OECD konstatuje, že se Česko potýká se stárnutím populace. Aby se země vypořádala s hospodářskými dopady tohoto vývoje, měla by zrušit horní věkovou hranici pro odchod do důchodu, která je 65 let pro muže i ženy, a místo toho navázat důchodový věk na vývoj očekávané délky života. Zvyšování důchodového věku doporučovala OECD Česku už před dvěma lety.

Letošní růst české ekonomiky odhaduje OECD na 3,8 procenta. Příští rok by měl růst zpomalit na 3,2 procenta. Většímu růstu ekonomiky brání podle zprávy OECD také trh práce, firmy mají v současné době problém najít vhodné pracovníky.

OECD: Česko patří k největším znečišťovatelům mezi vyspělými státy

Česká ekonomika podle OECD patří mezi vyspělými státy i nadále k největším spotřebitelům energie a znečišťovatelům ovzduší uhlíkovými plyny.

Česko si podle organizace vede dobře, pokud jde o cíle udržitelného rozvoje týkající se chudoby, vody a biologické rozmanitosti. "Avšak skutečnost, že česká ekonomika klade důraz na uhlí, intenzivní průmyslovou a zemědělskou činnost a rozvoj silniční infrastruktury, umocňuje environmentální problémy," varuje organizace.

Předseda Sněmovny zahajuje oficiální návštěvu Spojených států

Návštěva amerického Kongresu, sídla Organizace spojených národů i setkání s českými krajany patří mezi body programu předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) ve Spojených státech. Desetidenní oficiální návštěvu USA zahájil v pondělí.

Do Spojených států pozval Vondráčka předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan, který pobýval v Česku letos v březnu. Ryan mimo jiné vystoupil s projevem ve Sněmovně a oba politici podepsali deklaraci odkazující na těsné česko-americké vazby. Vondráčkova cesta potrvá do středy 25. července. V programu má setkání s představiteli Kongresu z řad republikánů i demokratů a rozhovory se zástupci zahraničního výboru a výboru pro bezpečnost a energetiku. "Stěžejní jednání povedu v Kongresu, kam český politik dostal oficiální pozvání po 23 letech," napsal z Washingtonu předseda Sněmovny na sociálních sítích. Vedle toho se setká také s představiteli OSN a s Čechy, kteří v této organizaci pracují. Vondráček navštíví rovněž Chicago, které je známé početnou českou komunitou, a stát Wisconsin.

Ministr práce by chtěl na příští rok navýšit rozpočet o 10 miliard

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) nebude chtít navýšení rozpočtu pro letošní rok. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) řeší pouze přesuny uvnitř své kapitoly. Ministr nechtěl ČTK říci výši celkové sumy, o kterou bude počátkem srpna žádat navýšení rozpočtu sociálních věcí na příští rok. Jednat se nicméně bude minimálně zhruba o deset miliard korun.

"K paní ministryni máme jít až za tři týdny, požadavky zatím nemám sečtené," řekl ČTK. Hlavními argumenty, se kterými finance osloví, bude, jak se v neděli dohodli ministři ČSSD, žádost o 4,5 miliardy na platy ve veřejné sféře, čtyři miliardy na zvýšení rodičovského příspěvku a miliardu na sociální služby.

Archeologové na okraji H. Králové objevili rozsáhlé středověké sídliště

Archeologové na západním okraji Hradce Králové objevili sídliště z raného středověku. Nálezy potvrzují význam osídlení území dnešního Hradce v období před založením města na počátku 13. století, řekl ČTK archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Radek Bláha.

Osídlení tvořily různě velké většinou zahloubené objekty s kulovou konstrukcí. Součástí sídliště byla soustava hliněných pecí umístěných v jamách, která by podle vědců mohla naznačovat vztah tehdejších obyvatel osady k oblasti dnešního Maďarska a Slovenska. O tom svědčí i některé tvary keramických nádob typické pro toto území. "Předpokládáme, že pece souvisely s potravinářskou výrobu, mohly sloužit k pečení chleba či uzení masa. Podobné soustavy pecí z tohoto období nebyly dosud v ČR zdokumentované, byly zjištěny hlavně na sídlištích na území Slovenska a Maďarska," řekl Bláha. Vědci pracují s několika hypotézami, jak pece v Hradci vznikly. Jednou z nich je, že sídliště obývali přesídlenci z této oblasti. "Víme, že v raném středověku k tomu docházelo. Jsou známé různé zajatecké osady. Mohlo jít ale jen o přesun znalostí, technologií," dodal Bláha.

V Praze začíná čtyřdenní festival pouličního divadla

Čtyři desítky divadelních a hudebních představení nabídne festival pouličního divadla Za dveřmi, který dnes začíná v Praze. Potrvá do čtvrtka, jeho centrem bude Výstaviště Holešovice, ale divadelníky, performery či muzikanty budou moci lidé potkat i v centru města. Čekají na ně živí herci, loutky, kabinet kuriozit i dílny a program pro děti.

Na festival přijíždějí soubory z osmi evropských zemí. Zahájí ho na Můstku španělský soubor Kamchatka, který sehraje inscenaci odkazující k cestování, ale také k migraci, cizincům, odlišnosti a jinakosti a rozdělování na jedny a druhé. Osm postav v oblecích a s velkými kufry se pohybuje městem jakoby něco hledaly a směřovaly neznámo kam a divák se stává součástí tohoto dění. Diváky přivedou z centra města až k hlavnímu místu festivalového dění.

Počasí v úterý

Jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti na severovýchodě a jihozápadě místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C.