Denní souhrn zpráv

Babiš: Zájem ČR na ochranu Čechů v Británii je v dohodě o brexitu

Český zájem na zachování současné úrovně práv českých občanů v Británii po brexitu se podařilo zapracovat do připravované rozvodové smlouvy mezi Evropskou unií a Británií. Novinářům to po jednání s hlavním unijním vyjednavačem pro brexit Michelem Barnierem řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Za důležité považuje, aby se do budoucna podařilo zachovat i obchodní vztahy mezi Českem a Británií. Barnier uvedl, že možné budoucí uspořádání mezi EU a Británií by mohlo být na bázi dohody o volném obchodu, proti současnému stavu by to znamenalo určité omezení.

V Británii podle Babiše žije zhruba 50.000 českých občanů. Česko od rozhodnutí Spojeného království opustit unii označuje za svou prioritu, aby se práva těchto lidí nijak nekrátila poté, co Británie z EU příští rok odejde.

Okamura: SPD si přeje, aby vláda vznikla co nejrychleji

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) si přeje, aby co nejrychleji vznikla vláda. Novinářům to před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech řekl šéf SPD Tomio Okamura. Za přijatelný označil kabinet, který by podporoval program jeho hnutí. Za priority označil mimo jiné podporu pracujících, podmínění dávek či zvýšení důchodů včetně invalidních.

Zeman se tento týden v Lánech sešel s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který ho informoval o konci vládních vyjednávání s ČSSD. Zeman mu doporučil, aby dál vyjednával s KSČM a SPD. Na další dny si prezident do Lán pozval jejich lídry, setkání s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem absolvoval ve středu.

Kladenská huť Poldi se vydražila za 261 milionů korun, výroba by se mohla obnovit

Zkrachovalá kladenská huť Poldi má nového majitele. Část podniku se vydražila za 261 milionů korun. To je o sto milionů víc, než byla vyvolávací cena. Nabídku do dražby dali dva zájemci. Zvítězila společnost Compagnia del mediterraneo Steel se sídlem v Brně, chce údajně co nejdříve obnovit výrobu. Bývalé ocelárny byly od prosince v konkurzu a zbylí zaměstnanci dostali výpověď.

Do veřejné dražby šly firmy Poldi a Poldi Trade, jejich hodnota je podle znaleckého posudku 180 milionů korun. Loni byl provoz podniku většinou zastavený. Fungování už před několika lety začaly komplikovat dluhy. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd, a to i o několik měsíců.

Zóny, kam se nevydává doplatek na bydlení, má nebo chce mít více než 70 obcí

Zóny se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů, ve kterých se novým žadatelům nevyplácejí doplatky na bydlení, vyhlásilo či se chystá vyhlásit už 71 obcí a měst. Uvedl to Institut pro sociální inkluzi (IPSI). Podle něj loňské změny v systému dávek v hmotné nouzi a zpřísnění jejich vyplácení zhoršují situaci nejchudších lidí v Česku. Úpravy kritizuje i Charita ČR a Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení.

Minulý rok v červnu se lidem z ubytoven snížil doplatek na bydlení. Nevypočítává se z celých normativních nákladů, ale jen z 80 procent. Pokud potřební neprokážou vazbu k obci, jako je zaměstnání či škola, nemají na dávku nárok. Noví žadatelé nezískají doplatek na bydlení v oblastech s nežádoucími jevy. Tyto zóny mohou vyhlásit radnice v místech, kde se narušuje veřejný pořádek, ohrožují děti či jsou lidé pod vlivem alkoholu a drog. Od srpna musí potřební, kteří dostávají příspěvek na živobytí přes půl roku, vykonat aspoň 20 hodin veřejné služby, jinak spadnou ze životního na existenční minimum. Část pomoci se při delším pobírání než půl roku také vydává v poukázkách.

Práva klientů směnáren se nerozšíří

Práva klientů směnáren se nyní nerozšíří. Sněmovna zamítla už v dnešním úvodním kole předlohu Starostů a nezávislých, podle které by lidé získali možnost odstoupit od smlouvy o směně peněz do dvou hodin po jejím uskutečnění. Zamítnutí prosadilo hnutí ANO, k němuž se přidali poslanci SPD. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přislíbila, že dolní komora dostane zhruba v polovině května komplexnější úpravu.

Předloha měla ochránit zejména turisty před těmi směnárnami, které nabízejí nestandardní, pro klienty nevýhodné kurzy. Zástupce předkladatelů Vít Rakušan uvedl, že na nejvíce exponovaných místech v centru Prahy existují směnárny, které dávají za jedno euro třeba 17 korun. Také směnárny působí podle Rakušana metropoli i Česku ostudu. Obvyklý kurz nyní činí kolem 25 korun za euro. "Podporujeme kultivaci směnárenské činnosti, návrh míří správným směrem," uvedla Schillerová. Předloha STAN ale podle ní neřeší řadu záležitostí, které s odstoupením od smlouvy o směně peněz souvisejí. Novela podle ní například opomíjí směnárenské automaty, informování zákazníka o jeho právu nebo situace, kdy je směnárna už zavřená třeba z důvodu nemoci personálu.

V Česku bylo letos už 70 případů spalniček, budou přibývat

V Česku bylo letos už 70 případů spalniček. Vedle Prahy, kde bylo zaznamenáno 48 případů, také deset ve Středočeském, pět v Libereckém, tři v Jihomoravském, dva v Pardubickém a po jednom v Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Hygienici předpokládají další vzestup, který odpovídá situaci v Evropě, informovalo ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. V roce 2016 byly jen jednotky nemocných.

"Na letošní zvýšené nemocnosti spalničkami se výrazně podílí import z Ukrajiny, odkud pochází zatím 21 případů," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Vůbec nebylo očkováno 39 nemocných, další dostali jenom jednu dávku vakcíny. Největší výskyt je u dětí od roku do čtyř let. Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. Takzvaná kolektivní imunita, kdy se nemoc nešíří a chráněni jsou i neočkovaní, je ideální při 95procentní proočkovanosti populace. "Poklesne-li proočkovanost a dojde-li k nahromadění neočkovaných osob v určitém kolektivu nebo regionu, vznikají vhodné podmínky pro šíření viru," dodala. Imunita vzniklá očkováním může po 30 až 40 letech postupně slábnout. "V současné době je proočkovanost kolem 90 procent, což není dostatečné a může to být jeden z důvodů současného zvýšeného výskytu spalniček u nás," uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Roman Prymula.

Na maturitních oborech začínají jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách začínají jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory. Podle údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které je organizuje, se k nim letos přihlásilo 87.258 dětí. Je to o 880 víc než loni. Zhruba tři čtvrtiny z nich se chystají na zkoušky na dvou školách. Testy budou skládat z matematiky a českého jazyka.

Největší zájem je letos opět o osmiletá gymnázia, na která si alespoň jednu přihlášku podalo 18.833 uchazečů, což je víc než pětina všech. Směřují tam tři čtvrtiny uchazečů o víceleté obory.

Skenování Věstonické venuše odkrylo praskliny

Skenování odkrylo uvnitř Věstonické venuše víc nebezpečných prasklin, než se původně předpokládalo. Výsledky pomohou vědcům v rozhodování jak sošku nejlépe převážet, uvedlo v tiskové zprávě Moravské zemské muzeum.

Předběžné výsledky ukazují, že venuše byla vytvořena z hroudy spraše, která obsahovala různé příměsi - karbonátové cicváry, kosti anebo mamutovinu, uhlíky, křemenná zrna a dokonce i terciérní zkameněliny. Zdá se, že tvůrce venuše připravil keramické těsto z hlíny dostupné na ploše sídliště a nijak zvlášť ho neupravoval. Digitální model venuše umožnil vědcům poprvé blíže popsat malé vpichy a prohloubeniny na povrchu vzácné sošky. Tvar všech čtyř vpichů na temeni hlavy je stejný, což naznačuje, že byly vytvořeny stejným nástrojem, pravděpodobně hrotem brku malého ptačího pera.

Do Beskyd se vrátila vlčí smečka

Do Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy se po letech vrátila vlčí smečka. Zachytily ji fotopasti. Výskyt smečky potvrdilo i zimní sledování šelem. Takzvané vlčí hlídky pravidelně nacházely stopy tří vlků, především kolem Javorníků. V posledních 20 letech se v Beskydech pohybovali spíše jednotliví vlci, ne smečka. ČTK to řekl koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc Miroslav Kutal. Dobrovolníci narazili i na stopy 11 dospělých rysů, pěti koťat a jednoho medvěda.

Podle Daby Bartošové ze Správy CHKO Beskydy je potřeba počítat už s celoročním výskytem vlka v jižní části Beskyd. "Ačkoli třeba vloni nebyly v Beskydech hlášeny žádné škody způsobené vlky. Vlci mají v lese nenahraditelnou úlohu. Pomáhají udržovat přírodní rovnováhu. Snižují počty velkých kopytníků a divokých prasat," řekla.

Počasí v pátek

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, zejména v Čechách místy i bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.