Denní souhrn zpráv

Premiér Babiš připouští vypsání předčasných voleb

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) připustil předčasné volby, pokud ani jeho druhá vláda nezíská ve Sněmovně důvěru, řekl v rozhovoru pro deník Právo. Podporu pro ni by chtěl získat do konce února. Babiš dosud předčasné volby odmítal. Nadále preferuje jednobarevnou menšinovou vládu ANO. O její podpoře chce dál jednat s KSČM a SPD.

Masopustní průvod v Hlinsku přilákal tisíce turistů

V Hlinsku v sobotu prošel tradiční masopustní průvod, zapsaný do seznamu kulturního dědictví UNESCO. "Po zapsání do UNESCA se zájem o masopustní obchůzku zvýšil. Jezdí se sem podívat spousta lidí," řekl ČTK starosta Petr Stejskal.

Masopustní obchůzky a masky z Hlinecka v okrese Chrudim byly na seznam UNESCO zapsány v roce 2010. Na Hlinecku jsou doloženy popisy masopustních obchůzek a masek z konce 19. století, v některých vesnicích se konají spontánně po několik generací v téměř nezměněné podobě (Hamry, Studnice, Vortová) do dnešních dnů. Masopustní masky mají svoji tradiční podobu a funkci, za masky se většinou převlékají muži.

Z „Malostranského parkoviště“ se stane Malostranské náměstí

Cílem revitalizace pražského Malostranského náměstí je celé náměstí více zpřístupnit pěším obyvatelům a návštěvníkům města. Bude zrušeno parkoviště v horní části náměstí, dojde k zúžení jízdních pruhů a k rozšíření chodníků. Budou zachovány historicky doložené dlažby, obnovena ruční pumpa, instalována nová kašna, doplněny plynové lampy, které provázejí celou Královskou cestu, budou vysazeny další stromy na horní části náměstí a doplněn nový mobiliář – lavičky, odpadové koše, stojany na kola.

„Náměstí bude v budoucnu dominovat žlutá žula z Dolní Březinky, která bude korespondovat se zdobnými fasádami a dokreslovat barokní pozadí. Je vybrána také pro návaznost na cennou křemencovou dlažbu, která na náměstí bude zachována," prozrazuje Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy. Revitalizace Malostranského náměstí proběhne na základě studie Ateliéru Hájek, vítěze urbanisticko-architektonické soutěže. Nejbližším krokem by mělo být vydání územního rozhodnutí na konci února a stavebního povolení na konci května 2018. Poté bude vybrán ve výběrovém řízení dodavatel celé stavby. Termín dokončení prací je vzhledem k plánovaným archeologickým pracím těžko odhadnutelný, předpokládá se rok 2019.

Do Česka jezdí na operace očí tisíce Poláků

Nižší ceny, lepší vybavení a krátké objednací lhůty lákají Poláky na soukromé oftalmologické kliniky v Česku. Na oční klinice Gemini, která má pobočky v několika českých městech, loni podle údajů ČTK absolvovalo operaci šedého zákalu 5 tisíc Poláků. Největší zájem zaznamenávají nemocnice v Ostravě a okolí. Mluvčí očního centra nemocnice Agel v Ostravě – Vítkovicích Radka Miloševská ČTK řekla, že na klinikách v Polsku se ceny za operaci šedého zákalu pohybují kolem 4000 polských zlotých (přibližně 25.000 korun) za základní čočku a pojišťovna na ně pacientům nepřispívá. V Česku přitom může být cena téměř o polovinu nižší.

Ministr zahraničních věcí Stropnický ocenil účastníky podnikatelských misí

Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický poděkoval českým firmám za šíření dobrého jména ČR v zahraničí. Stalo se tak při setkání účastníků podnikatelských misí v Černínském paláci.

Ministr Stropnický ve svém projevu připomněl úspěchy ekonomické diplomacie: „Loni přesáhl český export poprvé hranice 4 biliónů korun a 1 % světového obchodu. Přitom občanů ČR je jen 0,14 % populace světa a podíl na světovém HDP máme 0,26 %.“ Šéf české diplomacie věnoval prostor i plánům MZV v oblasti ekonomické diplomacie do budoucna. Zároveň připomněl důležitost členství ČR v EU a z toho plynoucí výhody pro české firmy.

Na zámku v Lednici otevřeli tropický skleník

Od soboty 3. února se opět otevírá zámecký skleník v Lednici na Břeclavsku. K největším lákadlům expozice patří 350 až 500 let starý cykas píchoš Altensteinův (Encephalartos altensteinii). Palmový skleník od architekta Jiřího Wingelmüllera byl postaven v letech 1843–1845. Architekti obdivují jeho litinovou konstrukci, běžní návštěvníci víc ocení interiér s exotickými rostlinami, záplavou teplomilných květů, jezírkem s rybičkami, ale i lavičkami, vyzývajícími na posezení uprostřed tropické přírody. Expozice v samotném zámku je letos otevřena i v zimě, v únoru ale pouze o víkendech.

Kvitová je v Petrohradu ve finále

Tenistka Petra Kvitová porazila v semifinále turnaje v Petrohradu pátou nasazenou Němku Julii Görgesovou 7:5, 4:6 a 6:2 a poprvé od loňského července si zahraje o titul. Poslední překážkou Kvitové v cestě za 21. triumfem na okruhu WTA bude vítězka duelu mezi obhájkyní Francouzkou Kristinou Mladenovicovou a Ruskou Darjou Kasatkinovou.

Kvitová se z titulu naposledy radovala loni v Birminghamu při druhém startu po vážném zranění levé ruky, které utrpěla při přepadení. Od té doby bylo maximem dvojnásobné vítězky Wimbledonu zářijové semifinále v Pekingu.

Počasí

Předpověď na neděli: Oblačno až zataženo, na většině území sněhové přeháňky, na horách občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.