Denní souhrn zpráv

Babiš odletěl do Bruselu jednat s Junckerem

Premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO odletěl jednat do Bruselu se zástupci Evropské komise i jejím předsedou Jeanem Claudem Junckerem. Hovořit by měli jak o budoucnosti evropského bloku, tak o tématech, která se úzce týkají českých zájmů, tedy o migrační problematice nebo o podobě unijních fondů v příštích letech. Česká republika dlouhodobě odmítá systém povinných kvót a čelí kvůli tomu žalobě.

Český premiér přijede do Bruselu v době, kdy v Evropské unii začínají vážné diskuse o její další podobě. Sílí úvahy o prohlubování hospodářské a měnové unie, o změnách ve fungování eurozóny. Je to částečně reakce na rozhodnutí Británie z evropského bloku odejít.

Ministerstvo financí vyňalo Čapí hnízdo z financování EU

Ministerstvo financí vyňalo Čapí hnízdo z evropského financování, oznámila na schůzi středočeského zastupitelstva hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ministerstvo již dříve uvedlo, že z hlediska rozpočtu je vyjmutí nejlepší řešení, jinak by ČR hrozilo krácení už přidělených evropských peněz.

Rezort se tak neřídil stanoviskem Výboru regionální rady ROP Střední Čechy, který před dvěma týdny vyjmutí z Evropských fondů neschválil. Kvůli padesátimilionové dotaci pro rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí, mezi nimi premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka.

Zeman jmenoval 12 rektorů bez ceremoniálu na Hradě

Prezident Miloš Zeman jmenoval do funkce 12 rektorů veřejných vysokých škol a univerzit, kteří mají nastoupit do úřadu v únoru a v dubnu. V tiskové zprávě o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Jmenování neprovázel ceremoniál, který se v minulosti u těchto příležitostí obvykle konal na Hradě. Někteří jmenovaní rektoři minulý týden uvedli, že byli na Hrad telefonicky pozváni. Místo toho převezmou jmenovací dekrety v úterý v Karolinu od ministra školství Roberta Plagy (ANO), uvedlo tiskové oddělení jeho úřadu.

Podle informací ČTK několik rektorů dostalo pozvánku na slavnostní ceremoniál na úterý na Hrad. Ovčáček odmítl konání slavnostní akce potvrdit. "My jsme nic takového neavizovali." Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Podle nich znevážil akademickou obec, když odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů. Nelíbilo se jim také to, že prezident kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. V roce 2014 se proto slavnostního ceremoniálu přestali účastnit.

Stavba dálnic je podle NKÚ pomalá,dokončit síť do roku 2050 nelze

Výstavba dálnic byla v letech 2013 až 2017 velmi pomalá a ani v příštích letech příliš nezrychlí. Vyplývá to z výsledků prověrky, které zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Státem daný termín dokončení dálniční sítě v roce 2050 při současném tempu nelze podle NKÚ stihnout. Ministerstvo na svém webu sdělilo, že připravilo novelu stavebního zákona, která má výstavbu zrychlit. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) je neúnosně dlouhá příprava staveb.

Kontroloři prověřovali období od roku 2013 do června 2017, zahrnující konec vlády Petra Nečase (ODS), vládu Jiřího Rusnoka a od ledna 2014 vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD), v níž měli resort dopravy na starost ministři za hnutí ANO. V tomto období bylo ročně zprovozněno v průměru 16 kilometrů dálnic. "Tempo výstavby dálnic je velmi pomalé a v některých fázích přípravy se oproti předchozí kontrole NKÚ ještě zpomalilo," sdělil mluvčí NKÚ Václav Kešner.

TOP 09 chce prosadit korespondenční volby

V nejbližších volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 by Češi žijící v zahraničí mohli volit korespondenčně. Alespoň to předpokládá TOP 09, která teď dává dohromady novelu volebního zákona. Sněmovně ji hodlá jako poslanecký návrh předložit v následujících týdnech. Věří, že změnu nakonec dokáže prosadit - i přes dlouhodobý odpor některých stran.

Podporu pro korespondenční volby ale bude TOP 09 hledat zřejmě obtížně - zatímco pravicové strany jsou pro, levice změnu dlouhodobě odmítá. Obavy panují hlavně kolem bezpečnosti takových voleb. Klíčové je nicméně stanovisko hnutí ANO, které má ve sněmovně nejvíc poslanců.„Pokud chodí k volbám 60 procent, tak toto je způsob, jak tu účast navýšit,“ popisuje, jak se k volbě poštou staví hnutí ANO jeho předseda Andrej Babiš.

V zahraničí žije podle některých odhadů ministerstva zahraničí a resortu práce a sociálních věcí až 800 tisíc Čechů, kteří by mohli volit. Jejich účast se ale pohybuje v řádu jednotek procent.

V ČR loni ubylo lidí v příjmové chudobě a materiálním nedostatku

V Česku loni ubylo lidí, kteří žijí v příjmové chudobě a materiálním nedostatku. Pod hranicí příjmové chudoby bylo proti roku 2016 zhruba o 50.000 obyvatel méně. I tak se pod ní pohybovalo kolem 970.000 Čechů a Češek, tedy 9,2 procenta. Výrazně méně pak bylo těch, kteří měli materiální nedostatek a nemohli si dovolit čtyři a víc z devíti položek, jako je mimořádný desetitisícový výdaj či pravidelné úhrady nájmu a splátek. Bylo jich o 110.000 méně, tedy kolem 390.000. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu životních podmínek za loňský rok. ČTK je poskytla mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Petra Báčová.

Statistici u chudoby a sociálního vyloučení sledují tři kategorie - příjmovou chudobu, materiální deprivaci a také práci. Člověk se ocitne v příjmové chudobě, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Částku za loňský rok ČSÚ zatím neuvedl. V roce 2016 pro jednotlivce činila 10.691 korun. Minulý rok ale výdělky rostly, vyšší proto proti předloňsku bude i hranice chudoby.

Jedenáct tisíc veřejných funkcionářů nepodalo majetkové přiznání

11 tisíc politiků nebo třeba úředníků nesplnilo svou povinnost a nepodalo na podzim mimořádné majetkové přiznání. Pro Český rozhlas to uvedlo ministerstvo spravedlnosti. Podle zákona je však žádný postih nečeká. Jinak je to v případě takzvaného vstupního a výstupního oznámení, kde je za prohřešky sankce až 50 tisíc korun. „Resort během února postoupí úřadům stovky případů, kdy lidé dokument vůbec nedodali,“ objasňuje mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

V internetovém registru jsou teď jména skoro 38 tisíc lidí. To je zhruba o tři tisíce víc, než resort odhadoval původně. Přiznání se do systému vkládají od října.

Loni bylo v Česku vyhlášeno 39 smogových situací

Loni bylo v Česku vyhlášeno celkem 39 smogových situací a 17 regulací kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší, všechny v lednu a únoru. Dvakrát platila smogová situace kvůli přízemnímu ozonu. Nejhorší rozptylové podmínky panovaly v aglomeraci Ostrava - Karviná - Frýdek-Místek, kterou dlouhodobě trápí znečištěný vzduch.

Nejvíc dní v roce dýchali znečištěný vzduch lidé v ostravské čtvrti Radvanice, stejně jako v předchozích dvou letech. Vyplývá to z předběžného hodnocení kvality ovzduší, které ČTK poskytl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V roce 2016 bylo vyhlášeno v Česku kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu jen pět smogových situací.

Rada poskytovatelů ministerstva zdravotnictví se sešla na prvním jednání

Poprvé se na ministerstvu zdravotnictví sešla Rada poskytovatelů. Jsou v ní zástupci všech součástí zdravotní péče - od praktických lékařů, přes nemocnice a laboratoře až po hospicovou péči. Hlavním tématem schůzky bylo dohodovací řízení o rozdělení peněz na základě úhradové vyhlášky pro příští rok, které začíná v úterý.

Radu poskytovatelů obnovil současný ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch za hnutí ANO. Chce s ní konzultovat plánované změny, a to i ty legislativní. Scházet se bude zhruba každé tři měsíce a v plánu má řešit taky lékařskou pohotovostní službu nebo vzdělávání.

Bisnode: Loni zaniklo 10.437 firem, nejvíce od roku 2012

Loni v Česku ukončilo činnost 10.437 společností, nejvíc od roku 2012. Nejčastěji šlo o firmy z oblasti pronájmu a správy nemovitostí nebo obchodu. Vyplývá to z údajů společnosti Bisnode. Více než polovina firem, celkem 5352, zanikla v Praze."Z 10.437 společností, které v loňském roce ukončily podnikatelské aktivity, jich tři čtvrtiny byly zlikvidovány. Ostatní zanikly formou fúze s jiným podnikatelským subjektem nebo jiným způsobem," uvedla analytička Petra Štěpánová z Bisnode.

Počtu zaniklých firem loni vévodila Praha, za ní následoval Jihomoravský kraj. "V Praze a Brně se koncentruje největší množství společností, a proto není překvapením, že zde také zaniká nejvíc podnikatelských subjektů," sdělila Štěpánová. Přes 85 procent firem, které v loňském roce ukončily činnost, vykazovalo tržby do jednoho milionu korun.

Čeští hokejisté zahájili přípravu na olympijské hry

Hokejová reprezentace se v Praze sešla k prvnímu tréninku před olympijskými hrami. Na led vyjelo zatím jen 11 hokejistů hrajících v Kontinentální lize. Reprezentační trenér Josef Jandač se zaměřil především na bruslení. V průběhu týdne se k týmu připojí další šestice hráčů ze zahraničí. Extraligoví hokejisté reprezentaci doplní až v dějišti her v Pchjongčchangu.

Nominaci oznámil Jandač před dvěma týdny. Do týmu zařadil i dva hráče s olympijskými zkušenostmi - šestatřicetiletý Martin Erat z Komety Brno má bronz z roku 2006 z Turína a čeká ho už čtvrtý start pod pěti kruhy. Další útočník Roman Červenka z Fribourgu startoval v letech 2010 ve Vancouveru a o čtyři roky později v Soči.

Počasí v úterý

V noci na úterý zataženo, od severozápadu na většině území déšť přecházející na severu nad 500 m, na jihu nad 900 m ve sněžení. Během dne proměnlivá oblačnost, ojediněle přeháňky, nad 600 m sněhové. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C.