Denní souhrn zpráv

Zeman v Lánech zakončil své schůzky s kandidáty na ministry

Prezident Miloš Zeman přijal v pondělí na zámku v Lánech kandidáta na ministra školství Roberta Plagu. O hodinu později na schůzku s prezidentem dorazil i kandidát na ministra zemědělství Jiří Milek. Jako poslední byl pozván pravděpodobný ministr kultury Ilja Šmíd. Stejně jako s dalšími adepty na ministerská místa s nimi Zeman diskutoval o jejich plánech v jednotlivých resortech. Schůzky s navrženými ministry zdůvodnil snahou se s nimi seznámit. Vláda by se poprvé měla sejít hned ve středu po svém jmenování, Babiš ve stejný dan také plánuje první ministry uvést do úřadu.

Sobotka se setkal s velvyslancem Kingem

Premiér v demisi Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělí setkal na Úřadu vlády s novým americkým velvyslancem v Česku Stephenem Kingem. Jednali spolu o česko-americké obchodní i obranné spolupráci a o nadcházejících oslavách stého výročí vzniku Československa. King je posledním zahraničním představitelem, kterého Sobotka v premiérské funkci přijal. Ve středu bude jmenována nová vláda Andreje Babiše (ANO).

Ministři podepsali společnou žádost o zápis Krušnohoří na Seznam UNESCO

Ministr vnitra spolkové země Sasko Markus Ulbig a český ministr kultury Daniel Herman podepsali společnou přeshraniční žádost o zapsání kulturní krajiny pod názvem Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří na seznam světového dědictví UNESCO. Informovala o tom mluvčí českého ministerstva kultury Simona Cigánková. Sasko a Česko žádost o zápis předložily podruhé.

Budoucí ministr školství chce zrevidovat inkluzi

Kandidát na ministra školství Robert Plaga během pondělní schůzky s prezidentem Milošem Zemanem mluvil o možné věcné i finanční revizi inkluze, navyšování prostředků pro pedagogické i nepedagogické zaměstnance ve školství a o sportu. Kariérní řád pro učitele, který v létě neprošel Parlamentem, půjde podle něj jen obtížně oživit.

Vojtěch nechce trestat lékaře za to, že nebudou vydávat e-recepty

Kandidát na ministra zdravotnictví v Babišově menšinové vládě Adam Vojtěch /ANO/ nechce v prvním roce trestat lékaře za to, že nebudou pacientům vydávat elektronické recepty. Řekl to po nedělním setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, kde mu představil své priority. Uvedl, že se bude snažit odložit povinnost lékařů e-recepty vydávat, protože podle něj celý systém není dostatečně připraven. Se Zemanem mluvili i o hospicové péči, úhradě zdravotnických prostředků nebo zpětných bonusech nemocnic. Nedostatek zdravotních sester chce Adam řešit zvyšováním jejich platů. Obnovení poplatků nebo spoluúčasti není v současné době tématem, řekl kandidát na ministra.

Ombudsmanka nezjistila plošné využívání zajišťovacích příkazů

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová zatím nezjistila, že by finanční správa plošně využívala nebo zneužívala takzvané zajišťovací příkazy. Ty slouží v boji proti daňovým únikům a dovolí finanční správě okamžitý výběr daně, která ještě není splatná nebo nebyla stanovena. Šetření ombudsmanky ale nevyloučilo individuální pochybení. O zajišťovacích příkazech se začalo mluvit v souvislosti s případem opavské společnosti FAU, která po vydání příkazů zkrachovala. Zajišťovací příkazy na FAU později zrušil soud jako nezákonné a vyskytly se dohady, zda finanční správa při jejich vydávání nejednala v politickém zájmu.

Speciální školy i zemědělci zřejmě dostanou víc peněz

Ministerstvo školství možná dostane 100 milionů korun navíc pro speciální školy. O miliardu korun by mohla Sněmovna zvýšit národní dotace zemědělcům. Úpravy vládního návrhu státního rozpočtu podpořil sněmovní rozpočtový výbor. Většinu požadavků ostatních výborů i jednotlivých poslanců na přesuny peněz uvnitř plánovaného rozpočtu ale zamítl.

ČR má smluvně zajištěnu necelou polovinu evropských dotací

Česká republika měla ke konci listopadu smluvně zajištěno 45,6 procenta evropských dotací, určených na programové období 2014 až 2020. Jde o 263 miliard korun z celkově přidělených 575,5 miliardy korun. Sdělil to Vilém Frček, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, které je za evropské dotace zodpovědné. Pro Česko bude důležitý konec příštího roku, kdy Evropská komise vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může Česko přijít o šest procent z přidělené částky, tedy 36,5 miliardy korun z celkových 612 miliard korun. V programovém období 2007 až 2013 mohla Česká republika z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun. Z toho asi čtyři procenta nebyla vyčerpána.

Inflace v listopadu zpomalila na 2,6 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2,6 procenta z říjnových 2,9 procenta. Důvodem bylo menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně ceny stouply o 0,1 procenta, což ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot v dopravě. Inflace tak odpovídá očekáváním analytiků. Ti také soudí, že dosáhla svého maxima v říjnu a nyní bude pokračovat v poklesu. ČNB tak sazby nemusí zvyšovat už v prosinci, ale až v únoru.

Správce Viktoriagruppe chce od ČR vrátit naftu za miliardu korun

Insolvenční správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllen chce od Česka vrátit naftu za miliardu korun, která byla uložena ve skladu v německém Kraillingu. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) ji teprve nedávno přivezla s jeho souhlasem do ČR. Möllen však české vlastnictví nafty nikdy neuznal. Správě poslal předžalobní výzvu, ve které po Česku požaduje, aby uznalo, že nafta patří jemu jako správci. Lhůtu pro vydání nafty nebo její náhrady stanovil na 27. prosince.

Huť Poldi půjde do konkurzu

Zadlužená kladenská huť Poldi půjde do konkurzu. Dlužníkovi se nepodařilo zajistit další financování, výroba podniku už měsíce stojí. Zhruba stovka zbývajících zaměstnanců nedostává výplaty. Dluhy společnosti dosahují několika stovek milionů korun. Usnesení o přeměně reorganizace podniku v konkurz bude vyhlášeno v blízké době, řekla na jednání u Krajského soudu v Praze soudkyně Jitka Sobková. Problémy Poldi Kladno ale začaly už po roce 1989, kdy se nedokázala vyrovnat s rozpadem socialistických trhů a omezením domácí průmyslové výroby. Privatizoval ji podnikatel Vladimír Stehlík, který s oborem neměl zkušenosti a chyběl mu i kapitál. Pod jeho vedením se postupně součásti holdingu dostaly do konkurzu a zastavily výrobu.

Děti Země opět protestují proti rekonstrukci D1

Aktivisté z ekologického hnutí Děti Země začátkem prosince podali dva rozklady proti dvěma stavebním povolením k modernizaci dálnice D1. Jedná se o úsek u Velkého Beranova na Vysočině a úsek u Devíti Křížů. V obou aktuálních rozkladech mají hlavně připomínky k nejméně 32 závazným stanoviskům, z nichž některé navrhují změnit či zrušit a vydat nové. Verdikt by měl padnout do čtyř měsíců. To podle Ředitelství silnic a dálnic znovu zdrží opravy dálnice. Její rekonstrukce by měla být hotova v roce 2020.

U Slaného začala stavba obchvatu

V pondělí začala u Slaného na Kladensku oficiálně stavba obchvatu, která městu a několika dalším obcím uleví od dopravy. Jedná se o přibližně 13 kilometrů dlouhou přeložku úseku silnice číslo 16 mezi Slaným a Velvary. Cena prací včetně DPH činí zhruba 900 milionů korun, část nákladů má pokrýt evropská dotace. Stavba by měla být hotová nejpozději v roce 2020. Místní na ni čekali několik desítek let.

Dělníci začali rozebírat trosky zřícené lávky v Troji

Dělníci zahájili demontáž trosek zřícené lávky na břehu v Troji. Z protilehlého Císařského ostrova nadále odvážejí zbytky lávky na parkoviště u trojské betonárky, kde je prozkoumají odborníci. Příčiny pádu lávky, která se zřítila v sobotu 2. prosince, zatím nejsou známy. Při pádu se zranili čtyři lidé. Po zřícení lávky vedení Prahy rozhodlo o kontrole a uzavírce některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně. Opravovat se budou i ty na železničním mostě z Podskalí na Smíchov.

Statici ukončili měření Hlávkova mostu v Praze

Technická správa komunikací (TSK) v neděli ukončila dvoudenní měření statiky pražského Hlávkova mostu, který je ve špatném technickém stavu. K jeho preventivní kontrole statici přistoupili po nedávném pádu trojské lávky. Získaná data jí poslouží při přípravě plánovaných oprav mostu. Získaná data by měla být vyhodnocena do týdne.

Letošní sklizeň chmele byla nadprůměrná

Sklizeň chmele za letošek je ve srovnání s loňskem nižší zhruba o 12 procent, přesto jsou pěstitelé spokojení. Za celou Českou republiku byla úroda 6797 tun chmele s průměrným hektarovým výnosem 1,37 tuny, což lze hodnotit jako mírně nadprůměrný ročník. Nepřízeň počasí se tak na úrodě celkově příliš neprojevila, rozdíly byly spíš mezi jednotlivými oblastmi a druhy chmele. Plocha českých chmelnic letos meziročně vzrostla o 3,5 procenta.

Ústecká nemocnice už nahradila vadný rentgen

Ústecká Masarykova nemocnice spustila provoz nového rentgenu. Nahradil přístroj, který byl odstaven v říjnu poté, co smrtelně zranil rentgenovanou pacientku. Devět milionů korun na nový rentgen, který je od jiného výrobce než předchozí, poskytl Krajské zdravotní její jediný akcionář Ústecký kraj.

Zemřela dokumentaristka Drahomíra Vihanová

Ve věku 87 let zemřela v neděli režisérka a scenáristka Drahomíra Vihanová. Patřila ve filmu ke generaci "zlatých šedesátých". Vystudovala FAMU a pracovala po boku Jana Špáty a Františka Vláčila, působila také jako pomocná režisérka Otakara Vávry. Pozornost vzbudila už svým celovečerním debutem Zabitá neděle z roku 1968, který však byl pro svou údajnou beznadějnost zakázán a na 30 let skončil v trezoru. Od roku 1982 působila na FAMU jako externí pedagog pro zahraniční studenty. V roce 2015 získala za mimořádný přínos české kinematografii Českého lva a v roce 2016 Cenu za přínos světové kinematografii na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Poslední rozloučení se zesnulou se koná 15. prosince ve strašnickém krematoriu.

V Česku se poprvé představí kapela Arcade Fire

Kapela Arcade Fire 15. června příštího roku poprvé vystoupí v České republice. V pražské O2 areně představí své zatím poslední album Everything Now, které vyšlo letos v červenci. Kapela nabízí originální hudební směs rocku, popu, punku i francouzského šansonu. Arcade Fire doposud prodali po celém světě miliony kopií svých alb, obdrželi celou řadu nejrůznějších hudebních ocenění včetně Grammy či Brit Award a jednotliví hudebníci jsou proslulí po celém světě.

Sport

Kouč české hokejové reprezentace Josef Jandač se bude muset na Channel One Cupu v Praze a Moskvě obejít bez obránce Jakuba Nakládala z Jaroslavle a útočníků Romana Červenky z Fribourgu, Jakuba Klepiše z Mladé Boleslavi a Roberta Kousala z Davosu. Celkem už přišel z původního osmadvacetičlenného kádru o pět nominovaných, dříve vypadl rovněž ze zdravotních důvodů útočník Milan Gulaš z Plzně.

Fotbalisté Viktorie Plzeň se ve vyřazovací fázi Evropské ligy utkají s Partizanem Bělehrad. První zápas se odehraje 15. února v Srbsku.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na Světovém poháru v Salt Lake City druhé místo v závodu na 3000 metrů a připsala si nejlepší výsledek v sezoně. Trojnásobná olympijská vítězka zajela svůj nejrychlejší čas v tomto ročníku 3:57,84 a nestačila pouze na Rusku Natalii Voroninovou. Karolína Erbanová obsadila deváté místo v závodu na 1000 metrů. I ve čtvrtém díl seriálu se na této trati probojovala do elitní desítky.

Snowboardistka Šárka Pančochová postoupila podruhé v sezoně ve Světovém poháru do finále Big Airu. Po pádu v tréninku však nakonec do bojů o medaile v americkém Copper Mountain nezasáhla a obsadila osmé místo.

Fotbalová Slavia Praha galavečerem v Obecním domě zakončila oslavy 125. výročí založení klubu. V rámci slavnostního programu červenobílí vyhlásili nejlepší historickou a novodobou jedenáctku, o kterých rozhodli fanoušci. Absolutním vítězem hlasování se stal bývalý útočník Pavel Kuka.

Počasí

Je zataženo až oblačno, místy se slabým deštěm. Nejvyšší teploty 8 až 13 stupňů. Meteorologové varují před silným větrem, který může mít rychlost v nárazech až 90 kilometrů za hodinu, na horách kolem 110.