Denní souhrn zpráv

Prezident jmenoval předsedu ANO Babiše premiérem

Prezident Miloš Zeman ve středu po poledni jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem. Babiš pak složil premiérský slib. Celou vládu, která nahradí kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), jmenuje prezident za týden. Babiš hodlá vytvořit menšinový jednobarevný kabinet doplněný o nestraníky. Dostatečnou podporu ve Sněmovně mu zatím ostatní strany neslíbily. Od 18. prosince se chce scházet se zástupci sněmovních stran a jednat s nimi o podpoře nebo o toleranci vlády. O důvěře kabinetu se bude hlasovat až v lednu. Prezident oznámil, že se zúčastní ve Sněmovně jednání o důvěře vládě, kde nový kabinet podpoří.

Babiš poděkoval, že Zeman vládu jmenuje oproti původnímu předpokladu už 13. prosince. Česká republika by podle něj měla být aktivnější v Evropské unii. Chce proto navrhnout řešení problému migrace. Věří, že jeho vláda bude také bojovat proti korupci a klientelismu. Vláda by podle Babiše měla začít naplno jednat ihned po svém jmenování, bez ohledu na to, že ještě nebude mít důvěru Sněmovny. V Babišově vládě by mělo pokračovat pět ministrů z dosavadního kabinetu. Ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr dopravy Dan Ťok zůstanou na svých pozicích, ministr obrany Martin Stropnický se přesune do čela diplomacie a jeho pozici převezme dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. S dalšími kandidáty na vládní posty se chce prezident v nadcházejících dnech setkat, až poté vládu jmenuje.

Babišova vláda se sejde hned po jmenování

Vláda Andreje Babiše (ANO) se sejde hned příští středu večer poté, co ji jmenuje prezident Miloš Zeman. Babiš to uvedl na tiskové konferenci na Hradě, kde ho Zeman jmenoval předsedou vlády. Nový premiér chce příští středu také uvést do úřadu co největší počet ministrů, aby se mohli pustit do práce. Zopakoval, že podporu pro svůj menšinový kabinet bude u ostatních stran hledat v posledním týdnu před Vánoci a na začátku ledna, až poté požádá o důvěru Sněmovnu.

Zeman převzal pověřovací listiny amerického velvyslance

Tuto středu se své funkce oficiálně ujal nový velvyslanec USA v Praze. Stal se jím vlivný republikán a podnikatel Stephen King. Jeho pověřovací listiny převzal prezident Miloš Zeman odpoledne. King na místě velvyslance USA střídá Andrewa Schapira, s nímž se Hrad několikrát nepohodl. Nominaci Kinga schválil americký Senát v říjnu. Do České republiky King přiletěl na začátku listopadu.

Komise asi pošle ČR k soudu EU kvůli kvótám na migranty

Evropská komise velmi pravděpodobně ve středu rozhodne, že u unijního soudu zažaluje Česko, Polsko a Maďarsko kvůli jejich odmítání podílet se přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Plyne to z diplomatických informací ČTK a Českého rozhlasu. Komise v minulých měsících trojici zemí opakovaně vyzývala, aby změnily svůj přístup a aby, tak jak bylo domluveno v roce 2015, nabídly místa do programu, v němž zbývá z Itálie a Řecka přerozdělit několik tisíc migrantů.

Nová vláda by podle Senátu neměla měnit strategii jednání s EU

Budoucí vláda by podle Senátu měla postupovat při jednáních v rámci EU podle platné Strategie působení ČR v EU. Její případné změny by měla transparentně projednat. Horní komora se na tom dnes shodla při diskusi o české pozici na nadcházejícím summitu EU. Na něm by už měl Česko zastupovat budoucí premiér Andrej Babiš (ANO), který je vůči EU kritický. Počátkem listopadu uvedl, že jeho vláda by se měla aktivně podílet na reformě unie a důrazněji prosazovat národní zájmy. Pro boj proti nelegální migraci a dvojí kvalitě potravin chce hledat spojence i mimo visegrádskou skupinu. Odmítl zavedení eura, společnou evropskou měnu v červnu označil za "krachující podnik".

Senát podpořil prověřování zahraničních investic

Senát podpořil zavedení kontroly zahraničních investic. Rozhodl o tom při posuzování návrhu Evropské komise na prověřování přímých zahraničních investic v EU v zájmu bezpečnosti a veřejného pořádku. Senát se podobně jako EU obává skupování firem například kvůli citlivým technologiím. Mechanismy k prověřování zahraničních investic už nyní má 12 členských zemí unie, včetně Německa, Francie, Británie či Polska.

Senát chce odklad pro zavedení elektronických receptů

Elektronické recepty by podle Senátu měly nahradit papírové až od roku 2020. Horní komora parlamentu to ve středu po zhruba dvouhodinové debatě schválila v rámci senátorské novely o léčivech. Novelu nyní posoudí vláda a Sněmovna. Změnu se kvůli tomu podle kritiků nepodaří přijmout včas do konce letošního roku. Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007. Vytvoření systému stálo 14 milionů korun, provoz pak 100.000 korun měsíčně. Systém eRecept počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, nyní je to asi 70 milionů papírových receptů. Zastánci změny si od ní slibují úsporu výdajů na léky nejméně 400 milionů korun.

Na obranu má v příštím roce jít 59 miliard

Sněmovní branný výbor doporučil poslancům schválit rozpočet na obranu. Počítá na příští rok s výdaji 58,9 miliardy korun. Je to o 6,4 miliardy více než letos. Víc peněz půjde třeba na platy nových vojáků, nákup munice nebo na příspěvkové organizace. O rok později by částka mohla stoupnout na 66,6 miliardy a v roce 2020 na 77,3 miliardy. I přes značný nárůst rozpočtu by výše výdajů měla v roce 2020 dosáhnout jen 1,35 procenta HDP. Dosavadní vládní koalice chtěla zajistit, aby ČR dávala do roku 2020 na obranu 1,4 procenta HDP.

Diplomacie má hospodařit s 8 miliardami

Ministerstvo zahraničí bude příští rok zřejmě hospodařit s částkou 7,97 miliardy korun. Je to asi o 300 milionů více, než bylo schváleno na letošek. Sněmovní zahraniční výbor návrh rozpočtu ministerstva podpořil. Ministerstvo příští rok nepočítá s uzavřením žádného velvyslanectví, ale ani s otevřením nějakého nového. Měl by začít fungovat jen styčný úřad v Ománu, a to v budově německé ambasády. Ministerstvo by mělo mít meziročně o 50 milionů korun víc na humanitární pomoc, a to 180 milionů korun. O deset milionů na 60 milionů korun vzroste podle plánu položka na obnovu Sýrie. O 38 milionů korun více by mělo směřovat na zahraniční rozvojovou spolupráci, celkem jde o 696 milionů. Nejvyšší položku rozpočtu představuje provoz samotného ministerstva, jde asi o 5,6 miliardy Kč.

Hrad, Sněmovna i Senát budou mít v rozpočtu víc peněz než letos

Poslanecká sněmovna má mít v rozpočtu na příští rok o 89 milionů korun víc než letos, Senát o 32 milionů víc. Sněmovna má hospodařit s částkou 1,328 miliardy korun, Senát s 589 miliony korun. Víc peněz dostane i Kancelář prezidenta republiky; bude mít 475 milionů korun, což je zhruba o 38 milionů korun víc, než jí přidělil letošní schválený rozpočet. Rozpočty těchto institucí ve středu doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor.

Nahlížet do Babišova spisu může výbor až do konce roku

Policie dala členům sněmovního mandátového a imunitního výboru čas nahlížet do spisu ke kauze Čapí hnízdo, v níž žádá o vydání lídrů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, až do konce roku. Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) řekl, že nelze nikomu bránit, aby využil i nejzazší termín. V praxi to bude znamenat, že výbor se do té doby v kauze neposune. Termíny výslechů tak zřejmě budou až po Novém roce. Výbor má doporučit plénu Sněmovny, zda by mělo poslance vydat. Policie je obvinila kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo. Kromě toho je obviněno dalších devět lidí včetně manželky příštího premiéra Moniky Babišové.

Trojnásobná transplantace ledvin propojila 6 lidí v ČR a Rakousku

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) spolu s kolegy z Vídně dnes provedli první trojnásobnou mezistátní transplantaci ledvin od žijících dárců v Evropě. Propojila čtyři lidi z Česka a dva z Rakouska, spároval je počítačový program. Ledviny mezi Českem a Rakouskem převážely sanitky s policejním doprovodem. Operaci podstoupili tři pacienti čekající na transplantaci ledviny a tři jejich blízcí, kteří jim ledvinu chtěli darovat, biologicky ale nemohli.

V západočeských lázních budou vyhlášeny památkové rezervace

Části měst Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně s jejich lázeňskou kulturní krajinou se na návrh ministerstva kultury stanou památkovou rezervací. Na svém závěrečném jednání to ve středu schválila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) v demisi. V České republice je celkem 111 památkových rezervací; zmíněná tři lázeňská města usilují spolu s dalšími lázněmi o zápis na seznam UNESCO.

Nominace lázeňských měst je mezinárodní, okruh měst byl v počátcích širší, konečné složení je 11 evropských měst - Bad Ems, Bad Kissingen, Baden-Baden, Baden u Vídně, Bath, Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Montecatini Terme, Spa a Vichy. Nominace se připravuje více než deset let, podle ministerstva kultury by měla být předložena počátkem roku 2019.

Liberecké divadlo uvede Leninovy balzamovače

Malé divadlo v Liberci připravuje českou premiéru hry kanadského dramatika Verna Thiessena Leninovi balzamovači. V premiéře ji malé divadlo uvede v pátek 8. prosince. V Česku se zatím žádná hra tohoto renomovaného autora nehrála. Leninovi balzamovači jsou černou komedií, která nabídne pohled do Leninova mauzolea pro ty, kdo v něm nikdy nebyli. Jeho hry byly přeloženy do francouzštiny, němčiny, polštiny, hebrejštiny a jiných jazyků a hrají se po celém světě včetně Číny.

Sport

Obránci Zbyněk Michálek ze Sparty, Ondřej Němec s útočníkem Martinem Eratem z Komety Brno či Petr Koukal z Hradce Králové se vrátí na Channel One Cupu v Moskvě a Praze po delší době do české hokejové reprezentace. Kouč Josef Jandač zařadil do sedmadvacetičlenné nominace na druhý turnaj Euro Hockey Tour po pauze také kanonýra Martina Růžičku z Třince. V kádru není žádný nováček.

Český Více než sedm tisíc diváků by mělo ve čtvrtek večer sledovat v pražské O2 areně největší galavečer MMA v české historii. Jeho vrcholem bude dlouho očekávaný a několikrát odložený souboj výrazných postav domácího smíšeného bojového umění Karla Vémoly a Petra Ondruše o pás českého šampiona polotěžké váhy.

České florbalistky porazily ve čtvrtfinále MS v Bratislavě Polsko 10:4 a v pátek narazí v boji o finále na favorizované obhájkyně titulu Švédky.

Počasí

Bude zataženo až oblačno, přechodně i polojasno. Teploty 2 až 6 stupňů, na horách kolem nuly.