Denní souhrn zpráv

TOP 09 nově povede Jiří Pospíšil

Novým předsedou TOP 09 zvolili delegáti sněmu podle očekávání europoslance Jiřího Pospíšila (42). Získal 147 ze 177 hlasů. V předsednické funkci nahradí Miroslava Kalouska, který už nekandidoval. Pospíšilův jediný protikandidát, podnikatel Pavel Němec z Plumlova na Prostějovsku, ve volbě neuspěl, dostal 13 hlasů. Pospíšil se chce v předsednické funkci soustředit hlavně na komunální volby. Straníky vybídl, aby kandidátky otevřeli i nestraníkům. Vyjádřil připravenost pomoci všem kandidátům v obecních volbách.

Po Pospíšilově boku stane jako nově zvolená první místopředsedkyně poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Dosud byla místopředsedkyní strany. "Budu pracovat na tom, abychom v Poslanecké sněmovně byli slyšet. Budu pracovat na tom, aby TOP 09 byla i nadále soudržná," slíbila Pekarová Adamová v kandidátském projevu. O místa dalších čtyř místopředsedů se utkalo devět zájemců. V prvním kole delegáti zvolili senátora Tomáše Czernina 165 hlasy. Stal se tak kandidátem, který na tomto sněmu získal na svoji podporu nejvíc hlasů. Dalším řadovým místopředsedou bude dosavadní první místopředseda Marek Ženíšek, bývalý poslanec Michal Kučera a náměstek jihomoravského hejtmana Jan Vitula.

Sněmovna už má žádost o vydání Svobody (ODS) kvůli opencard

Poslanecká sněmovna tento pátek obdržela žádost o vydání poslance ODS a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) to potvrdil nový předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Svoboda je stíhán v souvislosti s kauzou předražené "karty Pražana" opencard, počátky případu se vracejí do období působení primátora ODS Pavla Béma.

"Žádost na pana Svobodu dorazila v pátek," řekl v ČT Vondráček. Žádost postoupil mandátovému a imunitnímu výboru. Poslanci už bývalého pražského primátora vydali v roce 2014. Policie ho s dalšími pražskými radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce v kauze opencard. Svoboda s vydáním souhlasil, ač stíhání označil za nesmyslné a politické. Loni v září mu soud udělil podmíněný trest 2,5 roku, Svoboda se odvolal.

ÚS do poloviny prosince oznámí, zda je EET v souladu s ústavou

Ústavní soud do poloviny prosince oznámí, jestli bylo zavedení elektronické evidence tržeb (EET) v souladu nebo v rozporu s ústavou, uvedl v České televizi předseda ÚS Pavel Rychetský. Návrh na zrušení zákona o evidenci tržeb, případně několika jeho částí, podalo 41 poslanců ODS a členů poslaneckého klubu TOP 09 loni v červnu. Rychetský naznačil, že soudci vybírají ze dvou variant.

EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Třetí fáze začne 1. března 2018. Bude se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci i další služby. Pravicová opozice systém kritizuje, ODS mluví o jeho zrušení.

MMR: Objem hypoték stoupl v září o tři procenta na 162 mld. Kč

České banky poskytly za tři čtvrtletí 2017 lidem zhruba 79.000 hypotečních úvěrů za celkem 161,9 miliardy Kč. Počet v meziročním srovnání stagnoval, objem vzrostl o tři procenta. Vyplývá to z dat zveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Loni poskytly banky rekordních 112.000 hypoték za 218,3 miliardy korun.

Během října si podle Hypoindexu lidé sjednali 8667 hypotečních smluv, což bylo o 432 více než v září. Objemy v říjnu také vzrostly a vyšplhaly se na 17,94 miliardy korun. V září to bylo o 847 milionů korun méně. Přesto není podle expertů pravděpodobné, že bude letos objem hypoték opět rekordní. Z hlediska počtu sjednaných hypotečních úvěrů i jejich objemů bylo totiž loni nejsilnější poslední čtvrtletí roku.

Dvojice českých skialpinistů zahynula v Nízkých Tatrách

Dvojice českých skialpinistů zahynula v Nízkých Tatrách na Slovensku. Sedmačtyřicetiletá žena a šedesátiletý muž nepřežili noc v druhém nejvyšším pohoří země, patrně podlehli následkům vyčerpání a podchlazení během špatného počasí. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS).

Podobná neštěstí nejsou nijak výjimečná. Velkou pozornost vzbudilo v únoru 2016 úmrtí pěti českých skialpinistů u rakouského Wattenbergu nedaleko Innsbrucku, které zasypala lavina.

Českými slavíky jsou Bílá, Gott a Kabát, objevem roku Mirai

Absolutním Českým slavíkem se pro letošní rok stala Lucie Bílá. Zvítězila i mezi zpěvačkami, a to podvacáté. V kategorii zpěváků vyhrál tradiční anketu popularity už po dvaačtyřicáté Karel Gott, mezi skupinami si odnesl cenu Kabát, pro něhož je to celkově dvanáctá trofej. Ocenění objev roku získala skupina Mirai.

Mimořádnou cenu Slavíka pro výjimečnou osobnost z rukou Karla Gotta převzala Marta Kubišová, která nedávno ukončila kariéru. Zpěvačka, u níž si veřejnost kromě zpěvu cení i její postoje v době komunistického režimu, si vysloužila od svých kolegů ovace vestoje. Ceremoniál předávání slavíků ukončila legendární Modlitbou pro Martu.

V Roztokách u Křivoklátu uřízli vánoční strom pro Prahu

V Roztokách u Křivoklátu odborníci uřízli vánoční strom pro Prahu. Zhruba 24 metrů vysoký smrk ztepilý by měl být na Staroměstském náměstí poprvé rozsvícen v sobotu. Odpoledne čeká strom převoz do Nučic u Prahy, odkud bude v pondělí v noci převezen do Prahy. Kácení přihlíželo několik set lidí.

Organizátoři trhů na Staroměstském náměstí nechají strom postavit v noci na úterý. V loňském roce zdobil Staroměstské náměstí dvaadvacetimetrový smrk z Pecky v Královéhradeckém kraji.

V Brně vzniká zoo zaměřená na chameleony, hledá prostory

Zoologická zahrada specializovaná na chameleony, která se chystá v Brně, stále nemá vhodné prostory. Její otevření je v plánu do začátku léta příštího roku. ČTK to řekl její zakladatel Libor Červínek. Návštěvníci zpočátku uvidí až 50 ještěrů 14 druhů. V budoucnu by se jejich počet měl zvýšit až na 80 kusů.

Počasí v pondělí

Oblačno až polojasno. Ojediněle, na jihozápadě a západě místy, zejména na horách sněhové přeháňky. K večeru od západu až zataženo a v Čechách místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C.