Denní souhrn zpráv

Zeman jmenuje Babiše premiérem 6. 12., jeho vládu 15. prosince

Prezident Miloš Zeman se chystá jmenovat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem 6. prosince, jeho chystanou menšinovou vládu hodlá jmenovat 15. prosince. Uvedla to Česká televize. Zeman koncem října pověřil Babiše jako lídra nejsilnější strany jednáním o sestavení nového kabinetu. Babiš chce vytvořit menšinovou vládu ANO doplněnou o nestranické experty. Není ale jasné, zda bude mít dost hlasů, aby získal důvěru ve Sněmovně. Podporu menšinové vládě ANO ostatní parlamentní uskupení vylučují, pouze KSČM dala najevo ochotu za určitých podmínek takový kabinet tolerovat. Zeman nicméně už dal předem najevo, že svěří Babišovi i případný druhý pokus sestavit vládu.

Zeman v Moskvě otevřel výstavu z pokladů Pražského hradu

Víc než stovku historických předmětů včetně relikviářů ze 14. století si budou moci Moskvané prohlédnout na výstavě Poklady Pražského hradu. Reprezentativní expozici ve čtvrtek otevřel český prezident Miloš Zeman ve Státním historickém muzeu na Rudém náměstí. Výstava dokumentuje tisíciletý vývoj a stavební i slohové proměny Pražského hradu. Výstavu z Prahy do Moskvy přivezl Zemanův prezidentský speciál jako odpověď na přehlídku exponátů z dynastie carského rodu Romanovců, kterou Pražané měli možnost zhlédnout před šesti lety.

Babiš chce, aby se hejtmani rozhodli pro funkci na kraji nebo ve Sněmovně

Předseda ANO Andrej Babiš nesouhlasí s tím, aby hejtmani jeho hnutí byli současně poslanci. Chápe, že hejtmani zvolení do Sněmovny nechtějí odmítnout důvěru od voličů, pevně však doufá v to, že si časem vyberou jen jednu funkci. Karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) ve středu uvedla, že si zatím ponechá i mandát poslankyně a hejtmanskou funkci bude vykonávat jako neuvolněná a bez platu. Obě funkce si zatím ponechávají i další dva hejtmani za ANO.

Pospíšil je jediným zájemcem o nejvyšší post v TOP 09

Do volby nástupce Miroslava Kalouska v čele TOP 09 se před víkendovým sněmem přihlásil pouze jediný kandidát - europoslanec Jiří Pospíšil. Kalousek, který chce, aby nový lídr sjednocoval pravici, u něj vidí stejný limit jako u sebe. Čerstvý člen TOP 09 byl v minulosti místopředsedou ODS. Také spoluzakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg by si představoval ve funkci někoho jiného. Přesto má podle něj Pospíšil největší šance, že se v neděli ujme vedení strany. Má podporu pražské organizace i krajů.

Stát uzavřel kupní smlouvu s majitelem vepřína v Letech

Stát uzavřel smlouvu s majitelem vepřína v Letech u Písku, který stojí v místě koncentračního tábora pro Romy. Za budovy a pozemky zaplatí 450,8 milionu korun včetně daně. Kupní smlouvu v Praze podepsali ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a předseda představenstva firmy AGPI, majitele vepřína, Jan Čech. Schvalovací doložku za stát podepsal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Stát na sanaci a další úpravy areálu vepřína v Letech vynaloží podle odhadů ještě 120 milionů korun. Smlouva na 450 milionů řeší jen odkup objektů. Muzeum se bude o areál starat. Chov vepřů má v Letech skončit do jara. Důstojný památník by mohl na místě vzniknout během nejbližších let.

O azyl v ČR letos zatím požádalo 1229 cizinců

Za deset měsíců letošního roku požádalo o azyl v Česku 1229 cizinců, což bylo meziročně o 44 méně. Údaje zveřejnilo ministerstvo vnitra. Nejčastěji letos azyl chtěli získat občané Ukrajiny, jejichž žádosti tvořily přes třetinu z celkového počtu. Letos zatím podali 385 žádostí. Druhý nejvyšší počet žádostí podali občané Ázerbájdžánu, a to 108. Žadatelé z Gruzie chtěli získat azyl ve 102 případech, dalších 99 žádostí podali občané Arménie. Loni požádalo o azyl v Česku 1475 cizinců, což bylo o 50 meziročně méně.

Povšík: Přesun výroby Superbu do Německa je hotová věc

Přesun výroby nové generace Škody Superb z Česka do Německa je navzdory tvrzení Škody Auto prakticky hotová věc. Deníku Hospodářské noviny to řekl předseda podnikové rady Škoda Auto Jaroslav Povšík. Na počet pracovních míst by podle něj ztráta jednoho modelu žádný vliv mít neměla, bojí se ale o budoucnost firmy. Šéf koncernových odborů Bernd Osterloh přitom v úterý v témže listu ujišťoval, že odborářům VW není nic známo o odnětí části výroby české automobilce. Spekulace o přesunu části výroby z České republiky do Německa propukly v říjnu. Pokud jde o elektromobily, uvedla Škoda Auto minulý týden, že bude od roku 2020 v Mladé Boleslavi vyrábět vozy s čistě elektrickým pohonem.

V Dukovanech skončila odstávka

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila v noci na čtvrtek neplánovaná odstávka čtvrtého bloku zahájená 8. listopadu. Blok byl odstaven kvůli netěsnosti impulsní trubičky v nejaderné části zařízení. První generátor čtvrtého bloku začal znovu dodávat elektřinu v 01:26, druhý generátor byl k distribuční síti připojen v 04:45. Sdělil to mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Biskupství loni zvýšila výnosy z nemovitostí o 11 procent

Diecéze římskokatolické církve v Česku loni investovaly 1,1 miliardy korun, meziročně o 20 procent více. Na vzdělávání, zdravotní a sociální projekty a péči o kulturní dědictví daly dalších 903 milionů korun. Biskupství zvýšila výnosy z vlastního hospodaření s nemovitostmi meziročně o 11 procent na 1,4 miliardy korun, na daních odvedla za rok 2016 téměř 114 milionů korun. Uvedli to zástupci České biskupské konference. Celkové loňské zdroje římskokatolických diecézí včetně vlastních výnosů a více než 800 milionů korun z darů a sbírek byly pět miliard korun.

Vondruška vydal šestý díl Husitské epopeje

Historik, publicista a spisovatel Vlastimil Vondruška vydal v těchto dnech šestý díl své Husitské epopeje s podtitulem Za časů Jiřího z Poděbrad. Předposlední díl projektu představuje léta, kdy byl český král Jiří z Poděbrad na vrcholu své moci. V chystaném sedmém dílu dovede příběh do 80. let 15. století ke Kutnohorskému náboženskému smíru, který znamenal definitivní tečku za husitskými válkami. Šestý díl Husitské epopeje vychází krátce poté, co Vondruška v květnu na festivalu Svět knihy Praha představil pátý díl. První díl vyšel v roce 2014. Vondruška v poslední době čelí za své eseje kritice lidí, kteří nesouhlasí s jeho výkladem dějin a aplikací historických zkušeností na současné dění.

Ze sportu

Čeští fotbalisté klesli v žebříčku mezinárodní federace FIFA o dvě místa na 48. pozici. V listopadu přitom svěřenci trenéra Karla Jarolíma vyhráli oba přípravné zápasy, na turnaji v Kataru porazili Island i domácí reprezentaci. V čele zůstalo Německo před Brazílií a Portugalskem.

Bez Gabriely Koukalové vstoupí biatlonisté do olympijské sezony. Mistryně světa z Hochfilzenu sice bude s týmem v dějišti prvního Světového poháru v Östersundu, ale kvůli přetrvávajícím problémům s lýtky není jasné, kdy zimu zahájí. Možné se na startu objeví až na únorových hrách v jihokorejském Pchjongčchangu, odkud by biatlonisté chtěli přivézt aspoň jednu medaili.

Hospodaření motocyklové Grand Prix v Brně skončilo v letošním roce v plusu čtyři miliony korun. Uvedl to primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Podle něj to bylo díky finanční podpoře státu, kraje a města, které do akce daly přes 100 milionů korun. Závod mistrovství světa navštívilo 194.000 lidí a na vstupenkách se vybralo 72 milionů korun, o osm milionů více než loni. Řekl to Adam Svoboda, tajemník spolku kraje a města, který Velkou cenu podruhé pořádal.

Počasí

Skoro jasno až polojasno, nejvyšší teploty 8 až 12 stupňů, při vyjasnění nebo mlze jen kolem 6.