Denní souhrn zpráv

Sněmovna vydala Babiše a Faltýnka ke stíhání v kauze Čapí hnízdo

Sněmovna podle očekávání vydala předsedu ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Stíhán bude moci být také místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Dolní komora o tom ve středu rozhodla po sedmihodinové rozpravě. Babiš už ráno v úvodním vystoupení požádal poslance, aby ho vydali k trestnímu stíhání, ačkoli kauzu označil za účelovou a za snahu ovlivnit nadcházející volby. Pro vydání Babiše hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, o vydání Faltýnka rozhodlo 120 ze 133 hlasujících členů dolní komory. Až na Babiše a Faltýnka se zástupci ANO hlasování nezúčastnili.

Policie chce oba politiky ANO obvinit jako činitele Agrofertu v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý jen z dotačního podvodu.

ANO tvrdí, že čelí bezprecedentnímu pokusu o nedemokratické ovlivnění nadcházejících sněmovních voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran to odmítli s tím, že kauza musí být vyšetřena standardně. Policejní žádost podle nich splňovala všechny náležitosti a nebyla motivována politickými postoji či výroky Babiše a Faltýnka. Pokud Babiš a Faltýnek v říjnových volbách poslanecké mandáty obhájí, policie bude muset žádat o jejich vydání znovu.

Zeman: Je lepší vzdát se dotací, než se podrobit migračním kvótám

Podle prezidenta Miloše Zemana se Česko nesmí hrbit před Evropskou unií. Je lepší se vzdát evropských dotací, než se podrobit migračním kvótám. Prezident tak ve středu reagoval v Novém Jičíně na rozhodnutí Soudního dvora EU, který zamítl žalobu Slovenska a Maďarska proti migračním kvótám. "Evropská unie nás pod výhrůžkou, že nám zastaví dotace, bude nutit, abychom na naše území přijali v první fázi několik tisíc muslimských migrantů," uvedl Zeman. Doplnil, že kultura islámských migrantů je velmi odlišná od evropské. Vláda už podle něj uvolnila 600 milionů korun na umístění těchto imigrantů.

Evropský soudní dvůr ve středu v plném rozsahu zamítl žalobu, kterou Slovensko a Maďarsko napadly unijní systém přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka podle kvót. Podle soudu rozhodnutí o přerozdělení 120.000 uprchlíků nemuselo být přijato jednomyslně. Soud odmítl i další argumenty Bratislavy a Budapešti.

Na jedno poslanecké křeslo bude rekordní počet 38 kandidátů

O poslanecká křesla letos podle volebního webu usiluje rekordní počet kandidátů, je jich přes 7500. Na jedno místo ve dvousetčlenné dolní komoře tak připadá takřka 38 adeptů. Podobně zastoupení žen na kandidátkách se přiblížilo k nebývalým 29 procentům. Zvýšil se průměrný věk kandidátů, přesáhl 46 let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli platům

Odboráři z veřejného sektoru vyhlásili stávkovou pohotovost na podporu svého požadavku na růst platů. Ke školským odborům, které do stávkové pohotovosti vstoupily už v úterý, se tak připojily i odbory úřednické, zdravotnické, hasičské či policejní. Trvají na zvýšení platových tarifů učitelům o 15 procent a ostatním o deset procent od listopadu. Po jednání předáků to novinářům řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požadavek odborů podpořil.

Rektoři v říjnu vyhlásí protestní týden

Česká konference rektorů vyhlásí na 2. až 6. října protestní Týden pro vzdělanost. NA twitteru to uvedl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. Rektorům se nelíbí současný návrh rozpočtu na příští rok, který pro vysoké školy počítá s navýšením o asi 700 milionů korun proti letošku. Pokud vláda nevyhoví jejich požadavku na navýšení platů jejich pedagogů o 15 procent a jejich rozpočtu o 4,5 miliardy proti letošku, připojili by se zřejmě tímto protestem k případné stávce školských odborů, které kvůli platům v úterý vstoupily do stávkové pohotovosti.

V Praze probíhá konference OBSE o ekologii

Ekologické hospodářství, ochrana životního prostředí nebo regionální bezpečnost jsou tématy 25. ekonomického a environmentálního fóra Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které ve středu začalo v Praze. Třídenní akci zahájí český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling. Kromě zástupců 57 členských zemí OBSE se jí zúčastní i představitelé OSN, akademické obce a nevládních organizací.

Chorvatský ministr nechce mít v Záhřebu Masarykovu ulici

Kontroverzní chorvatský ministr kultury Zlatko Hasanbegović je pro přejmenování ulice prvního československého prezidenta T.G. Masaryka v Záhřebu. V rozhovoru pro chorvatskou televizní stanici RTL řekl, že Masaryk má mít ulici v Praze nebo v Bělehradě, ale nikoli v chorvatské metropoli. Masaryk byl podle něj stoupenec Srbska. Hasanbegović přitom tvrdil, že on sám není iniciátorem přejmenování Masarykovy ulice. Podle něj tuto iniciativu přednesl už v roce 1999 tehdejší poslanecký klub Chorvatského demokratického společenství (HDZ) na návrh akademika Ranka Marinkoviče.

Průmyslová výroba zrychlila růst na 3,3 procenta

Průmyslová výroba v červenci zrychlila meziroční růst na 3,3 procenta po červnovém revidovaném růstu tři procenta. Dařilo se mimo jiné výrobě aut, strojů a zařízení i kovovýrobě. Pokles naopak zaznamenaly výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla či výroba ostatních dopravních prostředků, tedy lodí, lokomotiv, letadel či jízdních kol. O výsledcích českého průmyslu za první prázdninový měsíc informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Proti předchozímu měsíci byla průmyslová produkce po vyloučení sezonních vlivů reálně nižší o 9,8 procenta. Tak výrazný pokles ovlivnilo čerpání celozávodních dovolených ve významných podnicích.

Stavebnictví v ČR zpomalilo růst na 1,8 procenta

Stavební výroba v ČR v červenci reálně meziročně zpomalila růst na 1,8 procenta po červnovém revidovaném růstu osm procent. Produkce v pozemním stavitelství vzrostla o 7,5 procenta, v inženýrském naopak klesla o 10,2 procenta. Stavební úřady vydaly v červenci meziročně o 1,7 procenta stavebních povolení méně, orientační hodnota těchto povolení ale vzrostla o polovinu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Ryanair létá do Londýna i z Pardubic

V Pardubicích v úterý zahájila irská letecká společnost Ryanair provoz linky do Londýna. Mezi krajským městem a letištěm Stansted bude létat každé úterý, čtvrtek a sobotu. Nízkonákladový přepravce lety zajišťuje letadlem Boeing 737-800 se 189 místy na palubě. Spoj z Londýna byl naplněný ze 60 procent, do Londýna odlétalo letadlo plné.

Česko zpřísnilo kontrolu vajec z dovozu

Veterináři rozšířili povinné kontroly na insekticid fipronil u vajec a vaječných výrobků dovezených ze všech členských států Evropské unie. Uvedlo to ministerstvo zemědělství na svém webu. Dosud museli dovozci laboratorně testovat pouze vejce z Nizozemska a Belgie. Do obdržení výsledků osvědčujících nezávadnost nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta.

Český trh s vejci nová veterinární opatření neohrozí, rozšíření kontrol je na místě. Sdělili to zástupci Agrární a Potravinářské komory ČR. Češi by podle nich mohli díky opatřením zvýšit produkci.

Rekonstrukce D1 je v polovině

Práce na rekonstrukci dálnice D1 mezi Prahou a Brnem jsou zhruba v polovině. Dokončených je sedm úseků, které stát vyšly na čtyři miliardy korun. Dalších šest úseků za necelých pět miliard Kč je v současnosti nadále rozestavěných. Celkem se má na D1 opravit 21 úseků, zbylých osm úseků se však bude opravovat až v letech 2018 až 2020. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby.

Staroměstské náměstí bylo uzavřeno kvůli planému poplachu

Staroměstské náměstí v Praze bylo v úterý odpoledne necelou hodinu uzavřené kvůli nálezu podezřelého kufru. Byla vyklizena i část Pařížské třídy. Policejní pyrotechnik ale zjistil, že kufr byl prázdný. Policie bezpečnostní opatření ukončila zhruba v 15:45. Staroměstské náměstí je jedním z nejvyhledávanějších turistických míst v metropoli.

Krádež vzácné bankovky je už promlčená

Krádež vzácné československé bankovky, takzvané státovky, která byla před deseti lety odcizena z Vlastivědného muzea v Olomouci, je podle policie již promlčená. Kriminalisté v této souvislosti vedli trestní řízení, které však ukončili kvůli uplynutí promlčecí doby. Uvedla to krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. V případu však policisté obvinili jednoho člověka kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti. Bankovka se totiž objevila letos v aukci na internetovém portálu. Státovka je již nyní zpátky v sejfu muzea.

Lékaři odmítají povinné elektronické recepty

Komory lékařů a lékárníků odmítají zavádění elektronických receptů, které mají povinně platit od roku 2018. Celý projekt je podle nich nepřipravený a uživatelsky nepřátelský. Chybí také prováděcí vyhláška, která by upravila podrobnosti zákona. Navrhují, aby byl systém spuštěn jako dobrovolný a dopracován. V Česku se vydá 60 až 70 milionů papírových receptů ročně.

Festival vědy nabízí experimenty pod širým nebem

Vědecké experimenty pod širým nebem nabízí Festival vědy, který začal ve středu ráno na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích. Pro návštěvníky je tu připraveno 82 stánků, na kterých jim zajímavosti ze světa vědy představí pět vysokých škol, čtyři ústavy Akademie věd ČR a další instituce, které se zabývají vzděláním a vědou. Organizátoři lákají na pokusy s hořením železa, zažehnutím modelu raketového motoru nebo na operaci klíčovou dírkou.

Začíná tradiční sbírka Světluška na pomoc nevidomým

Lidé mohou i letos v rámci tradiční sbírky Světluška přispět na pomoc nevidomým dětem a dospělým. Ve středu a ve čtvrtek tak mohou učinit v Praze na Andělu, kde se do prodeje sbírkových předmětů zapojí i někteří herci a moderátoři. Od pondělí do pátku je pak budou v desítkách měst po celém Česku nabízet lidem dvojice dobrovolníků s tykadly a lucernou. Výtěžek sbírky půjde na výcvik vodicích psů, speciální pomůcky, studijní stipendia nebo osobní asistenty pro lidi s těžkým zrakovým handicapem.

Na Plzeňsku proběhnou Haydnovy hudební slavnosti

Kostely a zámky na jižním Plzeňsku a v Plzni rozezní od 8. do 24. září nejstarší festival takzvané staré hudby v Česku - Haydnovy hudební slavnosti. Přehlídka letos nabídne 13 koncertů barokní, klasicistní a raně romantické hudby. Festival slaví 25 let. I když nepatří k masově vyhledávaným akcím, za dobu trvání ho navštívily desetitisíce lidí. Festival připomíná zahájení profesionální hudební kariéry mladého Josepha Haydna na zámku v Dolní Lukavici koncem 50. let 18. století. Právě zde zřejmě složil svou první symfonii.

Cenu Knižního klubu získal Ladič

Vítězkou letošní Literární ceny Knižního klubu se stala Anna Vovsová s novelou Ladič. Prozaický debut o vině a trestu, udavačství a pomstě se prosadil v konkurenci rekordních 179 zaslaných rukopisů. Odměnou je vydání knihy, prémie 100.000 korun a skleněná plastika ve tvaru knihy. Cenu Vovsová převzala od organizátorů soutěže v zaplněném Kaiserštejnském paláci na pražské Malé Straně.

Sport

Tenistka Petra Kvitová se po velké bitvě do svého prvního semifinále na US Open neprobojovala. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu prohrála v úterním nočním čtvrtfinále závěrečného grandslamu sezony s domácí favoritkou Venus Williamsovou na dvorci Arthura Ashe 3:6, 6:3 a 6:7.

Světová jednička Karolína Plíšková bude ve středu na US Open hrát proti Američance Coco Vandewegheové nejen o postup do semifinále, ale také o udržení na tenisovém trůnu. Pokud zopakuje ve Flushing Meadows loňské finále, zůstane v čele žebříčku i po newyorském grandslamu.

Tenistka Helena Suková je již potřetí mezi navrženými do tenisové Síně slávy v americkém Newportu. Vítězka čtrnácti grandslamových turnajů ve čtyřhře a mixu už byla v nominaci v letech 2012 a 2015, ale osmým českým zástupcem mezi legendami zatím zvolena nebyla.

Útočník Jaromír Jágr připustil návrat do hokejové reprezentace. Pokud nezíská angažmá v NHL, rád by hrál na olympijských hrách v Pchjongčchangu v únoru příštího roku, kdy oslaví 46. narozeniny. Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa to uvedl v pořadu České televize Jeden na jednoho.

Hokejisté Sparty porazili v generálce na extraligu v pražském derby Slavii 2:1 v prodloužení. Sparta vedla od 44. minuty po trefě Petra Vrány, necelých pět minut před koncem třetí třetiny sice vyrovnal Zdeněk Kubica, ale v čase 62:37 rozhodl o výhře favorita Dominik Uher.

Čeští basketbalisté na mistrovství Evropy nepostoupí ze skupiny. Definitivně o tom rozhodla úterní výhra Maďarska 80:71 nad domácím Rumunskem.

Počasí

Je oblačno až zataženo, postupně s občasným deštěm. Teploty vystoupí na 20 až 24 stupňů.