Denní souhrn zpráv

Prezident Zeman má dostatek podpisů pro obhajobu mandátů

Prezident Miloš Zeman má k dispozici dostatečný počet podpisů, aby se mohl přihlásit do obhajoby svého mandátu. Ke středě jich získal 59.263. Na tiskové konferenci to řekla jeho žena Ivana Zemanová, která je šéfkou jeho petičního týmu. Dodala, že sběr podpisů bude pokračovat, a nepovažuje proto toto číslo za definitivní. Se sběrem podpisů začala koncem dubna. Kandidáti potřebují pro účast ve volbách 50.000 ověřených podpisů nebo podporu deseti senátorů či 20 poslanců. Uchazeči o post prezidenta se obávají, že bude v petičních arších mnoho chyb, získat jich proto plánují více. Splněný limit zatím ohlásil pouze podnikatel a textař Michal Horáček, který jich má 70.000. Další z favoritů, bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš, má k dispozici 40.000 podpisů.

Do sněmovních voleb se letos přihlásilo 31 volebních stran

Do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny se přihlásilo 31 volebních uskupení. Je jich o sedm více než při minulých, předčasných volbách v roce 2013. Vyplývá to ze zjištění ČTK na krajských úřadech a pražském magistrátu, kde volební uskupení mohla do úterních 16:00 nominovat své adepty na poslance. Podobně jako v minulých letech ne všechny strany přihlásily své kandidáty ve všech krajích. Největší výběr by měli mít voliči v Praze, kde bylo předloženo 29 kandidátek - o osm více než před čtyřmi lety. Ve Středočeském kraji kandiduje 26 seskupení. V Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji si lidé budou vybírat z 25 uskupení. Na Vysočině a ve Zlínském kraji se k volbám přihlásilo 24 uskupení, v Pardubickém a Libereckém kraji 23 kandidátek, v Královéhradeckém o jednu méně. Nejmenší výběr budou mít v Karlovarském kraji, kde se nominovalo 20 volebních stran. Platit to bude v případě, že podané kandidátní listiny budou vyhovovat požadavkům volebního zákona. Krajské úřady a pražský magistrát o registraci kandidátek rozhodnou nejpozději 1. září. Volby se uskuteční 20. a 21. října.

Stát bude dávat do zdravotnictví miliardy korun ročně navíc

Stát bude dávat v letech 2019 a 2020 do systému zdravotního pojištění za své pojištěnce asi 3,5 miliardy korun ročně navíc. Vyplývá to z návrhu novely o pojistném na veřejném zdravotním pojištění, který schválil Senát. Předlohu, aby platila, ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman. Letos stát posílá zdravotním pojišťovnám za své pojištěnce 920 korun na osobu měsíčně. Příští rok vzroste příspěvek nařízením vlády o 49 korun. V dalších dvou letech zajistí zvýšení částky nynější novela. V roce 2019 bude příspěvek představovat 1018 korun, o rok později 1067 korun.

Seniorům a dětem se sníží limity pro doplatky za léky

Důchodci a děti budou mít nižší limity pro doplatky za léky. Roční hranice pro děti do 18 let a seniory od 65 let se od ledna sníží z 2500 na 1000 korun, u důchodců nad 70 let na 500 korun. Předpokládá to novela o veřejném zdravotním pojištění, kterou schválil Senát. Při překročení limitu vracejí zdravotní pojišťovny pacientům peníze, které za léky zaplatili navíc. Předloha, která nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi, má podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) snížit spoluúčast sociálně citlivějších skupin obyvatel. Bude mít peněžité dopady zhruba 440 milionů korun ročně. Ministerstvo zdravotnictví při přípravě úhradové vyhlášky s těmito náklady počítá, podotkl ministr Ludvík.

Senát schválil zavedení placeného ošetřovatelského volna

Lidé dostanou možnost čerpat až tříměsíční placené ošetřovatelské volno na péči o vážně nemocné příbuzné. Senát schválil vládní novelu o nemocenském pojištění, která volno uzákoní. Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi. Zavedení nové dávky kritizovala Hospodářská komora, podle níž zatíží zaměstnavatele a může ochromit výrobu v některých provozech. Komora očekává také to, že někteří lidé budou ošetřovatelskou zneužívat.

Senátoři schválili novelu proti mezinárodním únikům na daních

Nadnárodní firmy budou muset informovat o své finanční situaci v jednotlivých zemích, kde působí. Jejich zprávy budou muset obsahovat informace nutné pro posouzení, zda správně rozdělily základ daně mezi jednotlivé státy. Má to zabránit daňovým únikům. Počítá s tím novela zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní, kterou schválil Senát. Nová povinnost se bude týkat skupin s konsolidovanými výnosy nad 750 milionů eur ročně (20,3 miliardy Kč). Novela zavádí nový okruh automaticky vyměňovaných informací, které se týkají nadnárodních skupin podniků. Jejich zprávy budou muset obsahovat například údaje o výnosech, zaplacené dani z příjmů, počtu zaměstnanců nebo hodnotě majetku. Novela reaguje na novou směrnici EU. Důvodem změn je podle ministerstva financí zájem unie na zajištění řádného fungování vnitřního trhu.

Senát schválil přísnější postihy za nelegální taxislužbu

Senát schválil novelu zákona o silniční dopravě, která zpřísňuje postihy za nelegální taxislužbu a posiluje pravomoci obcí při stanovování podmínek pro její výkon. Novela ve Sněmovně přitáhla pozornost kvůli návrhům souvisejícím s alternativními sdílenými taxislužbami typu Uber, poslanci ale žádný návrh nepřijali. O způsobilost šoféra taxislužby bude moci řidič podle novely přijít hned po prvním závažném přestupku, jako je například předražování jízdného a nepoužití taxametru. Kontrola se bude moci uskutečnit v cizím jazyce a je možné z ní pořizovat audio i videozáznam bez vědomí kontrolovaného řidiče. Řidiči, kteří nemají oprávnění řidiče taxislužby, ani tuto činnost nevykonávají legálně pro určitého dopravce, mohou být postiženi pokutou až 100.000 Kč. Právo odebírat průkaz řidiče taxislužby bude mít jen osoba pověřená výkonem státního odborného dozoru, a to jen ve stanovených případech, například pokud byl řidič v posledních třech letech potrestán třeba za předražování jízdného.

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí zrychlila růst na 4,5 procenta

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí letošního roku znovu zrychlila svůj růst. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 4,5 procenta po tříprocentním vzestupu v prvních třech měsících roku. Mezičtvrtletně pak ekonomika rostla o 2,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který zveřejnil Český statistický úřad. Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří očekávali meziroční růst okolo tří procent. Vývoj HDP ovlivnila zejména domácí poptávka, podpořená rostoucí spotřebou domácností i investiční aktivitou firem. "Rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, tj. nejen zpracovatelského průmyslu, ale také většiny odvětví služeb," uvedli statistici. HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

Průmysl zpomalil růst cen na 1,1 pct, výrazně zdražili zemědělci

Průmyslové ceny v červenci v Česku zpomalily meziroční růst na 1,1 procenta z červnových 1,3 procenta. Oproti minulému roku rostly dál i ceny ve stavebnictví, službách a v zemědělství, kde si udržely dvouciferné tempo. Informoval o tom Český statistický úřad, který současně zveřejnil výsledky červnového zahraničního obchodu. Vývozní ceny klesly meziročně o 0,4 procenta, naopak dovozní ceny rostly, a to o půl procenta. Na meziročním růstu průmyslových cen se podepsalo zdražení kovů o 5,4 procenta. Potravináři zdražili o čtyři procenta, přičemž u mléčných výrobků byly ceny vyšší o 15,8 procenta. Ceny těžby a dobývání stouply o 2,9 procenta. Klesly naopak ceny dopravních prostředků, elektřiny a plynu. Proti červnu se snížily ceny průmyslových výrobců o 0,2 procenta.

Premiér podpoří přidání učitelům o 15 pct a ostatním o deset pct

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podpoří na jednání vlády s odbory o růstu platů záměr, aby se tarify ve veřejném sektoru zvedly od listopdu o 15 procent učitelům a o deset procent všem ostatním pracovníkům. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly je návrh "seriózní a odpovídá růstu ekonomiky". Jednání kabinetu s odboráři se má konat 21. srpna. Ve hře je několik variant zvýšení výdělků. Podle premiéra vláda rozhoduje o zvýšení tabulkových platů 670.000 lidí - hasičů, policistů, učitelů, pečovatelů, umělců a pracovníků dalších profesí. Ministerstvo práce propočítávalo několik možností růstu jejich výdělků. Jednalo se o přidání mezi osmi a 13 procenty pro vybrané profese od listopadu a od ledna. Premiér Sobotka se kloní k variantě růstu tarifu učitelů o 15 procent a všech ostatních o deset procent.

Zaměstnavatelé žádají jasná pravidla pro zvyšování minimální mzdy

Zaměstnavatelé požadují zavedení jasných pravidel pro zvyšování minimální mzdy v Česku. Firmy by tak věděly, s jakým růstem nákladů budou muset v dalším roce počítat. Se skokovým zvedáním nesouhlasí. Neodpovídá podle nich vývoji ostatních výdělků a produktivity. ČTK to sdělila Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a Asociace malých a středních podniků. Podle zaměstnavatelů nynější výrazné zvyšování nejnižšího výdělku nepříznivě dopadne na nekvalifikované pracovníky v době, až se ekonomika dostane do útlumu.

Před komisí o únicích informací vypovídali Bohuslav Sobotka a Ivo Ištvan

Únikům z vyšetřovacích spisů musí zabránit hlavně policie a státní zastupitelství. Sdělil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po výslechu před sněmovní komisí, která se zabývá úniky ze spisů. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan uvedl, že podle něj státní zastupitelství nejsou slabým článkem systému. I podle něj je ale třeba únikům informací zamezit. Jednání komise poznamenala roztržka mezi předsedou komise Martinem Plíškem (TOP 09) a členem komise a místopředsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Ten Martina Plíška vyzval k rezignaci na předsednickou funkci, neboť podle něj vyzradil médiím neveřejné informace a jeho výroky navíc neodpovídají názorům komise jako celku. Martin Plíšek to odmítl, Radek Vondráček se podle něj pouze snaží házet problémy hnutí ANO na jiné a odvádět od nich pozornost.

Ministr Pelikán navrhl jmenování 28 nových soudců a soudkyň

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zaslal vládě k projednání návrh na jmenování 28 nových soudců a soudkyň. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Nejvíce kandidátů by mělo zamířit do obvodu Krajského soudu v Brně. Navržení nováčci mají částečně nahradit soudce, kteří v rámci přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do konce letošního září. Podle návrhu má pod brněnský krajský soud přijít devět kandidátů, čtyři noví soudci mají posílit obvod působnosti Městského soudu v Praze. Po třech nováčcích má přibýt do obvodů středočeského, plzeňského, ústeckého a ostravského soudu. Dva soudci půjdou pod královéhradecký krajský soud a jeden pod Krajský soud v Českých Budějovicích.

Olomoucké arcibiskupství podalo žalobu kvůli Květné zahradě

Olomoucké arcibiskupství podalo žalobu kvůli sporu o vlastnictví Květné zahrady kroměřížského zámku, kterou stát církvi v restitucích nevydal. Arcibiskupství je přesvědčeno, že zahrada tvoří celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které naopak při církevních restitucích získalo zpět, řekl ČTK mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. Rozhodovat o tom bude Okresní soud v Kroměříži. Národní památkový ústav (NPÚ) ČTK oznámil, že se s žalobou seznamuje a že zahradu nevydal kvůli pochybnostem o splnění zákonných podmínek pro vydání.

Básník Jiří Kuběna je pohřbený v milovaném Bítově, kde byl kastelánem

Stovky lidí se v Bítově na Znojemsku přišly rozloučit s básníkem Jiřím Kuběnou, který ve čtvrtek v 81 letech zemřel. Kuběna, vlastním jménem Jiří Paukert, pracoval jako památkář. Působil jako kastelán hradu Bítov, který často opěvoval a kde zůstal i na stáří. Nedaleko hradu je také nyní pohřbený. Bítov se díky Jiřímu Kuběnovi od 90. let stal místem častých setkání básníků i dalších umělců různých generací, někteří se zúčastnili také pohřbu. Vypravil jej sochař a Kuběnův přítel Karel Žák, jenž v posledních letech tvořil v ateliéru na Bítově. Jiří Kuběna patřil ke generaci a uměleckému okruhu šestatřicátníků, kam náležel také dramatik a exprezident Václav Havel. Pohřbu se zúčastnil jeho bratr Ivan Havel, mezi smutečními věnci byl také jeden od Knihovny Václava Havla.

O titul TOP Víno Slovácka letos usiluje 111 vín od 26 vinařů

O titul TOP Víno Slovácka 2017 usiluje 26 vinařů, kteří přihlásili 111 vín z loňské sklizně. Akce se letos koná podesáté. Odborná komise už vína vyhodnotila, vítězové soutěže budou vyhlášeni v sobotu na vinařských slavnostech v Polešovicích. Loni se klání účastnilo 20 vinařů se 112 vzorky. "Loňský rok byl pro vinaře průměrný. Trošku měli problémy s jarními mrazíky, které částečně poničily úrodu. Rok 2015 byl lepší," řekla ČTK ředitelka uherskohradišťské okresní agrární komory Dagmar Gracová. Nejvíce, 97, je mezi přihlášenými bílých vín, osm je červených a šest růžových. Soutěže se mohou účastnit vinaři a vinařské podniky ze Zlínského kraje a přilehlých obcí Blatnice pod Svatým Antonínkem a Blatnička na Hodonínsku. Soutěžící vína musejí být vyrobena z hroznů odrůd vinné révy, které pocházejí z České republiky. Značkou TOP Víno Slovácka chtějí pořadatelé upozornit na kvalitu regionálních vín a propagovat je.

Český horolezec přežil 60metrový pád v rakouském pohoří Rax

Český horolezec spadl na laně z 60metrové výšky v rakouském pohoří Rax. Pád přežil, utrpěl však vážná zranění, napsala agentura APA. Podle horské záchranné služby má muž těžké poranění hrudníku, otevřenou zlomeninu holeně a zranění hlavy. Vrtulník ho dopravil do nemocnice. Muž byl členem tříčlenné výpravy. Zbývající dva horolezci zůstali na stěně, odkud jim musel pomoc záchranářský tým. Sedmapadesátiletá žena utrpěla lehké zranění, třetí účastník, čtyřiatřicetiletý muž, nebyl zraněn. Na záchraně se podílelo kromě policie 16 horských záchranářů.

V dvorské zoo zemřel na otravu krve hroší samec Karl Wilhelm

Ve dvorské zoologické zahradě zemřel v těchto dnech na otravu krve dvouletý hroší samec Karl Wilhelm. ČTK to potvrdil ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas. Samec, který žil od června ve velkém výběhu společně s hrošicemi Hulou a Monou, měl pomoci v dvorské zoo obnovit chov těchto zvířat. Podle ředitele zoo chovatelé u samce zjistili zranění na vnitřní straně stehna, které bylo příčinou otravy krve. "V takto velkém výběhu nebylo možné zranění, které zřejmě způsobila starší samice, odhalit dříve," řekl Přemysl Rabas. Podle něj ošetřovatelé několik drobných šarvátek mezi samicemi a samcem zaznamenali v minulosti, v poslední době se zdálo, že se situace zklidnila. Samec ze zoo v německém Karlsruhe dorazil v první polovině června. Společně s hrošicemi obýval velký výběh s přírodní nádrží, který je v pěším safari cestou k výběhu lvů.

Výstavu světoznámých autorů v Liberci obohatila dvě nová díla

Výstavu děl 60 světově uznávaných umělců Giacometti - Picasso - Chirico v Oblastní galerii v Liberci obohatily měsíc po jejím zpřístupnění dva nové obrazy. Nově tak mohou návštěvníci spatřit obraz Alberta Savinia Kréta a také dílo od Odilona Redona Evokace. Vlastník sbírky, rakouský galerista Helmut Klewan, je koupil na aukci pár měsíců před výstavou a vyslovil přání je rovněž ukázat, řekl ČTK ředitel liberecké galerie Jan Randáček. Výstava Giacometti - Picasso - Chirico je pro libereckou galerii jednou z nejvýznamnějších výstav v její více než šedesátileté historii. Představuje více než 150 obrazů, soch a grafik od světově uznávaných umělců. Liberec se stal po Augsburgu a Vídni třetím a zároveň posledním evropským městem, kde mohou milovníci umění tato díla vidět. "Podařilo se nám ji sem dostat především díky naší dlouhodobé spolupráci s augsburskými kolegy," poznamenal ředitel.

Slavia prohrála na Kypru 0:2 a vzdálil se jí postup do skupiny LM

Fotbalisté pražské Slavie prohráli v úvodním utkání 4. předkola Ligy mistrů na půdě APOELu Nikósie 0:2 a vzdálil se jim postup do základní skupiny. Český šampion na Kypru nezachytil začátek a v prvních deseti minutách inkasoval obě branky po trefách Igora De Camarga a Stathise Aloneftise. Odveta se hraje v Edenu příští středu. Slávisté usilují o druhý postup do skupiny Ligy mistrů v historii, hlavní fázi si zahráli dosud jen v roce 2007. Pokud by se jim v odvetě podařilo dvojzápas otočit, získali by zároveň prémii téměř 385 milionů korun. V případě vyřazení s APOELem by si červenobílí na podzim zahráli skupinu méně prestižní Evropské ligy.

Hokejisté mají v nominaci na přípravu se Slovenskem 14 nováčků

Čtrnáct nováčků zařadil do třiadvacetičlenné nominace na přípravné zápasy se Slovenskem trenér českých hokejistů Josef Jandač. V kádru je jediný účastník letošního mistrovství světa v Paříži - obránce Libor Šulák, který v květnu podepsal smlouvu v NHL s Detroitem. Jediným dalším krajánkem je jeden z debutantů, útočník David Kaše ze švédské Mory. První starty v dresu národního týmu si mohou připsat také brankář Miroslav Svoboda s útočníky Miroslavem Indrákem, Davidem Stachem a Petrem Strakou z Plzně a obránce Petr Kalina s forvardem Dominikem Uherem ze Sparty. Dále pak také gólman Patrik Bartošák z Vítkovic, zadáci Filip Pyrochta z Liberce, David Němeček z Mladé Boleslavi a útočníci Martin Hanzl z Litvínova, Jakub Herman z Olomouce, David Šťastný ze Zlína a Vojtěch Tomeček z Chomutova. Ve výběru není žádný zástupce Kontinentální ligy, která zahájí už v pondělí novou sezonu. Češi nastoupí proti Slovensku ve středu v Třinci a o den později se hraje v Žilině odveta.

Koulař Tomáš Staněk vyhrál ve Varšavě ve vyrovnaném českém rekordu

Koulař Tomáš Staněk vyhrál Memoriál Kamily Skolimowské ve Varšavě výkonem 22,01 metru, kterým vyrovnal vlastní český rekord. Šestadvacetiletý vrhač se blýskl dalekým vrhem devět dní poté, co mu na mistrovství světa v Londýně unikla o pět centimetrů bronzová medaile.

Tomáš Berdych vypadl v prvním kole v Cincinnati s Argentincem Del Potrem

Tenista Tomáš Berdych vypadl v prvním kole turnaje v Cincinnati s Argentincem Juanem Martínem del Potrem. Desátý nasazený Čech bývalému vítězi US Open za necelé dvě hodiny podlehl 6:3, 6:7 a 0:6. Jednatřicetiletý Tomáš Berdych nastoupil v Cincinnati týden poté, co se kvůli zranění zad musel odhlásit z předchozího turnaje série Masters v Montrealu. Nejlepší český tenista musel čelit sedmnácti Del Potrovým esům a jedenácti brejkbolům, z nichž odvrátil sedm.

Lucie Šafářová znovu prohrála se Sloane Stephensovou, končí i Barbora Strýcová

Lucie Šafářová po čtyřech dnech znovu prohrála se Sloane Stephensovou. Zatímco v Torontu ve čtvrtfinále nevyužila proti Američance tři mečboly, na turnaji v Cincinnati v úvodním kole česká tenistka ztratila další vyrovnaný zápas po setech 4:6 a 6:7. Vypadla také Barbora Strýcová, jež podlehla Rusce Jekatěrině Makarovové 4:6 a 1:6.

Markéta Nausch Sluková má zraněná záda, s Barborou Hermannovu nebudou hrát ME

Plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou nebudou na mistrovství Evropy obhajovat loňské druhé místo. Den před začátkem turnaje v lotyšské Jurmale se ze soutěže, v které měly plnit roli druhých nasazených, odhlásily kvůli zranění zad Markéty Nausch Slukové. Českou volejbalistku trápila bolest zad od nedávného mistrovství světa ve Vídni, kde skončily s Barborou Hermannovou na děleném devátém místě. Trénovala od té doby jen lehce a v Jurmale si zkusila zahrát naplno v tréninku proti Švýcarkám.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy slabý déšť. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.