Denní souhrn zpráv

Babiš svým přirovnáním uráží oběti 50. let, prohlásil PEN klub

České centrum Mezinárodního PEN klubu kritizuje vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který přirovnal policejní žádost o své vydání k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo k situaci v Československu v 50. letech minulého století. "Nemístné srovnání nesrovnatelného je hrubá urážka a poplivání památky obětí padesátých let, proto ho ani při hlubokém respektu ke svobodě slova nemůžeme nechat bez odezvy," uvedli vrcholní představitelé PEN klubu v tiskovém prohlášení. Babiš své vyšetřování přirovnal k situaci v 50. letech ve vyjádření pro páteční vydání deníku Právo. "Jsme jako v 50. letech. Je tu objednávka na osobu, která nevyhovuje korupčnímu systému," řekl k žádosti policie, aby ho Sněmovna vydala ke stíhání. Odmítl, že by se v případě farmy Čapí hnízdo dopustil něčeho nezákonného.

Češi kupují více nemovitostí v zahraničí

Češi v posledních letech stále více kupují nemovitosti v zahraničí. Největší zájem je o stavby v Rakousku, Chorvatsku, Itálii a Španělsku. Více než domy a vily jsou populární apartmány. Vyplývá to ze studie společnosti Rellox, která se zaměřuje na prodej zahraničních nemovitostí.Statistika počtu Čechů, kteří loni a v minulých letech koupili zahraniční nemovitost, podle firmy neexistuje. "Podle kvalifikovaných odhadů se jedná o počty v řádu několika stovek lidí ročně s narůstající křivkou," uvedla společnost. U firmy Rellox činil meziroční růst nákupu mezi předloňským a loňským rokem 11 procent.

Čeští oštěpaři vybojovali na MS stříbro a bronz

Oštěpaři Jakub Vadlejch a Petr Frydrych si ve finále MS v Londýně vylepšili osobní rekordy a po zlatu Barbory Špotákové získali v královské české disciplíně stříbro a bronz. Lepší byl jen Němec Johannes Vetter, který hodil 89,89 m a Vadlejcha porazil o pouhých šestnáct centimetrů.

Na festival Brutal Assault dorazilo rekordních 20 tisíc návštěvníků

Na metalový festival Brutal Assault, který v noci na neděli skončil v areálu pevnosti v Josefově na Náchodsku, dorazilo rekordních zhruba 20.000 fanoušků. Všechny vstupenky byly vyprodané několik dní před akcí, řekl ČTK Tomáš Fiala z týmu pořadatelů. "Spokojenost je velká, všechny zásadní kapely dorazily, nikde se netvořily fronty, takže jsme z hlediska organizátorů nejspokojenější co jsme kdy byli," řekl Fiala. Program narušila pouze páteční silná bouře, kvůli které pořadatelé na zhruba 20 minut z bezpečnostních důvodů přerušili program. "Epicentrum bouře nás o několik kilometrů minulo. Festivalový areál nebyl nijak poničený, částečně za to určitě vděčíme tomu, že jsme na území pevnosti, která vítr mohla zadržet," řekl Fiala. Podle pořadatelů je návštěvnost 20.000 lidí na hranici festivalového areálu, o stěhování však neuvažují. "My chceme nabízet kvalitní program a dělat festival v tomto areálu, protože nám to umožňuje dělat daleko zajímavější věci než na nějakém letišti," řekl Fiala.

Ostravská Ekova opraví 65 tramvají pro Götteborg

Ostravská firma Ekova Electric zahájila práce na zakázce na opravu 65 tramvají pro švédský Götteborg. První opravená vozidla už Ostravu opustila, letos jich podnik plánuje opravit deset až 14. Zakázka je plánována do roku 2021 a její hodnota je přibližně 600 milionů korun. ČTK to řekla mluvčí Ekovy Leona Kuchařová. "Pokud budou práce na vozech pokračovat dosavadním tempem, podaří se zakázku dokončit ještě v předtermínu," uvedla Kuchařová. Ekova už pro Götteborg od roku 2011 do letoška opravovala 80 tramvají typu M31. Vyměňovala na nich trakční výzbroj, vnější oplechování, podlahovou krytinu, ale také madla, dveře či schody. Ostravská společnost Ekova Electric se zabývá modernizacemi tramvají nebo výrobou elektrobusů, které sama i vyvíjí.

O Den židovských památel byl velký zájem

Synagogy a židovské hřbitovy na různých místech Česka si v neděli přišly prohlédnout tisíce lidí. Konal se Den židovských památek. Pořadatelé zpřístupnili přes padesát objektů po celé republice. Lidé mohli navštívit i místa, která nebývají běžně otevřená. Za války nacisté v Česku vypálili a boje zničily na 70 synagog. Dalších 105 jich pak zbořil komunistický režim. Se záchranou se začalo po listopadu 1989. Podařilo se tak dochovat 200 synagog a 370 hřbitovů. "V regionech je židovských památek velké množství. Jsou to objekty, které byly po druhé světové válce zdevastovány a postupně se dávají dohromady," řekl ČTK koordinátor akce Pavel Veselý.

Předpověď počasí

Předpověď na pondělí: Jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Slabý proměnlivý, během dne východní vítr 1 až 4 m/s.