Denní souhrn zpráv

Ministr Chovanec: ČR může Itálii pomoci se zavedením detencí

Česká republika je připravena pomoci Itálii se zavedením konceptu detencí, které v ČR fungují. Kromě již nabídnuté pomoci ve formě vyslání policistů můžeme nabídnout i experty, kteří mají s konceptem zkušenosti, řekl ČTK ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Chovanec v dříve zveřejněném dopise svému italskému protějšku Marcovi Minnitimu mimo jiné uvedl, že může do země vyslat policisty, a že vládě navrhne uvolnit téměř 21 milionů korun na řešení přílivu uprchlíků z Libye. Přerozdělování uprchlíků podle kvót ministr dále odmítá. Většina příchozích jsou podle ministra ekonomickými migranty bez nároku na mezinárodní ochranu, mění se prý i jejich skladba. "Podle statistik do Itálie proudí lidé například z Nigérie, Guinee, Bangladéše," dodal Chovanec.

Hamáček ocenil postoj Donalda Trumpa k NATO

Je klíčové, že se americký prezident Donald Trump jednoznačně přihlásil ke spojeneckým závazkům Severoatlantické aliance. Ve Varšavě to uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který tam zastupoval Česko na schůzce 12 zemí střední a východní Evropy s Trumpem. Postoj amerického prezidenta vítá i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Průmysl se v květnu vrátil k růstu a stoupl o nečekaných 8,1 pct

Průmyslová výroba v květnu opět nabrala dech a po dubnovém poklesu vzrostla meziročně o 8,1 procenta. Letošní květen byl přitom o jeden pracovní den kratší než loňský. Analytici počítali s výrazně nižším růstem. V květnu se dařilo především výrobě aut, která rostla o 14,2 procenta. Naproti tomu výroba elektřiny klesla o 2,8 procenta. Stavební výroba v květnu zrychlila růst na 4,7 procenta z dubnových čtyř procent. Vývoj ovlivnil zejména růst pozemního stavitelství. "České stavebnictví vstává z mrtvých. Jeho výkon zůstává blízko nejvyšší úrovně za poslední dva roky. I když částečně jde pochopitelně o výsledek velice slabé srovnávací základny loňského roku," uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Maloobchodní tržby bez aut v květnu zrychlily meziroční růst na 5,7 procenta z dubnových 2,7 procenta. Zvýšily se tržby za potraviny i nepotravinářské zboží a za pohonné hmoty. Tradičně nejvíce stouply u internetového a zásilkového prodeje, o 24,1 procenta. Tržby potvrdily příznivou ekonomickou situaci českých spotřebitelů i jejich optimistický výhled do budoucna, shodli se analytici oslovení ČTK. Růst bude podle nich pokračovat i v dalších měsících.

ČEZ koupil německou energetickou firmu Elevion

Skupina ČEZ koupila německou společnost Elevion od fondu DPE Deutsche Private Equity. Cenu obchodu firma nezveřejnila. Elevion poskytuje energetické služby průmyslovým a stavebním podnikům. Zaměřuje se jak na instalaci energetických zařízení v nových budovách, tak na zvýšení účinnosti energetického hospodářství starších objektů. Ve skupině bude sesterskou společností firmy ČEZ ESCO.

Chartista Hanzlík nemá nárok na náhradu škody kvůli akci Asanace

Signatář Charty 77 Petr Hanzlík nemá nárok na náhradu škody, která mu podle něj vznikla v souvislosti s akcí Asanace komunistické Státní bezpečnosti (StB). Hanzlíkovu žalobu na ministerstvo vnitra zamítl Obvodní soud pro Prahu 7, podle rozsudku je nárok promlčený. Hanzlík se hodlá odvolat. Poukazoval na to, že ho StB donutila vystěhovat se s rodinou do Rakouska, čímž ho připravila jednak o dům, jednak o vyšší důchod plynoucí z jeho někdejšího výhodného zaměstnání výkupčího pro národní podnik Kara. Akce Asanace byl krycí název pro operaci StB, jejímž cílem bylo donutit psychickým i fyzickým nátlakem disidenty, aby sami podali žádost o vystěhování do ciziny. Vedle Hanzlíka byli k emigraci donuceni například duchovní Svatopluk Karásek nebo herec Pavel Landovský.

Novinky: Žena zasažená bleskem zemřela

Žena, kterou minulý týden ve středu zasáhl blesk na pražském Střížkově, v úterý zemřela. Serveru Novinky.cz to sdělila mluvčí nemocnice, kde byla žena hospitalizována. Ročně je bleskem v Česku zasaženo několik lidí. Mluvčí záchranářů Ondřej Franěk ČTK řekl, že zásah člověka bleskem ve městě mezi domy je ojedinělý.

Německý soud exsenátorovi Novákovi znovu prodloužil vazbu

Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem znovu prodloužil vazbu bývalému českému senátorovi Alexandru Novákovi, jehož vydání požaduje Česká republika. Novák, který v Česku čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací, už je v německé vydávací vazbě déle než půl roku. V případu je obviněno přes 20 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Protože Novák, který má německé občanství, odmítl zjednodušené řízení, musí vrchní zemský soud ve Frankfurtu posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

U Zlína byli opět nalezeni uhynulí divočáci

Na Zlínsku se našlo již 34 uhynulých divočáků. Africký mor byl potvrzen u 22 z nich, u osmi uhynulých divočáků byl výsledek testu negativní. Od potvrzení nákazy africkým morem prasat před dvěma týdny bylo na Zlínsku objeveno již celkem 31 uhynulých divokých prasat. Počet nakažených zvířat však bude zřejmě vyšší.

Šumavský park bude tři roky zkoumat, co návštěvníky nejvíc láká

Národní park (NP) Šumava, který loni navštívily přes dva miliony lidí, začne v září zkoumat, co jeho návštěvníky nejvíc láká. Průzkum potrvá tři roky, první dílčí čísla bude mít park na konci roku 2018. Návštěvnost NP Šumava v posledních pěti letech stoupá meziročně až o 20 procent. ČTK to řekl mluvčí parku Jan Dvořák. Podle stejné metodiky se bude v budoucnu zjišťovat i zájem návštěvníků v Krkonošském národním parku (KRNAP), v národních parcích České Švýcarsko a Podyjí.

Jeremy Renner představil ve K. Varech novinku Wind River

S filmovou novinkou Wind River přijel do Karlových Varů americký herec Jeremy Renner. V sobotu při slavnostním zakončení festivalu převezme Cenu prezidenta festivalu. Hvězda akční série Avengers, filmu Captain America nebo dvou pokračování Mission Impossible se prý jako akční hrdina necítí. Prioritou je pro něj v současnosti čtyřletá dcera Ava. Proto neplánuje v nejbližší době natáčet ve vzdálenějších zemích. V novince Wind River hraje Jeremy Renner stopaře Coryho Lamberta, který v zasněžené pusté krajině Wyomingu najde tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujme agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Stopaře Coryho si tak přizve na pomoc a společně se snaží zjistit, jak k záhadnému úmrtí došlo.

Divácký zájem o domácí filmovou tvorbu je rekordní

Divácký zájem o domácí filmovou produkci posunul Českou republiku na třetí místo mezi zeměmi Evropské unie. Žebříček vedou Francie a Velká Británie, kde návštěvnost domácí tvorby zaujímá z té celkové 35 procent. V Česku jde zhruba o 29,5 procenta, uvedli na tiskové konferenci na karlovarském festivalu členové Asociace producentů v audiovizi. V roce 2016 přišlo do kin na české filmy 4,6 milionu diváků, což je dvojnásobek ve srovnání s rokem předchozím. Kromě divácky nejúspěšnějšího Anděla Páně 2 (914.000 diváků) byly úspěšné také snímky Lída Baarová, Teorie tygra a Bezva ženská na krku. Producenti upozornili, že česká kina uvedla loni rekordních 345 premiér, z toho 79 snímků z domácí produkce.

Vrcholí přehlídka českých filmů v Severní Americe

O víkendu vyvrcholí ve Spojených státech filmový festival Czech That Film, a to zastávkami v Seattlu a Chicagu. Tato úspěšná putovní přehlídka současné české kinematografie se letos koná v Severní Americe už pošesté. Jejími hlavními hosty byli režiséři Jan Hřebejk, Filip Renč a Radek Bajgar, řekl ČTK na setkání v rámci karlovarského festivalu zakladatel projektu a bývalý generální konzul České republiky v Los Angeles Michal Sedláček. "Nejzajímavější české filmové projekty předchozího roku mohli diváci zhlédnout v 18 největších městech USA a Kanady, přičemž návštěvnost opět přesáhla 10.000 diváků. Jde tak o největší kulturní akci České republiky v Spojených státech," dodal.

Celkem tato akce v období od března do července nabízí sedm filmů různých žánrů. Jsou jimi Učitelka, Lída Baarová, Teorie tygra, Já, Olga Hepnarová, Kobry a užovky, Malá z rybárny a Polednice. Pro zpestření byla v Los Angeles uvedena restaurovaná digitální kopie klasického snímku Intimní osvětlení za osobní účasti režiséra Ivana Passera. Diváci se vždy nejvíce těší na setkání s tvůrci filmů. V letošním roce s nimi o svých projektech diskutovali Jan Hřebejk (Učitelka), Filip Renč (Lída Baarová) a Radek Bajgar (Teorie tygra). I když původní publikum tvořili často krajané žijící v USA, dnes český film láká stovky mladých Američanů a dalších fanoušků zahraničního filmu, kteří jinak nemají šanci v Severní Americe vidět zahraniční tvorbu v běžné distribuci, dodal Sedláček.

innogy Modrou kostku si odnese režisér Jiří Strach

Režisér a herec Jiří Strach je dvanáctou osobností, která získá cenu innogy Modrá kostka. Kostku vybroušenou z tmavě modrého polodrahokamu lapis lazuli převezme za režii divácky úspěšné pohádky Anděl Páně 2. Film dodnes zhlédlo 1,2 milionu diváků, na tržbách vydělal 137 milionů korun. Modrá kostka se uděluje od roku 2006 za mimořádný umělecký přínos filmu, který koprodukovala tato firma v rámci dlouhodobého projektu innogy - energie českého filmu.

V Hr. Králové skončil festival Rock for People

Závěrečný den festivalu Rock for People konaného na letišti v Hradci Králové pobavil svým programem seniory i příznivce drsné rockové hudby. Na své si přišli i posluchači popu nebo písničkářské scény. Celý festival po půlnoci zakončili představitelé elektronické scény The Bloody Beatroots Live.

Ve Znojmě proběhne festival duchovní hudby

Až do 23. července bude probíhat 13. ročník Hudebního festivalu Znojmo. Posluchačům nabídne přes dvacítku akcí v luteránském duchu. Festival zahájí jeho patron houslista Pavel Šporcl, v dalších dnech vystoupí například přední evropský barokní orchestr Akademie pro starou hudbu Berlín, bude uvedena opera Příběh o Kristu nebo proběhne hostina z dob Marie Terezie.

Do Třeště se opět sjeli řezbáři

Třešť patřila během těchto svátků tradičně řezbářům, tentokrát jich přijelo 47. Do společného betléma, který je vystaven v třešťském Schumpeterově domě, přidali přes pět desítek nových výtvorů. Dřevořezání se konalo 16. rokem, počty dílů ve společném betlému převýšily tisícovku už vloni. Na náměstí sledovali lidé také vznik velkých dřevěných soch.

V Liberci po třech letech rozkvete zmijovec titánský

V Botanické zahradě v Liberci rozkvete po třech letech zmijovec titánský, květenství má na výšku přes 1,6 metru. Botanici to považují za mimořádnou událost a v den, kdy pokvete, bude proto zahrada mimořádně otevřená až do půlnoci. Termín se dá jen odhadnout. Nejpravděpodobnější je sobota, řekl ČTK zahradník Lukáš Koprnický. Zmijovec kvete velmi krátce, obvykle se začne otevírat odpoledne a zavírat následující ráno. Koprnický odhaduje, že květ bude mít asi metrový průměr. Linout se z něj bude silný nepříjemný zápach. "Smrdí to, jako když hnije maso," uvedl zahradník.

Sport

Tenistka Lucie Šafářová ztratila ve Wimbledonu dobře rozehraný zápas s Američankou Shelby Rogersovou, které podlehla 7:6, 4:6 a 3:6. I Karolína Plíšková prohrála na trávě ve Wimbledonu již ve 2. kole. Turnajová trojka v All England Clubu podlehla slovenské tenistce Magdaléně Rybárikové 6:3, 5:7 a 2:6. Jako jediný z českých hráčů zatím postoupil do 3. kola Tomáš Berdych, který si s Američanem Ryanem Harrisonem poradil 6:4, 6:3, 6:7 a 6:3.

Druhé místo obsadila oštěpařka Barbora Špotáková na mítinku Diamantové ligy v Lausanne. O vítězství přišla v poslední sérii, kdy ji přehodila Chorvatka Sara Kolaková. Olympijská šampionka z Ria de Janeiro na závěr soutěže předvedla národní rekord i rekord mítinku 68,43 metru. Koulař Tomáš Staněk skončil na mítinku Diamantové ligy třetí výkonem 21,36 m. Zuzana Hejnová skončila v běhu na 400 m př. pátá časem 54,69.

Beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková skončily páté na majoru Světového okruhu v Gstaadu a navázaly na stříbro z minulého týdne v Poreči. V Rakousku vyhrály osmifinále, ale ve čtvrtfinále pod vrcholky Alp podlehly poprvé v kariéře německému páru Chantal Laboureurová, Julia Sudeová ve dvou setech 15:21 a 14:21. Pro Kristýnu Hoidarovou Kolocovou s Michalou Kvapilovou bylo konečnou osmifinále.

Radnice ve Žďáru nad Sázavou zrekonstruovala venkovní rychlobruslařský ovál. Asfaltová dráha měří 333 metrů a podle údajů města jediná na Vysočině splňuje parametry Mezinárodní bruslařské unie pro závody. Veřejnost může ovál s obnoveným povrchem vyzkoušet 16. července, kdy si na něj přijde na in-line bruslích zajezdit i trojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková, která ve městě vyrostla.

Počasí na sobotu

Oblačno až polojasno, ojediněle, v severovýchodní polovině území místy přeháňky. Ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, na jihovýchodě až 31 °C.