Denní souhrn zpráv

Prezident Zeman navštíví Vietnam a Kazachstán

Prezident Miloš Zeman odjíždí do Vietnamu. Příští týden tam bude jednat například o zrušení víz pro české turisty. S vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem bude mluvit i o obchodních záležitostech, zřízení přímého leteckého spojení nebo o problematických českých investicích. V Kazachstánu by se měl následně setkat s prezidenty Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a pravděpodobně i Kazachstánu. Do obou zemí ho doprovodí početná podnikatelská mise Svazu průmyslu a obchodu ČR.

Zeman vyznamená rychlobruslařku Sáblíkovou

Prezident Miloš Zeman vyznamená 28. října rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Uvedl to ve čtvrtek v TV Barrandov. Sáblíková má na kontě pět olympijských medailí, včetně tří zlatých, 17 titulů mistryně světa či 11 celkových triumfů ve Světovém poháru. Mezi jmény kandidátů na státní vyznamenání je v předběžném seznamu Sněmovny také nedávno zesnulý kardinál Miloslav Vlk. O jeho vyznamenání Zeman neuvažuje, řekl v TV Barrandov.

Sobotka: Trumpovo rozhodnutí pařížskou dohodu nezničí

Klimatickou dohodu nelze odmítnout jen proto, aby se nám teď chvíli žilo pohodlněji, uvedl na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo 195 zemí, označil Sobotka za chybné. Úmluvu podle českého předsedy vlády americký krok silně oslabí, ale nezničí.

Politici kritizují odstoupení USA od pařížské klimatické dohody

Ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nepřekvapilo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské dohody o klimatu. Je přesvědčen, že dohoda se tím nezhroutí. Brabec to řekl v České televizi (ČT). Podle českých ekologických organizací je Trumpovo rozhodnutí špatným signálem pro mezinárodní spolupráci na ochraně klimatu. Odstoupení od smlouvy oznámil americký prezident Donald Trump ve čtvrtek. Dohoda je podle něho pro Američany neúnosně drahá. Odstoupení kritizovali světoví politici včetně Trumpova předchůdce Baracka Obamy.

Posselt: Čechy není možné nutit k zrušení Benešových dekretů

Je na Češích, jestli se rozhodnou zrušit takzvané Benešovy dekrety. Není je k tomu možné nutit, uvedl šéf sudetských Němců Bernd Posselt. Nadále ale doufá, že dekrety, na jejichž základě byli sudetští Němci po druhé světové válce zbaveni občanství i majetku, budou jednou zrušeny. Řekl to na tiskové konferenci v Mnichově před víkendovým sudetoněmeckým sjezdem. Ten se uskuteční v sobotu a neděli v bavorském Augsburgu. Z českých politiků se ho zúčastní mimo jiné vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Ekonomika v 1. čtvrtletí vzrostla o 2,9 procenta

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta a proti předchozímu čtvrtletí byla vyšší o 1,3 procenta. Hospodářství tak mezičtvrtletně rostlo nejrychleji za poslední dva roky, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Proti odhadům České národní banky (ČNB) byl růst ekonomiky v prvním čtvrtletí vyšší o 0,4 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Podle analytiků solidní růst českého hospodářství bude pokračovat i ve zbytku letošního roku. Růstu by přitom měly pomoci ve druhé polovině roku investice v podobě výstavby velkých infrastrukturních projektů.

Úřadu vlády chybí v rozpočtu peníze na výzkum

Úřad vlády považuje za nedostačující částku zhruba 1,16 miliardy korun, se kterou by měl podle úvodního návrhu ministerstva financí (MF) hospodařit v příštím roce. Mluvčí vlády Martin Ayrer ČTK sdělil, že úřadu by chyběly peníze na výzkum, vývoj a inovace, ale také na opravu fasády Strakovy akademie, kde úřad sídlí. Podle prvního návrhu státního rozpočtu na rok 2018 patří Úřad vlády k menšině úřadů, jejichž výdaje měly oproti letošku klesnout. Zatímco v tomto roce měl hospodařit s 1,24 miliardy Kč, v příštím roce by měl na výdaje o zhruba 80 milionů méně.

Zahraniční mise stály loni armádu 1,5 miliardy

Zahraniční mise české armády stály loni zhruba 1,51 miliardy korun. Výdaje byly asi o 390 milionů korun vyšší než v předchozím roce. Vyplývá to z vládní informace pro Sněmovnu. V porovnání s rokem 2015 výrazně vzrostly náklady na přípravu vojáků a techniky pro zahraniční mise. Vyžádaly si asi 497,9 milionu korun. Nejdražší je dlouhodobě působení vojáků v Afghánistánu.

Průměrná mzda stoupla zhruba o procent

Průměrná mzda v prvním čtvrtletí stoupla zhruba o pět procent. Reálný růst mezd, tedy po odečtení inflace, bude kolem 2,5 procenta. Inflace začala výrazněji růst od loňského listopadu. Loni ve čtvrtém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda v ČR meziročně vzrostla o 4,2 procenta na 29.320 Kč. Reálně, po odečtení růstu cen, se výdělek zvýšil o 2,8 procenta. Obecně přitom platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Stavba dálnice z Hr. Králové na Smiřice má stavební povolení

Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení pro první úsek pokračování dálnice D11 z Hradce Králové směrem na Smiřice. Druhá část úseku dostane povolení v nejbližší době. Celý úsek měří 15,5 kilometru a stavět by se mohl začít letos na podzim. Hotový by mohl být v roce 2021. Předpokládaná cena stavby je 6,5 miliardy korun bez DPH. Dálnice ve směru od Prahy zatím končí před Hradcem Králové. Poslední chybějící úsek před Hradcem Králové se začal stavět v roce 2014 a hotový má být letos v létě. Na něj pak naváže další úsek do Smiřic.

O2 bude klientům kompenzovat výpadek roamingu

Operátor O2 bude výpadek roamingu kompenzovat zákazníkům slevou z tarifu odpovídající době, kdy spojení nefungovalo. K tomu dostanou příspěvek na příslušenství nebo nový mobil 1000 Kč. Výpadek se od úterního poledne do středečních zhruba 19:00 dotkl 120.000 uživatelů české O2 a desítek tisíc klientů slovenské pobočky.

Železniční dopravu v Brně omezí výluka

Provoz vlaků na brněnském hlavním nádraží od soboty ochromí tříměsíční výluka. Bude se totiž opravovat Pražský viadukt a čtvrté nástupiště, což znemožní vést přes nádraží 300 vlaků denně, tedy téměř tři čtvrtiny. Místo toho budou dálkové vlaky zastavovat v Židenicích. Výluka skončí až 10. září.

Mateřské školy nemohou přijmout všechny děti

V Česku se každoročně do mateřských škol nedostanou tisíce dětí. V tomto školním roce zařízení musela odmítnout 32.000 žádostí. Proti školnímu roku 2013/2014 počet neúspěšných žadatelů klesl ale zhruba na polovinu. Vyplývá to z vládní zprávy o rovnosti žen a mužů za loňský rok. Podle statistik míst ve školkách přibylo, každý rok je ale také méně dětí.

Hrozba stávkové pohotovosti v Národní knihovně trvá

Stávková pohotovost v Národní knihovně dále hrozí. Odboráři ji neodvolali ani po jednání s novým ředitelem Martinem Kocandou. O možnosti stávky informovali ve středu poté, co byl Kocanda do funkce uveden. Podle odborářů nemá k řízení knihovny dostatečné odborné zkušenosti. Kocanda ve středu řekl, že obavy zaměstnanců chápe, je ale přesvědčen o tom, že knihovnu nemusí nutně řídit knihovník.

V zahraničí oceňují dirigenta Bělohlávka

Jiří Bělohlávek byl dirigent světového věhlasu a s vášní pro české skladatele, napsala k jeho úmrtí německá agentura DPA. O odchodu slavného českého dirigenta informovaly také agentury AP, AFP nebo APA. Od nich převzaly zprávu zpravodajské servery. K úmrtí kondoloval Symfonický orchestr BBC (BBCSO), který Bělohlávek vedl v letech 2006 až 2012. Na jeho práci v orchestru se bude vzpomínat jako na zlaté období, prohlásil Alan Davey z rozhlasové stanice BBC Radio 3.

Čtvrteční koncert orchestru Camerata Salzburg na festivalu Pražské jaro zahájila minuta ticha za zesnulého dirigenta Jiřího Bělohlávka. Jednasedmdesátiletý Bělohlávek zemřel po dlouhé nemoci 31. května. Na budově Rudolfina před koncertem zavlála černá vlajka a na schodech se objevilo několik zapálených svíček.

Veřejné smuteční rozloučení s šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem se bude konat ve středu 7. června od 14:00 do 17:00 ve Dvořákově síni Rudolfina. Pohřeb se bude konat pouze v rodinném kruhu.

Končí festival Pražské jaro

V pražském Obecním domě v pátek končí 72. ročník hudebního festivalu Pražské jaro. Na závěr zazní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou polského dirigenta Krzysztofa Pendereckého. Skladatel uvede svou nejhranější symfonii Sedm bran jeruzalémských.

Dirigent Hrůša slavil v USA úspěch s českým repertoárem

Českého dirigenta Jakuba Hrůšu, zřejmě nejslavnějšího žáka zesnulého Jiřího Bělohlávka, zastihla zpráva o odchodu jeho učitele po sérii koncertů ve Spojených státech. Hrůša představil v Chicagu a později v New Yorku převážně český repertoár a dočkal se pochvalných recenzí. S Chicagským symfonickým orchestrem uvedl cyklus Má vlast Bedřicha Smetany. Vůbec poprvé ve své kariéře vystoupil i s Newyorskou filharmonií. Publikum slyšelo Koncert pro housle a orchestr a moll Antonína Dvořáka, dále tři z jeho Slovanských tanců a rapsodii pro orchestr Taras Bulba Leoše Janáčka.

Zlínský filmový festival navštívilo letos přes 125.000 lidí

Na zlínský filmový festival pro děti a mládež letos zavítalo přes 125.000 lidí. Návštěvnost tak mírně převýšila loňský ročník. Letošní 57. ročník nestaršího a největšího festivalu svého druhu na světě začal před týdnem, v sobotu jej uzavře festivalový půlmaraton a další doprovodné akce. Porotci zhlédli 152 soutěžních snímků, celkem se na festivalu promítalo 326 filmů z 62 zemí světa. Ve světové premiéře bylo uvedeno 18 filmů. Vítězné snímky letošního ročníku budou oznámeny na ceremoniálu v pátek večer, ocenění Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež převezme malíř a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

V Praze probíhá romský festival Khamoro

Centrem Prahy dnes prošel průvod romských tanečnic a hudebníků z různých zemí, kteří vystupují na letošním festivalu Khamoro neboli Slunce. Zapojilo se do něj několik stovek lidí. Devatenáctý ročník přehlídky romské kultury, kterou pořádá organizace Slovo 21, začal v neděli a vyvrcholí v sobotu galakoncertem.

Kokoschkův obraz se vydražil za 52 milionů korun

Obraz Oskara Kokoschky s názvem Praha se na čtvrteční aukci vydražil za více než 52 milionů korun včetně dražební přirážky. Je to nejvyšší cena, za jakou bylo Kokoschkovo dílo v Česku vydraženo. Uvedla to Jana Bryndová z galerie Arthouse Hejtmánek, která dražbu pořádala.

Zemřel chartista a překladatel Jaroslav Kořán

Ve věku 77 let zemřel v pátek ráno první polistopadový primátor Prahy Jaroslav Kořán. V listopadu 1989 stál u zrodu Občanského fóra. Byl také překladatelem, scenáristou, fotografem a vydavatelem. Kořán vystudoval scenáristiku a dramaturgii na filmové fakultě AMU. Psal rozhlasové hry, scénáře dokumentárních filmů, věnoval se televizní publicistice a pracoval jako scenárista na Barrandově. V roce 1973 byl spolu s Ivanem Magorem Jirousem zatčen, ve vězení pak strávil jeden rok. V Kořánově pražském bytě se také konala 10. prosince 1976 první přípravná schůzka rodící se Charty 77.

Britka Peacocková pečuje o české památky

Anglická historička Barbara Peacocková spoluzaložila nadaci Friends of Czech Heritage (Přátelé českého dědictví). Spolu s dalšími členy nadace a českými i britskými dobrovolníky se už deset let podílí na opravě českých zámků, kostelů, soch i dalších památek. Její práci na začátku roku ocenila britská premiérka Theresa Mayová udělením ceny Paprsek světla. Peacocková v rozhovoru pro ČTK uvedla, chce získat pro dobrovolnickou práci na obnově kulturního dědictví více Čechů.

Sport

Tenistka Karolína Plíšková poprvé prošla do třetího kola antukového French Open. Na Roland Garros porazila Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou 6:2, 4:6, 6:3 a čtyři výhry ji dělí od postu světové jedničky. V druhém kole ve čtvrtek vypadli Tomáš Berdych, Barbora Strýcová a Markéta Vondroušová.

Pro tenistu Jiřího Veselého skončilo antukové French Open ve 3. kole. Poslední český zástupce ve dvouhře mužů pařížského grandslamu podlehl sedmnáctému nasazenému Robertu Bautistovi ze Španělska po setech 3:6, 4:6 a 3:6 za dvě hodiny a tři minuty.

Delegáti valné hromady Fotbalové asociace ČR v pátek volí nové vedení. Volba probíhá době, kdy je dosavadní předseda Miroslav Pelta ve vazbě a spolu s FAČR čelí obvinění z ovlivňování dotačního řízení ministerstva školství. Valná hromada FAČR schválila úpravu stanov, která mimo jiné umožňuje současnému výkonnému výboru prodloužit mandát, pokud nebude zvoleno nové vedení.

Fotbalisty Ostravy už nebude trénovat Vlastimil Petržela. Třiašedesátiletý kouč, který Baník dovedl z druhé ligy do nejvyšší soutěže, bude po dohodě s vedením klubu působit jako poradce majitele klubu. O Petrželově nástupci Baník jedná.

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Slavii pokutu 200 tisíc korun za výtržnosti fanoušků při utkání posledního ligového kola s Brnem, které čerství mistři kvůli koncertům v Edenu odehráli v azylu na Strahově. Pražský klub pyká za masivní použití pyrotechniky v domácím "kotli".

Čeští hokejbalisté vstoupili do mistrovství světa v Pardubicích jednoznačnou výhrou nad Švýcarskem 6:0. Další zápas ve skupině A2 čeká svěřence trenéra Drahomíra Kadlece v pátek od 19:00 proti Itálii.

Devětačtyřicetiletá kajakářka Štěpánka Hilgertová nepostoupila na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Tacenu z kvalifikace do nedělního semifinále. Uspěla neteř dvojnásobné olympijské vítězky Amálie Hilgertová a těsně prošla také mistryně světa Kateřina Kudějová. Stoprocentně úspěšné bylo trio kanoistů Michal Jáně, Matyáš Lhota a Vítězslav Gebas.

Počasí

Slunečno, teploty 24 až 28 stupňů, na horách kolem 18ti. Foukat má slabý proměnlivý vítr.