Denní souhrn zpráv

Ministr Zaorálek představil zástupcům Rady Evropy české priority

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek představil Stálému výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy priority, které si Česká republika vytkla pro své půlroční předsednictví organizaci. Zdůraznil cíl Česka pomáhat zranitelným a znevýhodněným skupinám, například dětským migrantům. Před reprezentanty 47 členských zemí Rady Evropy v Senátu vystoupili také předseda Senátu Milan Štěch a předseda Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD). Česká republika převzala předsednictví Výboru ministrů Rady Evropy, což je hlavní rozhodovací orgán, 19. května na Kypru. Úkolem organizace, do které patří i Rusko, Turecko nebo Ukrajina, je dohled nad dodržováním lidských práv. Podle ministra Zaorálka mechanismy Rady Evropy umožňují vytvářet silný diplomatický tlak na země, v nichž dochází k jejich porušování.

Návrh rozpočtu je podle Pavla Bělobrádka špatně sestavený

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) kritizoval návrh státního rozpočtu. Podle něj má špatně definované příjmy a nevhodnou strukturu výdajů. Chybí podle něj peníze na infrastrukturu, vědu i sociální péči. Pavel Bělobrádek obvinil ministerstvo financí, že si účelově připravuje polštář, aby mohlo bez zásahů vlády rozhodovat o části státních výdajů, až bude návrh rozpočtu schválen. Podle Pavla Bělobrádka se v návrhu rozpočtu neprojevují zvýšené výběry daní, které bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) sliboval v souvislosti se zavedením kontrolních hlášení na DPH a elektronické evidence tržeb (EET). "Andrej Babiš slíbil při přípravě rozpočtu na příští rok, že kontrolní hlášení přinese 12 miliard korun a EET 5,3 miliardy korun. Ale podle údajů ministerstva financí se počítá s nárůstem výběru pouze o 17,1 miliardy korun," řekl. Podle něj to nedává smysl, když by zvýšení příjmů rozpočtu měl pohánět i hospodářský růst a rostoucí spotřeba domácností.

Ministr Chvojka: ČR je jedna z posledních zemí EU bez dětského ombudsmana

Česko je jednou z posledních zemí EU, která nemá takzvaného dětského ombudsmana. V ČR tak chybí instituce, na kterou by se děti mohly obracet se svými problémy a která by dohlížela na ochranu a prosazování jejich práv, řekl ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). O zřízení dětského ombudsmana se v Česku mluví léta, doporučoval ho i Výbor OSN pro práva dítěte (CRC). Odborníci na ochranu dětí a národní dětský parlament průtahy kritizují. Podle ministra Chvojky se ústavní právníci shodují v tom, že povinnost mít dětského ombudsmana vyplývá z Úmluvy o právech dítěte, kterou ČR ratifikovala v roce 1993. O možnosti vzniku úřadu dětského ombudsmana diskutovali na úřadu vlády experti na ochranu dětí, právníci i zákonodárci.

Čeští a britští výsadkáři uctili hrdiny, kteří zabili Reinharda Heydricha

Britští a čeští výsadkáři společným seskokem nad letištěm v Chrudimi uctili památku československých parašutistů, kteří před 75 lety provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Britská velvyslankyně v České republice Jan Thompsonová ocenila spojenectví Česka a Británie a vzájemnou spolupráci vojáků na společných misích. Velvyslanectví o tom informovalo v tiskové zprávě. "Dnes stejně jako před 75 lety britští a čeští výsadkáři nasazují své životy, aby zajistili bezpečnost Evropy," uvedla velvyslankyně Thompsonová. "Velká Británie děkuje českým parašutistům za účast ve spojeneckých misích. Česká republika je důležitým spojencem Velké Británie," dodala. Společného seskoku z výšky 3000 metrů se za britskou stranu účastnili major Christopher Prior a praporčík Glenn Hobbs. České zastoupení tvořil oddíl výsadkářů ze 43. výsadkového praporu. Čeští instruktoři během letu nad chrudimským letištěm rozvinuli českou a britskou vlajku jako symbol spojenectví obou zemí.

Děla pro armádu za 1,27 miliardy zmodernizuje Tatra Trucks

Samohybné houfnice Dana pro českou armádu zmodernizuje kopřivnická firma Tatra Trucks. Ministerstvo obrany za zakázku zaplatí 1,27 miliardy korun. Zrenovováno bude 33 děl. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Zakázkou se v blízké době bude zabývat vláda. Smlouvu by ministerstvo chtělo podepsat v září. V minulosti ministerstvo obrany zvažovalo nákup nových děl či modernizaci 50 zastaralých houfnic. Kvůli souběhu více projektů, například nákupu víceúčelových vrtulníků, bylo nakonec rozhodnuto, že bude opraveno 33 děl. Podle médií zároveň úřad počítá s nákupem několika nových moderních zbraní. "Modernizace zajistí armádě kvalitní dělostřeleckou techniku odpovídající standardům NATO, navíc s několikanásobně nižšími náklady oproti pořízení nových systémů. Současně touto zakázkou podpoříme český obranný průmysl," sdělil ČTK k zakázce ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Českem se během měsíce přesunou stovky amerických vojáků

Českou republikou v červnu a na začátku července projede několik konvojů americké armády. Na cvičení do zahraničí se přes Česko přesune asi 450 vozidel a 1600 vojáků. První přesun se uskuteční ve středu a ve čtvrtek, kdy z Německa na Slovensko pojede 24 převážně nákladních vozidel a asi 50 vojáků. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Američtí vojáci budou v červnu a na začátku července přijíždět do ČR z Německa přes hraniční přechod Rozvadov a z Polska přes hraniční přechod Habartice. Směřovat budou přes Břeclav na Slovensko a dále do Maďarska, Bulharska a Rumunska. "Pro přenocování amerických jednotek bude dle potřeby vytvářeno zázemí v posádkách Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Rančířov a Vyškov," uvedl Jan Šulc. Jednotlivé konvoje v ČR nezůstanou déle než 48 hodin, dodal. Přesouvat se budou v rámci cvičení s názvem Noble Jump 2017 a Saber Guardian 2017.

David Rath podal námitku na podjatost senátu NS

David Rath podal námitku na podjatost senátu Nejvyššího soudu (NS), podle něj členové senátu mohou podlehnout vlivu prezidenta a ministra spravedlnosti. NS se začal zabývat korupční kauzou kolem bývalého středočeského hejtmana, respektive stížností pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů použitých v případu zrušil verdikt nad Davidem Rathem a dalšími deseti lidmi. David Rath se jednání osobně účastní, zopakoval svůj názor, že jde o politický proces.

ČSÚ: V Česku loni klesl počet zemřelých na 107.750 obyvatel

V České republice loni zemřelo 107.750 obyvatel, z toho 54.880 mužů a 52.870 žen. Meziročně počet zemřelých klesl o 3423. Věk, ve kterém zemřelo nejvíce osob, činil v úhrnu 85 let. Nejvíce zemřelých zaznamenal Moravskoslezský kraj, naopak nejméně úmrtí zaregistroval Karlovarský kraj. ČTK to v tiskové zprávě sdělila mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Petra Báčová. Střední délka života vloni vzrostla u mužů na 76,2 let a u žen na 82,1 let. Nejdelší naději dožití mají lidé v Praze. U chlapců narozených v období let 2015 až 2016 se pohybuje na úrovni 78,0 let a u děvčat 82,7 let. "Je zajímavé, že v Praze je střední délka života mužů až o jeden rok vyšší než v jiných krajích. U žen takové rozdíly mezi regiony nepozorujeme," dodala Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

První cestu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda přibližuje interaktivní mapa

První cestu slavného cestovatelského dua Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda přibližuje nová interaktivní mapa, zachycena je jejich výprava z Prahy až do Kapského města. Jednotlivé body na mapě připomínají nejdůležitější okamžiky cesty, obsahují dobové fotografie, zápisky a krátká videa vybraná z celovečerních filmů Afrika I a Afrika II, sdělil ČTK zástupce společnosti Mapotic, která mapu připravila společně se zlínským Muzeem jihovýchodní Moravy, Klubem H+Z, Filmexportem Home Video a dalšími partnery u příležitosti 70. výročí africké cesty Hanzelky a Zikmunda. Dokumenty vybíralo muzeum a Klub H+Z. "Cestovatelé na své první expedici pořídili na 10.000 fotografií a natočili 11 kilometrů filmu. Pro mapu jsme vybrali nejzajímavější snímky a texty, aby si lidé mohli udělat představu, jaké překážky museli cestovatelé překonat, jaká místa navštívili a koho při svém putování potkali," uvedla pracovnice muzea Magdaléna Preiningerová, která pečuje o archiv Hanzelky a Zikmunda.

ČNB vydala minci s hradem Bouzovem, na ražbu použila 162 kg zlata

Silueta romantického hradu Bouzova zdobí novou zlatou minci, kterou vydala Česká národní banka (ČNB). Mince má nominální hodnotu 5000 korun a v novém desetidílném cyklu zlatých mincí Hrady ČR je třetí v pořadí. Vydáno bude 3000 mincí v běžném a 7400 mincí ve špičkovém provedení. Na ražbu mincí bylo použito 162 kilogramů zlata, uvedl při dnešním představení mince přímo na Bouzově ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB Josef Ducháček. Do soutěže na minci věnovanou Bouzovu se podle Josefa Ducháčka přihlásilo 21 výtvarníků, kteří předložili 36 modelů. Autorem vítězného návrhu je přední český medailér Josef Oplištil. Na lícní straně mince o průměru 28 milimetrů a hmotnosti 15,55 gramu je detail hradní zdi s arkádou. Pod oblouky jsou zavěšeny prapory s heraldickými zvířaty z velkého státního znaku. Na rubové straně mince je zobrazen hrad Bouzov.

Pražský komorní balet znovu zatančí v Jižní Koreji

Na turné po Jižní Koreji odjíždí Pražský komorní balet, taneční soubor spjatý se jménem choreografa Pavla Šmoka. Zúčastní se tanečního festivalu v Pusanu, kde už dříve vystupoval. ČTK o tom informovala mluvčí souboru Johana Mücková. Týdenní turné po Jižní Koreji začne 1. června. "Prezentace souboru v zahraničí je pro nás nesmírně důležitá. V posledních letech jsme byli v Jižní Koreji hned několikrát, navštívili jsme také například Mexiko, Gruzii, Polsko nebo Bosnu a Hercegovinu," říká ředitelka Pražského komorního baletu Ladislava Jandová. Pražský komorní balet tentokrát vystoupí na pusanském festivalu dvakrát. Představí se s choreografiemi This is not a kiss! autorů Žiga Jereba a Anny Štěrbové a Mysterium času Hany Polanské Turečkové. "Letos jsou do Pusanu přizvány dvě desítky významných tanečních souborů z celého světa, aby zde prezentovaly to nejlepší z tanečního umění," doplnila Ladislava Jandová.

Historický snímek Křižáček je v soutěži karlovarského festivalu

V hlavní soutěži karlovarského festivalu, jehož 52. ročník se uskuteční od 30. června do 8. července, bude domácí kinematografii reprezentovat historický snímek ze středověku Křižáček. Režisér Václav Kadrnka ho na motivy básně Jaroslava Vrchlického natočil s Karlem Rodenem v hlavní roli v koprodukci se Slovenskem a Itálií, oznámil umělecký ředitel Karel Och. Konkurovat mu budou mezi tuctem titulů například vztahové drama Arytmie jednoho z nejosobitějších ruských režisérů současnosti Borise Chlebnikova, americká romantická komedie o (ne)normalitě lásky Drobné si nechte či snímek gruzínského filmaře Georga Ovašviliho nazvaný Chibula. Vítěz karlovarské soutěže z roku 2014 natočil archetypální příběh inspirovaný osudem prvního prezidenta nezávislé Gruzie v koprodukci s Německem a Francií. Čtyři snímky budou mít v soutěži mezinárodní premiéru, ostatní budou uvedeny v premiéře světové. Slovenský režisér a herec Peter Bebjak ve Varech představí netradiční kriminální thriller Čára odehrávající se u slovensko-ukrajinské hranice krátce před vstupem země do schengenského prostoru.

Autor hudby k filmům s Belmondem Vladimír Cosma vystoupí na Prague Proms

Držitel dvou Césarů, skladatel Vladimír Cosma, vystoupí 10. července s Českým národním symfonickým orchestrem na letošním festivalu Prague Proms. Autor, jehož hudba zní ve filmech s Jeanem-Paulem Belmondem, Louisem de Funèsem, Pierrem Richardem nebo ve slavném filmovém muzikálu Tančírna, bude v pražském Obecním domě svou hudbu dirigovat. ČTK o tom informoval mluvčí Prague Proms Janis Sidovský. Ačkoliv se Vladimír Cosma narodil v Rumunsku, komponoval převážně pro filmy francouzské produkce, jako například Roztržitý, Velký blondýn s černou botou, Návrat velkého blondýna, Rabín Jákob, Hořčice mi stoupá do nosu, Křidýlko nebo stehýnko, Zvíře a mnoho dalších. Vladimír Cosma byl oceněn řadou mezinárodních cen, mezi nimi například v roce 1982 a 1984 dvěma Césary za nejlepší hudbu k filmům Diva a Tančírna. V Cannes byl v roce 1983 oceněn cenou Grand Prix du Disque. Loni i letos oslavil 50 let své profesionální kariéry řadou koncertů ve Francii a ve Švýcarsku.

Mladí tvůrci získali z dražby filmových klapek 1,1 mil.Kč

Studenti filmových škol a začínající tvůrci dostali na své projekty peníze, které vynesla na filmovém festivalu ve Zlíně nedělní dražba umělecky ztvárněných filmových klapek. Dražba vynesla 1,9 milionu korun, mezi studenty bylo rozděleno 1,1 milionu korun. Uspělo všech 22 projektů, které postoupily do druhého kola, řekla ČTK mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Takzvaný Salon filmových klapek tradičně podporuje studenty, letos se konal již 20. rokem, klapky se za tu dobu vydražily za více než 30 milionů korun.

Gólman Petr Čech pojedenácté vyhrál Zlatý míč ČR pro fotbalistu sezony

Brankář Petr Čech pojedenácté v kariéře ovládl novinářskou anketu Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu sezony. Gólman londýnského Arsenalu získal v 21. ročníku 1088 bodů a s přehledem udržel vedení po podzimní části. Druhý skončil se ztrátou 439 bodů obránce Pavel Kadeřábek z Hoffenheimu a na třetí místo se díky jarní výhře posunul útočník Patrik Schick ze Sampdorie Janov. Výsledky ankety byly vyhlášeny v Praze. Pětatřicetiletý Petr Čech jedenáctým triumfem v anketě opět posunul vlastní rekord, získal více prvenství než všichni ostatní vítězové dohromady. Druhý je v historické tabulce Pavel Nedvěd s šesti Zlatými míči ČR. Petr Čech poprvé vyhrál v roce 2005, od té doby ho porazili pouze předloni sparťan David Lafata a v roce 2009 Pavel Nedvěd. Petr Čech zvítězil přesto, že vloni v létě ukončil reprezentační kariéru.

V nominaci reprezentace je i Jakub Jugas, vypadli zranění Josef Šural a Martin Fillo

Obránci Jakub Jugas s Ondřejem Čelůstkou a záložníci Petr Mareš s Tomášem Přikrylem rozšířili nominaci fotbalové reprezentace na červnový přípravný zápas v Belgii a následnou kvalifikaci mistrovství světa v Norsku. Kvůli zdravotním problémům naopak z výběru trenéra Karla Jarolíma vypadli sparťan Josef Šural a další záložník Martin Fillo z Teplic, který se mohl do národního týmu vrátit po téměř osmi letech. Stoper Jakub Jugas, jenž ze Zlína odejde do mistrovské Slavie, si může odbýt reprezentační debut. Bek Ondřej Čelůstka z tureckého Antalyasporu má zatím na kontě dva starty a jeden gól. Dvakrát za národní tým hrál i Petr Mareš. Jeho spoluhráč z Mladé Boleslavi Tomáš Přikryl už byl v minulé nominaci, ale šanci na hřišti ještě od Karla Jarolíma nedostal.

iHned.cz: Fotbalová liga po roce přijde o titulárního sponzora

Firma ePojisteni.cz již nebude v názvu první fotbalové ligy, kterou sponzorovala v uplynulém ročníku. Podle informací serveru iHned.cz se rozhodla v roli titulárního partnera skončit. Smlouvu měla uzavřenou na 1+1 rok, ale v průběhu jarní části sezony vedení společnosti rozhodlo ve spolupráci nepokračovat. Podle informací ČTK nejde o reakci na aféru kolem Fotbalové asociace ČR a jejího předsedy Miroslava Pelty, kteří jsou obviněni ze zneužívání státních dotací.

Krátce o počasí v Česku:

Jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 29 až 33 stupňů Celsia.