Denní souhrn zpráv

Sobotka: Spolupracující Evropa je pojistkou proti opakování války

Spolupracující Evropa je tou nejlepší pojistkou proti opakování válečných a totalitních hrůz, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Národním hřbitově v Terezíně, kde se konalo tradiční shromáždění k uctění obětí nacistické perzekuce. Tryzny se letos zúčastnila řada politiků, ústavních činitelů, velvyslanců. Přijely delegace a zástupci spolků z Polska, Německa, starostové měst a obcí a několik pamětníků.

Jurečka: Zeman by už znovu neměl kandidovat

Prezident Miloš Zeman by podle 1. místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky neměl znovu kandidovat. Nevadí mu prezidentův zdravotní stav, ale má problém s jeho výroky a činy. Uvedl to v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vadí mu například to, že hradní kancléř Vratislav Mynář je stále ve funkci bez bezpečnostní prověrky nebo "vtípky" prezidenta s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem na téma likvidace novinářů. Jako další prezidentovo pochybení přidal kauzu s hledáním článku Ferdinanda Peroutky. Jurečka by si přál, aby ještě svůj vztah ke kandidatuře zvážil bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart.

ČR má smluvně zajištěno 26,2 procenta peněz z evropských fondů

Česká republika měla ke konci dubna smluvně zajištěno 26,2 procenta evropských dotací určených na programové období 2014 až 2020. Jde o necelých 160 miliard korun z celkově přidělených 648 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je za evropské dotace zodpovědné, to zveřejnilo na svých stránkách. Do konce roku chce mít MMR smluvně zajištěno minimálně 40 procent evropských peněz.

Vláda projedná návrh na výstavbu vysokorychlostních železnic

Vláda se bude zabývat návrhem ministerstva dopravy na vybudování sítě vysokorychlostní železnice. Ten počítá s výstavbou sítě vysokorychlostních tratí napojujících české aglomerace do Německa na severu přes Drážďany a na jihu přes Domažlice. Trasa z Drážďan má pokračovat přes Prahu a Brno a Břeclav s alternativním pokračováním na Vídeň a Bratislavu. Poslední uvažovaná spojení mají směřovat z Brna do polských Katovic a z Prahy do Vratislavi. Projednání materiálu vláda na předchozím zasedání kvůli nepřítomnosti ministra dopravy Dana Ťoka odložila.

Sedm farem dostalo od státu peníze, aby ukázaly, jak hospodařit

Status demonstrační farmy získalo od ministerstva zemědělství sedm subjektů. Stát mezi ně přerozdělí 3,6 milionu korun, farmy budou na oplátku prezentovat své postupy správného hospodaření jak pro zemědělce, tak formou dnů otevřených dveří. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Stát tuto dotaci letos otevřel poprvé, celková alokace byla pět milionů korun. Vybrané farmy jsou Vesa Česká Bělá, Zemědělské družstvo Krásná Hora nad Vltavou, Zemědělská společnost Devět křížů, družstvo Pooslaví Nová Ves, Školní zemědělský spolek Žabčice - Mendelova univerzita v Brně, Družstvo Vysočina a Statek Bureš - Bučina.

Ředitel rýnovické věznice předstoupil před novináře, milost zatím nepřišla

Ředitel rýnovické věznice v Jablonci nad Nisou Vlastimil Kříž předstoupil v neděli v podvečer po čtyřech dnech čekání před novináře. Žádné informace o prezidentské milosti pro odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka však neměl. Řekl, že s milostí se musí do věznice dostavit předsedkyně jabloneckého soudu či pověřený soudce, aby odsouzeného seznámil s podmínkami. Pak bude možné Kajínka propustit na svobodu.

Restauratéři čekají kvůli zákazu kouření přechodný úbytek hostů

Majitelé kuřáckých restaurací kvůli zákazu kouření očekávají nanejvýš přechodný úbytek hostů, kteří se ale zanedlouho vrátí. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pražskými provozovateli hospod a restaurací. Podle Asociace hotelů a restaurací (AHR) se restauratéři se změnou nařízení ohledně kouření smířili, příliš se nevyskytují ani pokusy zákaz kouření platící od konce května obejít.

Boj Čechoslováků o Dunkerque připomíná nová plaketa

Zásluhu československých vojáků při obléhání přístavu Dunkerque během druhé světové války připomíná nová pamětní deska. Jejího odhalení ve městě Wormhout na severu Francie se zúčastnil náčelník českého generálního štábu Josef Bečvář, český velvyslanec ve Francii Petr Drulák, představitelé města a čeští váleční veteráni, z nichž někteří boje zažili. Pamětní deska na zdi malé budovy, která zbyla ze zámku, kde v roce 1944 sídlilo spojenecké velitelství, vznikla na návrh českého Vojenského historického ústavu. Text vyrytý do černého kamene v češtině i francouzštině shrnuje okolnosti kapitulace německých vojsk z Dunkerque do rukou generála Aloise Lišky.

Lidé v Třebíči si připomněli výročí židovských transportů

Na osm desítek lidí v třebíčské Zadní synagoze uctilo oběti holokaustu a připomnělo si 75. výročí odjezdu třebíčských židovských transportů do Terezína v květnu v roce 1942. Třebíčští vzpomínají v tomto období na oběti holokaustu pravidelně. Pietní slavnosti se účastní i několik přeživších pamětníků transportů. Dva transporty s označením Av a Aw byly z Třebíče vypraveny 18. a 22. května 1942. Do koncentračního tábora Terezín jimi bylo deportováno celkem 1371 Židů z města a okolí. Konce války se dožilo jen 63 z nich.

Nová plavební komora v Hněvkovicích umožní lodím cestu do Prahy

Menší lodě mohou od soboty doplout z Českých Budějovic až do Prahy a dál do Evropy. Umožní jim to otevření nové plavební komory na Hněvkovickém jezu. Je to poslední zdymadlo na vltavské vodní cestě z Českých Budějovic do Prahy. Slavnostnímu otevření přihlížely stovky lidí.

Sport

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková vybojovaly na čtyřhvězdičkovém turnaji Světového okruhu v Riu de Janeiro bronz. Loňské vicemistryně Evropy porazily v duelu o třetí místo domácí pár Barbara, Fernanda 2:0 na sety.

Kanoista Martin Fuksa proměnil na Světovém poháru v Montemoru-o-Velho i druhý individuální start ve vítězství. Po sobotním triumfu na kilometrové trati ovládl v Portugalsku také sprinterskou dvoustovku.

Počasí v pondělí

Polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C.