Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Premiér Sobotka čeká, jak Andrej Babiš vysvětlí Sněmovně své kauzy

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podezření kolem jednokorunových dluhopisů či Babišova majetku podle něj ohrožují fungování vlády a důvěryhodnost státu. Premiér Sobotka počká do konce dubna, než vyprší lhůta Sněmovny, aby Andrej Babiš vysvětlil podezření z daňových úniků. Poté rozhodne o dalším postupu v rámci vlády i koalice. Rozhodnutí chce založit na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany. Andrej Babiš je přesvědčen o tom, že premiér Sobotka vytváří atmosféru k tomu, aby ho mohl odvolat a zlikvidovat jako politického soupeře. Už dříve řekl, že do pátku na výzvu Sněmovny odpoví. Současně však konstatoval, že podle svého názoru už podstatné věci sdělil a nemá co dalšího dodat.

Turecko kritizovalo Česko za uznání genocidy Arménů

Turecko odsoudilo rozhodnutí českého parlamentu uznat masakr Arménů v Osmanské říší za genocidu. Kritizovalo i prezidenta Miloše Zemana, který masakr označuje za genocidu opakovaně. Ankara tvrdí, že tyto názory odporují historickým skutečnostem a základním právním principům. Česká diplomacie Turky ujistila, že usnesení Poslanecké sněmovny není právně závazné a že česká zahraniční politika je odpovědností české vlády. Sněmovna v úterní rezoluci odsoudila genocidu Arménů stejně jako nacistické zločiny proti lidskosti na židovském, slovanském a romském obyvatelstvu. O den dříve Miloš Zeman napsal arménskému duchovnímu představiteli v Česku Barseghovi Pilavčjanovi dopis, v němž vyvražďování Arménů označil za jedno z nejhorších zvěrstev moderní doby. Turecké ministerstvo zahraničí se proti rozhodnutí Sněmovny ostře ohradilo a zároveň uvedlo, že je zklamáno Zemanovým dopisem. Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová prohlásila, že záležitostí se zabýval český velvyslanec v Turecku Pavel Kafka a turecké stanovisko tlumočil české diplomacii také turecký velvyslanec v Praze Ahmet Necati Bigali.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola rezignoval na svou funkci

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) rezignoval na mimořádném zastupitelstvu na funkci v čele kraje. Nahradila jej dosavadní náměstkyně z téže strany Ivana Stráská. Jiří Zimola odstoupil, neboť nechtěl bránit vzniku nové krajské koalice, kterou tvoří sociální demokraté, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Pozici hejtmana opouští po více než osmi letech a nebude v žádné pozici ve vedení kraje. V Jihočeském kraji po podzimních volbách vládla koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Ta se před dvěma týdny rozpadla. Důvodem byly neshody mezi ČSSD a ANO v otázce odměn pro vedení jihočeských nemocnic.

Asociace nesouhlasí se změnou vzdělávání zdravotních sester

Česká asociace sester nesouhlasí se změnou vzdělávání, kterou má přinést novela zákona o nelékařských povoláních. Sestry by podle novely, kterou ve středu schválila Sněmovna, nemusely mít vysokou školu. Podle asociace změna nevyřeší nedostatek sester v tuzemském zdravotnictví, jak si slibuje ministerstvo zdravotnictví. Do kratšího studia navíc podle asociace není možné zahrnout všechny vědomosti a dovednosti, které jsou pro povolání zdravotní sestry potřebné. ČTK to řekla prezidentka asociace Martina Šochmanová. Sestrám by podle novely stačila střední škola a jeden rok vyšší odborné školy, nyní potřebují bakalářské studium. Změna ve vzdělávání by měla nastat od září. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Asociace sester dlouhodobě tvrdí, že zkrácené vzdělávání nepřipraví sestry dostatečně na praxi.

EK: Česko má upravit pravidla o odpovědnosti za životní prostředí

Evropská komise vyzvala Českou republiku, aby upravila své vnitrostátní předpisy týkající se odpovědnosti za životní prostředí. Komise to uvedla v pravidelném měsíčním přehledu prohřešků členských států vůči unijní legislativě. Pokud Česko do dvou měsíců odpovídajícím způsobem nezareaguje, může komise věc předložit unijnímu soudu. Česká republika má podle unijní exekutivy do svého vnitrostátního práva správným způsobem převzít pravidla o přezkumném řízení. Ta mají zajistit, že příslušné orgány budou reagovat na podněty občanů a nevládních organizací a přijmou na jejich základě odpovídající opatření proti možným škodám na životním prostředí. Česko má také dva měsíce na to, aby své národní předpisy uvedlo do souladu se směrnicí o klasifikaci, označování a balení látek a směsí. Stát se to mělo už k 1. červnu 2015.

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo nový program Dešťovka

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo nový dotační program Dešťovka. Na lepší hospodaření s dešťovou vodou v domácnostech půjde 100 milionů korun. Lidé mohou podávat žádosti o dotaci od 29. května, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Stát chce lidem přispět na systém, který využije dešťovou vodu třeba na splachování nebo jako užitkovou. Program je součástí koncepce státu v boji proti suchu. Podle ministra Brabce vodní blahobyt skončil, ČR je dobře připravená na povodně, ale ne na sucho. Jen v Praze se podle něj ročně při splachování WC vyplýtvá 12 miliard litrů pitné vody, což by celé Evropě stačilo na pití na pět dní. Sucha a povodně jsou prý součástí klimatických změn a extrémní výkyvy budou přibývat. I přes jarní deště je stav hladiny podzemní vody v ČR pod normálem.

Uranový důl Rožná je dotěžen, pomůže výzkumu pro jaderné úložiště

V Rožné na Žďársku po 60 letech definitivně skončila těžba uranové rudy. Důl, který byl v provozu jako poslední ve střední Evropě, je vytěžen. Horníci se s těžbou uranu rozloučili symbolickým ceremoniálem, při němž vyvezli z podzemí poslední vůz s horninou. Činnost těžebního závodu Geam ale nekončí. Důl bude napříště sloužit jako podpora rozsáhlého pracoviště Bukov, které bylo vybudováno v podzemí. Odborníci tam budou provádět výzkumy pro plánovanou stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu v Česku nejméně do roku 2025, sdělil Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku Diamo, pod nějž Geam spadá.

Deset lidí se na protest proti prodeji Počerad opalovalo před ČEZ

Desítka lidí z nejrůznějších ekologických organizací se ve čtvrtek dopoledne půl hodiny opalovala v plavkách před sídlem energetické společnosti ČEZ v Praze. Ekologové tak vyjadřovali nesouhlas s možným prodejem hnědouhelné elektrárny Počerady společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Dnes o něm rozhoduje dozorčí rada ČEZ. "Dnes je krásné počasí a prodej Počerad Tykačovi je výhodný," zněl transparent ekologů, před kterým se plážová párty konala. Podle organizátorů měl příměr poukázat na nevýhodnost a absurdnost celého obchodu. V hlavním městě bylo totiž dnes dopoledne zataženo a zima. ČEZ jedná s Czech Coalem o prodeji elektrárny od začátku letošního roku. Podle Hospodářských novin Tykačova firma za elektrárnu nabízí deset miliard korun. Server iHNED.cz ve středu informoval, že Vršanská uhelná zaslala tento týden vedení ČEZ dopis, ve kterém dala najevo, že na rozhodnutí ohledně Počerad nebude čekat déle než do konce dubna.

Zastupitelé podpořili smlouvu o partnerství Prahy se Šanghají

Praha uzavře smlouvu o partnerství s čínským městem Šanghají. Dnes ji podpořilo 47 ze 65 zastupitelů. K dříve uzavřené smlouvě s Pekingem se znovu vracet nebude. Její přeformulování tak, aby stejně jako smlouva se Šanghají neobsahovala část o politice jednotné Číny, navrhovala TOP 09. Zastupitelé ale návrh opoziční strany nepodpořili. Partnerství s čínskou metropolí loni v únoru prošlo hlasy ANO, ČSSD, KSČM a části ODS. Proti znění smlouvy, které zmiňuje uznání jednotné Číny, se ohradil Tchaj-wan. Nová smlouva se Šanghají má vést k podpoře ekonomické, vědecké a společenské spolupráce. "Když se chce, tak jde uzavřít smlouvu s největším ekonomickým centrem Číny, která je fér pro obě strany a není zatížena ideologickým balastem," uvedl v diskusi zastupitelů předseda klubu TOP 09 Václav Novotný.

Američané by opět na cvičení do ČR mohli poslat bombardér B-52

Na letošní mezinárodní letecké cvičení Ample Strike by opět USA mohly do Česka vyslat strategické bombardéry B-1B a B-52. Nácviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami se zúčastní včetně českých vojáků zástupci 19 armád, o účasti dalších se jedná. Celkem by tak na konci srpna a na začátku září v Česku cvičilo více než 1000 vojáků. ČTK to sdělila vedoucí tiskového a informačního střediska Ample Strike Denisa Vernerová. Podrobnosti chystaného cvičení zástupci aliančních a partnerských zemí domlouvali na úterní a středeční konferenci. Diskutovali o plánu letecké i pozemní části cvičení a podmínkách logistického zabezpečení. Ample Strike 2017 je naplánován od 23. srpna do 12. září. "Z více než tisíce cvičících by mělo být do 400 příslušníků z armád aliančních a partnerských zemí a přibližně dvě stovky vojáků z Aktivní zálohy AČR. Účast zatím potvrdilo 19 zemí včetně ČR a další státy jsou stále v jednání," poznamenala Danisa Vernerová. Využívat se budou výcvikové prostory v Boleticích a na Libavé, vrtulníkové a letecké základny Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou a Čáslav nebo letiště v Pardubicích a prostory 15. ženijního pluku v Bechyni. Kromě českých letounů nad Českem budou létat třeba polské Suchoj Su-22 nebo německé stroje Tornado.

Výstava Praha den po náletu upozorní na kontroverzní vývoz zbraní

Výstava Praha den po náletu, zobrazující dominanty města zničené válkou, upozorní na vývoz českých zbraní do nestabilních zemí. Výstava potrvá do 30. června. Pořádá ji česká pobočka mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International společně s galerií Artwall. Černobílé obrazy Oty Hudce na opěrné zdi Letenských sadů ukážou třeba Žižkovskou televizní věž, Prašnou bránu nebo věže Kostela Matky Boží před Týnem u Staroměstského náměstí. "Hlavní město České republiky je v jeho díle vystaveno ničivým účinkům vyvezených zbraní. Městské pamětihodnosti se mění na hrozivé ruiny. Tím zpřítomňuje skutečný dopad zbraní, který se skrývá za zdánlivě nevinnými statistikami o vývozu," sdělila mluvčí Amnesty International ČR Martina Pařízková. "V tomto případě neplatí argument, že za světové válečné konflikty a řešení jejich důsledků nesou odpovědnost pouze světové mocnosti. S ohledem na vývoz zbraní zůstávají prohlášení o řešení problémů v domovské zemi jen prázdnými slovy," uvedl Ota Hudec.

V Lucerně jsou práce politických karikaturistů z V4 a USA

Politické karikatury od pěti výtvarníků z USA a zemí visegrádské čtyřky (V4) představí výstava, která začala v pasáži pražského paláce Lucerna. K vidění jsou karikatury politiků napříč politickým spektrem. Jejich prezentací ve veřejném prostoru chce organizátor, slovenské občanské sdružení Euforion, dát najevo, že kritický pohled karikaturistů je neoddělitelnou součástí svobodného tisku a veřejného života. Expozice se do Prahy přemístila z Bratislavy a Varšavy a její další zastávkou po jejím skončení v české metropoli 31. května bude Budapešť. Své práce při ní představí americký výtvarník Daryl Cagle, Polák Andrzej Mleczko, český kreslíř Pavel Reisenauer, slovenský karikaturista Martin Šůtovec a maďarský Csaba Varga. Mezinárodní projekt prezentuje nejvýznamnější a nejuznávanější politické karikaturisty V4 a USA. Původně vznikl na základě slovensko-americké spolupráce v roce 2010, postupně se k němu přidávali další výtvarníci. Za šest let viděli lidé výstavy ve 29 městech zemí Visegrádské čtyřky, v Gruzii a Ukrajině.

Festival francouzských filmů nabídne 13 snímků

Premiéra snímku Neznámá dívka zahájí v Praze přehlídku francouzských filmů Crème de la crème. Čtvrtý ročník akce do neděle představí publiku celkem 13 filmů. Celý program přehlídky zájemci najdou na stránkách http://www.filmeurope.cz/ www.filmeurope.cz nebo na webech kin Lucerna a Evald. Premiérově se na festivalu představí thriller Bertranda Bonella. Snímek nazvaný Nocturama je portrétem pařížských radikálů plánujících teroristický útok. "Bonello je velký manýrista a aranžér, ale v tomhle filmu se mu v některých momentech daří měnit zdánlivou prázdnotu ve vypovídající element," uvedl Vít Schmarc, dramaturg filmového festivalu Be2Can. V programu festivalu Crème de la crème nechybí vedle premiér ani filmy, které již byly uvedeny. Patří mezi ně například snímek Začít znovu, který zahajoval minulý ročník Festivalu francouzského filmu a odnesl si Stříbrného medvěda za režii.

S hokejovou legendou Bubníkem se přišly rozloučit stovky lidí

Zhruba dvě stovky lidí se zúčastnily čtvrtečního posledního rozloučení s mistrem světa z roku 1949 a členem Síně slávy českého hokeje Augustinem Bubníkem ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Někdejší vynikající útočník a poté i obránce zemřel v úterý 18. dubna po delší nemoci ve věku 88 let. Se členem slavné poválečné generace se kromě zástupců hokejového svazu přišli rozloučit například i jeden z nejlepších gólmanů všech dob Dominik Hašek, mistr světa v hodu diskem z roku 1983 Imrich Bugár, ale také někteří z Bubníkových svěřenců. Augustin Bubník patřil k nejlepším českým hokejistům své doby. V dresu LTC Praha vybojoval pět extraligových titulů, zlatou medaili na MS získal v roce 1949 ve Stockholmu. O rok dříve se podílel na zisku stříbra na zimních olympijských hrách ve Svatém Mořici. V roce 1950 byl se spoluhráči odsouzen ve vykonstruovaném politickém procesu za údajnou protistátní činnost. Po pěti letech práce v uranových dolech byl omilostněn, ale do reprezentace se už vrátit nemohl. V nejvyšší soutěži odehrál 165 zápasů a vstřelil 76 gólů. Hráčskou kariéru ukončil po těžkém zranění páteře v roce 1962.

David Pastrňák z Bostonu je sedmou posilou z NHL pro hokejové MS

České hokejisty posílí na květnovém mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem útočník David Pastrňák z Bostonu. Nejproduktivnější český hráč v sezoně NHL je pro tým kouče Josefa Jandače sedmou posilou ze zámoří. "David Pastrňák potvrdil generálnímu manažerovi Martinu Ručinskému svou účast na šampionátu. Jestli se připojí k týmu ještě v Praze, nebo až v Paříži, se ještě bude řešit," řekl ČTK tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund. V kádru pro turnaj Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích, do kterého český tým vstoupí ve čtvrtek proti Finsku, jsou už brankář Petr Mrázek z Detroitu, obránci Jakub Kindl z Floridy, Michal Kempný z Chicaga a Radko Gudas s útočníkem Jakubem Voráčkem z Philadelphie. Až 3. května v dějišti šampionátu se k týmu připojí centr Tomáš Plekanec z Montrealu.

Opava vyhrála v Boleslavi 2:0 a poprvé prošla do finále poháru

Fotbalisté Opavy překvapivě zvítězili v semifinále domácího poháru MOL Cupu na hřišti obhájce trofeje Mladé Boleslavi 2:0 a poprvé v samostatné historii postoupili do finále. Třetí tým druhé ligy rozhodl o nečekaném triumfu na hřišti čtvrtého celku nejvyšší soutěže už v úvodním dějství, kdy se trefili Matěj Helebrand a Václav Jurečka. Ve finále, které by se mělo odehrát v Olomouci, vyzvou Slezané 17. května Zlín. Tým z nižší soutěže si zahraje o trofej poprvé od roku 2009, kdy tehdy druholigové Slovácko nestačilo na Teplice. Opava během tažení do finále vyřadila po Slovácku, Plzni a Brnu už čtvrtý celek z nejvyšší soutěže. Mladá Boleslav naopak nenaváže na loňský triumf a své čtvrté finále v historii si nezahraje.

Volejbalisté Českých Budějovic jsou podeváté mistry extraligy

Volejbalisté Českých Budějovic se po třech letech vrátili na extraligový trůn. Jihočeši porazili v šestém finálovém utkání Kladno 3:1 po setech 36:34, 23:25, 25:18, 25:20 a sérii vyhráli poměrem 4:2 na zápasy. Finálová série byla nadmíru dramatická. Tři zápasy rozhodl až tie-break v pátém setu. Budějovičtí si proti vítězi základní části pomohli třemi výhrami na své palubovce. Jihostroj navázal triumfem na vavříny v nejvyšší české soutěži z let 2000, 2002, 2007 až 2009, 2011, 2012 a 2014.

V části Česka hrozí zvednutí hladiny řek po vydatných deštích

V části Česka hrozí v nejbližších dnech zvednutí hladiny řek po vydatných deštích až na druhý stupeň povodňové aktivity ze tří. Povodňová bdělost platí do soboty pro části Plzeňského a Olomouckého kraje a celý Moravskoslezský kraj. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav. Silné deště očekávají meteorologové v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Krátce o počasí v Česku:

Zataženo s přeháňkami, teploty 6 až 10 stupňů Celsia.