Denní souhrn zpráv

Čeští politici vyjadřují soustrast s oběťmi ve Stockholmu

Čeští politici vyjadřují soustrast s oběťmi incidentu, při kterém v pátek ve Stockholmu najel nákladní automobil do davu lidí. Prezidenta Miloše Zemana by nepřekvapilo, kdyby šlo o teroristický čin. Útoky nejsou a nesmí být normální, uvedl na twitteru ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek napsal, že útoky na nevinné lidi musejí skončit. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil čin za ohavnost, šéf ODS Petr Fiala uvedl, že teroristé neuspějí se svým cílem zastrašit ostatní.

Zeman chce prošetření útoku v Sýrii, pak se vyjádří

Útok Spojených států v Sýrii byl oprávněný, pokud ze základny, na kterou americké rakety mířily, skutečně byl veden útok chemickými zbraněmi. Okolnosti nasazení chemických zbraní by ale nejprve měla posoudit nezávislá vyšetřovací komise. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to řekl prezident Miloš Zeman. Prohlásil, že nechce vyjadřovat svůj souhlas nebo nesouhlas s útokem, dokud si nezjistí přesné okolnosti incidentu. Zeman, který je vstřícný vůči americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi i k ruské hlavě státu Vladimiru Putinovi, také odmítl, že by si vybíral mezi oběma vůdci světových mocností. Řekl, že má vlastní názor.

Sobotka: Zásah USA v Sýrii snad zamezí dalším chemickým útokům

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že rychlá reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa pomůže tomu, aby se v Sýrii už neopakovaly útoky chemickými zbraněmi. Nasazení těchto zbraní označil za nepřijatelný zločin. Spojené státy v noci zaútočily na leteckou základnu na západě Sýrie v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib. Americký zásah podpořily Británie, Francie či Izrael. Rusko ho odsoudilo a označilo za agresi proti svrchovanému státu a za porušení mezinárodního práva. Podobně se vyjádřil Írán, který akci označil za destruktivní a nebezpečnou.

Zaorálek: Cesta k míru v Sýrii vede jen přes jednací stůl

Americký útok v Sýrii je snahou ukázat, že nikomu neprojde použití zbraní hromadného ničení, jediná cesta k míru v zemi ale vede přes jednací stůl. Uvedl to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Řekl také, že česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi nyní bude na místě sbírat informace o situaci, které poté předá Česku, Německu i USA. Česká ambasáda v Damašku je posledním z velvyslanectví zemí Evropské unie, které po vypuknutí občanské války v Sýrii stále funguje.

Stropnický: Reakce USA na chemický útok není přemrštěná

Úterní útok chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún byl natolik brutální, že reakci Spojených států nelze považovat za přemrštěnou. Uvedl to ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Páteční útok Spojených států na syrskou leteckou základnu považuje za zlom v postoji USA k Sýrii.

Pravice považuje útok v Sýrii za adekvátní a dobrou zprávu

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek považuje útok Spojených států na syrskou leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu za adekvátní reakci. Se zásahem souhlasí i šéf ODS Petr Fiala, podle kterého je dobrou zprávou, že se USA v Sýrii rozhodly jednat. Nelze tolerovat použití chemických zbraní.

Volby do Sněmovny budou 20. a 21. října

Prezident Miloš Zeman se rozhodl volby do Sněmovny vyhlásit na pátek 20. a sobotu 21. října. Vybral si nejzazší možný termín mimo jiné proto, aby se lidé mohli s programy i kandidáty co nejvíce seznámit. Oznámil to ve čtvrtek v televizním pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Strany a hnutí budou mít na sestavení a odevzdání kandidátek čas do 15. srpna. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sdělil na twitteru, že je připraven Zemanův návrh spolupodepsat.

Prezident zřejmě odvolá velvyslance ve Švýcarsku

Prezident Miloš Zeman zřejmě odvolá Karla Borůvku z funkce velvyslance ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Řekl to ve čtvrtek v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem. Velvyslance už ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) stáhl z Bernu do Prahy kvůli tomu, že Borůvkova žena Alena veřejně útočila na zaměstnance ministerstva, novináře či úředníky. Jednání Borůvkové kritizoval i prezident, který jako jediný může velvyslance odvolat z funkce.

Zaorálek odvolal z funkce šéfa Českých center Závěšického

Ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD) odvolal Jana Závěšického z funkce generálního ředitele Českých center. Zdůvodnil to jeho vážnými manažerskými pochybeními. Závěšický podle něj nebude v Českých centrech působit na žádném dalším místě. Odvolaný šéf center zdůvodnění svého odvolání odmítl. Důvodem odvolání bylo podle Závěšického obsazení ředitelského místa v pařížském Českém centru, na které odmítl jmenovat vítěze předcházejícího konkurzu Jeana-Gasparda Páleníčka. Na podporu Páleníčka vystoupily desítky francouzských intelektuálů. Zaorálek podle svého úřadu nechtěl, aby aféra zatěžovala mimořádně důležité česko-francouzské vztahy.

Babiš nenavrhne žádného kandidáta na prezidenta

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebude členům hnutí předkládat jméno kandidáta na prezidenta. Hnutí kandidáta vybere ve vnitrostranickém referendu, jehož termín ještě není stanoven. Ministr obrany Martin Stropnický, o jehož možné kandidatuře se mluví, podle Babiše o kandidaturu zájem nemá. Kromě současné hlavy státu se jako kandidáti na prezidentský úřad zatím přihlásili i bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo podnikatel Igor Sládek.

ÚS bude řešit lex Babiš primárně na základě podnětu prezidenta

Sporné paragrafy zákona o střetu zájmů, přezdívané lex Babiš, bude Ústavní soud (ÚS) přezkoumávat na základě návrhu prezidenta Miloše Zemana. Později podaný podnět poslanců ANO soudci z převážné části odmítli. Poslanci budou mít možnost uplatnit své připomínky. Norma omezuje přístup firem, které patří členům vlády, k některým státním podporám. Zákon také zakázal členům vlády vlastnit média. Postihl zejména podnikání vicepremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, který kvůli němu převedl své firmy Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Podle Zemana je zákon protiústavní, protože porušuje zákaz diskriminace na základě majetku.

Pobyt cizinců v Česku se zpřísní

Pobyt cizinců v Česku by se měl zpřísnit. Novelu zákona schválila Poslanecká sněmovna. Návrh má umožnit zastavení řízení o povolení pobytu ve chvíli, kdy by cizinec proces komplikoval například lhaním. Novela má omezit taky nežádoucí ekonomickou migraci, a to sankcemi za skryté agenturní zaměstnávání. Poslanci nezrušili možnost soudního přezkoumání rozhodnutí o povolení k pobytu. Proti takové variantě se postavili obhájci lidských práv a neziskové organizace. Zákon teď dostanou senátoři a prezident.

V ČR ochranu 428 syrských uprchlíků

V Česku našlo v posledních šesti letech od vypuknutí konfliktu v Sýrii útočiště 428 syrských uprchlíků, kteří o ochranu požádali. Dvě pětiny z nich tvoří ženy. Dočasnou ochranu úřady od roku 2011 do konce loňska přiznaly 389 lidem, trvalý azyl získalo 39 osob. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra. Valná většina uprchlíků se svou žádostí uspěla. V Česku žije i řada Syřanů, kteří do země nepřišli jako uprchlíci. Legálně v zemi na konci loňska pobývalo zhruba 1200 lidí ze Sýrie. Sedm stovek z nich mělo povolení k přechodnému a pět stovek k trvalému pobytu. Mnoho Syřanů má už také české občanství, o které si mohou cizinci požádat po pěti letech života v ČR.

Sněmovna schválila zavedení učitelského kariérního řádu

Sněmovna schválila zavedení kariérního řádu učitelů. Pedagogové budou zařazeni do tří stupňů od začínajících po vynikající. Podle tohoto zařazení budou také odměňováni. Nebudou mít ale nárok vybrat si jednou za čas půlroční studijní volno, které jim chtěli dopřát někteří poslanci. Novelu o pedagogických pracovnících nyní dostane k projednání Senát. Sněmovna se souhlasem ministryně stanovila také příplatky pro třídní učitele, a to na 1000 až 1500 korun měsíčně. Nyní se pohybují podle Valachové jen kolem 400 korun hrubého.

Pražské lidovce do voleb povede Daniel Herman

Lídrem pražské KDU-ČSL do voleb do Sněmovny je ministr kultury Daniel Herman. Na druhém místě je starosta Prahy 7 Jan Čižinský a třetí lékař a zastupitel Prahy 6 Marián Hošek. Na čtvrtém místě je pak místostarostka Prahy 12 Daniela Rázková. Lidovci se domluvili na společné kandidatuře se Starosty a nezávislými (STAN). Konečná podoba kandidátky tak ještě není jasná.

V kauze agenta u Chovancova obydlí nebyl porušen zákon

V kauze agenta Vojenského zpravodajství, který byl zadržen u pražského bydliště ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), nebyl porušen zákon. Po čtvrteční schůzi sněmovní komise pro kontrolu činnosti armádní tajné služby to řekl její předseda Bohuslav Chalupa (ANO). Komise k záležitosti přijala neveřejné usnesení, závěr by měl učinit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Agent byl zadržen blízko vily ministerstva vnitra v Praze-Dejvicích. Šéf Vojenského zpravodajství pak popřel, že zpravodajec fotografoval dům užívaný ministrem, a Stropnický označil spekulace o možném sledování Chovance armádní rozvědkou za absurdní.

Nezaměstnanost v Česku dál klesá

Nezaměstnanost v ČR klesla v březnu na 4,9 procenta z únorových 5,1 procenta. Důvodem je pokračující růst ekonomiky a obnovení sezónních prací. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za březen v pondělí 10. dubna.

ČNB: Udržování měnových intervencí neodpovídalo stavu ekonomiky

Na jednání bankovní rady ČNB už minulý týden převažoval názor, že za současné situace neodpovídá udržování kurzového závazku makroekonomickým podmínkám. Vyplývá to ze záznamu z jednání ČNB. Podle záznamu rada právě velkou část diskuse věnovala optimálnímu načasování konce kurzového závazku. Ten nakonec zrušila tento týden ve čtvrtek. ČNB v únoru v rámci intervencí utratila zhruba 220 miliard korun za nákup eur. Jde po letošním lednu o druhý nejvyšší měsíční objem od zahájení intervencí v listopadu 2013. Od té doby do konce února tak ČNB intervenovala v objemu zhruba 1,5 bilionu korun.

Stropnický: Památník legionářům v Samaře bude příští rok

Památník československým legionářům v ruské Samaře, jehož vybudování povolžské město slibuje několik let, bude hotový příští rok na jaře, ke 100. výročí vzniku Československa. Vyplynulo to z jednání delegace ministerstva obrany a Československé obce legionářské se zástupci ruské strany. Na twitteru to oznámil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Památník má být umístěn na důstojném místě v parku v centru města. Legionáři v Samaře v roce 2018 porazili přesilu rudoarmějců a ovládli město. V bojích jich zahynulo 53, ztráty bolševiků byly mnohonásobně vyšší. Vláda počátkem letošního března schválila poskytnutí čtyř milionů korun na péči o české válečné hroby v zahraničí. Většina peněz by měla jít do Ruska a na Ukrajinu.

Vlastníkem cyklu Slovanská epopej je Praha

Vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej je Praha. Potvrdil to soud, který nepravomocně zamítl žalobu příbuzného malíře Alfonse Muchy na určení vlastnictví. John Mucha tvrdil, že kulturní památka se nikdy nestala majetkem hlavního města, protože Praha nesplnila umělcovu podmínku a nevybudovala pro epopej výstavní prostory. Nepodařilo se mu však prokázat, že vlastníkem vytvořeného díla byl jeho předek, nikoliv americký mecenáš Charles Crane. Dvacítka velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa bude do června k vidění v Tokiu. Původně se měla poté přesunout do Číny, ministerstvo kultury to však nepovolilo.

Svatováclavský desetidukát vydražili za 15 milionů

Zlatý svatováclavský desetidukát z roku 1937 se stal nejdražší českou mincí. Na aukci v Praze byl vydražen za 550.000 eur (přibližně 14,7 milionu korun). Překonal tak zatím nejdražší desetidukát Albrechta z Valdštejna z roku 1630, který se loni prodal za 465.000 eur (12,5 milionu korun). Dražba se konala v rámci aukce části sbírky československých mincí, jejíž celková hodnota je odhadována na 100 milionů korun.

V Česku loni žilo 93 zubrů

V České republice loni žilo 93 zubrů. Ukázaly to výsledky druhého celostátního sčítání těchto celoevropsky ohrožených živočichů. V roce 2015 bylo v tuzemsku chováno přes sedm desítek zubrů. Již letos by mohl počet zubrů v České republice překročit stovku. Informovala o tom ochranářská společnost Česká krajina v tiskové zprávě. V roce 1993 evidovala plemenná kniha v České republice jen 16 zubrů ve třech zoologických zahradách. V roce 2000 bylo v ČR 38 kusů ve čtyřech soukromých chovech a třech zoo.

Sport

Lucie Šafářová skončila na antukovém turnaji v Charlestonu v osmifinále po prohře s Němkou Laurou Siegemundovou. Patnácté nasazené české tenistce se zápas nevydařil a po řadě nevynucených chyb podlehla 2:6 a 3:6.

Šermíř Jiří Beran získal za gesto na OH v Riu hlavní cenu klubu fair play. Za celoživotní postoj byl in memoriam oceněn hokejový trenér Josef Augusta.

Počasí

Zataženo, místy přeháňky, teploty 7 až 11 st. C.