Denní souhrn zpráv

Jiří Drahoš oznámil prezidentskou kandidaturu

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš v úterý ohlásil svou kandidaturu na prezidenta republiky. O úřad prezidenta se chce ucházet jako nezávislý, nikoli stranický kandidát. Své rozhodnutí oznámil na besedě v kulturním domě v Jablunkově na Frýdecko-Místecku, odkud pochází. Uvedl, že jde do voleb hlavy státu proto, aby zvítězily hodnoty, které jsou pro každou zem nejdůležitější - pravda, rozum a slušnost. "Není mi lhostejný nárůst extremismu a populismu a jisté občanské apatie vůči základním demokratickým hodnotám," prohlásil při ohlášení kandidatury.

Drahoše by podpořily TOP 09 nebo STAN

Předsedové většiny parlamentních stran přivítali oznámení kandidatury Jiřího Drahoše na prezidenta republiky. Bývalý předseda Akademie věd ČR by se mohl dočkat přímé podpory od Starostů a nezávislých (STAN). Navrhnout ji chce jejich předseda Petr Gazdík. Za zatím nejlepší volbu Drahoše označil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek uvítal, že se okruh kandidátů rozšířil. O lidovecké podpoře pro kohokoli je však podle něj ještě předčasné mluvit. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil Drahoše za seriózního člověka. Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že Drahoš je "jistě důstojný prezidentský kandidát". Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka není kandidatura Drahoše žádné velké překvapení. Na twitteru uvedl, že bývalého šéfa Akademie věd "nadšeně podporují" média i politické strany, jmenoval opoziční TOP 09 a okolí předsedy sociálních demokratů, premiéra Bohuslava Sobotky.

Sobotka se sejde s Merkelovou i Steinmeierem

Premiér Bohuslav Sobotka se v pondělí v Berlíně sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a se slovenským premiérem Robertem Ficem. Schůzka se koná u příležitosti 25. výročí podpisu smlouvy o dobrém sousedství mezi Československem a Německem. Politici se ale budou věnovat zejména aktuálním evropským tématům a vzájemné ekonomické spolupráci. Sobotka se v Berlíně setká i s novým německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Sobotka: ČR bude v jednáních o brexitu hájit práva svých občanů

Česká republika bude při vyjednáváních o odchodu Velké Británie z Evropské unie hájit práva svých občanů žijících v Británii. Po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prioritou je také udržení obchodních vztahů, aby nebyl ohrožen export a pracovní místa. Sobotkadoufá, že vznikne co nejmenší příkop mezi Británií a Evropskou unií. Česko nyní definuje jasný mandát pro summit unijních zemí, který kvůli brexitu mimořádně bude 29. dubna.

Bělobrádek: Česko kvůli brexitu přijde v EU o spojence

Zahájení procesu britského odchodu z Evropské unie znamená, že Česko přijde v Evropě o spojence. Brexit bude mít dopad i na objem peněz v evropských fondech soudržnosti. Uvedl to vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Už dříve v souvislosti s brexitem uvedl, že za klíčové považuje, aby se po odchodu Britů z unie nezhoršilo postavení českých občanů v Británii.

TOP 09 a ODS chtějí co nejlepší vztahy s Británií

Podle TOP 09 a ODS je třeba vyjednat s Británií po jejím nadcházejícím odchodu z Evropské unie co nejlepší vztahy. Země, která oficiálně zahájila dvouletý proces vystoupení z EU, je podle obou opozičních stran důležitá pro české exportéry. Obě strany se ale rozcházejí v názoru na to, jak by mělo Česko po brexitu přistupovat k unii.

Vláda schválila návrh zákona o zálohovaném výživném

Vláda schválila návrh zákona o zálohovaném výživném, které by za neplatiče poskytoval stát. O přijetí normy informoval na twitteru ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Vyplacené dávky by pak úřady práce vymáhaly po neplatičích. Podle předlohy, kterou teď dostanou k projednání poslanci, by děti z domácností s nižším příjmem měly dostávat podle svého věku maximálně 2088, 2568 či 2940 korun, tedy nejvýš 1,2násobek svého životního minima. K zavedení náhradního výživného se vláda zavázala v koaliční smlouvě. Koalice ale záměr už dvakrát odmítla.

Vláda schválila návrh zákona o sociálních službách

Vláda posílá Sněmovně k posouzení návrh novely zákona o sociálních službách. Schválila například silnější podporu rodin s třemi a více dětmi a zvýšení příspěvku na péči. V určitých případech by měl být podle návrhu příspěvek zvýšen z 13.200 na 19.200 korun. O rozhodnutí kabinetu informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Vláda schválila v rámci diskuse o novele o sociálních službách také legislativní zakotvení hospiců do českých norem a úpravu zákona o zdravotních službách.

Platy u bezpečnostních sborů vzrostou o deset procent

Policisté, hasiči, celníci či vězeňští dozorci si od začátku července finančně polepší. Vláda podpořila zvýšení platů členů bezpečnostních sborů o deset procent. Informoval o tom ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Na navýšení platů se domluvil na začátku března s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Celkem by letošní zvýšení platů mělo vyjít na téměř 1,5 miliardy korun. Policejní sbor má zhruba 40.000 lidí, hasičů je přes 9700. Průměrný plat u policie i hasičů se pohybuje kolem 35.000 korun. Zvýšení platů se týká i tajných služeb.

ČR pošle na pomoc uprchlíkům 150 milionů korun

Česko letos pošle do zahraničí na pomoc uprchlíkům a státům čelícím migračním tlakům 150 milionů korun. Ministerstvo vnitro uvedlo, že částku v rámci jeho koncepce pro asistenci uprchlíkům na dnešním jednání schválila vláda. Prvních 40 milionů korun z této částky by mělo jít na obnovu uprchlického tábora Azrak v Jordánsku.

Lidovky: Rath posílá prezidenta Zemana k Ústavnímu soudu

Ústavní soud se bude zabývat stížností bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na prezidenta Miloše Zemana. Rath se chce stížností domoci toho, aby se prezident Zeman zdržel jakýchkoliv přímých či nepřímých zásahů do jeho korupční kauzy související s rekonstrukcí zámku Buštěhrad. Informoval o tom server Lidovky.cz. Řízení je podle mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Sedláčkové na samém počátku, Zeman ještě nebyl o Rathově kroku oficiálně informován.

Zemědělci: Sankci za Faltýnka by měl hradit Agrofert

Případnou sankci za zhruba 22 milionů korun kvůli údajnému střetu zájmů Jaroslava Faltýnka (ANO) by měl uhradit holding Agrofert. V otevřeném dopise k tomu firmu vyzvalo vedení Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ). Důvodem k sankci byla skutečnost, že Faltýnek dohlížel na rozdělování dotací a zároveň byl členem představenstva Agrofertu, který působí i v zemědělství. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka nechtěl dopis komentovat. Faltýnek uvedl, že vedení asociace lže.

Lesům ČR loni klesl hrubý zisk o 23 procent

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) loni klesl hrubý zisk o 23 procent na 4,98 miliardy Kč. Pokles podnik přičetl vyšší těžbě kalamitního dřeva z kůrovcových, větrných a jiných kalamit, které se na trhu prodává za výrazně nižší ceny. Dalším důvodem byla změna stavu rezerv. Výsledky jsou neauditované. Uvedl to generální ředitel LČR Daniel Szórád. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Těžba v Dole Paskov tento týden končí

Společnost OKD v pátek ukončí těžbu v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku. Skončí tím i dobývání černého uhlí v ostravské části dřívějšího Ostravsko-karvinského revíru. Příští týden horníci ještě vyvezou symbolický poslední vozík uhlí. Těžba bude ukončena z ekonomických důvodů. Ztrátový důl poškozuje celou firmu, která je od loňska v úpadku. Jeho zavření je jedním z hlavních úsporných opatření.

Rusko kvůli ptačí chřipce omezuje dovoz české drůbeže

Ruská zemědělská inspekce zavedla dočasné omezení dovozu živé drůbeže a násadových vajec ze čtyř krajů České republiky. Oznámila to agentura TASS s odkazem na sdělení inspekce Rosselchoznadzor. Důvodem je výskyt ptačí chřipky. Podle TASS se omezení týká Pardubického, Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje. Produkce z těchto krajů se nesmí ani přes území Ruská převážet.

Stoupl vývoz plzeňského piva

Vývoz piva Pilsner Urquell loni vzrostl meziročně o deset procent na 970.000 hektolitrů. Poprvé atakoval milionovou hranici. Klíčovými trhy zůstávají tradiční exportní země, jeho obliba roste také v exotických destinacích. Podíl čepovaného piva na exportu Pilsner Urquell už tvoří pětinu a ve světě přibývá tankových hospod s plzeňským ležákem.

CzechInvest chce přilákat firmy z Británie

Státní agentura CzechInvest nyní jedná s řadou firem z USA a Asie o přesunu jejich sídla z Británie do Česka. Podle agentury jsou v tuto chvíli v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie už tři firmy rozhodnuty umístit své investice v Česku.

Počet nově zahájených exekucí loni klesl o desetinu

Počet nově zahájených exekucí v roce 2016 proti předchozímu roku klesl o desetinu na 680.000. Celkový počet exekučních řízení však meziročně vzrostl o pět procent na 4,68 milionu. Daří se tedy vymáhat stále méně exekucí. Na tiskové konferenci o tom informovala Exekutorská komora ČR. U fyzických osob bylo loni vedeno 4,5 milionu exekucí proti 834.000 dlužníků, u právnických osob 228.000 exekucí proti 68.000 dlužníků. Celková vymáhaná částka v roce 2016 činila 325 miliard korun, zatímco v roce 2015 to bylo 302 miliardy korun.

Titul Nejlepší sestra r. 2016 zamířil do Ostravy

Nejlepší sestrou v ošetřovatelské péči se stala staniční sestra Jitka Coufalová z ostravské fakultní nemocnice. Ocenění pro sestru roku 2016 v oblasti managementu a vzdělávání získal Jiří Čáp z Transplantačního centra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Za celoživotní přínos porota ocenila porodní asistentku Marii Volkovou z rýmařovské nemocnice. Předávání cen se konalo v Hudebním divadle Karlín v Praze.

Lednice získá statut lázeňského místa

Obec Lednice na Břeclavsku získá statut lázeňského místa. Nařízení, které se zavedením nového režimu počítá od 1. dubna, schválila vláda. V lázeňském místě tak bude omezena výstavba a zakázán provoz některých zařízení, která by mohla narušit léčebný režim. Lázeňský komplex byl v Lednici otevřen v roce 2007. Pacientům s nemocemi oběhového a pohybového ústrojí, poruchami žláz s vnitřní sekrecí či kožními, gynekologickými a nervovými onemocněními, pomáhá léčivý pramen jodobromové vody. Ten byl objeven v sedmdesátých letech 20. století.

V Praze začíná festival Dítě v Dlouhé

V pražském Divadle v Dlouhé začíná 19. ročník přehlídky Dítě v Dlouhé. Do 2. dubna představí výběr z tvorby mimopražských profesionálních divadel hrajících pro menší i větší děti. Na festival přijedou soubory z Liberce, Plzně, Kladna, Brna, Ostravy a Hradce Králové. Součástí festivalového programu je ale i divadelní jarmark, workshop fotokomiksu či prohlídky divadelního zákulisí.

Začíná festival Best of 2016

V bubenečské Vile Pellé ve středu zahajuje festival Best of 2016, který představí práce finalistů Cen Czech Grand Design. Pro veřejnost bude přehlídka přístupná od čtvrtka do neděle a kromě samotných artefaktů uvede řadu přednášek, diskusí, dětských dílen a workshopů s designéry.

Sport

Tenista Tomáš Berdych porazil ve 4. kole v Miami Francouze Adriana Mannarina 6:3, 7:5 a popáté za sebou si na turnaji zahraje čtvrtfinále.

Tenistka Lucie Šafářová skončila na turnaji v Miami ve čtvrtfinále. S bývalou světovou jedničkou Caroline Wozniackou z Dánska prohrála po téměř dvouhodinovém boji 4:6, 3:6. Její přemožitelka nyní narazí na turnajovou dvojku Karolínu Plíškovou.

Počasí

Zpočátku jasno až polojasno, postupně přibývání oblačnosti. Teploty vystoupí na 15 až 19 stupňů C.