Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Chovanec podepsal kritizovanou policejní reformu

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepsal kritizovanou reformu policie, při které se Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie sloučí do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Chovanec to oznámil na tiskové konferenci. Změny kritizuje zejména vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle Chovance se chová hystericky. Chovanec odmítl, že by podpisem reformy porušil podmínky koaliční smlouvy, jak tvrdí Babiš. Babiš předtím uvedl, že pokud bude reforma podepsána, hnutí ANO zřejmě vypoví koaliční smlouvu. Vypovězení musí ještě schválit předsednictvo a neznamená odchod z vlády, v té chce hnutí zůstat a plnit program, řekl Babiš.

Sobotka: ANO by nemělo vytvářet nátlak na policii a vnitro

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí jinou variantu stabilní vlády než tu současnou. Případná výpověď koaliční smlouvy hnutím ANO je neadekvátní reakce. Premiér to řekl před svým odletem na pracovní cestu do Číny. Dodal, že věří v možnou dohodu. K rozbití vlády kvůli sporu podle něj není žádný důvod, ČSSD je připravena pokračovat v koaliční spolupráci. Podle Sobotky je reorganizace policie odbornou záležitostí. Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr Milan Chovanec (ČSSD) učinili vstřícný krok, když na úterním jednání Bezpečnostní rady státu souhlasili s odložením organizačních změn ve sboru na začátek srpna.

Hnutí ANO nyní nevypoví koaliční smlouvu, chce její novou formu

Hnutí ANO nyní nevypoví koaliční smlouvu kvůli stvrzení reorganizace policie, jak pohrozilo. Předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš po dnešním podvečerním jednání předsednictva uvedl, že ANO chce jednat o nové formě koaliční dohody. Babiš trvá na tom, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podpisem reformy policie ukázal, že smlouva je "cár papíru". Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před odpoledním odletem na návštěvu Číny v reakci na hrozbu výpovědi dohody ze strany ANO uvedl, že by se jednalo o neadekvátní reakci. Babiš řekl, že ANO vyčká na návrat premiéra. Do Česka by měl Sobotka přiletěl v úterý časně ráno.

ANO nebude kvůli reformě policie žádat rezignaci ministra vnitra Chovance (ČSSD). Podle Babiše nechce planá gesta. Ministr spravedlnosti Pelikán (ANO) odstoupení nezvažuje.

Šlachta si chce ještě odchod od policie promyslet

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta si chce ještě promyslet svůj odchod od policie. Důvodem je posunutí reorganizace na srpen. Zatím neví, zda odejde, řekl serveru Aktuálně.cz. Šlachta rezignoval na svoji pozici, protože s plánovanými změnami nesouhlasí. Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem. Kromě Šlachty s reorganizací nesouhlasí také jeho podřízení, kteří se před úterním jednáním bezpečnostní rady sešli s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a policejním prezidentem Tomášem Tuhým. ÚOOZ dočasně povede bývalý šéf protikorupční policie Milan Komárek. Potvrdil to náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Čeští policisté odjedou na makedonské hranice

V pondělí odjede do Makedonie 40 policistů, kteří budou pomáhat v okolí města Gevgelija u hranic s Řeckem. Působit budou ve zdejším uprchlickém táboře, makedonská strana je může využít také při střežení hranic. V Makedonii bude v letošním roce působit třetí skupina českých policistů, poslední skupina se odtud vrátila na začátku května. Čeští policisté budou v Makedonii do 1. srpna. Náklady na jejich misi ministerstvo vnitra odhaduje na 3,5 milionu korun. Kvůli uprchlické krizi čeští policisté působili nebo působí i v jiných zemích. Na misi letos odjeli třeba do Řecka, Itálie nebo Slovinska. Loni působili také v Maďarsku.

Pithart odmítl státní vyznamenání od Zemana

Bývalý premiér, předseda Senátu a někdejší disident Petr Pithart odmítl nominaci na nejvyšší státní vyznamenání. S odvoláním na Pitharta to v úterý večer uvedla Česká televize (ČT). Důvod komentovat nechtěl. Na seznam kandidátů, který před udílením dostane prezident Miloš Zeman, ho navrhl senátní podvýbor pro státní vyznamenání. Možnosti získat vyznamenání z rukou prezidenta Zemana se počátkem června vzdal také astrofyzik Jiří Grygar.

Hlavní hygieničkou bude Eva Gottvaldová

Hlavní hygieničkou ČR bude Eva Gottvaldová. Ve středu o tom rozhodla vláda. Gottvaldová ve funkci nahradí Vladimíra Valentu, který byl hlavním hygienikem od října 2012 a do nynějšího výběrového řízení se nepřihlásil. Osmatřicetiletá Gottvaldová působí od 1. července 2007 na ministerstvu zdravotnictví v sekci ochrany a podpory veřejného zdraví. Od listopadu 2012 pracuje pro Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu, kde má na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty. Vystudovala Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, v roce 2001 absolvovala bakalářské studium se specializací na výživu člověka a v roce 2003 magisterské studium se stejnou specializací.

Pokuty za přestupky se zvýší

Pokuty za některé přestupky se zvýší až desetinásobně. Změny přinese nový zákon o některých přestupcích, který dnes Senát schválil, i když jen velmi těsnou většinou. Normu dostane k podpisu prezident. Urážka policisty nebo úředníka bude nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který bude hrozit sankce až 10.000 korun. Desetinásobně na 100.000 korun se má zvýšit maximální sankce za zmaření, ztížení nebo ohrožení poskytnutí zdravotní služby. Stejně tak se má zvýšit pokuta za provozování obchodní, výrobní či jiné výdělečné činnosti bez příslušného oprávnění. Nově by měl zaplatit občan až 50.000 korun, pokud by úřadu sdělil nesprávný nebo neúplný údaj, případně mu požadovaný údaj zatajil kvůli získání neoprávněné výhody. Státní úřady se v posledních letech zabývaly více než 250.000 přestupky a udělily za ně pokuty kolem 700 milionů korun. Asi jeden milion přestupků ročně řešila policie, která za ně v posledních třech letech vždy rozdala pokuty za více než 400 milionů korun.

Školské odbory půjdou do stávky, když plat neporoste o 10 pct.

Školské odbory jsou připraveny v září uspořádat stávku, pokud by se s vládou nedohodly na růstu platů ve školství o deset procent, a to všem zaměstnancům škol. Protest by mohl trvat i několik dní. Uvedla to místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová. Vedení odborového svazu bude o dalším postupu jednat v pátek. Snahu i případné akce školských odborů podporuje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle jejího předáka Josefa Středuly představují protestní akce krajní řešení, ale jsou nezbytné. Vláda debatu o rozpočtu na rok 2017 odložila na příští týden. K růstu platů o deset procent se kloní i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se zmínil o pěti procentech.

MF: Státní dluh stoupl na 1,695 bilionu Kč.

Státní dluh v letošním 1. čtvrtletí stoupl o 21,7 miliardy na 1,695 bilionu korun. Údaje z poloviny dubna ve středu potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 161.000 korun. Podle dřívějšího vyjádření MF je za růstem dluhu větší prodej státních dluhopisů díky příznivým podmínkám na finančním trhu. Vnitřní zadlužení státu stouplo ve čtvrtletí o 21,8 miliardy na 1411,2 miliardy korun. Zahraniční dluh naopak klesl o 1,5 miliardy na 283,5 miliardy korun.

Premiér ocenil verdikt soudu v restituční kauze

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vrátil nižší instanci rozhodnutí o vydání kláštera v Opočně na Rychnovsku kapucínům. Podle něj by bylo proti liteře zákona. Na základě dovolání Královéhradeckého kraje a státu zrušil soud verdikty nižších soudů ve věci určení vlastnictví kláštera. Věc se vrací k rychnovskému okresnímu soudu. Sobotka rozhodnutí vnímá jako precedentní pro spory o církevní majetek, který stát převedl na kraje.

Babiš bude žalovat německý Spiegel kvůli článku o dotacích

Ministr financí a vlastník skupiny Agrofert Andrej Babiš (ANO) bude žalovat německý časopis Der Spiegel za článek, podle kterého měla jeho firma vliv na pravidla rozdělování evropských dotací. Babiš v úterý v České televizi (ČT) označil článek za nesmysl. Už předtím uvedl, že jde o pokračování kampaně europoslankyně Ingeborg Grässleové, která podle něj nemá ráda Českou republiku.

Soud jednal o postupu policie na demonstraci

Pražský městský soud projednal správní žalobu aktivistky Kateřiny Krejčové, která si stěžuje na postup policie při rozehnání loňské levicové demonstrace. Krejčová byla v dubnu pravomocně zproštěna obžaloby z toho, že na tomto shromáždění napadla policistu. Rozpuštění akce, jejíž účastníci protestovali proti souběžně konané antiislámské demonstraci, považuje aktivistka za nezákonné.

Lékař Barták za plánování vražd a vydírání dostal 15 let vězení

Za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí Krajský soud v Liberci potrestal lékaře Jaroslava Bartáka 15 lety vězení. Celkem by tak měl ve vězení strávit 27 let, už dříve totiž dostal 12 let za znásilnění asistentek. Z tohoto trestu si již odpykal skoro pět let. Rozsudek ale není pravomocný, Barták se na místě odvolal. Podle obžaloby plánoval vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Peníze chtěl využít k útěku z vězení. Zajistit to měl spoluvězeň, který ale vše oznámil. Barták aktuálně čelí ještě obžalobě pro podplácení a maření úředního rozhodnutí a vykázání. Ve věznici ve Stráži pod Ralskem se podle obvinění pokusil v prosinci 2013 uplatit zaměstnance, aby si mohl zavolat. Nedovoleně pak dvakrát telefonoval prostřednictvím svého advokáta bývalé manželce. Případ bude posuzovat soud v České Lípě, Bartákovi za to hrozí dalších šest let.

Prahou znovu projde průvod gayů a leseb

Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride projde letos Prahou v sobotu 13. srpna. Trasa povede z Václavského náměstí na Letnou. Pořadatelé nahlásili magistrátu 10.000 účastníků. Svou akcí chtějí odsoudit útoky z nenávisti. Informoval o tom Daniel Ross z pořádajícího spolku Prague Pride. Karnevalovým průvodem vyvrcholí týdenní festival, který začne 8. srpna. Akce se koná už pošesté.

Marksová: Většina chlapců v Chrastavě do ústavu nepatřila

Drtivá většina chlapců, která byla umístěna ve výchovném ústavu v Chrastavě, tam podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) nepatřila. Třetina dětí se podle ní může hned vrátit k rodinám. Marksová tak komentovala výsledky inspekční cesty ministerstva práce. Ústav v Chrastavě se dostal do centra zájmu, když vyšlo najevo nepřijatelné zacházení s jeho chovanci. Ministerstvo školství odvolalo ředitelku Markétu Sochorovou a vedením zařízení dočasně pověřilo Soňu Cpinovou. Změna režimu v ústavu narazila na odpor místních lidí i starosty Chrastavy Michaela Canova. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se minulý týden rozhodla vyhrocenou situaci vyřešit zrušením výchovného ústavu. Skončí k 1. září. V Chrastavě zůstane jen dětský domov se školou.

Papež dostane sochu sv. Anežky České

V Senátu byla slavnostně odhalena socha svaté Anežky České. Po putování Českem bude v září předána papeži Františkovi jako dar českého státu ke Svatému roku milosrdenství, kterým hlava katolické církve vyhlásila letošek. Sochu vytvořili mladí sochaři z hořické průmyslovky. Vznikla podle návrhu někdejší studentky Aleny Kubcové z roku 2012. Je již třetí skulpturou tohoto typu. První dvě jsou umístěny v Myštěvsi a v Pavlově. Socha pro papeže je 160 centimetrů vysoká, podstavec na výšku měří 32 centimetrů. I s podstavcem váží zhruba 300 kilogramů.

V Praze vystoupil klavírista Lukáš Vondráček

Ve zcela zaplněné Betlémské kapli v Praze v úterý na charitativním koncertu zahrál letošní vítěz prestižní Mezinárodní hudební soutěže královny Alžběty Lukáš Vondráček. Devětadvacetiletý virtuos se v České republice představil poprvé od svého nedávného bruselského triumfu. Společně s ním na akci na podporu Salesiánského střediska mládeže v Praze - Kobylisích ve druhé části večera vystoupil sólista a koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček se svými přáteli.

O cenu za architekturu soutěží 63 staveb

Z téměř pěti stovek realizací přihlášených do prvního ročníku národní ceny za architekturu vybrala porota 63 staveb. Nominace v úterý večer vyhlásila pořádající Česká komora architektů v kulturním prostoru La Fabrika v pražských Holešovicích. Na podzim z nich vybere zhruba deset finalistů a celkový vítěz České ceny za architekturu bude vyhlášen 7. listopadu.

V Mariánské Týnici vzniklo nové Centrum baroka

V budově bývalého cisterciáckého proboštství u kostela v Mariánské Týnici u Kralovic vzniklo Centrum baroka. Inicioval ho Plzeňský kraj jako součást projektu Západočeské baroko. Projekt byl zahájen v lednu, v polovině května zprovoznil kraj webový portál http://www.zapadoceskebaroko.cz www.zapadoceskebaroko.cz. Centrum baroka zobrazuje bohatý společenský a kulturní život šlechticů i prostého lidu. Bude nabízet program pro odbornou i laickou veřejnost. Přednáškové cykly pokryjí výtvarné umění, duchovní život, osobnosti, život ve městech, na zámcích a v klášterech, barokní krajinu, zahradní umění a základy vědy. K atraktivitě přispěje barokní móda, numismatika, vojenství, topografie, vzdělání i múzická umění. Součástí centra je nově otevřená expozice Baroko a jeho svět.

Slonice v ústecké zoo malují obrazy

Slonice v ústecké zoologické zahradě malují obrazy. Cílem nezvyklé činnosti je zpestřit slonům denní režim a prohloubit jejich vztah s chovatelem. K malování chovatelé slony nijak nenutí. Uvedla to mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová. Indické slonice Kala a Delhi poprvé dostaly speciálně upravený štětec do chobotu v roce 2012. Obrazy od dvou ústecký slonic je možné koupit v prodejně suvenýrů v zoo. Menší obraz stojí 500 korun, větší 900 korun. Příspěvek na výzkum sloních nemocí je 100 korun u menšího a 200 korun u většího obrazu.

Sport

David Lafata připustil, že inkasovaný gól v pondělním úvodním utkání českých fotbalistů na evropském šampionátu proti Španělsku jde částečně i na jeho vrub. Kanonýr pražské Sparty měl totiž hlídat stopera Gerarda Piquého, který v 87. minutě jedinou brankou rozhodl.

Tenista Radek Štěpánek dostal od pořadatelů volnou kartu do Wimbledonu. Aktuálně 117. hráč světa se tak do svého nejoblíbenějšího grandslamu na trávě v All England Clubu nemusí probíjet z kvalifikace.

Nový trenér fotbalistů Bohemians 1905 Miroslav Koubek zahájil s pražským týmem letní přípravu. Čtyřiašedesátiletý kouč hned na začátku řeší, jak "Klokani" zacelí mezeru po odchodu dvou nejlepších střelců minulé sezony Patrika Schicka a Rafaela Acosty.

Tenista Jiří Veselý porazil v 1. kole turnaje v londýnském Queen's Clubu Francouze Jérémyho Chardyho 7:6, 6:7 a 6:4. Jeho třísetová bitva s 33. hráčem světového žebříčku trvala přes dvě a půl hodiny.

Vstup do travnaté části sezony tenistovi Tomáši Berdychovi nevyšel. V prvním kole turnaje v Halle podlehl čtvrtý nasazený český hráč Kypřanu Marcosi Baghdatisovi dvakrát 6:7.

Tenistka Petra Kvitová ovládla i devátý vzájemný duel s Lucií Šafářovou a po výhře 6:3, 6:2 postoupila na turnaji v Birminghamu do 2. kola. V dalším českém souboji nepotvrdila roli papírové favoritky Karolína Plíšková, loňská finalistka turnaje a čerstvá vítězka z Nottinghamu podlehla Barboře Strýcové 4:6 a 6:7.

Počasí

Zataženo s občasným deštěm, ojediněle i bouřkami, přes den ubývání oblačnosti. Teploty 17 až 21°C, na horách většinou kolem 14.