Denní souhrn zpráv

V kanceláři pražských kriminalistů byly odposlechy

V kancelářích pražské hospodářské kriminální policie byla podle médií nalezena odposlouchávací zařízení včetně skryté kamery. Podle dnešního Práva jde o policejní tým vyšetřující kauzu Čapí hnízdo, Česká televize (ČT) uvedla, že nález může mít vazbu na kauzu Jany Nagyové (nyní Nečasové).

Podle ČT policie prověřuje podezření, že lidé z okolí Nagyové byli v minulosti v kontaktu s jedním pražským detektivem. Nagyová mimo jiné čelí obžalobě v kauze zneužití Vojenského zpravodajství i kvůli vynášení informací z BIS. Obviněna je i za krácení daní z dárků, které jako pravá ruka někdejšího premiéra Petra Nečase dostávala od vlivných lidí. Informace o nálezu odposlechů u pražských policistů potvrdily Právu dva na sobě nezávislé zdroje. Podle nich byly v kancelářích týmu, který vyšetřuje podezření na dotační podvod související se stavbou farmy Čapí hnízdo, jejímž majitelem je vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Čapí hnízdo získalo na svou obnovu padesátimilionovou evropskou dotaci. Prověřuje ji Evropský úřad proti podvodům.

Skutečný počet obětí Pražského povstání je dosud nejasný

Historici se stále snaží zjistit přesný počet obětí bojů Pražského povstání z května 1945. Při loňském 70. výročí od konce války dějepisci z Vojenského historického ústavu (VHÚ) vydali dosud nejpřesnější seznam padlých. Původní poválečný rozšířili o asi 1200 jmen na 2898. Nyní prochází matriky a kartotéky a snaží se dopátrat dalších obětí bojů o osvobození Prahy. Tomáš Jakl z VHÚ řekl ČTK, že očekává konečné číslo kolem 3000 padlých. Během celého Květnového povstání českého lidu podle něj padlo asi 6000 lidí. Jasno není ani o počtu sovětských vojáků, kteří zemřeli při pomoci Praze.

První soupisy s téměř 1700 padlými obránci Prahy vyšly krátce po válce, od roku 1948 je ale nikdo neaktualizoval. Komunistický režim se totiž snažil význam Pražského povstání snižovat a naopak z propagandistických důvodů uměle zvyšoval podíl Rudé armády. Přesný počet bojovníků na barikádách a dalších obětí povstání v Praze nikdo nezjišťoval. Bílé místo se pokusili zaplnit autoři knihy Padli na barikádách - Padlí a zemřelí ve dnech Pražského povstání 5.- 9. května 1945. Publikace byla vydána loni před oslavami 70 let od konce války. Podle Jakla při jejím sestavování historici pracovali především s dobovými úředními seznamy. Nyní se snaží projít i matriky nebo kartotéky.

Vláda zváží vznik mobilní jednotky cizinecké policie

Vláda na své nejbližší schůzi projedná návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na vytvoření mobilní jednotky cizinecké policie. Nová jednotka má být schopna okamžitě reagovat na vývoj v oblasti nelegální migrace a zajišťovat v této souvislosti jak veřejný pořádek, tak i ochranu hranic. V případě potřeby má také působit v detenčních zařízeních pro cizince. Vyplývá to z předkládací zprávy, kterou má ČTK k dispozici. Ministerstvo upozornilo, že v evropském měřítku se současná situace ohledně migrace nelepší. Navrhované opatření má podle něj prohloubit připravenost české policie na rizika spojená s možnou migrační vlnou. Mobilní jednotka má sídlit v Praze, Brně, Ostravě a Pardubicích. Celkově v ní bude 181 policistů.

Několik desítek demonstrantů protestovalo na Václavském náměstí proti příjezdu Nočních vlků

Na Václavském náměstí v Praze protestovali desítky lidí proti motorkářům z ruského klubu Noční vlci. Svou nevoli nad motorkářskou jízdou dávali najevo prostřednictvím ukrajinských, amerických a českých vlajek, vlajek EU a NATO nebo transparentů s nápisy "Češi dobře vědí, co znamená 'přátelství ruských vládců'" a "Česká republika patří k západu, ne do ruské smečky". Ruští motorkáři chtějí jízdou po Evropě oslavit konec druhé světové války. Žádné problémy policie nezaznamenala.Motorkáři po příjezdu do české metropole plánovali dvakrát objet Václavské náměstí a poté se vydat na pietní akt na Olšanských hřbitovech. Protest proti plánované jízdě organizuje skupina Kaputin a spolek East European Information Centre. Podle zpravodaje ČTK se jejich protestní akce zúčastnilo 40 až 50 lidí.

Budova laserů v Břežanech dostala architektonickou cenu MIPIM

Budova laserového centra v Dolních Břežanech u Prahy získala mezinárodní architektonickou cenu MIPIM za nejlepší průmyslový a logistický projekt. Objekt navržený týmem českých architektů pod vedením Viktorie Součkové z pobočky pražské architektonické kanceláře Bogle Architects uspěl mezi 2500 konkurenty. ČTK to dnes oznámili Bogle Architects. Břežanské laserové centrum se slavnostně otevřelo loni v říjnu, v plném provozu by mělo být v roce 2018. Budova byla zkolaudovaná loni v prosinci. Podle architektů ji tvoří čtyři samostatné části, v jedné jsou kanceláře, v dalších dvou laboratoře a laserové haly a poslední je polyfunkční budova s kavárnou, přednáškovým sálem a knihovnou. "Porotci ocenili především to, že velmi komplikovaná stavba má jednoduchý koncept a je dobře čitelná," uvedli Bogle Architects. Cena se uděluje ve francouzském Cannes.

Sólistou Filharmonie Brno bude v příští sezoně Brit Barley

Hlavním hostujícím sólistou příští sezony Filharmonie Brno bude britský violoncellista Matthew Barley. V Brně odehraje tři koncerty. Při jednom z nich zazní v české premiéře multimediální dílo čínského autora Tan Duna, držitele Oscara za hudbu k filmu Tygr a drak. ČTK to sdělila mluvčí filharmonie Lenka Němcová. Barley v Brně zahraje také slavný violoncellový koncert anglického klasika Edwarda Elgara. "V jednání jsou jeho workshopy a další aktivity," uvedl dramaturg Vítězslav Mikeš. Jedenapadesátiletý Barley má za sebou koncerty s BBC Philharmonic nebo Královskou liverpoolskou filharmonií.

Čapkova vila bude pro veřejnost otevřena od roku 2018

Pro pražskou Čapkovou vilu vznikne projekt rekonstrukce se třemi variantami využití suterénu. Vzniknout by v něm mělo zázemí pro připravované muzeum. Veřejnosti by mělo být muzeum umístěné ve vile přístupné od roku 2018. V připravovaném muzeu, které budou moci návštěvníci navštěvovat v malých skupinkách, budou všechny prohlídkové okruhy začínat na zahradě. Z ní návštěvníci vstoupí do suterénu domu, kde bude zázemí muzea a prostory pro pořádání setkání a čtení. V prvním patře bude prostor pro krátkodobé výstavy, bude také využíván pro reprezentační účely Prahy 10. Druhé patro a podkroví zůstane zachováno v podobě, v jaké je Čapek opustil. Spisovatelovu polovinu dvojvily postavenou v letech 1923 až 1924 zakoupila radnice předloni od dědiců za 44 milionů korun. Zároveň městská část zažádala ministerstvo kultury o zařazení vily na seznam národních kulturních památek. Druhá část dvojvily paří potomkům malíře Josefa Čapka, Karlova bratra.

Moravští čápi žijí pod dohledem kamer

Život čápů na střední Moravě mohou lidé na některých místech sledovat v přímém přenosu. Boj o teritorium, přírůstky do rodin i výchovu mláďat zprostředkovávají on-line kamery přímo z jejich hnízd. Nainstalovány jsou například v Dlouhé Loučce na Olomoucku, v Supíkovicích na Jesenicku, v Domašově nad Bystřicí i na komíně hostince U Čápa v Záhlinicích na Kroměřížsku. Přímý přenos oceňují i ornitologové, přináší jim cenné informace ze života těchto opeřenců. Například v záhlinickém hnízdě mohou lidé nahlížet do "obývacího pokoje" tamních čápů již druhý rok. Loni zde čápi vyvedli dvě mláďata a i letos je již hnízdo obsazeno párem čápů. Na komín bývalého uzenářství, nyní hospody, přilétávají tito ptáci již od roku 1973. "Jde především o to, že na čapí hnízdo může nahlédnout veřejnost, podobné záznamy existují a fungují i v zahraničí," řekl dnes ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.