Denní souhrn zpráv

ČR vyšle do Řecka 30 policistů, pomohou vracet uprchlíky z EU

Česko vyšle v pátek do Řecka 30 policistů. Zapojit by se měli do programu evropské pohraniční agentury Frontex. Měli by asistovat při vracení a převozu migrantů do Turecka. České televizi to dnes řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. V Řecku už nyní působí 11 českých policistů. Podle Tuhého by tři desítky příslušníků měly zajišťovat "eskorty uprchlíků" do Turecka. Doplní německé, rakouské a slovenské policisty, dodal policejní prezident. Jedenáct českých policistů, kteří už v Řecku jsou, provádí kontroly a registrace. Policie má podle Tuhého databázi 300 příslušníků a příslušnic z celé ČR se znalostí cizích jazyků, v případě potřeby je může vyslat do zahraničí.

AHG nabídla státu OKD za míň než 4 mld. Kč; Mládek je proti tomu

Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je novým vlastníkem New World Resources, majitele OKD, nabídla ve čtvrtek českým ministrům, že státu černouhelnou firmu prodá za méně než čtyři miliardy korun. V prohlášení pro ČTK to dnes uvedl mluvčí AHG Roman Pařík. Mládek v reakci ČTK řekl, že pro vládu není zajímavé si koupit bezcenné akcie firmy za 120 milionů eur. "To bychom byli pitomci, upřímně řečeno," dodal. Možným řešením je podle něj koupě pohledávky, která by dala státu možnost mít silnou pozici ve věřitelském výboru.

Několik pražských kaváren, obchodů a stanice metra bylo postříkáno výhružnými nápisy

Na několika místech Prahy se v noci objevily nápisy pravděpodobně s neonacistickou symbolikou. Pražská policie už prošetřuje čtyři takové případy, řekl na dotaz ČTK policejní mluvčí Tomáš Hulan. Obsah nápisů budou podle něj zkoumat odborníci na extremismus. Oznámení o posprejovaných zdech přicházela na policii postupně. "Zpočátku jsme se věnovali lokalitě Jiřího z Poděbrad. Posléze jsme přijali oznámení k té samé situaci v ulicích Francouzská a Vinohradská. Momentálně se věnujeme podobné situaci ve vestibulu metra Karlovo náměstí," upřesnil policejní mluvčí Hulan. Podle něj šlo kromě nápisů na budovách také o vylepené plakáty. Na zdi vestibulu metra Karlovo náměstí se podle médií objevily nápisy "Antifa bude pykat" a "Uprchlíci táhněte." K podnikům posprejovaných červenou a černou barvou patří také vršovická kavárna Café V lese. Její majitel Ondřej Kobza dnes ČTK řekl, že na pondělní odpoledne připravuje symbolické čištění nápisů. Pozvání na tuto akci podle Kobzy přijala pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Nápisy už policie zdokumentovala. "V tuto chvíli můžeme polemizovat o podezření z trestného činu sprejerství," řekl Hulan ČTK. Obsah nápisů ale podle něj teprve budou vyhodnocovat policejní odborníci na extremismus.

Počet policistů se výrazně zvýší

Příští rok by se počet policistů měl zvýšit o 1100 lidí, řekl v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce policejní prezident Tomáš Tuhý. Celkem koncepce rozvoje policie do roku 2020 počítá s tím, že by měly přibýt 4000 policistů. Z toho by asi 1500 mělo být v cizinecké policii, což je dvojnásobek ve srovnání s návrhem, jehož projednávání v lednu přerušila vláda.

Počet policistů by se z loňských 39.497 měl zvýšit na zhruba 44.000. Zatímco předchozí materiál pracoval jen s celkovým číslem, ten současný má rozpracován nárůst počtu policistů podle jednotlivých let, uvedl Tuhý. Největší boom by měl nastat v letech 2017 a 2018, kdy to bude více než tisíc policistů. Pak to bude postupně klesat, v roce 2020 by mělo přibýt 600 policistů. Zvýšení počtu policistů je vyvoláno novými potřebami, jako je například kybernetická kriminalita nebo hrozba terorismu, uvedl Tuhý. Nejvíc nových příslušníků by měly získat pořádková a kriminální policie. Podle koncepce by jich mělo být celkem 2410.

Pražskou aukci výtvarného umění ovládli Kremlička a Zrzavý

Obraz malíře Rudolfa Kremličky nazvaný Slovenská krajina se dnes na aukci v pražském hotelu Hilton prodal za 4,6 milionu korun. Za částku o milion korun nižší změnila majitele malba nazvaná Přístav na Ile de Sein od Jana Zrzavého. ČTK to řekl majitel pořádající aukční síně Galerie Art Praha Vladimír Neubert. Kremličkovo plátno Slovenská krajina šlo do prodeje s vyvolávací cenou 4,8 milionu korun. Podle posudku v aukčním katalogu představuje toto dílo z roku 1919 vzácnou krajinářskou realizaci, ve které se projevují jedinečné kvality autorova noblesního malířského projevu. Obraz předního představitele českého neoklasicismu byl ale vydražen za 4,6 milionu korun. Druhým nejdráže prodaným obrazem dnešní aukce byla malba Přístav na Ile de Sein od Jana Zrzavého. Mnohokrát vystavované dílo z malířova bretaňského období neslo vyvolávací cenu 3,8 milionu korun. Obraz nakonec změnil majitele za částku o 200 tisíc korun nižší.

Nečekané gorilí mládě mohou návštěvníci pražské zoo vidět již den po porodu

Návštěvníci pražské zoologické zahrady si už dnes mohou prohlédnout gorilí mládě, které se v sobotu velmi nečekaně narodilo samici Shindě. Matce i mláděti se den po porodu daří dobře, takže byl rychle Pavilon goril otevřen pro veřejnost, sdělila dnes ČTK Zuzana Karlíková z tiskového oddělení Zoo Praha. O březosti čtyřiadvacetileté Shindy chovatelé nevěděli. Už ani nevěřili, že by mládě mohla mít. Její neplodnost byla připisována hormonálnímu antikoncepčnímu tělísku, s nímž přišla v roce 2001 z Austrálie a jehož účinky trvaly oproti předpokladům o několik let déle. Shinda sice v minulosti několikrát zabřezla, ale opakovaně potratila, a vzhledem k nepravidelným cyklům jí byla nasazována hormonální léčba antikoncepcí. V sobotu ráno k překvapení všech začala rodit a zhruba hodinu po poledni přivedla na svět zdravé mládě. "Ihned po porodu se o mládě začala vzorně starat - očistila je i sebe, a ačkoliv je to její první potomek, chovala se jako zkušená matka," uvedl v tiskové zprávě kurátor Vít Lukáš.

Před 25 lety přijeli do Československa první černobylští Češi

Před 25 lety, 25. dubna 1991, přicestovala do Československa první skupina 12 rodin tzv. černobylských Čechů z ukrajinské vesnice Malá Zubovština nedaleko Černobylu, aby zde nalezla nový domov. V letech 1991 až 1993 přišlo do Československa celkem 1812 ukrajinských Čechů, kteří domovy opustili především kvůli zdravotnímu ohrožení po havárii jaderné elektrárny v Černobylu. Přicházeli většinou z vesnic Malá Zubovština a Malinovka a města Korosteň v ukrajinské Žitomirské oblasti. Češi odcházeli do tehdejšího carského Ruska většinou v 60. a 70. letech 19. století. Carská vláda lákala přistěhovalce do řídce osídlených oblastí řadou výhod, především nabídkou levné a kvalitní půdy a dvacetiletým osvobozením od daní, a zaručila jim právo na národní školství, vlastní samosprávu a náboženskou svobodu a osvobození od vojenské povinnosti. Kolonisté se usazovali především ve Volyňské gubernii, ale i na jinde.

Olomouc chce do bezpečnosti dopravy investovat 31 mil. Kč

Zvýšit bezpečnost chodců i zlepšit podmínky pro cyklistickou dopravu v Olomouci mají projekty v celkové hodnotě 31 milionů korun, které připravuje radnice. Město chce na chystané investice získat dotace z Integrovaného operačního programu, sdělil ČTK primátorův náměstek Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL). Na seznamu připravovaných projektů je rekonstrukce důležitého podchodu u olomoucké fakultní nemocnice, bezbariérové úpravy komunikací na Nových Sadech, dopravní opatření v městské části Nedvězí a nové úseky cyklostezek. "Podchod pod velmi frekventovanou komunikací v blízkosti fakultní nemocnice je již v nevyhovujícím technickém stavu. To by se nyní mohlo změnit, pokud uspějeme s žádostí o dotaci," uvedl Šnevajs.