Denní souhrn zpráv

Policie zadržela radikála Adama B. Bartoše

Policie dnes na pražské demonstraci proti islamizaci, xenofilním politikům, médiím a neziskovým organizacím zadržela předsedu radikální Národní demokracie Adama B. Bartoše. Ve svém projevu vyzval k potrestání politiků "trestem nejvyšším" za jejich přístup k imigrantům. Po zadržení Bartoše vzniklo několik potyček mezi policisty a demonstrujícími, hlásí z místa zpravodaj ČTK. Demonstrantů se na Václavském náměstí sešlo několik set, zasahovat museli těžkooděnci. Před 15:00 organizátoři akcii ukončili.

Premiér Sobotka chce do ČR přilákat americké investory z oblasti hi-tech

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by se na své nadcházející návštěvě USA mohl podle informací ČTK setkat i s americkým vizionářem a podnikatelem Elonem Muskem. Čtyřiačtyřicetiletý Musk patří mezi nejznámější podnikatele nové generace; vede mimo jiné automobilku Tesla Motors nebo společnost SpaceX, která se zabývá dobýváním vesmíru. Sobotku, který za oceán zamíří 30. března, ve Spojených státech čeká účast na jaderném summitu ve Washingtonu, ale i návštěva Kalifornie, kde se má setkat s představiteli významných amerických firem. Informaci o tom, že mezi nimi bude i Musk, zatím úřad vlády nepotvrdil, uvedl ale, že výzkum a inovace, včetně letectví a kosmického průmyslu patří k akcentům návštěvy ministerského předsedy.

Desítky čínských vlajek v Praze byly poškozeny

V noci někdo tmavou barvou poškodil desítky čínských vlajek, které jsou po Praze rozmístěny v souvislosti s nadcházející návštěvou čínského prezidenta v České republice. Policejní mluvčí Jan Daněk ČTK řekl, že výzdoba byla takto poškozena v Chotkově a v Evropské ulici, podle informací ČTK jsou ale vlajky poničeny i na dalších místech hlavního města. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nese za tento čin odpovědnost TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 Ondřej Kolář prý vyslovil pro vandalismus veřejně pochopení. Vlajky byly poškozeny například i v ulici Jelení a Mariánské hradby nedaleko Pražského hradu. Už v noci na pátek zadrželi policisté třiatřicetiletého muže, který ze sloupu veřejného osvětlení na Evropské třídě odřízl dvě vlajky. Nynější poškození výzdoby je ale podstatně rozsáhlejší.

Pražská střední škola čelí žalobě kvůli zákazu nošení hidžábu

Studentka, které Střední zdravotnická škola v Praze 10 nepovolila nosit hidžáb, podala na instituci žalobu. ČTK to sdělila právní zástupkyně dívky Radka Korbelová Dohnalová. Kvůli zákazu ze školy v roce 2013 odešly dvě muslimské dívky. Na jejich stranu se poté postavila ombudsmanka Anna Šabatová, podle níž instituce tyto studentky nepřímo diskriminovala. "Žalobu vůči škole jsme podali počátkem roku. Věc je řešena u Obvodního soudu pro Prahu 10, jednání nebylo dosud nařízeno," uvedla právnička. Muslimky nesměly chodit do školy v šátku zahalujícím vlasy a krk. Škola zákaz odůvodnila tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy. Podle ombudsmanky se dívky staly obětí nepřímé diskriminace, protože muslimský šátek je projevem jejich náboženství navenek. Veřejná ochránkyně práv také uvedla, že řád školy odporuje ústavnímu pořádku České republiky, školskému i antidiskriminačnímu zákonu.

Floridskému spolku pro české vědce ubývají členové

S úbytkem členů se potýká Československá společnost pro vědy a umění (SVU) na Floridě, která na jihu Spojených států sdružuje české a slovenské vědce a umělce. Členové stárnou a postupně umírají a mladí se do společnosti nehlásí, řekla ČTK předsedkyně floridského spolku Blanka Kudej. Společnost pro vědce a intelektuály z řad krajanů vznikla původně ve Spojených státech v roce 1958 v době, kdy byl v Československu nastolen totalitní režim. Působí už ale mnoho let po celém světě. "Máme problém do Československé společnosti sehnat nové členy, takže teď se budeme snažit získat mladší, abychom mohli nějak pokračovat. Ten problém členstva je veliký," uvedla Kudej. Spolek akademiků, intelektuálů a vědců má podle ní kolem padesáti členů, před deseti lety jich však bylo o stovku víc. Kudej chce nalákat mladší generaci a přemýšlí o užší spolupráci s univerzitami nejen na Floridě, ale přímo v České republice.

Berdych a Plíšková postupují

Český tenista Tomáš Berdych postoupil na turnaji v Miami bez boje do třetího kola, poté co jeho americký protivník Rajeev Ram k utkání kvůli zranění nenastoupil. Zdravotní problémy soupeřky pomohly i Kristýně Plíškové, které za stavu 4:1 vzdala sedmá nasazená Švýcarka Belinda Bencicová. Ve druhém kole naopak nečekaně vypadlo její dvojče Karolína a skončily také Barbora Strýcová a Lucie Hradecká. Sedmý nasazený Berdych na turnaji série Masters na Floridě zatím neodehrál ani game, neboť v prvním kole měl volný los. Ve třetím kole by se měl semifinalista z minulých dvou ročníků utkat s vítězem zápasu mezi Němcem Alexanderem Zverevem a Američanem Stevem Johnsonem. Naopak už čtyři zápasy má za sebou v Miami 101. tenistka světového žebříčku Kristýna Plíšková, jež se do hlavní soutěže dostala z kvalifikace. V dnešním duelu byla favoritkou její soupeřka Bencicová, jež ale měla od úvodu potíže s pohybem a za nepříznivého stavu 1:4 utkání skrečovala. V třetím kole se Plíšková utká s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou.

V Němčičkách na Břeclavsku upletli rekordně dlouhou pomlázku

Členové tanečního souboru Krúžek z Němčiček na Břeclavsku dnes na nádvoří kulturního domu v obci upletli rekordně velkou žílu, tedy pomlázku, z vrbových prutů. Měří 66,66 metru. Nyní zvažují, kam ji umístí. ČTK to řekl pořadatel Jiří Stávek. Soubor Krúžek má nyní zapsaný v tuzemské knize rekordů už sedmý primát. Na ten aktuální potřeboval šest hodin. Žílu pletli najednou vždy jen tři lidé, celkem se jich při pletení střídalo čtrnáct. "Žílu jsme původně chtěli vydražit. Ještě ale vznikl názor, že by to byla škoda a měla by se pověsit do kulturního domu. Zájem o ni mají i z Muzea rekordů v Pelhřimově. Převoz by byl ale asi náročný a drahý," uvedl Stávek. Členové tanečního souboru Krúžek jsou pokusy o velikonoční rekordy pověstní. Před čtyřmi lety upletli rekordně velkou žílu z prutů révy vinné.

Příští čtyři týdny budou teplotně nadprůměrné, může být i 20 st.C

Nadcházející čtyři týdny budou teplotně nadprůměrné, v některých dnech mohou maxima přesáhnout i 20 stupňů Celsia. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Srážek by naopak mělo spadnout méně než v předchozích letech. "Mírné oteplení z tohoto týdne bude zvolna pokračovat i v nastávajícím týdnu. V dalším období by se už průměrné týdenní teploty neměly příliš lišit, což ovšem neznamená, že v průběhu jednotlivých týdnů nebudou kolísat teploty," uvedli meteorologové. Výraznější pokles teplot pod nulu ale už neočekávají.