Denní souhrn zpráv

Matěj Stropnický se stal předsedou strany zelených

Stranu zelených povede nově příští dva roky pražský zastupitel a bývalý náměstek primátorky Matěj Stropnický. V dnešní volbě na sjezdu zvítězil již v prvním kole nad starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem a učitelem Janem Šlechtou. Stropnický získal 117 hlasů z celkových 222, k vítězství potřeboval 112 hlasů. Štěpánek dostal 97 hlasů, Šlechta šest. Stropnický v kandidátském projevu prohlásil, že zelení jsou stranou konsolidovanou, která respektuje vzájemnou rozmanitost. Jsou podle jeho slov stranou připravenou zahájit cestu návratu mezi strany v pravém smyslu parlamentní. "Ano volnému trhu, ale soukromé musí přestat přenášet své náklady na veřejné," popsal svůj pohled na ekonomiku. Jako příklad uvedl, že těžba uhlí už by se posledních 20 let nevyplácela, kdyby těžební firmy musely započítat náklady na zničení krajiny. Stropnický kritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho přístup k migrační krizi. Je podle něj neodpustitelné, jak se hlava státu v této situaci chová. Zeman podle něj dělá svojí podbízivou politikou z občanů slabochy. Zveličuje nebezpečí, hraje prý na to horší v lidech, podporuje jejich malost, sobectví a straší. "To prezident nesmí, to je ubohé," poznamenal Stropnický.

Pětice ambasád spustila v Česku protikorupční kampaň

Velvyslanectví Kanady, Jižní Koreje, Norska, Británie a USA v České republice zahájila šestitýdenní protikorupční kampaň. Cílem projektu, který zaštítilo pět velvyslanců, je sdílet zkušenosti s bojem proti korupci v různých oblastech. V každém z následujících šesti týdnu budou ambasády prostřednictvím sociálních sítí vydávat informace k jednomu tématu. Zaměří se například na zákon o státní službě, státní zástupce nebo veřejné zakázky. V prvním týdnu se budou věnovat financování politických stran. "Kampaň je součástí naší společné dlouhodobé snahy podporovat transparentnost a odpovědnost," uvedlo americké velvyslanectví ve společné tiskové zprávě. Jednotliví velvyslanci zdůvodnili svou motivaci podpořit projekt ve společném videu s názvem Proč bojujeme proti korupci.

Na D1 začaly práce na modernizaci úseku Měřín - Velké Meziříčí

Na dálnici D1 dnes Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes mrazivé počasí a sněhové přeháňky zahájilo přípravy na pokračování oprav v úseku mezi Měřínem na 134. kilometru a sjezdem Velké Meziříčí - západ na 141. kilometru. Dělníci tam naváželi dopravní značení, které budou rozmisťovat v dalších dnech. Provoz byl dopoledne mírně omezen v pravém jízdním pruhu směrem na Brno, řekl ČTK mluvčí ŘSD Jan Rýdl.Jde o první modernizovaný úsek D1, v němž ŘSD zahajuje stavební práce v zimě. Rekonstrukce by tak měla být dokončena příští rok, zatímco podle původního harmonogramu měla trvat 2,5 stavební sezony. Opravy D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím budou stát miliardu Kč. Provádí je sdružení firem Eurovia CS a Strabag. Zatím ŘSD zprovoznilo čtyři rekonstruované úseky D1 a další tři zůstávají rozestavěné z loňska. K těm by letos mělo postupně přibýt dalších šest. Rekonstrukce dálnice mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru je rozdělena do 21 úseků. Dokončena má být do roku 2020.

Pražská radnice zvažuje koupi Národního domu na Smíchově

Vedení hlavního města chce koupit secesní Národní dům na Smíchově. Hodlá rehabilitovat jeho někdejší kulturní slávu. Nekompletní pražská rada záměr projedná příští týden. Vyplývá to z podkladů, které má ČTK k dispozici. Současný majitel, odborový svaz Kovo, žádá za historickou budovu 166,4 milionu korun. O správu a kulturní program Národního domu se v případě koupě bude starat městská akciová společnost, pod kterou spadá secesní Obecní dům. Z podkladů pro radu vyplývá, že koupí další secesní budovy se rozšíří kapacity pro konání kulturních a společenských akcí. Vznikne "druhá scéna" v současnosti zcela vytíženého Obecního domu. Vedení městské akciové společnosti má připravit ekonomickou analýzu, plán rozvoje a využití domu a analýzu návratnosti investice. Národní dům na Smíchově patří mezi vrcholná secesní díla. Postaven byl v letech 1906 až 1908 podle návrhu Aloise Jana Čenského a stal se dominantou tehdejšího hlavního náměstí města Smíchova. Budovu zdobí plastiky sochaře Josefa Pekárka.

Národní divadlo uvede balet Sněhová královna na motivy díla Sergeje Prokofjeva Kamenný kvítek

Balet Národního divadla uvede jako svou novou inscenaci Sněhovou královnu. Balet inspirovaný pohádkou Hanse Christiana Andersena a vystavený na Prokofjevově hudbě bude mít v choreografii Brita Michaela Cordera českou premiéru 3. března ve Státní opeře. Choreograf se inspiroval méně známým baletem Sergeje Prokofjeva Kamenný kvítek vytvořený v letech 1948 až 1953. Pod tlakem cenzury v tehdejším Sovětském svazu se Prokofjev a jeho manželka rozhodli postavit balet na staré pohádce pocházející z oblasti Uralu. Mezi třemi postavami Danilem, jeho nevěstou Kateřinou a Paní měděné hory se odehrává novoromantický příběh boje dobra a zla. Choreograf Michael Corder vytvořil Sněhovou královnu v roce 2007 pro baletní soubor English National Ballet. Příběh tohoto baletu v Corderově pojetí nevypravuje jenom pohádku o vládkyni zimy, ale také přináší poselství: vyzdvihuje statečnost dívky Gerdy v protikladu s přesvědčivostí Sněhové královny jako ztělesněním zimy a moci přírody.

Na Šumavě klesly v noci teploty až na minus 31,2 stupně Celsia

Na Šumavě bylo v noci na dnešek nejchladněji v Jezerní slati u Kvildy, kde meteorologové naměřili minus 31,2 stupně Celsia. Teplotní rekordy ale nepadly, řekla ČTK Eva Plášilová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Nejvíc mrzlo v první polovině noci, pak se zatáhlo a mráz polevil. "Nejnižší teploty byly v první polovině noci, tak kolem 22:00," uvedla Plášilová. V obci Hliniště u Strážného na Prachaticku klesla rtuť na minus 27,3 stupně Celsia, jinde na Šumavě bylo kolem minus dvaceti stupňů nebo tepleji. V nejbližších dnech se podle meteorologů silné mrazy nevrátí. Nejstudenější noc této zimy byla zatím v celém Česku v noci na pátek, kdy teploty na Šumavě k ránu klesly pod minus 35 stupňů Celsia. V Rokytské slati u Modravy naměřily teploměry v 06:30 minus 35,3 stupně.

Snowboardistka Ledecká vládla paralelnímu obřímu slalomu v Rogle

Snowboardistka Ester Ledecká vyhrála paralelní obří slalom ve slovinské Rogle a připsala si druhé prvenství v této sezoně Světového poháru. Dvacetiletá mistryně světa ve slalomu zvítězila v kvalifikaci i ve všech čtyřech vyřazovacích jízdách. Ve finále porazila bývalou světovou šampionku Marion Kreinerovou z Rakouska a mohla se radovat z pátého pohárového triumfu v kariéře. Ledecká opanovala i druhý obří slalom v tomto ročníku Světového poháru, v prosinci nenašla přemožitelku v italské Carezze. V čele hodnocení alpských disciplín vystřídala Rusku Jekatěrinu Tuděgeševovou, která dnes skončila třetí.