Denní souhrn zpráv

Armáda bude letos hospodařit se zvýšeným rozpočtem

V roce 2016 armáda zakoupí nové zbraně a zařízení. Bude vybrán dodavatel víceúčelových vrtulníků za několik miliard korun, které nahradí stárnoucí Mi-24. Znám by také mohl být i vítěz stále odkládané zakázky na mobilní 3D radiolokátory typu MADR. Armáda jich chce koupit deset za asi 3,5 miliardy korun. Vedení ministerstva obrany a armády může plánovat vyšší výdaje díky rostoucímu rozpočtu. Schválený rozpočet na rok 2016 počítá s výdaji 47,8 miliardy korun, tedy o čtyři miliardy vyššími než minulý rok, a v následujících letech by měl dále růst. Podle kritiků ale stále není dostačující. Stoupající rozpočet by měl vést mimo jiné k obměně techniky a doplnění zásob, vybavení i munice, ale i k doplnění personálu. V roce 2015 se podařilo po odečtení odchodů rozšířit počet vojáků asi o 1000. "Pro příští rok 2016 je rekrutační cíl stanoven znovu na řádově 2000 osob. Posilovat musíme i aktivní zálohu, do které chceme jen v příštím roce nabrat dalších 300 osob," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Vzestup české ekonomiky není podle Klause zásluhou současné vlády

Vzestup českého hospodářství je podle bývalého prezidenta Václava Klause dán vývojem, a není zásluhou současné vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Exprezident dnes kabinet naopak kritizoval za přeregulovanost ekonomiky. Klaus to uvedl v pořadu Partie televize Prima. Klaus označil za logické, že po šestileté stagnaci českého hospodářství muselo nastat určité oživení a "s touto vládou Sobotkovou to určitě v ničem bezprostředně nesouvisí".

Reagoval tak na vyjádření současného prezidenta Miloše Zemana, který Sobotkův kabinet ve vánočním poselství pochválil za hospodářskou politiku. Uvedl mimo jiné, že vláda ekonomiku "vymanila ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových vlád". Klaus však nynějšímu kabinetu vytknul pokračující regulace ze strany státu, které už prý nejsou příliš vzdáleny od plánování komunistické ekonomiky. "My jsme přeregulovaná ekonomika, to je smrt pro svobodné volné podnikání," prohlásil exprezident. Na rozdíl od svého nástupce odmítl také zákon o elektronické evidenci tržeb, který se snaží prosadit Sobotkova vláda. Za rozumné Klaus naopak označil vládní záměry otevřít českou ekonomiku pro východní trhy nebo částečné prolomení limitů těžby uhlí.

Ministerstvo životního prostředí připravuje nový seznam chráněných druhů

Po více než 20 letech se letos změní seznam chráněných živočišných a rostlinných druhů. Do seznamu chráněných se dostane, například, zubr evropský, který byl na území ČR vyhuben a v době vzniku původního seznamu se zde nevyskytoval. Před třemi lety bylo vypuštěno zubří stádo do obory Židlov v oblasti Ralska. Ta se stala nejrozsáhlejší tuzemskou oborou, kde zubři žijí. Nově do seznamu přibude i orel královský, který v ČR v minimálních počtech hnízdí od konce 90. let a patří k nejvzácnějším druhům; čejka chocholatá, jejíž stavy poklesly za posledních 30 let o 80 procent, čolek dunajský nebo karas a losos obecný. Karas se na území ČR dříve vyskytoval hojně, pak počty prudce klesly a nyní je jen v několika málo lokalitách.

Národní hřebčín v Kladrubech o svátcích přilákal tři tísíce návštěvníků

Téměř 3000 lidí tento a minulý víkend přišlo na mimořádné prohlídky Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku. Mohli si prohlédnout zrekonstruované stáje, postrojovnu a kočárovnu. Velký zájem byl o kočár z filmu Tři oříšky pro Popelku. ČTK to dnes řekl Pavel Douša z hřebčína. Hřebčín v minulých dvou letech prošel nákladnou rekonstrukcí a jeho vedení se alespoň část památky snaží lidem ukázat ještě před oficiálním zahájením návštěvnické sezony 1. dubna. "Zájem lidí o vánoční návštěvy předčil očekávání. Počítáme, že do začátku dubna ještě mimořádné prohlídky budou, datum zatím není stanoveno," uvedl Douša. Kočár z Tří oříšků pro Popelku, který byl vyroben na konci 19. století ve Vídni, hřebčín dosud nevystavoval. Používal jej například pro různé vyjížďky. Hřebčín zapůjčil pro natáčení populární pohádky i sáně, které se však nakonec ve filmu neobjevily. Kočárem jeli v jedné ze scén král s královnou v doprovodu šaška a chrtů.

Na jižní Moravě začala sklizeň hroznů pro ledové víno

Někteří vinaři v Jihomoravském kraji začali se sběrem hroznů pro výrobu ledového vína, které se vyznačuje vysokým obsahem cukru. U těchto hroznů je potřeba, aby byly před sběrem alespoň dva dny na vinici v teplotě minus sedm stupňů Celsia. Lidé ve vinařství Pavlovín v Bohumilicích na Břeclavsku dnes posbírali z půl hektaru půdy asi 2300 kilogramů hroznů. Podle jednatele společnosti Radima Heči z nich bude přibližně 2000 lahví ledového vína Chardonnay o obsahu 0,2 litru. Jedna bude zhruba za 300 Kč. Pár lahví vína budou mít Vinné sklepy Valtice, kde však kvůli počasí a ptákům sesbírali většinu úrody pro ledové víno ještě před mrazem. Na další dny chystají sběr hroznů pro ledové víno ve vinařství Maděřič v Moravském Vyškově a také vinař Josef Valihrach z Břeclavska.

Petra Čecha dojalo, jak v Newcastlu vzpomínají na Pavla Srníčka

Brankář Petr Čech ocenil gesto fotbalistů Newcastlu, kteří před sobotním utkáním anglické ligy s Arsenalem uctili památku nedávno zesnulého Pavla Srníčka. Hráči hostujícího celku nastoupili k rozcvičce s tričky s fotkou bývalého gólmana United.

"Bylo to hezké gesto, všichni jsme na jeho počest měli černé pásky," uvedl Čech na svých internetových stránkách. "Fanoušci obou týmů tleskali vstoje. Bylo vidět, jak velikou stopu Pavel v Anglii zanechal a jaký respekt si vydobyl," přidal Čech na adresu bývalého českého reprezentanta.

Srníček, který za Newcastle odchytal téměř 200 zápasů, zemřel ve 47 letech 29. prosince devět dní poté, co při běhu utrpěl zástavu srdce. "Je ho strašná škoda. Znali jsme se z reprezentace a potkávali jsme se i mimo fotbal. Je strašně smutné, co se mu stalo," uvedl Čech.

Jů a Hele baví děti již 35 let

Před 35 lety, 4. ledna 1981, se v tehdejší Československé televizi poprvé objevila dvojice plyšových postaviček Jů a Hele. Jako moderátoři pořadu Studio Kamarád uváděli každou neděli pohádky. Jejich vznik byl inspirován světově proslulými pořady The Muppet Show a Sezamová ulice. Podobu zeleného Jů a oranžového Hele vymyslel kreslíř a výtvarník Stanislav Holý, hlasy jim propůjčili Jiří Lábus a Milan Neděla, kterého později vystřídal Ota Jirák. Úspěch tehdejšího Studia Kamarád, za kterým stál dramaturg Jiří Chalupa, byl veliký a trval několik let. Koncem osmdesátých let se ale "Jůheláci" na čas z obrazovek Československé televize vytratili, aby se opět vrátili. Po ukončení vysílání Studia Kamarád našli útočiště třeba v pořadech Ahoj, děti, Jůhele neděle a Hřiště 7. Od roku 2011 se na obrazovky vrátilo jejich "mateřské" Studio Kamarád.