Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman poděkoval českým vojákům v zahraničních misích

Prezident Miloš Zeman prostřednictvím videospojení a telefonu mluvil s českými vojáky, kteří působí v misích v Afghánistánu, v Mali, na Sinaji a na Golanských výšinách. Mimo jiné jim poděkoval za práci v boji s mezinárodním terorismem. Popřál jim také krásné vánoční svátky a šťastný nový rok 2016. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V zahraničí nyní působí téměř 400 českých vojáků. Nejvíce jich je v Afghánistánu, a to zhruba 280. Většina z nich zajišťuje vnější ostrahu základny Bagrám, další jsou v Kábulu a v Afghánistánu je také polní chirurgický tým. V Mali je 34 českých vojáků, na Golanských výšinách jsou tři. Česká armáda počítá příští rok s pokračováním zahraničních misí.

Sobotka vyzval k zachování Schengenu

Premiér Bohuslav Sobotka vyzval před nadcházejícím summitem EU dopisem evropské lídry, aby při řešení migrační krize udělali vše pro zachování schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Z dopisu v úterý citoval server Politico. Ten zároveň připomněl slova německé kancléřky Angely Merkelové, která varovala, že budoucnost Schengenu je bez užší spolupráce evropských zemí ohledně uprchlíků ohrožená.

Politici: Migrační krizi je třeba řešit odstraněním příčin

Migrační krizi v Evropě je třeba řešit odstraněním jejích příčin a důslednější ochranou vnějších hranic Evropské unie. Shodli se na tom nejvyšší ústavní činitelé na schůzce u prezidenta Miloše Zemana. Zdůraznili potřebu jednotného postupu v zájmu zachování schengenského prostoru a zabránění fragmentace uvnitř Schengenu. Schůzky u Zemana se zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka, předsedové parlamentních komor Jan Hamáček a Milan Štěch, ministři zahraničí Lubomír Zaorálek, obrany Martin Stropnický a vnitra Milan Chovanec. Shodli se podle prohlášení na tom, že by se ČR měla nadále v rámci EU i NATO zasazovat o co nejširší spolupráci v boji proti terorismu a pokračovat v podpoře boje mezinárodní koalice proti takzvanému Islámskému státu.

V Praze budou jednat šéfové obrany V4

Ve čtvrtek v Praze zasednou k mimořádnému jednání ministři obrany zemí visegrádské čtyřky (V4). Hlavním bodem jejich setkání bude především migrační krize. Mluvit budou také o pomoci V4 Makedonii, která se potýká s náporem uprchlíků. Česká vláda se chystá do země vyslat několik desítek policistů, řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Klaus chce vést platformu k migraci

Bývalý prezident Václav Klaus usiluje o vytvoření široké platformy k migrační krizi, která by sdružovala politické i další subjekty od ODS po komunisty. Řekl to v rozhovoru ČTK s tím, že platformu by zastřešoval on. Měla by vládě pomoci, aby získala mandát od občanů odmítnout přijímání uprchlíků. Postoj papeže Františka k migraci Klaus v rozhovoru označil za falešný a jeho gesta za prázdná. Kritizoval také Evropskou unii nebo německou kancléřku Angelu Merkelovou za jejich kroky během migrační krize, ocenil naopak zásah Ruska v Sýrii.

O azyl zatím letos v Česku požádalo 1382 cizinců

Za prvních jedenáct měsíců letošního roku požádalo o azyl v Česku 1382 cizinců, což bylo meziročně o 425 žádostí více. Nejčastěji chtějí azyl občané Ukrajiny, Kuby a Sýrie. Údaje zveřejnil odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Ukrajinci tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl. Od ledna do konce listopadu podali 636 žádostí. Druhou nejpočetnější skupinou byli se 124 žádostmi občané Kuby. Syřané podali jen o dvě žádosti méně. Letos v Česku podle statistik vnitra zatím získalo azyl 70 cizinců, dalších 372 dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Za celý loňský rok požádalo o mezinárodní ochranu v tuzemsku 1156 lidí.

Ransdorf požádal o pozastavení členství ve frakci europarlamentu

Poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf (KSČM) požádal frakci Evropská sjednocená levice - Severská zelená levice (GUE/NGL) o dočasné pozastavení svého členství. Trvat by mělo do vysvětlení případu jeho zadržení ve švýcarské bance na počátku prosince. Miloslav Ransdorf to po mimořádném jednání frakce řekl v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas. Ransdorf svůj případ vysvětloval na mimořádném zasedání frakce GUE/NGL, které se konalo v rámci plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Sněmovna schválila brannou novelu s dobrovolnými odvody

Obyvatelé se budou moci přihlásit dobrovolně k branné povinnosti, když požádají o účast na vojenském cvičení. Předpokládá to návrh novely branného zákona, který schválila Sněmovna hlasy 126 ze 159 přítomných poslanců. Kabinet původně navrhoval opětovné zavedení plošných odvodů mladých mužů a žen. Potom, co se proti tomu zvedl mezi poslanci odpor, přišlo ministerstvo s dobrovolnými. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu. O zařazení do branné povinnosti budou moci lidé požádat v době míru potom, co dosáhli věku 18 let. Mezi podmínky pro jejich účast na vojenském cvičení bude patřit zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost i to, že tito lidé nepodporují hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačování práv a svobod. Cvičení bude až tříměsíční, uskuteční se do dvou let od podání žádosti.

Sněmovna v prvním čtení odsouhlasila úplný zákaz kouření v restauracích

Sněmovna v úvodním kole hlasování dala šanci úplnému zákazu kouření cigaret v restauracích, barech, vinárnách nebo v kavárnách a čajovnách. Vládní návrh nového zákona o ochraně zdraví taky zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby. Předloha přečkala návrh ODS na zamítnutí a míří k posouzení zdravotnickému výboru.

ČNB pokračuje v režimu intervencí

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. Zároveň dnes rada ponechala úrokové sazby na historických minimech. Informoval o tom mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Již před časem ČNB oznámila, že konec režimu intervencí může přijít na přelomu roků 2016 a 2017. Zároveň ale centrální banka upozornila, že konec intervenčního režimu může zkomplikovat politika Evropské centrální banky.

Pražský magistrát by mohla vést TOP 09

V Praze by od ledna mohla vládnout menšinová koalice v čele s TOP 09. Zástupci TOP 09, Trojkoalice, nezávislých a pirátů směřují k sestavení vlády s podporou ODS. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu by měla 35 hlasů. Novinářům to po úterní schůzce řekli zástupci všech pěti stran a uskupení. Dosud vládnoucí ANO a ČSSD, kterým hrozí opoziční lavice, jsou k rodící se koalici skeptičtí. Po mimořádném večerním jednání obě strany poslaly TOP 09, ODS a Trojkoalici výzvu k vytvoření široké koalice.

Rada vlády kritizuje umísťování dětí do ústavů

Rada vlády pro lidská práva kritizovala posílání malých dětí do ústavů. Navrhuje uzákonit věk, do kterého by nebylo možné chlapce a děvčata do zařízení umístit. Doporučuje také sjednotit systém péče o ohrožené děti pod jeden resort. Nyní problematika spadá pod ministerstva práce, školství a zdravotnictví. Informovala o tom Olga Jeřábková z tiskového oddělení ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který radě předsedá.

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení úhradové vyhlášky

Ústavní soud (ÚS) ve středu zamítl návrh na zrušení letošní úhradové vyhlášky ve zdravotnictví. Výhrady proti předpisu měly dvě skupiny senátorů. Vadily jim například rozdíly v úhradách v jednotlivých krajích. Senátoři poukazovali na porušení práva podnikat, práva na spravedlivou odměnu za práci a bezplatnou zdravotní péči. Pod druhý návrh se podepsalo 16 senátorů z různých klubů. Kritizovali zejména koeficienty, jež rozdílně upravují úhrady v jednotlivých krajích. Vyhlášku vydává pro každý kalendářní rok ministerstvo zdravotnictví. Stanovuje hodnoty bodu, výši úhrad za služby a regulační omezení pro rok 2015.

Liberecký kraj odmítá vydat Polsku pozemky

Liberecký kraj odmítá vydat Polsku pozemky měst a obcí v kraji v rámci vypořádání více než 50 let starého územního dluhu. Krajští radní se v úterý postavili za Chrastavu, Bulovku a Dolní Řasnici jejichž pozemky navrhuje ministerstvo vnitra k vypořádání použít. Nejlevnější a také nejpřijatelnější by bylo finanční narovnání a to kraj preferuje, řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Muž, který chtěl otrávit Babiše, dostal 15 měsíců

Slovinský soud poslal na 15 měsíců za mříže Itala slovinského původu, který loni poslal otrávený dopis ministrovi financí Andreji Babišovi. Informovala o tom slovinská agentura STA. Prokuratura, která požadovala sedmiletý trest, se chce proti verdiktu odvolat. Pětadvacetiletý student Ivan Cernic byl odsouzen za výrobu a šíření zakázaných látek a padělání dokumentů. Soudkyně Meri Mikačová však odmítla uznat obvinění z terorismu. Podle ní neexistují důkazy o přímé vazbě mezi Cernicem a skupinou, která se pomocí vyděračské hrozby pokoušela od české vlády získat desítky milionů korun.

Soud uložil Vietnamci za obchod s marihuanou 10 let vězení

Za obchodování s 20 kilogramy marihuany potrestal olomoucký krajský soud Hung Danga z Vietnamu deseti lety vězení. Případ se týká dvou kufrů naplněnými konopím, které byly zadrženy před třemi lety na slovenských hranicích. Obžalovaného usvědčovaly především odposlechy, ale i samotné policejní sledování zásilky. Další tři podezřelí muži jsou vyšetřováni na Slovensku. Kauzu soud řešil dva roky, proces zdržela snaha soudu vyslechnout svědky ze zahraničí.

Lázně musejí odvádět poplatky za TV a rádia na pokojích

Lázně musejí podle nového verdiktu Nejvyššího soudu (NS) odvádět poplatky za šíření autorských děl prostřednictvím rádií a televizí na pokojích klientů. Velký senát se tak odchýlil od dřívějšího názoru NS, podle kterého se na lázeňské pokoje vztahovala výjimka určená pro zdravotnická zařízení. Aplikaci výjimky na lázně zkritizoval loni Soudní dvůr EU. Spatřoval v ní rozpor s unijním právem. Spor o výklad zákona se nejspíš přenese k Ústavnímu soudu.

Brněnští lékaři zachránili život dívence z Ukrajiny

Lékaři z brněnské fakultní nemocnice zachránili život čtyřměsíční holčičce z Ukrajiny. Trpěla vrozenou vadou jícnu, který neměla dostatečně vyvinutý. Operace je unikátní, v Česku se obvykle dělá jedna za dva roky. Dívka by bez ní ale nepřežila a v místě, kde se narodila, ji neprovádí. Podobné operace se dělají v ČR jen v Praze a Brně, první se uskutečnila v 50. letech minulého století. Novinářům to dnes řekl operatér Jiří Tůma. V ČR se podle něj podobné operace dělají hned po narození, protože se problém dá dopředu diagnostikovat. Nyní je holčička po operaci bez komplikací a učí se polykat. S rodinou se vrácí na Ukrajinu.

Divadelníci uctili památku režiséra Ivana Rajmonta

Ve Stavovském divadle v Praze se tuto středu rodina, kolegové a přátelé rozloučili s režisérem a prvním polistopadovým šéfem činohry české první scény Ivanem Rajmontem, který zemřel 7. prosince ve věku 70 let. Oblíbený divadelník v Národním divadle připravil téměř šest desítek inscenací, například Čechovova Strýčka Váňu, Shakespearova Cymbelína, Ibsenovu Divokou kachnu či Eurípidovu Médeiu. Ohlas měla i hra Rock'n'roll britského dramatika Toma Stopparda. Rajmont byl uměleckým šéfem osm let, do Národního divadla přivedl například Miroslava Donutila, který od roku 1994 exceluje v Goldoniho komedii Sluha dvou pánů. U Rajmontova katafalku promluvili ředitel Národního divadla Jan Burian a šéf činohry Daniel Špinar.

Ve věku 80 let zemřel sochař Aleš Veselý

Ve věku 80 let zemřel v pondělí náhle sochař Aleš Veselý. Uvedl to tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. Poslední rozloučení s výtvarníkem se uskuteční ve čtvrtek v rodinném kruhu. Aleš Veselý vstoupil na českou výtvarnou scénu na přelomu 50. a 60. let. Ve svém monumentálním díle se často obracel ke kořenům judaismu a zabýval se hledáním smyslu lidské existence. K jeho známým dílům z poslední doby patří Brána nenávratna v pražských Bubnech upomínající na židovské transporty. Odhalena byla letos v březnu. Poslední realizovanou prací Veselého byla socha Síla neodvratnosti, kterou odhalil také tento rok v Terezíně. Jeho nejznámější sochou je kovová plastika Kaddish odkazující k židovské modlitbě za zemřelé.

Francouzský šansoniér Aznavour zazpívá poprvé v ČR

Jedenadevadesátiletý francouzský šansoniér Charles Aznavour vystoupí 6. dubna poprvé v Česku. S rozlučkovým programem, při kterém zpívá nejznámější písně ze své hudební kariéry, se představí v Kongresovém centru Praha. Zpěvák arménského původu v bývalém Československu koncertoval jen jednou, a to v Bratislavě v listopadu 1978. V Praze měl vystoupit v roce 1969, koncert ale v souvislosti se smrtí Jana Palacha zrušil. Do Prahy zavítal až v roce 2001, když natáčel nízkorozpočtový francouzský film Angelina. Jeho písně ovlivnily mnoho světoznámých umělců, jednu z jeho nejznámějších skladeb, La Bohème, nazpívala česky také Hana Hegerová.

Semafor uvede muzikál Divotvorný hrnec

V pražském Divadle Semafor bude dnes večer premiéra semaforské úpravy muzikálu Divotvorný hrnec v režii Jiřího Menzela. Původní broadwayský muzikál pro české publikum v roce 1947 přeložili a upravili Jiří Voskovec s Janem Werichem. Pro semaforské jeviště ho dál přetvořil pamětník a principál souboru Jiří Suchý a dal mu název Čochtanův divotvorný hrnec.

Zahajují České doteky hudby

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Tomáše Braunera ve Španělském sále Pražského hradu večer zahájí 17. ročník mezinárodního hudebního festivalu České doteky hudby. Na programu budou skladby Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů a Johannese Brahmse. Festival konaný na různých místech v Praze končí 6. ledna.

Myslivci budou moci lovit divočáky celoročně

Divočáky s bachyněmi a selaty budou moci myslivci lovit celoročně. Doposud je mohli lovit od srpna do konce ledna. Dovoluje to vyhláška, která vyšla ve Sbírce zákonů. Ministerstvo tak reaguje na to, že přemnožená divoká prasata působí každoročně miliardové škody na zemědělských plodinách, ale i na lesních porostech. Změna začne platit od začátku příštího roku. Vláda již v březnu schválila opatření, které umožňuje myslivcům rozmísťovat více zařízení na odchyt divokých prasat. Dříve bylo možné umístit jedno zařízení na 250 hektarů honitby, podle nové úpravy je možné nastražit jedno zařízení na 150 hektarů honitby.

Návštěvníci pražské zoo mohou vidět vzácné lvy indické

Vzácné lvy indické, kteří do pražské zoologické zahrady přicestovali na konci října, už mohou vidět návštěvníci. Samec Jamvan a samice Ginni a Suchi jsou první čistokrevní jedinci svého poddruhu, které indičtí chovatelé po více než 20 letech poskytli do Evropy. Jejich aklimatizace v novém prostředí je zatím bezproblémová, řekl na zoologický náměstek Jaroslav Šimek. Tři vzácná zvířata získala pražská zoo ze zoologické zahrady Sakkarbaug v Gudžarátu. Na vyjednávání se podílela i česká diplomacie. Ředitel zoologické zahrady Mirolav Bobek v této souvislosti vyzdvihl, že na tom měl velký podíl bývalý český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek. Zvířata mají symbolický význam i pro Česko. "To jsou ti lvi, které přinesli Přemyslovci do svého znaku, a kteří se posléze tedy dostali do znaku České republiky," uvedl Bobek.

Sport

Záložník Josef Hušbauer přestoupil ze Sparty do konkurenčního pražského klubu Slavie. Pětadvacetiletý fotbalista v Edenu podepsal smlouvu do června 2019. Sparta o odchodu svého odchovance informovala na internetových stránkách. Hušbauer už slávistické fanoušky pozdravil na videu z New Yorku.

Hokejový útočník Jaromír Jágr se potýká s chřipkou, a Floridě proto chyběl v nočním utkání na ledě New York Islanders. Odkládá se proto pokus o útok třiačtyřicetiletého kladenského odchovance na překonání Marcela Dionnea na čtvrtém místě historické tabulky střelců NHL, na které se Jágr ve čtvrtek 731. trefou v kariéře dotáhl.

Litvínovský obránce Tomáš Frolo vstřelil v extraligové dohrávce v Brně vítěznou branku a postaral se o to, že obhájce titulu snížil na posledním místě tabulky odstup za třináctými Karlovými Vary na dva body. Litvínov hokejisty Komety porazil 3:1 a vyhrál třetí z posledních čtyř zápasů.

Česká tenistka Karolína Plíšková nastřílela v letošní sezoně na okruhu WTA nejvíce es ze všech hráček. Na svém kontě má 517 nechytatelných servisů, což je o 19 víc než světová jednička Serena Williamsová, která je na druhém místě. Třetí je s velkým odstupem jiná Američanka Madison Keysová (328), do nejlepší desítky se zařadila i další česká reprezentantka Lucie Šafářová, které s 267 esy patří šesté místo.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha dnes nastoupí v Evropské lize na hřišti Kayserisporu v jednom z klíčových zápasů. Do bojů v základní skupině totiž české šampionky vstoupily v říjnu domácí prohrou 68:72 po prodloužení právě s tímto tureckým celkem, a tak potřebují vyhrát alespoň o pět bodů, aby v bilanci vzájemných utkání získaly výhodu na svou stranu.

Basketbalisté Nymburku dnes vstoupí do druhé fáze Poháru FIBA Europe. Po postupu ze základní skupiny se v nadstavbě utkají s Antverpami, Academicem Sofia a lotyšským Ventspilsem, který bude od 18:30 v nymburském sportovním centru prvním soupeřem českého mistra.

Brněnským volejbalistkám nevyšla domácí odveta Vyzývacího poháru a přes rumunského soupeře C.S.M. Bukurešť neprošly do osmifinále. Před týdnem v Rumunsku ztratily náskok 2:0 na sety, prohrály 2:3 a dnes před svými fanoušky padly 0:3.

Počasí

Zataženo až oblačno, zpočátku ještě ojediněle i polojasno. Teploty 4 až 7°C, na horách většinou kolem 3.