Denní souhrn zpráv

Zeman: Je nutné posílit ostrahu vnějších hranic Evropské unie

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se podle prezidenta Miloše Zemana shodlo na nutnosti posílit ostrahu vnějších hranic Evropské unie. Členové bezpečnostní rady slíbili, že tento postoj budou prosazovat na jednáních v EU. Zeman to řekl na tiskové konferenci po jednání předsednictva, které se zabývalo situací po pátečních teroristických útocích v Paříži. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na ní zopakoval, že české bezpečnostní složky nemají informace o tom, že by Česku hrozilo podobné nebezpečí jako Paříži.

Prezident Zeman a premiér Sobotka společně před francouzským velvyslanectvím v Praze položili květiny a zapálili svíčky. Od sobotního rána také přišly před ambasádu stovky lidí, před objektem tak stále přibývá květin a svíček. Na Pražském hradě byly vyvěšeny černé prapory.

Města i kraje vyjadřují solidaritu s Francií, vlají černé prapory

Představitelé českých měst a krajů vyjádřili solidaritu s Francií, na mnoha místech vlají černé prapory. Někteří hovořili o započaté válce, další varovali před proměnou Evropy ve vystrašený a uzavřený kontinent. Mnohde posílili bezpečnostní opatření, policie bude víc hlídat třeba mešitu v Brně. Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD) zastavil zájezd dvou desítek středoškoláků do Paříže. V Brně sestavili účastníci piety ze svíček Eiffelovu věž.

Česko po útocích v Paříži posiluje bezpečnost, vyzývá k boji s IS

Česko po teroristických útocích v Paříži se 128 oběťmi posiluje bezpečnost na letištích, v obchodních centrech a dalších místech. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil čin za vyhlášení války a vyzval ke zničení Islámského státu (IS), který se k útokům hlásí. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) pak mluvil o uzavření schengenských hranic. Čeští politici také vyjadřovali soustrast blízkým obětí.

Česko prověřuje na žádost Francie informace o teroristech

Česká policie prověřuje na žádost francouzských orgánů informace spojené s teroristy. ČTK to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V České televizi uvedl, že šlo o jména jednotlivých lidí či značky aut, které ale v Česku zatím nebyly zachyceny. V pátek večer při teroristických útocích v Paříži zemřelo asi 128 lidí, dvě stovky byly zraněny. Podle Chovance zatím nejsou informace o nebezpečí v Česku.

České ministerstvo zahraničí v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži nabádá Čechy ve francouzské metropoli k maximální opatrnosti, sdělila ČTK mluvčí úřadu Irena Valentová. "Doporučujeme Čechům v Paříži, aby se vyhýbali místům s větší koncentrací osob a důsledně se řídili všemi pokyny francouzských bezpečnostních orgánů," uvedla Valentová. Dodala, že ti, kteří potřebují v souvislosti s útoky pomoct, se mohou obrátit na českou ambasádu v Paříži, jejíž nouzová linka je +33/607764394. V Praze je možno 24 hodin denně kontaktovat operační centrum na MZV:224181111. Občané, kteří se zaregistrovali do databáze cestovatelů DROZD, budou pravidelně kontaktováni.

Stropnický (ANO) stojí o obnovu koalice s ČSSD a Trojkoalicí

Nově zvolený předseda pražského ANO Martin Stropnický se bude snažit o obnovu koalice s ČSSD a Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) na magistrátu. Jednání se Stranou zelených (SZ), kde má syna, se účastnit nebude. Vyjednávání podle něj musí začít co nejdříve, označil je za "urgentní". Stropnický bude spolu s primátorkou Adrianou Krnáčovou a předsedou klubu zastupitelů ANO Michalem Haškem tvořit tým, který bude s případnými koaličními partnery vyjednávat.

Zlínská filharmonie připravila koncert Máme rádi Martinů

Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů připravila koncert k poctě skladatele, jehož jméno nese ve svém názvu. Na koncertě nazvaném Máme rádi Martinů zazní symfonie pro housle, violoncello, hoboj, fagot, orchestr a klavír z dílny Martinů. V programu k premiéře se Martinů přiznal, že jeho vzorem byla symfonie Josepha Haydna, po jejíž partituře dlouho pátral a objevil ji až v knihovně v Princetonu roku 1948, sdělila ČTK vedoucí propagace filharmonie Dagmar Garguláková. Koncert se uskuteční ve čtvrtek. Filharmonie v letošní sezoně slaví 70 let své existence.

Brněnské výstaviště o víkendu láká sběratele minerálů a fosílií

Kameny za pár korun i vzácnosti za tisíce mohou obdivovat a nakupovat návštěvníci brněnského veletržního areálu. Na výstavě Minerály Brno, která potrvá do neděle, představuje své zboží asi 200 prodejců z Česka, ale také z dalších evropských zemí, Indie, Ruska či Spojených států. V pavilonu B je také doprovodná výstava minerálů ze zemí bývalého Sovětského svazu. Kromě drahých kamenů v přírodní i opracované formě nabízejí prodejci také šperky, fosílie nebo mušle.

Lidé si ve Stéblové připomněli železniční neštěstí z roku 1960

Na šest desítek lidí se ve Stéblové na Pardubicku sešlo u pomníku železničního neštěstí, při kterém před 55 lety zemřelo 118 lidí a více než stovka byla převezená do nemocnic. Srážka osobního vlaku taženého parní lokomotivou s motorovým vlakem je nejhorší železniční nehodou v historii České republice.

Nehoda ve Stéblové se stala v husté mlze poté, co vlak jedoucí od Hradce Králové nevyčkal na průjezd spoje od Pardubic a vyjel na trať, kde se s protijedoucím vlakem srazil. Vyšetřovatelé nedokázali určit konkrétního viníka nehody, protože bylo zjištěno několik porušení předpisů. Soud, který se případem v únoru 1961 zabýval, udělil strojvedoucímu, vlakvedoucímu a staršímu průvodčímu tresty odnětí svobody v rozmezí od čtyř let do pěti a půl roku.

Do parku Podyjí na Znojemsku se vrátila historická turbína

Pracovníci správy Národního parku Podyjí na Znojemsku nainstalovali u někdejších historických mlýnů nedaleko Hnanic část Francisovy vertikální turbíny, kterou tam našli po povodních v roce 2002. Za první republiky vyráběla elektřinu pro tamní papírny. Pohraničníci ji ale po nástupu komunismu zničili. Turbína je součástí expozice o papírnách, řekl ČTK pracovník správy parku Petr Lazárek.

Na výlet historických kol se vydal i velociped z roku 1886

Přibližně sedm desítek historických kol vyrazilo na projížďku v okolí Telče na Jihlavsku. Na zhruba 10 kilometrů dlouhé trati nechyběl ani model z roku 1886. Odpolední vyjížďka byla součástí celostátního setkání velocipedistů, které pořádal Spolek telčských velocipedistů. ČTK to řekl jeden z jeho zakladatelů Jiří Holubec.

Konec listopadu bude teplý, až v prosinci se ochladí

Po teplotně rekordních minulých dnech bude nadprůměrně teplý i konec listopadu. Přijde také silný vítr. Až prosinec zřejmě přinese ochlazení. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sport

Po prvním dnu je stav finále Fed Cupu mezi českými tenistkami a Ruskem nerozhodný 1:1. Karolína Plíšková ve druhé dvouhře nedokázala zaskočit Marii Šarapovovou a se světovou čtyřkou prohrála 3:6 a 4:6. Bod obhájkyním titulu zajistila Petra Kvitová vítězstvím v úvodní dvouhře v pražské O2 areně nad Anastasií Pavljučenkovovou 2:6, 6:1 a 6:1. V neděli zápas rozhodnou další dvě dvouhry a případně čtyřhra.

Počasí v neděli

Zataženo s deštěm. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.