Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka požádal Chovance a BIS o vyhodnocení situace kvůli útokům v Paříži

Premiér Bohuslav Sobotka požádal kvůli útokům ve Francii ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD) a Bezpečnostní informační službu (BIS) o rychlé vyhodnocení situace včetně možných dopadů na bezpečnost České republiky a Evropské unie. Na Twitteru to uvedl Sobotkův mluvčí Martin Ayrer. Páteční teroristické útoky ve Francii si vyžádaly na 140 obětí. Francie vyhlásila stav ohrožení a uzavřela hranice. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová ČTK řekla, že česká diplomacie v tuto chvíli nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi. Snaží se to prověřit prostřednictvím velvyslanectví v Paříži.

Paříž se v pátek večer stala terčem bezprecedentního teroristického útoku, série násilných incidentů, při nichž zněla střelba i výbuchy bomb. Zhruba stovku mrtvých našla francouzská policie v koncertní síni v centru Paříže, kde zasahovala proti teroristům, kteří budovu přepadli. Tři útočníky bezpečnostní síly zastřelily. Útočníci vtrhli na koncert heavymetalové skupiny Eagles of Death Metal, kde bylo přítomno na 1500 diváků. Podle očitých svědků teroristé stříleli naplno do davu s pokřikem: "Alláhu Akbar" (Bůh je veliký. V Paříži došlo celkem podle úřadů k sedmi útokům. Nejméně dva spáchali ozbrojení útočníci v zařízeních rychlého občerstvení. K třem došlo u stadionu Stade de France: dva spáchali sebevražední atentátníci zřejmě opásaní výbušninami a v jednom případě vybuchla nastražená bomba.

Světoví i čeští politici odsuzují teroristické útoky ve Francii

Světoví státníci odsuzují páteční teroristické útoky v Paříži a vyjadřují solidaritu s francouzským lidem. Americký prezident Barack Obama útoky označil za ohavný pokus o terorizování civilistů a slíbil Francii pomoc při dopadení atentátníků a jejich postavení před soud. Zděšení vyjádřil i britský premiér David Cameron, německá kancléřka Angela Merkelová či španělský premiér Mariano Rajoy.

"V této těžké chvíli vyjadřuji solidaritu francouzské vládě a hlubokou soustrast pozůstalým obětí," uvedl v prohlášení premiér Bohuslav Sobotka, který je podle vládního mluvčího Martina Ayrera útoky otřesen. České bezpečnostní složky jsou podle premiéra aktivní a snaží se získat co nejvíce informací z Francie. "Jsem do hloubky otřesen strašným masakrem v Paříži, ale vím, že stále musí platit, že každé podobné násilí musí být potrestáno, a my se nesmíme vzdát života a civilizace, kterou jsme vybudovali," komentoval pro ČTK prostřednictvím své mluvčí útoky ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vyjádřil také podporu francouzské vládě.

Na teroristické útoky reagují i další čeští politici. "Jsem absolutně šokován událostmi v Paříži. Myslím na rodiny obětí a celou Francii," vyjádřil se na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. Upřímnou soustrast rodinám obětí jménem hejtmanů vyjádřil šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Události označil za válku s Evropou, za útok na podstatu naší civilizace.

Sobotka: Česko chce Británii v EU, ale také stejná práva občanů

Česká republika chce, aby Velká Británie zůstala součástí Evropské unie, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) britskému ministru zahraničí Philipu Hammondovi, s nímž se sešel v Praze. Na jednání se také postavil za zachování volného pohybu uvnitř unie a stejných práv pro občany všech zemí osmadvacítky. Britský premiér David Cameron tento týden v projevu o požadavcích reforem unie, které jsou podmínkou pro setrvání Británie v EU před nadcházejícím referendem o členství, vyzval mimo jiné k omezení volného pohybu osob uvnitř Evropské unie a k omezení sociálních dávek pro občany EU, kteří přicházejí do Británie.

Ministři zahraničí V4 a Balkánu založili v Praze balkánský fond

Ministři zahraničí visegrádské čtyřky (V4), Slovinska, Chorvatska a šesti zemí západního Balkánu v Praze podepsali dohodu o založení západobalkánského fondu, který má napomoci regionální spolupráci. Stabilita této oblasti je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) klíčová pro stabilitu a prosperitu nejen střední, ale celé Evropy. Nesmí ji narušit ani migrační krize. "Očekávám, že tento fond přispěje k tomu, že se stane klíčovým nástrojem regionální spolupráce," uvedl Zaorálek na tiskové konferenci po ustavení fondu, jehož vznik iniciovala ČR před čtyřmi lety během svého minulého předsednictví visegrádské skupině. Země V4 do fondu daly základní vklad, jehož výši ale Zaorálek neuvedl, a budou se podílet na řadě projektů fondu.

Důchodci asi dostanou příští rok k penzím 1200 korun navíc

Penzisté asi dostanou příští rok k důchodům 1200 korun navíc. Rozhodla o tom Sněmovna hlasy 163 ze 164 přítomných poslanců. Příspěvek bude vyšší, než se původně předpokládalo. Očekávalo se, že Sněmovna podpoří návrh sociálního výboru na tisícikorunovou dotaci. Norma, která má důchodcům částečně dorovnat poměrně nízkou valorizaci penzí v přístím roce, nyní zamíří k posouzení senátorům. Ze zákona se důchody zvýší v průměru o 40 korun měsíčně.

Sněmovna schválila návrh na další podporu biopaliv

Sněmovna schválila novelu zákona o spotřebních daních, která především přináší program další daňové podpory biopaliv. Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu. Místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ale tvrdí, že zákon podpoří skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) a vynese mu zhruba pět miliard korun. Schválení naopak ocenil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Zdanění hazardu vzroste, stát má vybrat dvě miliardy navíc

Zdanění hazardu příští rok vzroste. Sazby budou od ledna 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Denní poplatek za každý hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun. V novele loterijního zákona to schválila Sněmovna hlasy 138 ze 140 přítomných poslanců. Stát má z hazardu získat asi dvě miliardy korun navíc. Předlohu ještě musí posoudit senátoři a podepsat prezident. Novela navyšuje o tři procentní body odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her. Navýšení o osm procentních bodů čeká hrací automaty a další technická zařízení.

Babiš považuje za skandální, že novela pojišťovnictví neprošla

Ministr financí a předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš označil za skandální, že Sněmovna neschválila vládní novelu zákona o pojišťovnictví. K přijetí předlohy chyběly tři hlasy. Nepodpořili ji sociální demokraté, ani část lidovců. Podle Babiše i podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiřího Miholy si nyní musí koalice situaci ujasnit. Poslanci ČSSD pro zákon nehlasovali, protože zástupci ANO předtím nepodpořili v koalici dohodnutý návrh na omezení provizí zprostředkovatelům, řekl předseda klubu ČSSD Roman Sklenák. "Jenom vám chci říct, že to považuji za skandální, že Sněmovna neodhlasovala tento zákon," prohlásil Babiš na závěr dnešní schůze Sněmovny. Podle něj za to hrozí Česku pokuta od Evropské komise, protože ČR bude zřejmě jedinou zemí unie, která nesplní pravidla nové evropské směrnice. Novela je měla zavést, teď ale její legislativní pouť skončila. Vláda ji zřejmě bude muset předložit znovu. "My si musíme vyříkat v koalici skutečně, jak můžeme fungovat ve Sněmovně. Protože tento příklad ukazuje, že to nefunguje, a je to nepříjemná situace a musíme i v rámci našeho hnutí se poradit, jak můžeme fungovat dál," řekl poté Babiš novinářům.

Předloha upravovala činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Hlavním cílem změn mělo být posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů pojišťovacích služeb. Cílem unijních předpisů je vytvoření vnitřního trhu s pojištěním a zajištěním s využitím tzv. jednotného evropského pasu, který můžou v rámci unie používat už banky. Novela měla také rozšířit dohledové pravomoci ČNB.

Česká ekonomika rostla ve 3. čtvrtletí meziročně o 4,3 procenta

Hrubý domácí produkt vzrostl ve 3. čtvrtletí podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 4,3 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím česká ekonomika rostla o 0,5 procenta. Analytici čekali meziroční zlepšení o zhruba čtyři procenta, ve srovnání s 2. čtvrtletím ale odhadovali mírný pokles kvůli nižší tvorbě zásob. Ve 2. čtvrtletí se meziročně hrubý domácí produkt zvýšil o 4,6 procenta a proti prvnímu čtvrtletí o 1,1 procenta.

Právo:Kobra odhalila daňový únik při obchodu s palivy 1,4 mld. Kč

Daňová Kobra minulý týden obvinila 18 lidí z krácení daně při obchodech s pohonnými hmotami se škodou 1,4 miliardy korun. Hrozí jim až deset let vězení. Uvedl to deník Právo. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje obvinění znali metody policejní práce, rozkrytí skupiny bylo proto obtížné.

Zástupci řidičů autobusů začínají připravovat stávku

Zástupci nespokojených řidičů autobusů začínají připravovat stávku. Do konce listopadu chtějí zjistit, kolik řidičů je ochotno účastnit se protestu. ČTK to řekl předseda jablonecké základní odborové organizace BusLine Jiří Kuchynka. Jablonečtí a liberečtí dopravní odboráři zahájili stávkovou pohotovost koncem října. Vadí jim nízké platy řidičů autobusů, kteří jezdí na linkách veřejné dopravy objednaných kraji. "Nepůjdeme do toho naslepo. Chceme pracovat s daty a vědět, kolik lidí půjde (stávkovat) z Moravy, kolik z toho a z toho kraje," uvedl Kuchyňka. Konkrétní datum, ke kterému odbory stávku připravují, ale uvést odmítl. Odbory budou nyní v základních organizacích v jednotlivých podnicích rozdávat řidičům podpisové archy. Vyhodnotit připravenost lidí k případnému protestu pak chtějí ještě před zasedáním tripartity, které má být 2. prosince, dodal.

Rada seniorů ČR žádá změnu způsobu valorizace důchodů

Rada seniorů ČR žádá změnu způsobu valorizace penzí. Navrhuje do zvyšování důchodů víc než dosud promítnout růst reálných mezd a nově růst cen zboží, které si kupují starší lidé. ČTK to řekl předseda rady Zdeněk Pernes. Sněmovna schválila návrh, že by kvůli nízké valorizaci měli v příštím roce důchodci dostat příspěvek 1200 korun. "Poslancům za to děkujeme. Je to ale minimum možného," uvedl Pernes. Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k 1. lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele byly nízké, takže penze poroste všem jen o 40 korun. Rada seniorů malé přidávání a valorizační model dlouhodobě kritizuje. Navrhuje navázat zvyšování penzí na spotřební koš seniorů. Ti totiž pořizují jiné věci než ostatní domácnosti. Víc utrácejí třeba za léky.

Babiš trvá na tom, že s StB vědomě nespolupracoval

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, že s komunistickou Státní bezpečností (StB) nikdy vědomě nespolupracoval. Napsal to ČTK v reakci na postup slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN), který chce znovu otevřít případ údajné Babišovy spolupráce s StB. Slovenský soud letos v červnu rozhodl, že český ministr financí je evidován ve svazcích československé tajné policie StB neoprávněně. Babiš uvedl, že své jméno už očistil a novým otevřením případu se ho někdo snaží poškodit.

Babiš: Problémy v Praze vyřeším, Stropnický je silný kandidát

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je přesvědčen, že dokáže vyřešit problémy, s nimiž se potýká pražská krajská organizace hnutí. Řekl to novinářům po jednání Poslanecké sněmovny. Pražské ANO bude v sobotu nominovat nové vedení a Babiš navrhl na předsednickou funkci současného ministra obrany Martina Stropnického. Podle Babiše je to silná osobnost, která dokáže sjednotit různé názorové proudy, což je prý důležitější než posty nebo koalice na magistrátu. Na jeho zvolení ale tlačit nebude, řekl.

Čeští dobrovolníci odjeli na Lesbos, má tam vzniknout základna

Na první misi na řecký ostrov Lesbos odjeli čeští dobrovolníci, které zaštiťuje iniciativa Pomáháme lidem na útěku. Mají tam pomáhat běžencům, kteří ke břehům ostrova připlouvají na člunech z nedalekého Turecka. Plánují založit na ostrově stálou základnu. Součástí jejich výbavy bude loď, potápěčská výstroj, bezpilotní letouny ke sledování člunů i lékařské vybavení. Na Lesbu jsou už dvě Češky, zatím pracují s mezinárodním týmem vídeňské organizace SOS Konvoi. Kromě ní působí na ostrově i další humanitární organizace.

Na Šumavě se letos těžilo méně kůrovcového dřeva než loni

Šumavský národní park letos opět meziročně snížil těžbu dřeva napadeného kůrovcem. Do konce října v zásahových zónách vytěžil 16.920 metrů krychlových napadeného dřeva. Loni to bylo za celý rok 22.900 krychlových metrů dřeva, o polovinu méně než v roce 2013. I když se kvůli suchému horkému počasí zejména v moravských lesích letos kůrovec přemnožil, na Šumavě zatím vážné potíže nezpůsobil. Mohl by se více množit příští rok, bude to ale záležet na vývoji počasí, řekl novinářům ředitel parku Pavel Hubený.

Výstava ženských snímků se z Akademie věd přesune do galerie

Výstava ženských portrétů a aktů se z Knihovny Akademie věd přesune do soukromé galerie. Výstava Women: Scenes in the Library se původně konala v knihovně jako součást festivalu Týden vědy a techniky. Genderová expertní komora ČR a Kongres žen ji ale označily za sexistickou, a knihovna pak výstavu předčasně ukončila. O přesunutí výstavy ČTK informoval autor snímků Karel Richtr.

Ochránci přírody obnovují a budují nové tůně na Valašsku

Ochránci přírody obnovují nebo vytvářejí na Valašsku tůně, které budou sloužit jako útočiště pro obojživelníky a bezobratlé živočichy. Drobné vodní plochy mají pro přírodu velký význam, sdělila ČTK Kateřina Adámková z Českého svazu ochránců přírody. "Díky programu Českého svazu ochránců přírody Ochrana biodiverzity se od roku 2010 v krajině objevilo 58 nových nebo obnovených tůní, 18 z nich na Valašsku. Letos to byly například čtyři obnovené tůně v pohoří Javorníky v Chráněné krajinné oblasti Beskydy," uvedla Adámková. Pomocí bagru byly obnoveny tři tůňky v údolí Provazné u Halenkova, ze kterých postupně zmizela voda, a jedna v údolí Kýchová v Huslenkách. Tůně v přírodě spíše zanikají, protože k jejich přirozenému vzniku nejsou vhodné podmínky, vodní toky jsou regulovány, řada povrchů je zpevněných.

Sport

Petra Kvitová se jako první pokusí nasměrovat české tenistky ke čtvrtému titulu ve Fed Cupu za posledních pět let. Dvojnásobná wimbledonská vítězka se ve finále s Ruskem postaví v úvodní sobotní dvouhře proti Anastasii Pavljučenkovové. Zápas v pražské O2 areně začne ve 14:00, pak nastoupí Karolína Plíšková, kterou kapitán Petr Pála nominoval místo Lucie Šafářové, a ruská jednička Maria Šarapovová. O pořadí zápasů rozhodl los na Staroměstské radnici.

Počasí v sobotu

Oblačno s deštěm a přeháňkami. Teploty 7 až 11 °C.