Denní souhrn zpráv

Česko může vstoupit do eurozóny po odchodu Řecka, míní prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman si myslí, že ČR může přijmout euro až v okamžiku, kdy bude vyřešena účast Řecka v eurozóně. V diskusi na Primě to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman byl dosud zastáncem rychlého přijetí eura, na řecké problémy ale již dříve upozorňoval. V červnu na návštěvě v Nové Vsi na Třebíčsku Zeman uvedl, že odchodem Řecka z eurozóny by ubyl argument domácím odpůrcům eura, kteří tvrdí, že by Česko po přijetí eura muselo poskytovat nenávratnou pomoc krachujícím ekonomikám v eurozóně. "Považuji to za žádoucí i proto, že by to byl dobrý odstrašující příklad pro ostatní země eurozóny, aby nehospodařily nad poměry tak, jako hospodařilo Řecko," řekl k případnému odchodu Řecka z eurozóny v červnu Zeman.

Evidence tržeb se bude týkat všech podnikatelů od roku 2018

Elektronická evidence tržeb by měla být povinná pro všech zhruba 600.000 podnikatelů, kteří přijímají tržby v hotovosti, od roku 2018. Zákon o evidenci tržeb začne pro jednotlivé druhy podnikání platit postupně. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Zákon, který nyní projednává Poslanecká sněmovna, by měl podle ní mít účinnost od srpna 2016. Nejprve by se měl zákon podle Hornochové týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O tři měsíce později by se evidence měla týkat maloobchodu a velkoobchodu. Následně by měla být 12měsíční pauza. Poté by měli evidovat tržby zbývající podnikatelé z dalších oborů a nakonec po dalších třech měsících i drobní živnostníci.

Českou republiku po třech dnech přestal sužovat smog

Změny atmosférického proudění přinesly českým městům po několika dnech úlevu od smogu. Kvalita ovzduší se v Moravskoslezském kraji stejně jako na ostatním území země výrazně zlepšila. Meteorologové dnes odvolali smogovou situaci platnou od pátku pro oblast Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka, kde byla situace nejhorší. Imisní limit čtyřiadvacetihodinových koncentrací byl dnes ráno překročen jen v Orlové na Karvinsku. Hodnoty ostatních stanic byly podlimitní. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pražský víkend zpestří dva koncerty Madonny

Americká zpěvačka Madonna, přezdívaná královna popu, přijela do české metropole s programem, který téměř z poloviny tvoří písně z jejího nového alba Rebel Heart. Recenze ho označují za nejlepší desku Madonny za posledních 17 let. Koncert, jehož scénu, techniku a další vybavení do metropole přivezlo 33 kamionů a 13 autobusů, z novinek vedle Iconic a titulní písně nového alba přinesl i úspěšný singl Living for Love a skladby Bitch I'm Madonna, Body Shop, Devil Pray, HeartBreakCity, Holy Water a Unapologetic Bitch. Madonna je v Praze potřetí. V létě 2009 přilákala do přírodního amfiteátru na Chodově 42.000 diváků. V pražské O2 areně zazpívala poprvé v roce 2006, kdy pořadatelé také přidávali druhý koncert. Na první koncert tehdy přišlo 17.798 diváků a o den později 18.628.

Do Opavy se stěhuje výroba sušenek z Portugalska

Americký výrobce sušenek společnost Mondelez přestěhuje do Opavy výrobu sušenek z Portugalska. Vyrábět se zde nově budou sušenky značky belVita. Uvedl to dnes server E15. Z opavského podniku se tak po dokončení dvoumiliardové investice stane největší továrna Mondelezu na sušenky v Evropě. Podle mluvčího firmy Lukáše Hory jde o nejvýznamnější investici koncernu za poslední rok. Podnik díky investici víc než zdvojnásobí svoji kapacitu a nabere 200 nových lidí, přičemž před rozšířením měl 670 zaměstnanců a denně produkoval dva miliony balení sušenek.

Plíšková ve finále prohrála s Venus Williamsovou

Karolína Plíšková ve finále turnaje v čínském městě Ču-chaj prohrála s Američankou Venus Williamsovou po setech 5:7 a 6:7. Díky účasti ve finále ukončí Plíšková svou dosud nejlepší sezonu na 11. místě žebříčku WTA. Z Číny se Plíšková přesune do Prahy, kde se začátkem týdne připojí k českému týmu, který o víkendu čeká finále Fed Cupu proti Ruskám.

Na pět desítek umělců převzalo v Praze ceny Senior Prix

Cenami Senior Prix za celoživotní mistrovství odměnila dnes v Praze nadace Život umělce pět desítek interpretů starších sedmdesáti let. Mezi vyznamenanými byli i zakládající člen skupiny Olympic Pavel Chrastina, herci Marie Málková, Hana Talpová, Gabriela Vránová a Ladislav Mrkvička, kytarista Štěpán Rak, recitátor Alfred Strejček, skladatel Evžen Zámečník a dirigenti Arnošt Moulík a Jan Štych. Ocenění Senior Prix jsou pro nadaci každoročně příležitostí poděkovat umělcům za celoživotní práci v divadle, televizi, rozhlase, na koncertních pódiích, v nahrávacích studiích i v cirkusových manéžích. V roce 1992 ji zřídilo šest profesních organizací, činnost směřuje i k podpoře mladých umělců.

Letošní listopad je nebývale teplý

Na čtyřech místech České republiky dnes padl absolutní teplotní rekord pro listopad. Jde o o Tušimice, Doksany, Kralovice a Velké Meziříčí. V Brodě nad Dyjí byl listopadový rekord vyrovnán. Rekord pro dnešní den pak překonalo 110 ze 137 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v Kobylí, a to 20,7 stupně. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Čtyři absolutní listopadové rekordy padly také v sobotu. Oproti předchozím dnům se ale dnes na území ČR teploty vyrovnaly. "Zatímco na západě a severozápadě Čech se oproti včerejšku (sobotě) už moc neoteplilo, na střední a jižní Moravě se ve srovnání se sobotou teploty zvedly až o 10 °C," uvedli meteorologové. Nejtepleji tak dnes bylo právě v Jihomoravském kraji. Meteorologové očekávají, že i začátek příštího týdne bude teplý. V jeho závěru by se mělo ochladit, maximální denní teploty ale stále zůstanou okolo deseti stupňů Celsia.