Denní souhrn zpráv

Pelikán je spokojen s uprchlickým táborem v Drahonicích

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je spokojen s podmínkami, v jakých žijí běženci v zařízení v Drahonicích na Lounsku. Řekl to dnes po návštěvě bývalé věznice, jejíž ostrahu převzala tento týden od policie vězeňská služba. V minulosti Pelikán kritizoval podmínky jako nepřiměřeně přísné. "Když si vezmu, že tohle zařízení jsme v dost strašném stavu předali vnitru před dost krátkou dobou, tak je to tady velmi dobré, lidé se velmi snaží," řekl ministr. "Jsem spokojený, je to velký rozdíl proti tomu, co jsme viděl dřív," dodal. Režim v zařízení, jehož kapacita 240 osob je nyní naplněna zhruba z poloviny, je podle Pelikána poměrně volný. Vyzdvihl i vybavení uvnitř areálu nebo přítomnost psychologa volnočasových aktivit. "Dělá se posilovna. Je vidět snaha, aby to tu ti lidé měli co nejpříjemnější," doplnil Pelikán.

Zeman se na sjezdu Strany práv občan vyslovil pro přímou volbu starostů

Prezident Miloš Zeman na sněmu Strany práv občanů (SPO) podpořil přímou volbu starostů a hejtmanů. Kraje či města by měl vést člověk z vítězné strany, který zároveň získá nejvíc preferenčních hlasů. Zeman to uvedl na dnešní programové konferenci strany, jejímž je čestným předsedou. Předsedou levicové SPO je od loňského roku bývalý prezident Agrární komory ČR a nynější senátor Jan Veleba. Na programové konferenci byl v sále třeba místopředseda strany a podnikatel Martin Nejedlý, který je zároveň poradcem prezidenta. Stranu reprezentuje několik dalších známých osobností. Patří mezi ně třeba devětasedmdesátiletý senátor František Čuba, který v minulosti býval předsedou JZD Slušovice. Do strany patří také kancléř prezidenta Vratislav Mynář, kterému Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nedávno odmítl udělit bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné.

Pražští opilci dluží záchytné stanici milióny

Opilí klienti pražské záchytné stanice dluží magistrátu za nocleh téměř 14 milionů korun. Neplatičů je více než 65 procent, pohledávky jsou z většiny nedobytné. ČTK to sdělil radní pro zdravotnictví Radek Lacko. Přespání na záchytné stanici vyjde na 1950 korun. Zařízení s dvaadvaceti lůžky poskytne ročně zhruba 5300 noclehů a počet klientů stále roste. Taková zařízení jsou podle Lacka v Evropě výjimkou. Jinde specializovaná pracoviště tohoto typu neexistují, opilí lidé většinou končí na urgentních příjmech nemocnic.

Přibližně milión Čechů má nemocné ledviny

Onemocnění ledvin se řadí vedle infarktu či mrtvice k civilizačním nemocem. Tyto "nemoci z blahobytu" způsobuje kaloricky bohatá strava, často průmyslově vyráběná a přesolená, nadmíra alkoholu a nezdravý životní styl, spojený s nedostatkem pohybu a stresem. To vše poškozuje cévy, a tedy i ledviny, jejichž funkce jsou na bohatém cévním zásobení závislé. V Česku má nemocné ledviny zhruba milion lidí. Přibližně 10.000 potřebuje náhradu jejich funkce, z nich asi třetina má transplantovanou ledvinu a dvě třetiny potřebují přístrojovou náhradu funkce ledvin, dialýzu. ČTK to řekl primář hemodialyzačního střediska NephroCare v Praze-Krči Petr Táborský. Podle loňského průzkumu se dostane na dialýzu téměř polovina nemocných "rovnou z ulice". Znamená to, že do té doby o nemoci nevěděli a neléčili se.

Filharmonie Brno chystá koncert s Plastic People

S nejznámější kapelou českého undergroundu i světovým jazzmannem Avišajem Cohenem si v listopadu zahraje Filharmonie Brno. Spolupráce se skupinou The Plastic People of the Universe navazuje na loňské úspěšné koncerty s programem Co znamená vésti koně. Izraelec Cohen patří k nejlepším světovým kontrabasistům současnosti. V brněnském Bobycentru 30. listopadu představí projekt kombinující jazz a world music s majestátním zvukem symfonického orchestru. Koncert se bude v Brně konat 17. listopadu.

Zubaři chtějí zpřísnit aprobační zkoušku pro cizince

Zubaři na dnešním jednání sněmu České stomatologické komory v Plzni přednesli požadavek, aby cizinci ze zemí mimo Evropskou unii (EU) měli jen tři pokusy na složení aprobační zkoušky. Dosud mají na zkoušku neomezené množství pokusů, řekl ČTK prezident komory Pavel Chrz. Své návrhy dnes zubaři předložili náměstku ministra zdravotnictví Radku Policarovi, který na sněmu byl. Aprobační zkoušku musí vykonat každý lékař, zubní lékař nebo farmaceut, který získal vzdělání mimo EU a chce vykonávat povolání lékaře, zubního lékaře nebo farmaceuta na území České republiky nebo v některém z členských států EU. Jedním z předpokladů pro úspěšné vykonání aprobační zkoušky je znalost češtiny, protože veškeré informace ke zkoušce jsou podávány v českém jazyce.

Komora lékárníků vystupuje proti prodeji léků po internetu

Lékárníci dnes na sjezdu své komory odmítli usnesením takzvaný distanční prodej léků na předpis, tedy například prodej přes internet. Podle nich je důležitý kontakt s pacientem kvůli vyloučení rizik, například při skladování, ale také při řešení kombinací s jinými léky, doplňky stravy či stravou. ČTK to dnes řekl nově zvolený viceprezident a mluvčí komory Aleš Krebs. Lékárny jsou podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby schopné se o potřebné pacienty postarat, mezi postupy je mimo jiné i možný dovoz léku domů. Dalším argumentem, proč léky kupovat osobně, je ochrana před jejich padělky.