Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Důchodové připojištění by mělo být atraktivnější

Spoření v takzvaném třetím důchodovém pilíři by mělo být atraktivnější. Lidé by například měli mít možnost spořit dřív než od 18 let, výhodnější by mělo být postupné vyplácení naspořených peněz. Zvýšit by se měly také daňové úlevy. Předpokládá to doprovodná předloha k normě o zrušení druhého důchodového pilíře, kterou schválila Sněmovna. Nyní zamíří k posouzení senátorům.

Sněmovna podpořila zvýšení hranice pro daňovou úlevu pro příspěvek zaměstnavatele na pojištění a penzijní produkty z 30.000 na 50.000 korun a hranici pro odpočet od základu daně účastníka pro penzijní produkty z 12.000 na 24.000 korun. Věk lidí s nárokem na dávky by se navíc měl snížit z 65 na 60 let. Prosadili to sociální demokraté Václav Votava a Jaroslav Zavadil, kteří pro tyto změny našli už dřív podporu i v rozpočtovém výboru. Pozměňovací návrhy podal Zavadil prý kvůli tomu, že deklarované zatraktivnění spoření ve třetím pilíři ve vládní předloze nenašel. Státní rozpočet nepoškozují, uvedl. "Chceme, aby lidé spořili více," řekl Votava. Rozpočtový dopad změn očekává ve výši 150 milionů korun, v souvislosti s účinností až od přespříštího roku. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s některými poslaneckými úpravami souhlasil, k dalším zaujal neutrální stanovisko. "Dnešní rozhodnutí poslanců je výbornou zprávou. Pokud úpravy zákona projdou celým legislativním procesem, bude třetí pilíř pro lidi mnohem atraktivnější," řekl ČTK prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

Zakázky bez soutěže vláda zpřísní zřejmě od příštího roku

Zadávání veřejných zakázek bez soutěže by se mohlo zpřísnit od příštího roku. Novinářům to po schůzce s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO) řekl premiér Bohuslav Sobotka. Každou žádost ministerstva o takovou zakázku by měla před schválením vlády posoudit pracovní skupina. Zároveň by měly být stanoveny konkrétní parametry požadovaných podkladů pro takovou žádost vládě. Premiér upozornil, že nyní jednotlivé úřady tzv. jednací řízení bez uveřejnění (JŘBU) využívají nadměrně. "Měli bychom udržet ten trend, který jsme začali loni, kdy se nám podařilo výrazně omezit tyto zakázky ve srovnání s roky 2013 a 2012...Prostě bych chtěl, aby se ta cesta ke schválení maximálně zkomplikovala a aby úřady využívaly JŘBU jenom tehdy, když to nezbytně potřebují," uvedl premiér.

Růst průmyslu se v září téměř zastavil, výroba stoupla o 0,6 pct

Růst průmyslu se v září téměř zastavil. Výroba meziročně stoupla o 0,6 procenta po srpnových 6,3 procenta. Jde o nejpomalejší růst za deset měsíců. Na zářijovém vývoji se negativně odrazily odstávky výroby elektřiny. Tahounem průmyslu byla opět výroba aut. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Odstaveny byly v září na několik dní bloky jaderných elektráren Temelín i Dukovany.

ČNB v září intervenovala v objemu 63 miliard Kč, méně než v srpnu

Česká národní banka v září na devizovém trhu intervenovala proti posilující koruně v objemu zhruba 63 miliard korun. Vyplývá to údajů o devizových obchodech ČNB ke konci září, které banka zveřejnila. V srpnu přitom centrální banka kvůli posilující koruně nakoupila eura za zhruba 100 miliard korun. Cílem intervencí je držet kurz u 27 Kč/EUR, v letních měsících se koruna k této hranici několikrát přiblížila.

Lesy ČR vyčistí municí zamořený Boří les u Břeclavi

Státní podnik Lesy ČR chce do do osmi až deseti let vyčistit Boří les mezi Břeclaví a Valticemi od munice z druhé světové války. Je tam rozeseta v několika tisících kusů na přibližně 500 hektarech. Práce začaly tento týden a vyžádají si zhruba 50 milionů korun. Novinářům to řekl správní ředitel Lesů ČR Igor Kalix. Od pondělí našli pyrotechnici osm kusů dělostřelecké munice. "Nebezpečí hrozí při manipulaci a mechanickém poškození munice. Ta je ve většině případů stále funkční," řekl ČTK náměstek ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Miloslav Žán. V Bořím lese měli nacisté za druhé světové války továrnu Muna, v němž se vyráběla munice různé ráže. Při osvobozování se sovětská armáda rozhodla, že továrnu zlikviduje a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal tisíce kusů granátů a střeliva na 750 hektarech.

Čeští vojáci zranění ve Španělsku byli propuštěni z nemocnice

Čeští vojáci zranění při nehodě českého vrtulníku ve Španělsku byli po ošetření propuštěni z nemocnice a měli by se vrátit do Česka, řekl na tiskové konferenci ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Čtyři vojáci a druhý pilot utrpěli většinou pohmožděniny, jeden tržnou ránu na spánku. Nehoda se stala ve čtvrtek kolem 16:45 během aliančního cvičení asi 15 kilometrů od Zaragozy. Speciální jednotka se podle velitele českých vzdušných sil Libora Štefánika snažila na cvičení obsadit místo ovládané nepřítelem. Vrtulník se zhruba v deseti metrech propadl a spadl na zem, popsal Štefánik nehodu. Stroj, který se po dopadu převrátil na bok, byl vážně poškozen. Závěry vyšetřování, mají být k dispozici do několika týdnů, dodal Štefánik.

STEM: Uprchlíků se bojí dvě třetiny lidí, rozšíření islámu 80 pct

V České republice mají strach z uprchlíků dvě třetiny obyvatel a ještě více lidí, přes 80 procent, se bojí rozšíření islámu v zemi. Strach mají lidé i z jeho fundamentalistického vyhrocení a propojení s terorismem a organizovaným zločinem. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM. "Strach z uprchlíků je pro mnoho lidí zástupným vyjádřením strachu z terorismu, mezinárodního organizovaného zločinu a islámského fundamentalismu," uvedl STEM. Podle agentury má velmi intenzivní strach z islámu i z uprchlíků 30 procent občanů, další zhruba třetina pociťuje značné obavy, nejde však vysloveně o strach. Téměř pětina lidí se bojí rozšíření islámu, nespojuje ho však jednoznačně s uprchlickou vlnou. Ani uprchlíků, ani rozšíření islámu v ČR se neobává zhruba pětina lidí.

Kauza Kramný: Příčinu smrti má určit revizní posudek

Rozpory znalců v otázce příčiny smrti manželky a dcery Petra Kramného během dovolené v Egyptě musí dle soudu vyhodnotit revizní znalecký posudek. Soudkyně hlavní líčení odročila. Případ bude pokračovat v prosinci. Od počátku je obžaloba postavena na zásahu elektrickým proudem. Příčinou smrti pak měla být zástava srdce. Tyto posudky vypracovali experti ostravského ústavu soudního lékařství Markéta Smatanová a Marek Dokoupil. Z vraždy policie na základě jejich zjištění obvinila Kramného. Znalci obhajoby Radek Matlach a Ivo Fargaš, kteří vypovídali ve čtvrtek, tuto možnost zpochybnili, ale úplně nevyloučili. Jako pravděpodobnější příčinu úmrtí Češek v Egyptě ovšem uvedli otravu z jídla. Touto verzí se Kramný od začátku hájí.

Studentka za výzkum bílkoviny získala prestižní mezinárodní cenu

Prestižní ocenění přezdívané Nobelova cena pro mladé získala studentka Masarykovy univerzity v Brně Hana Sedláčková. Porotu zaujal její výzkum bílkoviny RECQ4, jejíž mutace způsobuje dědičné onemocnění Rothmund-Thomsonův syndrom. Sedláčková se syndromem zabývá už od gymnaziálních let, kdy uspěla v soutěži České hlavičky. Pro ocenění The Undergraduate Awards si Sedláčková pojede na světový summit, který se uskuteční v Dublinu od 10. do 13. listopadu. Práce Hany Sedláčkové uspěla ve velké konkurenci. "Překvapilo mě, že v užším výběru prací se ta moje ocitla vedle výzkumů studentů z univerzit jako je Harvard, Yale nebo Karolinska Institutet," uvedla Sedláčková. V konkurenci 27 vybraných prací v kategorii věd o živé přírodě nakonec porota vyhodnotila jako nejlepší tu, kterou napsala právě Sedláčková.

V Polešovicích na Slovácku vyšlechtili novou odrůdu-odolnou Mery

Novou odrůdou se může pochlubit Šlechtitelská stanice vinařská z Polešovic na Uherskohradišťsku. Mery vznikla křížením jedné maďarské odrůdy a populárního Muškátu moravského, který je zatím největším úspěchem polešovických šlechtitelů. Mery je jejich osmým zápisem ve státní knize odrůd, kde je jich celkem 75, řekl ČTK majitel společnosti Zdeněk Habrovanský. Víno Mery, jehož hrozny se v pátek v Polešovicích sklízely, je jemné květinové vůně s muškátovými tóny a svěží kyselinkou. Tato bílá odrůda dozrává až ve druhé polovině října a hrozny na keřích vydrží až do listopadu. Po maďarské matce jsou slupky bobulí odolné proti vpichům bodavého hmyzu a proti houbovým chorobám. Otec Muškát moravský Mery dodává vzhled a nezaměnitelné aroma. Mery navíc podle Habrovanského patří spolu s modrou odrůdou Sevar vyšlechtěnou v Polešovicích v roce 2008 k těm, které při pěstování díky své odolnosti vyžadují minimum chemie.

Janáčkovo divadlo v Brně slaví 50. výročí akcí Otevřený dům

Do zákulisí Janáčkova divadla v Brně v pátek a v sobotu nahlédnou návštěvníci. Akce nazvaná Otevřený dům je připomínkou 50. výročí dostavby monumentální budovy. Na trase prohlídky je připravena řada hudebních a tanečních překvapení, která přiblíží tvorbu Leoše Janáčka a dalších brněnských skladatelů. Lidé také nahlédnou pod pokličku zkušebního procesu baletních a operních inscenací. Mohou se těšit na pěvce a tanečníky z Národního divadla Brno, dále třeba na Dětský sbor Brno a Brněnský akademický sbor, informovali pořadatelé. Prohlídková trasa s několika zastávkami se návštěvníkům poprvé otevírá v pátek v 18:00. Další stočlenné skupiny se mohou do divadla vydat v půlhodinových intervalech až do 22:00. Akce Otevřený dům pokračuje ještě v sobotu do 13:00.

V Česku opět padaly teplotní rekordy, bylo i nad 18 stupňů

V Česku druhý den po sobě meteorologové naměřili teplotní rekordy. Padly na víc než pětině měřicích stanic. V Českých Budějovicích teploměr ukázal 18,8 stupně Celsia, nad 18 stupňů bylo také v Klatovech, Husinci na Prachaticku a Dobřichovicích u Prahy. Čísla zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jeho mluvčí Petr Dvořák ČTK řekl, že rekordní teploty lze očekávat také o víkendu, zejména v neděli.

Sport

Fotbalisté Liberce vyhráli ve čtvrtém kole Evropské ligy v Groningenu 1:0 a nakročili za postupem ze skupiny F. V dalším utkání EL Severočeši nastoupí 26. listopadu v Portugalsku proti Braze.

Fotbalisté Sparty remizovali v Evropské lize se Schalke 1:1 a navázali na dva týdny starý výsledek 2:2 z Gelsenkirchenu.Pražský celek tak v tabulce skupiny K stále drží druhé postupové místo.

Čeští hokejisté podlehli v úvodním utkání na turnaji Karjala v Örnsköldsviku Švédsku 2:6. Kouč Vladimír Vůjtek starší musel při své premiéře na lavičce strávit hořkou porážku. Jeho tým prohrával po přesilovkových gólech už v páté minutě 0:2 a postupně si domácí vytvořili až čtyřbrankový náskok. Další duel čeká český tým v sobotu od 16:00 SEČ v Helsinkách proti Finsku.

Česká republika v roce 2018 podruhé v historii uspořádá mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Kontinentální šampionát se bude konat na kanálu v Troji v termínu od 21. do 24. června. Rozhodla o tom na svém zasedání Evropská kanoistická federace, jejímž místopředsedou je od letošního roku český zástupce Jaroslav Pollert.

Počasí v sobotu

Zataženo až oblačno, místy s deštěm. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.