Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Šéf euroskupiny chce omezit dotace zemím odmítajícím běžence

Členské státy jako Polsko či Česká republika, které se nechtějí podílet na příjímání běženců, by měly od Evropské unie dostávat méně peněz ze solidárních rozvojových fondů. Podle agentury DPA to prohlásil nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Je zároven šéfem euroskupiny, tedy předsedou jednání ministrů financí zemí platících eurem. Podobný názor nedávno sdělil například německý vicekancléř a šéf vládní sociální demokracie Sigmar Gabriel, naopak kancléřka Angela Merkelová takový postup odmítla. Mluvčí Evropské komise zároveň už dříve upozornil, že k takovému opatření chybí právní rámec. Státy unie přes odpor České republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska v září rozhodly o přerozdělení 120.000 uprchlíků čekajících v Itálii a Řecku mezi ostatní země EU. Spolu s dobrovolným převzetím 40.000 osob, což se dohodlo na jaře, se tak plán týká 160.000 běženců.

Česko by mělo přemístit z Bělé-Jezové afghánskou rodinu

Česko by mělo do středeční půlnoci přemístit afghánskou rodinu s nezletilými dětmi z Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku do jiného zařízení. České úřady k tomu vyzval Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku kvůli podmínkám v zařízení. Rodina je v Bělé od 1. září, návrh na vydání předběžného opatření poslala štrasburskému soudu Organizace pro pomoc uprchlíkům. Ministerstvo vnitra sdělilo, že rodinu z detenčního zařízení propustí. Podle úřadu nejde o reakci na rozhodnutí soudu, pominuly však důvody pro zajištění. Rodina bude poté vyhoštěna.

Česko poskytne Makedonii stany pro uprchlíky

Česko poskytne Makedonii deset stanů pro 150 uprchlíků. Každý stan je vybaven kamny na tuhá paliva, lehátky, spacáky a dekami. Hasiči je v úterý odvezou do tábora u města Tabanovce. Konvoj s humanitární pomocí pojede přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Do Makedonie by měl dorazit ve středu. Podobnou humanitární pomoc už Česko v minulých dnech poslalo do Maďarska, Chorvatska či Slovinska.

Uprchlík z Drahonic nemá tuberkulózu

Uprchlík z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku nemá tuberkulózu, potvrdily to výsledky testů. Muž z Pákistánu byl od konce minulého týdne v ústecké Masarykově nemocnici. Podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry byl po vyloučení nemoci z nemocnice propuštěn. Pominula tak bezpečnostní opatření, která kvůli podezření na TBC v Drahonicích platila. Tím hlavním byl zákaz přemisťování uprchlíků mimo zařízení. V areálu bývalé věznice je asi 80 uprchlíků, které převezla Správa uprchlických zařízení do Drahonic z Bělé na Mladoboslavsku 12. října. Objekt v Drahonicích je uzavřený, má kapacitu 240 míst. Obehnán je dvěma ploty, cizinci ho nesmějí volně opouštět. Do zařízení nastoupilo v říjnu 60 zaměstnanců.

Zelení požádali prezidenta o ocenění lidí pomáhajících uprchlíkům

Strana zelených požádala prezidenta Miloše Zemana, aby při příležitosti středečního udílení státních vyznamenání ocenil dobrovolníky, kteří pomáhají uprchlíkům v nynější migrační krizi. Prezident by jim měl vhodným způsobem poděkovat. Zemanovi to v otevřeném dopise napsali předsedkyně zelených Jana Drápalová a senátor Václav Láska. Zeman by měl podle nich ocenit práci dobrovolnických týmů, které pomáhají zmírňovat utrpení uprchlíků na maďarských hranicích, srbsko-chorvatském pomezí nebo i na pražském hlavním nádraží. Zeman se opakovaně kriticky vyjadřoval na adresu běženců z nynější migrační vlny a varoval před nebezpečím, jaké by mohli představovat pro Evropu. Naposledy v neděli uvedl, že si většina uprchlíků nezaslouží soucit, protože jsou to zpravidla mladí, zdraví a dobře materiálně zajištění muži. Jeho postoje odmítla většina českých politiků, ale i třeba vysoký komisař OSN pro lidská práva.

Kvůli oslavám vzniku Československa bude uzavřen celý Hrad

Kvůli oslavám výročí vzniku Československa bude ve středu večer uzavřen pro veřejnost areál Pražského hradu. Již od rána se návštěvníci nedostanou do některých hradních objektů. Oznámil to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Na Hradě ve středu večer prezident Miloš Zeman předá ocenění vybraným osobnostem. Do sídla hlavy státu jsou na slavnost pozvány stovky hostů. Následovat bude recepce pro asi 1000 lidí. Již během dne se na Hradě a Hradčanském náměstí uskuteční přísaha vojáků a jmenování do generálských hodností.

Premiér: Polsko i s novou vládou zůstane spojencem ČR

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří tomu, že Polsko i s novou vládou konzervativců zůstane blízkým spojencem České republiky. Předseda opoziční ODS Petr Fiala si myslí, že vítězství strany Právo a spravedlnost (PiS) posílí transatlantické směřování střední Evropy. Odborníci čekají, že Varšava bude nyní vystupovat razantněji a kritičtěji vůči Evropské unii, radikální změny ale nečekají.

Babiš: Kampaň proti Kleslové poškozuje hnutí ANO

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš požádal šéfku pražského ANO Radmilu Kleslovou, aby svolala mimořádný sněm pražské organizace, který zvolí nové vedení. Napsal to poté, co Kleslová oznámila, že z čela pražského ANO odejde. Podle Babiše odchází kvůli kampani, která poškozuje ji i hnutí. Podobně svůj krok zdůvodnila i Kleslová. Místopředseda ANO Jan Volný vyjádřil přesvědčení, že Kleslová je zkušená politička, která ví, proč se tak chce rozhodnout. O věci podle něj bude jednat předsednictvo hnutí.

Hejtman Roztočil se obhajoval před KSČM

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), kterého policie obvinila v korupční kauze z podplácení, v pondělí objasňoval svou situaci na krajském vedení KSČM. Komunisté však po schůzce o důvěře stíhanému hejtmanovi nerozhodovali, nebyl prý pro to důvod. Žádné kroky podnikat nechtějí, neřešila se ani otázka svolání mimořádného zastupitelstva. Podle jejich krajského šéfa Alexandra Černého prý ctí koaliční smlouvu s ČSSD.

MMR popřelo, že by EK pozastavila ČR dotace

Ministerstvo pro místní rozvoj popřelo informace médií, že Evropská komise kvůli chybám v zakázce na monitorovací systém pozastavila Česku čerpání dotací za 568 milionů korun. Komise podle ministerstva počká na výsledek policejního vyšetřování, které se tendru týká. Evropská komise věc oficiálně nekomentovala, její představitelé ale dali najevo, že čerpání zastaveno nebylo. Informace o pozastavení dotací dorazila do Česka 14. října v dopisu od generálního ředitele pro regionální politiku Evropské komise Waltera Deffaa. Uvedl to server Neovlivní.cz. Z dopisu podle serveru vyplývá, že se komise přiklonila na stranu auditorů ministerstva financí, podle nichž tendr na monitorovací systém provázelo množství závažných chyb. Proti auditu ministerstva financí se už dříve ohradila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Označila ho za neprofesionální a opřený o spekulace. Monitorovací systém evropských fondů pro období 2014 - 2020 je pro čerpání peněz z fondů EU klíčový. S jeho pomocí budou řídicí orgány jednotlivých operačních programů vyhlašovat výzvy k předkládání žádostí a přijímat konkrétní projekty.

EK: ČR má z Polska odvézt odpad po sanaci ostravských lagun

Až před Soudním dvorem EU možná skončí Česká republika, která odmítá přijmout z Polska zpět materiál, který Poláci a také Evropská komise označují za nebezpečný odpad. Podle české strany se ale jedná o palivovou směs, vyrobenou za použití kalů ze sanace ostravských lagun. Komise Česko k převzetí celkem 20.000 tun vyzvala minulý týden. Podle českého ministerstva životního prostředí (MŽP) je ale český postup správný a o odpad se nejedná. Praha upozorňuje, že ona palivová směs je registrována u Evropské chemické agentury v souladu s evropským nařízením Reach o regulaci chemických látek. Podle názoru Evropské komise unijní právo stanoví, že pokud se příslušné orgány dotčených členských států osmadvacítky nemohou dohodnout na tom, zda zásilka je či není odpad, nakládá se s ní jako s odpadem, a země původu ji tudíž musí převzít zpět.

Ostravské laguny, které jsou pozůstatkem někdejšího chemického provozu, představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku a jejich čištění provázejí neustálé problémy. Termín vyčištění se stále posouvá. Obyvatelé v okolí obtěžují kaly zejména zápachem. Geosan za sanaci od státu dostal zhruba 2,6 miliardy korun. Po odtěžení 200.000 tun kalů se ale ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun kalů, se kterými se nepočítalo.

ÚOHS povolil změnu vlastníka společnosti RPG Byty

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil změnu vlastníka společnosti RPG Byty, jíž patří více než 43.000 bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji. Rozhodnutí je pravomocné, řekl tiskový mluvčí ÚOHS Martin Švanda. RPG Byty přebírá lucemburská společnost Fondy Bydleni 2 S.á r.l. Kdo ji ovládá, ÚOHS neuvedl.

Brněnští radní schválili koupi akcií Veletrhů Brno

Brněnští radní schválili koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno podle podmínek, které minulý týden dohodl primátor Petr Vokřál (ANO) s německým vlastníkem Messe Düsseldorf. Prodej bude 10. listopadu schvalovat ještě zastupitelstvo. Město se po dokončení obchodu stane majoritním vlastníkem výstavní společnosti, bude mít v držení 95 procent akcií. Za 61 procent akcií zaplatí 8,3 milionu eur (225 mil. Kč). Další částí ceny je podřízená půjčka 13,7 milionu eur (370 mil. Kč), kterou musí splatit německému vlastníkovi Veletrhy. Ty tuto zprávu vítají. Pro Veletrhy Brno tak končí období nejistoty, které mělo negativní dopad nejen na ně, ale i na vystavovatele.

Zdravotníci odmítají změnu kontrol stravování

Ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí s návrhem, aby stravování v restauracích, kavárnách či bistrech kontrolovala místo hygieniků Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle vedení resortu by to mohlo ohrozit zdraví lidí. Uvedl to hlavní hygienik Vladimír Valenta. Chystanou změnu odmítá i Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně či zdravotnické odbory. Podle ministerstva zemědělství by naopak kontrola potravin byla přehlednější a ochrana spotřebitelů větší, růst rizika šíření nákaz prý nehrozí. Hygienická služba spadá pod resort zdravotnictví, potravinářská inspekce pod zemědělství. Převedení kontrol z hygieniků na inspekci upravuje novela o potravinách, s níž přišlo ministerstvo zemědělství. Zákon by měla nyní dostat vládní legislativní rada a pak kabinet.

Příspěvek na péči dostávají stále více duševně nemocní lidé

Třetí nejčastější příčinou, kvůli níž začnou lidé dostávat příspěvek na péči, jsou duševní onemocnění. Počet i podíl těchto příjemců navíc roste. Vyplývá to z analýzy Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Zatímco na počátku tisíciletí kvůli duševním onemocněním podle autorů dávky pro bezmocnost pobíralo 8,5 procenta příjemců, o desetiletí později příspěvek na péči mělo už téměř 16 procent.

V kauze tzv. lihové mafie zazní závěrečné řeči obhájců

Závěrečnými řečmi obhájců v úterý u olomouckého krajského soudu pokračuje kauza s takzvanou lihovou mafií v čele se zlínským podnikatelem Radkem Březinou. Tomu státní zástupce v pondělí navrhl za nelegální obchody s lihem nejvyšší možný trest 13 let a čtyři měsíce vězení a propadnutí majetku. Obhájce žádá pro Radka Březinu mírnější trest v rozpětí 11 až 12 let. Poukázal na jeho doznání. Kauzu má soud naplánovánou do pátku, kvůli vyhlášení rozsudku ji zřejmě odročí. Rozsáhlé nelegálních obchody s lihem označil žalobce Miroslav Stoklásek za případ s nejvyšší škodou, krácení spotřební daně podle něj dosáhlo 6,7 miliardy korun. Jednání obžalovaných vykazovalo znaky organizované zločinecké skupiny zcela mimořádného rozsahu.

Na silnicích letos už zahynulo 536 lidí

Na českých silnicích zatím letos zemřelo 536 lidí, což je meziročně o 17 více. V říjnu policisté zaznamenali 43 obětí nehod, což je proti loňskému roku pokles o tři usmrcené. Novinářům to řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Policie varuje řidiče před nadcházejícím zimním obdobím, které bývá označováno za nejrizikovější v roce. Řidičům doporučuje přezout pneumatiky a dávat pozor na to, že se na silnicích mohou rychle měnit podmínky.

Pitnou vodu v Prachaticích znečistila kanalizace

Do pitné vody v prachatické nemocnici se dostala voda z kanalizace. Zdravotnické zařízení se provizorně napojilo na vlastní vrt, který používá jako užitkovou vodu. Pacienti a personál dostávají k pití vodu balenou. Odstranění závady může trvat i několik dní, řekl ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš. Zatím nejsou známy příčiny toho, proč se splašková voda do pitné dostala. Kontaminovaná voda by se podle provozovatele řadu společnosti ČEVAK dále neměla dostat do vodovodní sítě v Prachaticích.

Odbojář Weirich za války zachránil 200 Židů

Dramatické osudy českého novináře Karla Weiricha si v pondělí v Praze připomněli účastníci konference věnované památce málo známého odbojáře, který za druhé světové války v Itálii zachránil životy internovaným československým Židům. Publikaci o, bývalém redaktoru ČTK vydalo nedávno Karmelitánské nakladatelství v překladu z italské životopisné studie. Ve středu má být v Praze Weirich posmrtně vyznamenán. Weirich se už před německou okupací ČSR zapojil do odboje a zprostředkoval informace československému exilu. O kritické situaci ve své vlasti informoval i pozdějšího papeže Pavla VI. Za války pomáhal Čechům a Slovákům internovaným v Itálii, sháněl jim pasy a víza a pomáhal jim z vězení. Weirichova odbojová činnost vyvrcholila záchranou dvou stovek československých Židů, zadržovaných v internačním táboře v jižní Itálii. Sám Weirich koncem války skončil v koncentračním táboře v bavorském Bernau am Chiemsee, před smrtí ho zachránila intervence Vatikánu a definitivně až osvobození tábora Američany.

Zemřel odbojář a poúnorový vězeň Leopold Färber

V olomoucké vojenské nemocnici v úterý zemřel odbojář a vězeň poúnorových pracovních táborů Leopold Färber. Bylo mu 86 let. Färber se narodil 31. října 1928 na Slovensku, dětství prožil v moravských Boskovicích. Během druhé světové války se zapojil do odbojové činnosti, pomohl přitom zachránit řadu lidí na Moravě. Do odboje se znovu zapojil po komunistickém převratu v únoru 1948. S dalšími lidmi chtěl výbušninami poškodit policejní školu v Jeseníku. V květnu 1950 byl zatčen a později odsouzen k 16 letům vězení. Ve věznicích v plzeňských Borech, v Jáchymově a v Leopoldově nakonec strávil osm let, podmínečně propuštěn byl v roce 1958. Po roce 1989 se Färber angažoval v Konfederaci politických vězňů a podílel se na publikacích s odbojovou tematikou. Jeho činnost v druhém a třetím odboji byla oceněna celou řadou orelských a skautských vyznamenání. Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy mu prezident Václav Klaus propůjčil v roce 2012.

Na univerzitě v Tel Avivu je Havlova lavička

V kampusu Telavivské univerzity stojí od tohoto úterý Lavička Václava Havla. Dvě křesílka a stolek s prorůstajícím stromem pocházejí z dílny architekta Bořka Šípka. Lavička byla odhalena za účasti české vládní delegace, která je na návštěvě Izraele. Ceremoniál byl také vyvrcholením oslav 25. výročí obnovení diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi a připomínkou první Havlovy návštěvy Izraele v dubnu roku 1990. Prezident univerzity Joseph Klafter připomněl, že idea "lavičky" v kampusu vznikla už před rokem. Telavivská Lavička Václava Havla je podle Šípka již téměř dvacátou, jen v Česku podle něj jejich počet překročil desítku. Kromě posezení v kampusu připomíná Havla také zahrada v centru Jeruzaléma a již v červnu bylo po něm pojmenováno náměstí v přístavním městě Haifa. V létě však vyšlo najevo, že Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 vyžaduje za užití Havlova jména v podobných případech licenční poplatek. Později se nadace s ministerstvem zahraničí dohodla, že ho vyžadovat nebude. Údajně jí vadilo, že o záměru nevěděla.

V Jihlavě začíná 19. ročník festivalu dokumentárních filmů

Filmový portrét českého fotografa Josefa Koudelky v úterý v Jihlavě zahájí 19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Přehlídka potrvá do 1. listopadu. Diváci uvidí přes 250 filmů, řadu z nich ve světové premiéře. Součástí budou debaty s tvůrci, režisérské kursy či otevřené diskuse s kontroverzními hosty Inspiračního fóra. Během slavnostního zahájení převezme arménský režisér Artavazd Pelešjan Cenu za přínos světové kinematografii. Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery vyhlásí vítěze letošního ročníku Ceny Respektu a dokumentaristka Helena Třeštíková pokřtí svoji knihu o časosběrné metodě natáčení.

Simply Red v Praze oslavili 30 let kariéry

Největší hity své třicetileté kariéry v pondělí večer ve pražském Foru Karlín s velkým úspěchem představila britská skupina Simply Red. Do Prahy zavítala v rámci evropského turné. Své fanoušky ve zcela zaplněné hale téměř dvě hodiny bavila dvacítkou skladeb, včetně těch nejznámějších, jako jsou Never Never Love, Stars, Come to My Aid nebo Sunrise. Během své třicetileté kariéry prodali Simply Red celosvětově přes 60 milionů desek. Kapela ukončila svou pětadvacetiletou kariéru před čtyřmi lety koncertem v londýnské O2 aréně a nyní se představitelé britského r'n'b a soulu vrátili zpět. Předkapelou byla Eddie Stoilow.

Muzeum v Mikulově připravuje výstavu o sbírkách Ditrichštejnů

Muzejníci chtějí v zámku v Mikulově na Břeclavsku vystavit od jara příštího roku část sbírek jeho někdejších majitelů z rodu Ditrichštejnů. Mnohé z těchto předmětů nebyly ještě nikdy vystaveny. Patří k nim mimo jiné mineralogická sbírka z 18. století, 400 palných a sečných zbraní, nebo sochy a keramika ze starověkého Egypta a Řecka. Uvedl to ředitel mikulovského muzea Petr Kubín. Většina exponátů, které chce nyní muzeum vystavit, přečkala rozsáhlý požár, k němuž došlo na konci druhé světové války. Shořely v něm cenné historické předměty. Ditrichštejnové patřili po staletí k významné šlechtě na Moravě. Po druhé světové válce jim byl majetek na základě Benešových dekretů zabaven. Po roce 1989 o vrácení zámku marně usilovala Mercedes Ditrichštejnová, která žije v Argentině. Mikulovský zámek navštíví ročně zhruba 45.000 turistů.

Sport

Hokejový útočník Martin Hanzal přispěl v pondělním utkání NHL jednou asistencí k výhře Arizony 4:3 v Torontu a s deseti přihrávkami vede ligové pořadí nahrávačů. Po akci píseckého rodáka padl první gól zápasu, vzápětí nebyla českému hráči uznána trefa na 2:0 pro hru vysokou holí. Hanzal ještě v úvodní třetině odstoupil ze zápasu kvůli zranění v dolní části těla.

Tenistky Lucie Šafářová a Američanka Bethanie Matteková-Sandsová prohrály své druhé utkání na Turnaji mistryň. Turnajové dvojky v Singapuru podlehly tchajwanským sestrám Chan Hao-ching, Chan Yung-jan dvakrát 2:6 a o postup z Bílé skupiny budou ještě muset bojovat.

Tenistovi Lukáši Rosolovi chyběly pouhé dva míčky k tomu, aby podruhé v kariéře porazil Španěla Rafaela Nadala. V úvodním kole turnaje v Basileji vyhrál český daviscupový reprezentant nad držitelem 14 grandslamových titulů první sadu jasně 6:1, ale další sety pak prohrál poměrem 5:7 a 6:7.

Volejbalisté Českých Budějovic porazili v dohrávce druhého kola extraligy liberecké obhájce titulu hladce 3:0. V repríze finálového duelu minulé sezony nedali svému jarnímu přemožiteli šanci, nejdramatičtější první set skončil poměrem 25:21. V základní sestavě vítězného mužstva se poprvé před domácím publikem představili brazilský univerzál Maciel a libero Martin Kryštof, vyhlášený nejlepším hráčem zápasu.

Basketbalisté Děčína v předehrávce 6. kola Národní ligy vyhráli 67:63 v Opavě a připsali si čtvrtou výhru za sebou, která je dostala na druhé místo tabulky. Slezanům proti vicemistrům nepomohlo ani 16 bodů a devět asistencí reprezentanta Jakuba Šiřiny.

Český motocyklový závodník Jakub Kornfeil bude podle očekávání pokračovat v mistrovství světa ve třídě Moto3 v malajsijském týmu Drive M7 SIC. Dvaadvacetiletého jezdce tak čeká sedmá sezona v nejslabší kubatuře. V seriálu debutoval v roce 2009, pravidelně však začal závodit s elitou o rok později.

Počasí

Bude zataženo nízkou oblačností, místy s mlhami a ojediněle i mrholením. Postupně se ale projasní, hlavně na severovýchodě. Teploty vystoupí na 6 až 10, v místech, kde bude svítit slunce, až na 15 stupňů.