Denní souhrn zpráv

Zeman: Většina uprchlíků si soucit nezaslouží, děti jen využívají

Většina uprchlíků si podle prezidenta Miloše Zemana nezaslouží soucit, protože jsou to zpravidla mladí, zdraví a dobře materiálně zajištění muži. Děti používají jen jako živý štít. V rozhovoru pro blesk.tv prezident také uvedl, že by nebyl proti nápadu svého předchůdce Václava Klause uspořádat referendum o kvótách na rozdělení běženců, které chce přes odpor Česka prosadit většina států Evropské unie. Podle europoslance a místopředsedy STAN Stanislava Polčáka se tak Zeman i Klaus snaží zakrýt vlastní problémy.

Sobotka nabídl jordánskému králi pomoc s migrační krizí

Premiér Bohuslav Sobotka nabídl jordánskému králi Abdalláhovi II. pomoc při řešení migrační krize. Znovu ho také stejně jako premiéra Abdalláha Ansúra pozval do Prahy. Sobotka, který je na první návštěvě arabského světa, s jordánskými politiky jednal v Ammánu také o násilí mezi Izraelci a Palestinci z poslední doby.

Zeman asi ocení zakladatele babyboxů a doyena českých novinářů

Prezident Miloš Zeman podle všeho udělí 28. října státní vyznamenání zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi. Vyplynulo to z jeho rozhovoru pro blesk.tv. Uvedl ještě, že ocení doyena českých novinářů, jeho jméno ale neřekl. Svůj letošní projev u příležitosti vzniku samostatného Československa chce pojmout jako představení vyznamenaných osobností, proto bude mluvit o jejich životech.

Vláda bude jednat o tom, jak Česko přizpůsobit změnám klimatu

Šetřit pitnou vodou, obnovit říční nivy nebo sázet méně řepky olejky a kukuřice a nahradit je vojtěškou a lnem navrhuje ministerstvo životního prostředí ve strategii, která má Česko přizpůsobit změnám klimatu. Klíčový dokument v pondělí předloží na schůzi vlády, kam se vrací po dvou týdnech poté, co jej ministři nestihli projednat. Obsahuje opatření, která by měl stát zavést v řadě oblastí od zemědělství, vodního hospodářství, dopravy, průmyslu až po cestovní ruch.

Vláda rozhodne, zda dá stát víc na podporu elektřiny a tepla

Vláda na pondělní schůzi rozhodne, zda příští rok půjde na podporu elektřiny a tepla ze státního rozpočtu o zhruba šest miliard korun víc než letos. S navýšením počítá nařízení vlády, které připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Dotace se týká podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a provozní podpory tepla.

Počet sociálně vyloučených lokalit se od roku 2006 zdvojnásobil

V Česku je v současné době dvakrát více sociálně vyloučených lokalit než v roce 2006, nyní je to 600 lokalit. Žije v nich 115.000 lidí, převážně Romů. Jejich počet by se měl v budoucnosti snížit i přesto, že Evropa čelí migrační krizi. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek. "Příčinami nárůstu počtu sociálně vyloučených lokalit je především globální ekonomická krize, zvýšení nezaměstnanosti a kupčení s chudobou, kdy například stát v dobré víře umožnil provoz ubytoven pro sociálně slabé občany, ale státní doplatek na bydlení je často zneužíván," uvedl Jiránek. Sociálně vyloučené lokality se nacházejí ve třech stovkách obcí a měst.

Češi nejsou ochotni se za prací stěhovat ani dlouho dojíždět

Více než polovina pracovníků v Česku se není ochotna kvůli zaměstnání přestěhovat, byť by to znamenalo, že budou bez práce. Lidé jsou spíše ochotni za prací dojíždět, ovšem cestou by větší polovina z nich nechtěla ztratit delší čas. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila agentura Grafton Recruitment mezi 1830 respondenty.

"Neochota dojíždět za prací či se dokonce kvůli zaměstnání stěhovat je u českých uchazečů vyšší, než je běžné v jiných zemích," uvedl ředitel Grafton Recruitment Jon Hill. Lidé tak podle něj zbytečně přicházejí o lukrativní pracovní nabídky jen proto, že nejsou v místě jejich bydliště. Připravují se tak nejen o širší možnosti kariérního růstu, ale i o lepší finanční ohodnocení a uplatnění v oboru.

Sdružení spotřebitelů kritizuje úpravu zákona o cestovním ruchu

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) kritizuje dohodu pojišťoven a cestovních kanceláří s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR), kterou uplynulý týden senátoři zapracovali do novely o cestovním ruchu. Změna předpokládá, že pojišťovny nebudou muset překročit sjednaný limit plnění při odškodnění klientů cestovních kanceláří. SOS tvrdí, že to povede ke zhoršení postavení klientů při krachu cestovních kanceláří. Návrh musí ještě potvrdit Sněmovna a prezident.

V Česku za jízdy používá mobil polovina řidičů

Telefonování či psaní SMS na mobilním telefonu během řízení automobilu v Česku provozuje 47 procent řidičů. Psaní zpráv přitom zvyšuje riziko nehody 23krát. Vyplývá to z průzkumu společnosti SAZKAmobil a organizace Besip. Mezi těmi, kteří připustili používání telefonu za jízdy, je populární především volání, které využívá 93 procent "hříšníků". Mobil jako navigaci používá polovina a SMS nebo MMS posílá 42 procent z nich.

Pětina domácností se potýká s plísní, vyplývá z průzkumu

Každá pátá česká domácnost se potýká s plísněmi. Nejčastěji se vyskytují v koupelnách rodinných a cihlových domů, nejméně pak obecně v panelových domech. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK. Drtivá většina postižených (96 procent) lidí chce podle průzkumu problém s plísněmi řešit. Z toho tři čtvrtiny se jí snaží zbavit svépomocí, zbytek je ochotný si pozvat specializovanou firmu. Pokud domácnost plíseň neřeší, v téměř polovině případů je to kvůli nedostatku peněz. Lidé často ani nevědí, jak přesně se plísně zbavit, nebo na to nemají čas.

Designblok ocenil mladé evropské tvůrce za nejlepší školní práce

Ocenění za nejlepší diplomovou práci na umělecké škole se zaměřením na design a návrhářství dostali dnes na Designbloku Janina Volkmerová z Nizozemska za oblast módy a Španěl Jorge Penadés za produktový design. Jako nejlepší česká diplomová práce byla oceněna kolekce Vnitřní prostor Michala Stracha, který absolvoval ateliér K.O.V. na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (UMPRUM) v Praze. Vítězové soutěže Diploma Selection, která se na Designbloku koná letos podruhé, získávají 1000 eur a možnost samostatné prezentace na příštím Designbloku. Studenti UMPRUM byli mezi 28 finalisty zastoupeni celkem sedmkrát.

Nová expozice v Siřemi představí Franze Kafku jako cestovatele

Vybudování stálé expozice o cestování Franze Kafky a jeho oblíbených prázdninových místech je cílem veřejné sbírky spuštěné na portálu Hithit.cz. Expozice by měla vzniknout v druhé polovině příštího roku ve vesnici Siřem na Lounsku, kde Kafka pobýval v roce 1917 u své sestry Ottly. Pobyt v Siřemi Kafku inspiroval při psaní románu Zámek, který dokončil v roce 1922. "Cílem sbírky je vybrat 860.000 korun na vznik expozice s názvem Kafka na prázdninách," řekla ČTK jedna z iniciátorů expozice, novinářka Judita Matyášová.

V Brně dokončili instalaci sochy Jošta, v pondělí dostane kopí

Zaměstnanci stavební firmy dnes pod dohledem sochaře Jaroslava Róny dokončili na Moravském náměstí v Brně instalaci jezdecké sochy moravského markraběte a římského krále Jošta Lucemburského, v pondělí dostane ještě kopí. Slavnostní odhalení je naplánováno na středu k 97. výročí vzniku Československa. V pondělí a v úterý je potřeba bronzovou sochu ještě napatinovat a navoskovat, řekl ČTK Róna.

Prodejci: Počet Čechů slavících Halloween každý rok roste

Oslavy svátku Halloween jsou mezi Čechy stále populárnější, Památku zesnulých však uctívá v Česku stále výrazně více lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Tesco, podle něhož Dušičky ctí až 86 procent lidí a Halloween jen desetina. Zájem o tento anglosaský lidový svátek ale podle obchodníků mezi Čechy rok od roku roste a s tím i poptávka po halloweenském sortimentu. Každý rok se tak prodá víc dýní, kostýmů či třeba strašidelných kontaktních čoček.

Sport

Tenistka Lucie Šafářová vstoupila do Turnaje mistryň v Singapuru výhrou ve čtyřhře. Spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou tvoří druhý nasazený pár a v Bílé skupině zdolaly Španělky Garbiňe Muguruzaovou, Carlu Suárezovou 6:3 a 7:6.

Počasí v pondělí

Zataženo až oblačno. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia.