Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

V olomoucké kauze obviněni čtyři lidé včetně hejtmana

V olomoucké údajné korupční kauze byli obviněni z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení čtyři lidé. Tři z obviněných, dva vysoce postavení olomoučtí policisté a vlivný olomoucký podnikatel skončili po rozhodnutí ostravského soudu ve vazbě. Podle informací ČTK jde o olomouckého šéfa odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého, blízkého přítele Ivana Langra. Čtvrtým obviněným v kauze je olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD, jako jediný je stíhán na svobodě. Roztočil zatím neodstoupí, i když ho k tomu vyzval šéf strany Bohuslav Sobotka. S obviněním hejtman nesouhlasí.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka pracovali detektivové na případu přes rok. Podle nich se podezřelí podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. V úterý zahájili detektivové akci Vidkun, provedli řadu domovních prohlídek a postupně zadrželi či předvedli několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. Jen v jeho bytě v Olomouci strávili více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili.

Sobotka bude chtít vysvětlení od šéfa GIBS k olomoucké kauze

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude chtít od šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Bílka vysvětlení k olomoucké kauze. GIBS totiž už případ, v němž jsou nyní obviněni čtyři lidé včetně dvou vysoce postavených policistů, dříve vyšetřovala a čelí tak kritice, že ho nedotáhla. O možném odvolání Bílka z čela úřadu v Právu mluvil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Zeman vyzval k urychlení vyšetřování výbuchů skladů ve Vrběticích

Prezident Miloš Zeman vyzval k urychlení vyšetřování loňských výbuchů dvou muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Obává se, aby se neztratily důkazy, uvedl při své návštěvě muničního areálu. Hlava státu už ve středu řekla, že dva výbuchy v krátké době za sebou nejsou náhodné a že se zřejmě jedná o úmyslný trestný čin.

Sobotka: ČR podporuje myšlenku vzniku evropské pohraniční stráže

Česká republika podporuje myšlenku vzniku společné pohraniční stráže, která by pomáhala při ostraze vnější schengenské hranice. Před začátkem summitu Evropské unie v Bruselu to uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Zopakoval rovněž ochotu Česka přispět do fondu na pomoc syrským uprchlíkům, konkrétní částku ale neuvedl.

Zaorálek v Bosně podpořil její reformní úsilí směrem k EU

Česká republika pomůže Bosně v reformním úsilí, aby mohla podat přihlášku do Evropské unie. V Sarajevu to novinářům řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po zahájení podnikatelského semináře v bosenské komoře zahraničního obchodu. Při té příležitosti jednal i s bosenským ministrem zahraničního obchodu Mirkem Šarovičem. Ten si před podnikateli postěžoval, že s dosavadním vzájemným obchodem není úplně spokojen, a vyjádřil přesvědčení, že by se mohl během dvou až čtyř let zdvojnásobit.

Čeští vojáci začínají pomáhat Maďarsku střežit hranici

Čeští vojáci začínají pomáhat Maďarsku střežit schengenskou hranici před migrační vlnou. Během cvičení s názvem Balaton 2015 stráví v maďarském Kaposváru dva měsíce. Z jedenadvaceti vojáků je většina ze 153. ženijního praporu z Olomouce a další ze 151. ženijního praporu z Bechyně a z Agentury logistiky.

Kvůli trenýrkám na Hradě byl odvolán i šéf bezpečnosti Fulík

Kvůli vyvěšení obřích červených trenýrek nad Hradem byl odvolán šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík. K 15. říjnu ho odvolal prezidentův kancléř Vratislav Mynář, informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident Miloš Zeman minulý týden odvolání Fulíka nevyloučil. Kvůli incidentu už skončili ve funkci velitel Hradní stráže Radim Studený a šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres.

Babiš by chtěl kvůli hrozbě terorismu zvýšit rozpočet armády

Ministr financí Andrej Babiš by chtěl s ohledem na hrozbu terorismu a změny ve světové bezpečnostní situaci v příštích letech zvýšit rozpočet české armády. Ta je podle něj silně podfinancovaná. V roce 2017 by armáda měla mít k dispozici minimálně 52 miliard korun. Je to o osm miliard více než letos. Babiš to řekl během návštěvy vojenské posádky v Přáslavicích na Olomoucku. Česko v posledních letech dává na armádu kolem jednoho procenta hrubého domácího produktu, i když se při vstupu do NATO zavázalo k dvouprocentnímu příspěvku. Vládní koalice loni slíbila, že tato částka do roku 2020 stoupne na 1,4 procenta HDP.

Výbor podpořil změny branných zákonů bez plošných odvodů

Sněmovní výbor pro obranu podpořil změny branných zákonů. Oproti původnímu návrhu ministerstva obrany z nich podle očekávání zmizely plošné odvody, které budou pro muže i ženy pouze dobrovolné. Zákony také chtějí zatraktivnit členství v aktivních zálohách. Oproti původnímu předpokladu by měla trojice zákonů začít platit až od poloviny příštího roku. Sněmovna je bude muset ještě schválit ve druhém a třetím čtení.

Poslanecká sněmovna se novelami zákonů zabývala již v červenci. Podpořila je, ale velkou diskusi vyvolal především plošný odvod osmnáctiletých Čechů a Češek, který ministerstvo obrany plánovalo bez povinného výcviku. Odpůrcům vadilo, že by šlo pouze o administrativně náročnou registraci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) poté avizoval, že výboru pro obranu navrhne změny novel. O nich členové výboru několikrát během uplynulých měsíců jednali se zástupci ministerstva a armády. Novely, které dnes výbor odsouhlasil, počítají s dobrovolnými odvody a s následným až tříměsíčním výcvikem.

ČEZ kvůli dostavbě Temelína a Dukovan založí dvě dceřinné společnosti

Kvůli dostavbě jaderných elektráren Temelín a Dukovany založí ČEZ dvě dceřiné společnosti. Rozhodlo o tom představenstvo polostátní firmy. ČTK to řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Variantu výstavby pod vedením nové dceřiné společnosti firmy už dříve podpořili premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD). Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR počítá s výstavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho nového bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách.

Hejtmani a starostové budou při tragédiích dostávat rychle SMS

Starostové a hejtmani v případě tragédie hned obdrží SMS od záchranných složek, aby měli přehled o situaci a mohli informovat občany. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jde o reakci na tragédie ve Vrběticích či Uherském Brodu. V případě střelby v uherskobrodské restauraci si na špatnou informovanost stěžoval starosta Patrik Kunčar. Při závažných událostech nejprve policisté či hasiči ověří závažnost události. Pak automaticky přijde SMS s informacemi starostovi a hejtmanovi, aby věděli, co se děje.

Policie, hasiči a záchranáři cvičili zásah při střelbě ve škole

Výstřely v budově bývalé zemědělské školy ve Velkém Meziříčí zahájily největší letošní společné cvičení policistů, záchranářů a hasičů na Vysočině s názvem AMOK. Jeho námětem bylo přepadení školy "šíleným" střelcem. Podle scénáře byli při přepadení tři lidé usmrceni, šest jich utrpělo těžká a devět lehká střelná zranění. Poprvé byl do cvičení nasazen speciální tým složený ze záchranářů, hasičů a policistů.

Počet sociálních podniků se za tři roky ztrojnásobil, je jich 215

V Česku postupně přibývá sociálních podniků, které zaměstnávají znevýhodněné pracovníky. Za poslední tři roky se jejich počet zhruba ztrojnásobil. Zatímco na podzim 2012 jich bylo v internetovém adresáři sedm desítek, teď je jich tam 215. Adresář sociálních podniků spravuje obecně prospěšná společnost P3 - People, Planet, Profit. Oficiální rejstřík neexistuje. "V adresáři je v tuto chvíli 215 sociálních podniků. Reálně jich může být ještě o stovku víc," řekla dnes ČTK Petra Francová, ředitelka společnosti P3, která podporuje sociální podnikání. Podle ní se do adresáře zapisují sociální podniky dobrovolně. Sociální podnik zaměstnává postižené, dlouhodobě nezaměstnané, bývalé vězně, lidi bez domova, příslušníky menšin a další znevýhodněné. Zaměřuje se na prospěšné služby či produkty a přispívá k rozkvětu míst, kde funguje. Firma musí nejméně 51 procent zisku vložit znovu do svého rozvoje. Důležitou roli hraje i ekologický přístup.

Firmy v ČR prý zatím systematicky o zdraví pracovníků nepečují

Zaměstnavatelé v Česku zatím nepečují příliš systematicky o zdraví svých pracovníků, nabízejí jim spíš jen zdravotní benefity. Programy ke snižování stresu, léčbu kouření či obezity nabízí jen část firem. Novinářům to řekl prezident Unie zaměstnavatelských svazů (UZS) Jiří Horecký. Podle něj se unie bude snažit na téma obrátit pozornost a šířit informace o dobrých příkladech.

Téměř 60 procent Čechů jen omezeně rozumí otázkám zdraví

Téměř šedesát procent Čechů má omezenou zdravotní gramotnost. ČR se tak zařadila na osmé místo mezi devíti zeměmi, kde se průzkum o porozumění otázkám zdraví uskutečnil. Horší bylo jen Bulharsko. Vyplývá to z podrobných výsledků výzkumu, které na tiskové konferenci zveřejnil Zdeněk Kučera ze Státního zdravotního ústavu.

Za zdravotní gramotnost je u pacientů možné označit schopnost orientovat se v systému zdravotnictví, docenit přínos preventivních opatření, pochopit význam svého podílu na léčbě a získávat i využívat potřebné informace. Relativně nejlépe se Češi podle průzkumu, který se uskutečnil v prosinci 2014, orientují v oblasti zdravotní péče. Jsou schopni pochopit smysl medicínských informací a adekvátně využívat možnosti systému. Naopak nejhorší byla úroveň jejich znalostí v oblasti podpory zdraví, tady měla omezenou zdravotní gramotnost 64,3 procenta respondentů. Jedná se o poznání jak rozvíjet a posilovat vlastní zdraví. Zkoumána byla především schopnost získat informace, vyhodnotit jejich důvěryhodnost a nakonec přijmout rozhodnutí.

V Praze vzniká film o brazilském architektovi českého původu

V Praze a okolí se natáčí umělecký dokument o životě a práci brazilského architekta českého původu Alfréda Willera. Snímek, jehož hlavním kameramanem je brazilský tvůrce a rodák z Uruguaye César Charlone, držitel Oscara za film Město bohů z roku 2002, režíruje Marina Willerová. ČTK to sdělila Marie Grofová ze společnosti Miracle Film.

"Alfréd Willer se narodil v Kaznějově u Plzně v roce 1930 jako syn strojního inženýra Viléma Willera, který objevil způsob, jak synteticky vyrobit kyselinu citronovou. Po vpádu nacistů do ČSR v roce 1939 byla rodina nucena opustit Kaznějov. Původně chtěli její členové opustit republiku. Byly jim však odebrány pasy a tak se Willerovi uchýlili do Prahy, kde jako jedna z pouhých dvanácti židovských rodin přežili okupaci. Právě díky patentu na výrobu strategické suroviny - kyseliny citronové," uvedla Grofová. V roce 1947 se Willerovi odstěhovali do Brazílie. Alfréd Willer se v Brazílii řadí mezi takové legendy architektury, jako jsou například Oscar Niemeyer nebo Juscelino Kubiteschek. Ve svém městě Curitiba se zasadil o základy územního plánu a zrealizoval tam mnoho pozoruhodných staveb.

Národní muzeum představuje to nejlepší z historie Akademie věd

Ukázky vzácné korespondence Jana Amose Komenského, partituru Dvořákovy Osmé symfonie nebo unikátní 3D animaci pravěkých lidí představuje výstava Věda - národ - dějiny. V Národním muzeu (NM) v Praze připomíná 125 let od založení Akademie věd ČR. Veřejnosti se otevře v pátek 16. října a potrvá do 10. ledna příštího roku. Ve čtvrtek ji zástupci muzea a Akademie věd prezentovali médiím. Další nově otevřenou výstavou v NM je Grammatyka Cžeska, soubor nejdůležitějších starých tisků gramatik v knižní i digitální podobě.

Rožnovský skanzen představí staré odrůdy, pěstuje jich desítky

Staré odrůdy ovoce, brambor i obilovin, z nichž některé se téměř již nevyskytují, představí Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Muzeum ve svém areálu Valašská dědina některé staré odrůdy pěstuje. Je jich asi 70 nebo 80, na výstavě Valašský hortikomplex jich bude představeno 15, řekl ČTK zaměstnanec muzea Miroslav Románek, který výstavu připravuje. Akce nazvaná Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex 2015 začne v sobotu, potrvá do 25. října. Návštěvníci na výstavě uvidí odrůdy staré i století, které se pěstovaly na Valašsku i v jiných částech země. K vidění budou například odrůdy jablek Gdánský hranáč či Jeptiška. Staré odrůdy se podle Románka běžně již nevyskytují. "Pěstují je spíš jen nadšenci, kteří se tím zabývají," podotkl. Lidé také budou moci plody starých odrůd porovnat se současnými.

Počasí v pátek

Zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.