Denní souhrn zpráv

Česká ekonomika letos poroste podle Ernst&Young o 4,3 procenta

Česká ekonomika by měla v letošním roce stoupnout o 4,3 procenta. V příštím roce by hrubý domácí produkt měl růst o 2,6 procenta. Ve zveřejněné prognóze to odhaduje poradenská společnost Ernst&Young (EY). Růst nad čtyři procenta letos očekávají i další finanční instituce. Česko by mělo růst rychleji než eurozóna, u které letos EY očekává růst o 1,6 procenta a příští rok o 1,8 procenta. "Nejrychleji rostoucí složkou HDP budou díky veřejným výdajům investice. Na nárůst spotřeby má pozitivní vliv nižší cena ropy, která posiluje reálné příjmy domácností," uvedl vedoucí partner podnikového poradenství a řízení rizik EY Jan Fanta. Vývoj české ekonomiky budou letos a příští rok podle EY pozitivně ovlivňovat především díky čerpání peněz z EU rostoucí investice, pokles cen ropy, nízká inflace a s tím související růst spotřebitelské poptávky. Zpomalení v příštím roce souvisí především s ukončením čerpání fondů EU z předchozího programovacího období.

Bělobrádek: Babiš převzal osobní zodpovědnost za fungování systému evidence tržeb

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) koaličním partnerům slíbil, že za funkčnost elektronické evidence tržeb bude ručit svou hlavou. V České televizi to dnes řekl místopředseda vlády a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Evidence tržeb má podle vlády omezit šedou ekonomiku a zamezit daňovým únikům. Podle Babiše má také narovnat podmínky mezi podnikateli, kteří platí daně, a těmi, kteří je neplatí. Zavedení elektronické evidence tržeb by se mělo od počátku týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb, celkem asi 60.000 podnikatelů. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu, tedy dalších zhruba 250.000 podnikatelů. O rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda. Evidenci tržeb tvrdě kritizuje především pravicová opozice.

České ministerstvo zahraničí odsoudilo útok teroristů v Ankaře

Ve svém prohlášení ministerstvo uvedlo, že důrazně odsuzuje bombový útok proti demonstraci mírových aktivistů v Ankaře, během kterého zahynulo zhruba 90 osob a více než 180 dalších bylo zraněno. MZV odmítá jakékoliv útoky proti civilnímu obyvatelstvu, ať už je jejich pachatelem kdokoliv. "Tento útok nesmí narušit probíhající volební proces a ohrozit demokratické základy Turecka. Věříme, že turecké úřady podniknou všechny potřebné kroky, které povedou k dopadení pachatelů tohoto činu a zajistí jejich předání spravedlnosti. MZV ČR vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám obětí a přeje brzké uzdravení zraněným", uvádí se dále v oficiálním prohlášení ministerstva.

Policisté zadrželi o víkendu sedm uprchlíků

Policisté zadrželi o víkendu na území ČR sedm uprchlíků, všechny v sobotu. Od sobotního rána byly rozšířeny namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem, počet policistů se zvýšil z 200 na 720, hlídají 20 přechodů, dříve to bylo 14. Opatření potrvá ve stejném rozsahu také v příštím týdnu. ČTK to dnes řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Tři Syřany objevili policisté ve vlaku v Břeclavi, jejich patnáctiletý krajan byl zadržen v Mikulově. V Brně byli dopadeni dva Iráčané. Na Václavském náměstí v Praze pak policie zadržela občana Pákistánu.

Letišti v Pardubicích prudce klesá počet pasažérů

Mezinárodnímu letišti v Pardubicích výrazně klesá počet pasažérů. Letiště se dlouhodobě orientovalo zejména na lety pro turisty z Ruska. Za první tři čtvrtletí letošního roku letiště odbavilo přibližně 55.000 cestujících. Loni za stejnou dobu jich bylo zhruba 140.000, v roce 2013 dokonce 160 tisíc. Situaci dále zhorší krach ruské letecké společnosti Transaero, která do minulého týdne provozovala linku do Moskvy. Charterové lety naopak přibývají, hlavním přepravcem je v Pardubicích společnost Travel Service.

Požár zastavil vlaky na trati Praha - Roztoky

Požár průmyslového objektu u nádraží v pražské části Sedlec ráno zhruba na dvě hodiny omezil provoz vlaků mezi Holešovicemi a Roztoky u Prahy. Při požáru, který muselo likvidovat více než deset hasičských jednotek, nebyl nikdo zraněn. Škoda i příčina se teprve zjišťují, řekla ČTK mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Oheň vypukl krátce před 06:00 v objektu patřícímu firmě Renocar v Přerušené ulici. "Byl vyhlášen druhý stupeň požární pohotovosti. Požár dostali hasiči pod kontrolu zhruba v 07:00. Nyní probíhají dohašovací práce," dodala mluvčí. Železniční provoz byl už v místě obnoven, vlaky ale projíždějí sníženou rychlostí a mohou tak nabírat asi pětiminutové zpoždění.

Fotbalisté prohráli v kvalifikaci ME doma s Tureckem 0:2

Čeští fotbalisté prohráli v předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy s Tureckem 0:2. Na Letné otevřel skóre v 62. minutě z penalty Selcuk Inan a v 79. minutě přidal druhý gól Hakan Calhanoglu. Reprezentanti utrpěli druhou porážku ve skupině a v tabulce ztrácejí bod na vedoucí Island, postup už ale měli před dnešním zápasem jistý. Kvalifikaci Češi zakončí v úterý duelem v Nizozemsku.

Velkou pardubickou vyhrál Nikas, žokej Stromský se dočkal triumfu

Ve 125. ročníku Velké pardubické zvítězil Nikas s žokejem Markem Stromským, který v 41 letech vyhrál slavný dostih poprvé. Za desetiletým hnědákem Nikasem skončil na druhém místě Ribelino s Pavlem Kašným a třetí byl favorizovaný Zarif s Josefem Bartošem. Čtvrté místo obsadil vítěz předchozích tří ročníků Jan Faltejsek s valachem Universe of Gracie. Taxisův příkop zdolala většina koní bez problémů, spadli na něm dva z dvaadvaceti startujících. Loni druhý Al Jaz skončil na šesté překážce. O pády nebyla v průběhu dostihu na 6900 metrů nouze a do cíle doběhla jen polovina účastníků. Na startu Velké pardubické letos chyběl osminásobný vítěz Josef Váňa, který nejspíše už ukončil závodní kariéru a bude nadále jen trenérem.

Počasí

V Čechách jasno až polojasno nebo skoro jasno, ráno ojediněle nízká oblačnost nebo mlhy a večer na západě částečné přibývání oblačnosti. Na Moravě oblačno až polojasno, na severovýchodě a severu zataženo s občasným sněžením, v polohách pod 400 m srážky smíšené nebo dešťové. Večer slábnutí srážek. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C.