Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezidenti V4 a Chorvatska jsou pro posílení hranic EU

Prezidenti zemí visegrádské čtyřky (V4) a Chorvatska se shodli na potřebě posílit v souvislosti se stávající migrační krizí ochranu vnějších hranic Evropské unie. Po dvoudenním setkání prezidentů ČR, Maďarska, Polska, Slovenska a Chorvatska v Balatonfüredu to řekl maďarský prezident János Áder. Podle českého prezidenta Miloše Zemana unie dosud neprokázala schopnost ochrany svých hranic.

ČR chce kvůli kvótám hledat spojence pro blokační menšinu

Česká diplomacie se pokusí získat mezi státy Evropské unie další spojence pro vytvoření blokační menšiny, která zabrání možnému přehlasování v otázce trvalých imigračních kvót. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po setkání s českými europoslanci novinářům řekl, že vedle jednání v rámci visegrádské čtyřky bude Praha přesvědčovat i další země, zmínil například Finsko či pobaltské státy. Česko je připraveno se o uprchlíky postarat, ale trvá na dobrovolné bázi.

Policie vyčlení pro kontroly hranic s Rakouskem 720 příslušníků

Policie od soboty přechodně rozšíří namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem, počet policistů zvýší z 200 na 720. Nasazeni budou policisté z devíti krajů, dosud cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů. Namátkové kontroly budou místo 14 na 20 přechodech. ČTK o tom informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. "Rozhodně se nejedná o znovuzavedení hraničních kontrol ani o cvičení. Přechodným rozšířením stávajícího opatření chceme především získat přehled o případné nelegální migraci, v rámci které mohou být využívány i méně významné hraniční přechody," uvedla mluvčí. Podle ní běženci v současné době právě využívají malé přechody. Cestují v malých skupinách, většinou rodiny. Nejvíce cestují v autech, v autobusech a pěšky, vlakem už málo, dodala.

Armáda má v pohotovosti 650 vojáků u hranic s Rakouskem

Armáda má kvůli migrační krizi v permanentní pohotovosti 650 vojáků, kteří budou od pátečního večera ve třech vojenských objektech poblíž vybraných hraničních přechodů s Rakouskem. Jsou do 120 minut připraveni pomáhat policii, například mohou monitorovat situaci nebo hlídkovat, informovalo ČTK ministerstvo obrany.

Zaorálek a Rinkévičs jsou pro přehodnocení vztahů EU s Minskem

Ministři zahraničí Lotyšska a ČR Edgars Rinkévičs a Lubomír Zaorálek jsou pro přehodnocení sankcí Evropské unie vůči Bělorusku, pokud z nadcházejících prezidentských voleb vzejdou pozitivní signály. Řekli to novinářům po pátečním jednání. Kromě aktuálních otázek a bilaterální agendy probírali přípravu varšavského summitu NATO a v této souvislosti podpořili budoucí vstup Černé Hory do aliance. Rinkévičs pozval Zaorálka na návštěvu Rigy.

Vláda projedná nový návrh na vyšší zdanění hazardu

Vláda posoudí v pondělí nový návrh na vyšší zdanění hazardu. Měl by od příštího roku zakotvit dvě sazby 23 procent a 28 procent. Předloha v podstatě kopíruje jednu z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana Volného (ANO), jejíž projednání zablokoval ve Sněmovně obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Koalice se dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží vládní normu. Předlohu by mohla Sněmovna podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) projednat zrychleně tak, aby byla účinná od ledna.

Poslanci opozice a koalice se přeli o rušení důchodového pilíře

Poslanci opoziční pravice a koalice se opět střetli ve sporu o druhý penzijní pilíř. Pravice vládě vyčítá to, že ačkoli jej chce zrušit, nenabízí žádné jiné řešení důchodů. Koaliční zákonodárci naopak tvrdí, že druhý pilíř nebyl od počátku životaschopný a byl atraktivní jen pro lidi s vysokými příjmy. Předloha, jíž tento systém spoření na penzi zanikne, se dostala po pátečním druhém sněmovním čtení do závěrečného schvalování.

Policie předala případ trenýrek žalobcům, škoda je 90.000 Kč

Policie už předala případ vyvěšení obřích červených trenýrek nad Hradem státnímu zastupitelství. Uvedla to na policejním webu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Trojice podezřelých mužů ve věku 33 až 41 let se podle ní dopustila přečinů výtržnictví, krádeže a poškození cizí věci se škodou téměř 90.000 korun. Trenýrky vyvěsili členové umělecké skupiny Ztohoven jako kritiku prezidenta. Perfomeři vylezli v září na střechu Pražského hradu po lešení převlečeni za kominíky. Poté vyměnili prezidentskou standartu za trenýrky. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček už dříve uvedl, že škoda činí téměř 100.000 korun, protože byla poškozena střecha a stožár a také se ztratila standarta, která podle Ztohoven uletěla.

Růst spotřebitelských cen v září zrychlil na 0,4 procenta

Růst spotřebitelských cen v září zrychlil na 0,4 procenta, meziroční inflace tak byla o 0,1 procentního bodu vyšší než v srpnu. Oznámil to Český statistický úřad. Analytici čekali stagnaci nebo pokles. Zrychlení růstu cen ovlivnilo zdražení dovolených a rekreačních a kulturních služeb, a také ceny alkoholu a tabáku.

Privatizaci OKD domlouvali ministři, tvrdí před soudem úředníci

Tři muži vinění ze závažných chyb při privatizaci společnosti OKD z roku 2004, při které údajně vznikla škoda nejméně 5,7 miliardy korun, před soudem odmítli obžalobu. Hájí se mimo jiné tím, že prodejní cena státního podílu neměla vzejít ze znaleckého posudku, ale z nabídky tehdejšího majoritního vlastníka Karbon Investu, který nakonec státní podíl získal. Konkrétní cena se podle obžalovaných domlouvala na úrovni tehdejších ministrů financí a průmyslu, kterými byli Bohuslav Sobotka a Milan Urban (oba ČSSD). Podle premiéra však vláda rozhodovala na základě dalších ukazatelů a její postup vyhodnotila Evropská komise jako správný.

HN: Pracovníci pošty z Moravy chtějí žalobou získat pražské mzdy

Asi 460 pracovníků České pošty z Brna, Olomouce a severní Moravy hodlá do konce října podat na státní podnik žalobu o dorovnání mezd. Zjistili, že na stejných pracovních místech berou méně peněz než zaměstnanci v Praze, což v rámci jedné firmy výslovně zakazuje zákoník práce. Pošta rozdíly v platech přičítá různé výkonnosti jednotlivých pracovníků. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). S požadavkem na dorovnání platů přišly dvě z 81 odborových organizací ve firmě. "Budeme se soudit o dorovnání platů a doplacení mezd za poslední tři roky," řekl deníku předseda odborů SOS 21 Petr Pohl. Žalobu chtějí podat hlavně řidiči a pracovníci v depech, kde se překládají balíky. Na Moravě podle odborů dostávají měsíčně průměrně o 3000 korun méně než zaměstnanci v Praze.

Výlov Rožmberka by měl přinést stejně jako loni 150 tun ryb

Výnos ve výši zhruba 150 tun tržních ryb očekávají třeboňští rybáři z výlovu největšího českého rybníku Rožmberk. Ten v pátek ráno začal a potrvá do neděle. Výnos by měl být podle ředitele třeboňského rybářství Josefa Malechy srovnatelný s předchozími roky. Ovlivnit by jej nemělo ani suché léto, řekl ČTK. Výlov Rožmberku loni za tři dny navštívilo na 60.000 lidí.

V motolské nemocnici se budou od pondělka léčit 4 syrské děti

V motolské nemocnici v Praze se budou léčit čtyři syrské děti. Malí pacienti přiletí v pondělí společně se svými rodinami díky humanitárnímu projektu MEDEVAC. Celkem dorazí do Česka 21 lidí, z toho 13 dětí. ČTK o tom informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). "Dvanáctého října přijedou do České republiky čtyři syrské rodiny, které dosud v nelehkých podmínkách pečovaly o své nemocné děti. Odbornou lékařskou pomoc nutně potřebují čtyři malí pacienti, z každé rodiny jde o jedno dítě," uvedl Němeček. Ministerstvo zdravotnictví ujistilo, že nehrozí nebezpečí, že by se prostřednictvím někoho z těchto rodin dostalo do Česka nějaké infekční onemocnění. V Jordánsku byli všichni vyšetřeni českým lékařem. Děti jsou očkované podle syrských zvyklostí, očkování jim bude dále doplňováno podle českého očkovacího kalendáře. V závislosti na svém zdravotním stavu by měli být očkováni proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Veřejnost i herci se v Divadle ABC rozloučili hercem Lipským

Veřejnost, rodina i herečtí kolegové se v pražském Divadle ABC naposledy rozloučili s filmovou a divadelní legendou Lubomírem Lipským. Zemřel 2. října ve věku 92 let. Téměř zaplněný sál, kde herec účinkoval více než půl století v desítkách inscenací, uctil jeho památku několikaminutovým potleskem vestoje. Oblíbený herec se svému řemeslu věnoval až do konce života.

Lipský ztvárnil více než 200 divadelních rolí a asi stovku filmových. Často se objevoval také v televizi. Mezi jeho nejznámější snímky patří například Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Šest medvědů s Cibulkou, Ať žijí duchové, Saturnin. Skvělý byl i v rolích žen. V paměti diváků asi navždy zůstane Lipského divadelní kreace v komedii Charleyova teta. Za své umění byl oceněn Thálií i Cenou Františka Filipovského za dabing. V roce 2013 od prezidenta Miloše Zemana převzal Medaili za zásluhy.

Na veletrhu v H. Brodě nabízí své knihy na 170 nakladatelství

Téměř 170 nakladatelství vystavuje své knihy na letošním jubilejním 25. ročníku Podzimního knižního veletrhu, který začal v Havlíčkově Brodě. Součástí doprovodného programu dvoudenní akce jsou tradičně besedy s autory, autorská čtení, představení knižních novinek, přednášky a výstavy. Mottem letošního jubilejního ročníku veletrhu je Nekonečný proud času. Novinkou letošního veletrhu je například účast několika zahraničních překladatelů české literatury.

Bojovník proti nacismu Sousedík bude mít památník v Rožnově

Památník vsetínského vynálezce, starosty, vlastence a bojovníka proti nacismu Josefa Sousedíka bude 24. října odhalen na Valašském Slavíně v areálu skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. ČTK to sdělila mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová. Valašský Slavín je čestným pohřebištěm osobností, které se zasloužily o rozkvět a povznesení Moravského Valašska, připomíná například sportovce Emila Zátopka či Jiřího Rašku. Sousedík, který se narodil v roce 1894 v rodině chudého stolaře, proslul mezi světovými válkami jako "valašský Edison". Vyučený zámečník se od mládí věnoval elektrotechnice, nejprve opravoval elektrické přístroje, brzy však založil na okraji Vsetína vlastní továrnu. První patent přihlásil Sousedík v roce 1920 a celkem jich měl na kontě více než čtyřicet. Angažoval se také v politice. V roce 1927 se stal vsetínským starostou, funkci vykonával až do konce první republiky a po březnu 1939 se zapojil do odboje. Poprvé byl zatčen v prosinci 1939, podruhé v červenci 1940, kdy strávil půl roku ve vězení v Brně. Po třetím zatčení byl 15. prosince 1944 při výslechu zastřelen. Po únoru 1948 bylo sice jeho jméno zapomenuto, po roce 1989 se ale dočkal řady poct. Jedna z nejvýznamnějších osobností vsetínské historie nemá dosud podle Kousalové svůj náhrobek, jeho tělo bylo zpopelněno, urna s popelem se ztratila. "Tatínek tak nemá dodnes žádný hrob. Náhrobek by jej tak měl důstojně připomenout," uvedl syn Josefa Sousedíka Tomáš.

Stádo milovických divokých koní od úterý doplní pratuři

Stádo divokých koní spásající část bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku doplní od úterý pratuři. Ochránci přírody v úterý ráno vypustí do aklimatizační ohrady jednoho býka a pět mladých jalovic. Nejstaršímu zvířeti jsou dva roky a měsíc, nejmladší kus je třináctiměsíční. Zpětně šlechtěné pratury přiveze v noci na úterý kamion z Nizozemska, v Milovicích vznikne první podobné stádo ve střední a východní Evropě, sdělil ČTK ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Čtrnáct divokých koní je v Milovicích od ledna. Po aklimatizaci v menší ohradě byli vypuštěni na hlavní pastvinu o rozloze 40 hektarů. Později ke klisnám přivezli hřebce. Úkolem zvířat je spásat agresivní trávu a přispět tak v Milovicích k záchraně ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev. Pomáhat jim v tom budou nyní i pratuři.

Počasí v sobotu

Zataženo až oblačno, během dne ubývání oblačnosti. Teploty 9 až 13 stupňů Celsia.