Denní souhrn zpráv

Nad Pražským hradem místo prezidentské vlajky zavlály červené trenky

Členové performerské skupiny Ztohoven v sobotu na Pražském hradě stáhli prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky. Video z akce skupina zveřejnila na sociální síti Facebook. Členové skupiny na střechu Nového královského paláce vylezli v přestrojení za kominíky. "Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic," okomentovala skupina svůj čin na Facebooku. Podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka tak zneuctili státní symboly a Hrad a nyní se jedná o nových opatřeních, jak zlepšit ostrahu Hradu. "Doufám, že policie a státní zastupitelství budou postupovat naprosto nekompromisně, i když se pachatelé budou snažit stylizovat do role obětí," řekl Ovčáček serveru iDnes.cz. Zákon o užívání státních symbolů ovšem říká, že se fyzická osoba tím, že "zneužije, úmyslně poškodí nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky", dopustí přestupku. Uložena za to může být až desetitisícová pokuta. Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková dnes dopoledne ČTK sdělila, že policejní Útvar pro ochranu prezidenta ČR v sobotu odpoledne zadržel tři muže ve věku od třiatřiceti do jedenačtyřiceti let, kteří odcizili vlajku prezidenta republiky. "Zjistili jsme, že jde o muže, kteří již mají trestní minulost. Příslušníci ochranné služby je předali pražským policistům," dodala. Muži jsou podle Macalíkové prozatím podezřelí z trestných činů krádež a výtržnictví. Skupina Ztohoven vešla ve známost svými intervencemi do veřejného prostoru. Z nejznámějších je akce Mediální realita, při které se napojila do televizního vysílání se simulovaným atomovým výbuchem. Na výstavě v pražském centru DOX také zveřejnila telefonní čísla některých politiků. Kvůli svým aktivitám se členové skupiny dostali do konfliktu se zákonem už dříve.

Česká armáda může být nasazena v uprchlických táborech v zahraničí

Česká armáda může v případě potřeby vyslat do uprchlických táborů v okolí Sýrie tisíce vojáků. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zdůraznil, že by to nebylo na úkor zajištění bezpečnosti v Česku. Vojáci by měli pomáhat s registrací uprchlíků, logistikou či zásobováním. Stropnický prohlásil, že česká armáda může celkem uvolnit i víc než 2500 vojáků, o kterých v sobotu na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku hovořil náčelník generálního štábu Josef Bečvář. "Dostaneme se opravdu výrazně výš než těch dva a půl," řekl dnes Stropnický. "Když bude ta potřeba, tak prostě budou," doplnil. Konečný počet vojáků nasazených v Česku i zahraničí podle něj může být i více jak dvojnásobný, tedy přes pět tisíc.

V Brně začala Janáčkova hudební soutěž

Houslisté a smyčcová kvarteta letos měří síly v prestižní Mezinárodní soutěži Leoše Janáčka v Brně. Tříkolové klání umělců do 35 let začalo dnes ráno, potrvá do 25. září, a to v koncertním sále Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění, Divadle na Orlí a Besedním domě. Fakulta soutěž pořádá spolu s Nadací Leoše Janáčka. Na vítěze v obou kategoriích čeká odměna 100.000 korun. "Vedle soutěže při festivalu Pražské jaro je to druhá nejvýznamnější akce svého druhu v tuzemsku," uvedl prezident soutěže a děkan fakulty Jindřich Petráš.

Jízda historických tramvají k výročí pražského dopravního podniku přilákala tisíce lidí

Tisíce lidí se dnes v Praze přišly podívat na průvod tramvají, kterým dopravní podnik (DPP) slavil 140 let od začátku fungování pražské městské hromadné dopravy. Lidé stáli podél celé trasy. Průvod zamířil ze Smetanova nábřeží do Stromovky, kam dorazilo jeho čelo zhruba ve 12:00. V průvodu bylo asi 40 tramvají od těch nejstarších až po nejmodernější, zařazena byla i takzvaná koňka, která vyjela 23. září 1875 jako první vůz MHD v Praze. Tramvaje se začaly řadit od křižovatky u Národního dovadla směrem ke Karlovu mostu a Křižovnické ulici, řada čtyř desítek vozů pak dosáhla až na Klárov. Již od 9:00 se na nábřeží začaly shromažďovat davy lidí, kteří si mohli vozy prohlédnout nejen zvenku, ale mohli se podívat i dovnitř.

Provoz tunelu Blanka probíhá bez problémů

Provoz tunelu Blanka je zatím od sobotního otevření bez problémů. ČTK to dnes řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Nejvyšší povolená rychlost je prozatím omezena na 50 km/h. První řidiči vjeli do tunelu v sobotu zhruba ve 14:40. Problémy nezaznamenali ani policisté. "Nemám informace o tom, že by se vyskytly nějaké problémy. Řidiči naopak jezdí v tunelu pomaleji, než je nejvyšší povolená rychlost, tudíž dispečerům často přístroje ukazují, že je v tunelu pomalu jedoucí vozidlo. To ale nezpůsobuje žádné potíže," řekl dnes Hofman. V souvislosti se zprovozněním tunelu posílila své hlídky městská i státní policie. Policisté a strážníci budou hlídkovat nejen u vjezdů a výjezdů z Blanky, ale v některých přilehlých ulicích, minimálně do pondělka.

Dny NATO navštívilo celkem 220 tisíc lidí

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy navštívilo o víkendu více než 220.000 lidí. Jde o nejnavštěvovanější dvoudenní akci v České republice a jednu z nejnavštěvovanějších v celém středoevropském regionu, řekl dnes novinářům Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, jež je hlavním organizátorem akce. V sobotu do Mošnova dorazilo 155.000 lidí, což byl nový rekord prvního dne. Dnes bylo lidí výrazně méně, za což podle pořadatelů mohlo hlavně horší počasí. Za oba dny tak byla návštěvnost zhruba stejná jako loni. "Myslím si, že je to velice slušný výsledek," řekl Pavlačík. Mezi největší lákadla akce patřily americký strategický bombardér B-52 Stratofortress nebo konvertoplán CV-22B Osprey. Mezi osmi hodinami dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi byly každý den například záchrana sestřeleného pilota vrtulníkem nebo boj o osadu s podporou leteckých sil a také záchrana rukojmích, kterou ve spolupráci s českým týmem poprvé mimo svou zemi předvedla speciální ženská jednotka z Jordánska. Podle Pavlačíka řada strojů a ukázek ještě dosud nebyla k vidění v Česku ani nikde v Evropě. "Například Švédsko jako partnerská země vůbec poprvé mimo svoji zemi sem dopravila podstatnou část své historické letky, která se navíc ukázala na efektním průletu," řekl pořadatel.

Čeští tenisté porazili v Davisově poháru Indii

Čeští tenisté se zachránili v elitní skupině Davisova poháru. Rozhodující třetí bod získal v barážovém duelu v Indii Jiří Veselý, který dnes nepřipustil další překvapení a v souboji jedniček porazil Yukiho Bhambriho po setech 6:3, 7:5 a 6:2. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila tak zvítězili v Dillí 3:1 na zápasy, závěrečná dvouhra se za rozhodnutého stavu nehrála. Češi, první tým daviscupového žebříčku, se tak můžou těšit na středeční los, který se uskuteční v Satntiagu de Chile a určí jim soupeře pro první kolo ročníku 2016.

Počasí

Polojasno až oblačno, na horách na severozápadě a severu ojediněle přeháňky. Během odpoledne a večera od jihozápadu ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C.