Denní souhrn zpráv

Praha otevřela tunel Blanka

Do tunelového komplexu Blanka vjeli dnes kolem 14:40 první řidiči. Šestikilometrový tunel byl zprovozněn po osmi letech budování a se čtyřletým zpožděním. Rychlost v rámci zkušebního provozu byla stanovena na 50 km/h. Stavba Blanky stála hlavní město i s napojením na Strahovský tunel 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard víc, než bylo původně plánováno. Stavba komplexu začala za bývalého primátora Pavla Béma (ODS) před asi osmi lety a zprovozněna měla být v roce 2011. Stavbu ale zkomplikovaly propady půdy, technické problémy s kabely nebo soudní pře města s dodavateli. Jak se promítne zprovoznění tunelu do pražské dopravy, zatím není jasné. Město v tuto chvíli nemá žádný ucelený a oficiálně schválený dokument, který by provoz analyzoval a navrhl úpravy v okolních ulicích.

Tři ze čtyř bloků elektrárny v Dukovanech byly odstaveny

V Jaderné elektrárně Dukovany dnes časně ráno přestal dodávat elektřinu do sítě třetí blok. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Od pátku je už mimořádně odstaven blok číslo 2. V obou blocích budou odborníci několik týdnů kontrolovat sváry. Další ze čtyř dukovanských bloků už stojí od konce srpna kvůli pravidelné údržbě. Dodávky proudu z Dukovan tak ode dneška klesly na čtvrtinu. Jaderná elektrárna Dukovany má výkon 2000 megawattů. Pokrývá pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Zároveň stojí i jeden z temelínských bloků. V České republice tak bude podle čtvrtečního vyjádření firmy ČEZ chybět více než polovina výrobních kapacit jaderných elektráren. Nedostatek elektřiny v ČR podle firmy ČEZ nehrozí, protože odstavované bloky Dukovan budou nahrazeny najetím dalších zdrojů. Provoz české přenosové soustavy podle provozovatele přenosové soustavy ČEPS mimořádná odstávka v Dukovanech neovlivní.

Dny NATO na ostravském letišti přilákaly rekordní množství návštěvníků

Na Dny NATO dnes na letiště do Mošnova u Ostravy dorazilo 155.000 lidí. Jde o dosavadní návštěvnický rekord prvního dne, řekl za pořadatele Jaromír Krišica. Loni v sobotu bylo návštěvníků 140.000. Akce bude v neděli pokračovat. Dvoudenní Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos se jich účastní vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky 16 zemí. Na akci se po několika letech vrátil legendární strategický bombardér B-52H Stratofortress. Kromě řady států aliance mají v Mošnově zastoupení i další partnerské státy, jako je například Jordánsko, se kterým udržuje NATO velice dobré vztahy. Na letišti předvedla ve spolupráci s českou armádou jordánská elitní ženská jednotka akční ukázku osvobození rukojmích.

Národní technické muzeum opraví letenský kolotoč

Rekonstrukce neorenesančního altánu, památkově chráněného kolotoče příslušenství i interiéru začne příští rok. Nejpozději na jaře 2017 se děti znovu svezou na koních s pravou koňskou srstí, slibuje Národní technické muzeum (NTM) i vedení Prahy 7. Historie letenského podlahového kolotoče sahá do roku 1892, o dva roky později byl přenesen do Prahy. Naposledy se v novorenesančním pavilonu mohli Pražané svést v roce 2006, kdy jej od soukromého vlastníka převzalo muzeum a kvůli kritickému stavu kolotoč uzavřelo. V příštím roce začnou práce na dřevěné budově, na které přispělo ministerstvo kultury čtyřmi miliony korun. Následovat bude rekonstrukce koní, autíček a dalšího příslušenství. "Oprava 19 koní různých velikostí proběhne na základě původních postupů, takže koně budou opět potažené pravou koňskou kůží bez spojů, plněné slámou, se skleněnýma očima," uvedl mluvčí muzea Adam Dušek.

Romská pouť na Svatém Kopečku

Zhruba 600 Romů z různých koutů Česka i ze Slovenska se dnes sešlo na Svatém Kopečku u Olomouce na tradiční romské pouti. Akce, kterou pořádá olomoucká charita, má dlouhodobou tradici. Letos věřící Romové vyrazili na oblíbené moravské poutní místo posedmnácté. Poutníci se ke svatokopecké bazilice vydali alejí ze Samotišek. Po mši, kterou sloužil romský římskokatolický kněz Vojtěch Vágai, je čekaly koncerty, taneční vystoupení a program pro děti. Pouti se tradičně účastní celé početné rodiny.

Vesnicí roku 2015 je obec Krásná na Chebsku

Vesnicí roku 2015 České republiky se stala obec Krásná na Chebsku. Na druhém místě je obec Vysočina na Chrudimsku a na třetím obec Černotín na Přerovsku. Hodnotící komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů jednotlivých krajských kol. Letošního 21. ročníku klání se zúčastnilo 210 obcí, což bylo o 96 méně než loni. Vítěz byl vyhlášen dnes při mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku. Loni zvítězily Kateřinice ze Vsetínska. Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Letecké cvičení Ample Strike 2015 skončilo

Mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2015 skončilo úspěšně. Společný výcvik aliančních jednotek, který se v minulých dnech odehrával na šesti místech v ČR, byl zaměřen na sladění pilotů taktického a vrtulníkového letectva a předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací. Od 7. září do večerních hodin 18. září se uskutečnilo 405 letů, při nichž letouny absolvovaly 1650 navedení na cíl. ČTK to dnes řekla mluvčí náměšťské vrtulníkové základny Jana Skřivánková. V letové části piloti nalétali 543 letových hodin. "Z celkového počtu navedení bylo jen 37 neúspěšných," řekla Skřivánková. Údaje jsou podle ní neporovnatelné s loňskem, kdy bylo možné létat pouze tři a půl dne. Letos bylo díky dobrému počasí deset letových dnů. Přibližně polovina letecké techniky odletí dnes, některá letadla odletěla na své mateřské základny už v pátek. Poslední odlety se uskuteční v neděli. Do cvičení Ample Strike 2015 se zapojilo 18 států.

Češi vedou v Indii 2:1

Radek Štěpánek s Adamem Pavláskem zvládli v Indii důležitou čtyřhru a přiblížili české tenisty k udržení ve Světové skupině Davisova poháru. V Dillí dnes porazili zkušené deblisty Rohana Bopannu s Leanderem Paesem překvapivě jasně 7:5, 6:2 a 6:2. Čeští hráči vedou 2:1 a v závěrečných dvouhrách mají dvě možnosti získat rozhodující bod.

Počasí

Většinou oblačno, zpočátku ojediněle, během dne postupně místy přeháňky, na horách na severozápadě a severu četnější. Večer ubývání srážek a oblačnosti. Nejvyšší teploty 14 až 18 °C, na jihovýchodě až 21 °C.