Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Vláda je připravena povolat kvůli uprchlíkům armádu

Pokud kvůli migrační vlně nebudou stačit k ostraze česko-rakouských hranic policejní síly, vláda je připravena nasadit armádu. Před poslanci to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Situací se bude zabývat 30. září Bezpečnostní rada státu, její členové se seznámí i s rozbory tajných služeb. Sobotka opět odmítl plány na povinné kvóty pro přerozdělení běženců mezi jednotlivé unijní státy, Evropa musí podle premiéra řešit příčiny migrace.

Policie zadržela na jižní Moravě 34 běženců

Cizinecká policie zadržela v noci na středu na jižní Moravě 34 běženců ze Sýrie, Iráku a z Afghánistánu. Jedenadvacet jich bylo ve vlaku v Břeclavi. Další přijeli do České republiky autobusem a osobními auty. Uvedla to policejní mluvčí Kateřina Rendlová. Příliv uprchlíků do České republiky tak v posledních dnech sílí. Uprchlíci mohou být vráceni do Rakouska a na Slovensko. Pokud půjde o Syřany žádající v Maďarsku o azyl, zřejmě budou propuštěni s tím, aby se do něj vrátili. Tito cizinci ale v drtivé většině pokračují v cestě do Německa. Policie od zvýšení kontrol zadržela 57 lidí podezřelých z nelegálního převádění běženců. Nejvíc jich bylo z Maďarska, Švédska a Sýrie. Mezi podezřelými byl i jeden český občan. Zvýšené policejní kontroly kvůli migrační krizi trvají čtvrt roku.

Dienstbier: ČR by zvládla vzít až 15.000 uprchlíků

Česko by bylo v tuto chvíli podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) schopno i s pomocí firem přijmout 7000 až 15000 uprchlíků. Republika by měla být solidární a nabídnout zemím s největším náporem běženců pomoc i bez povinných kvót. Dienstbier to řekl na tiskové konferenci. Česká vláda kvóty na přerozdělení uprchlíků odmítá, volá například po důsledné ostraze vnější schengenské hranice.

Nevládní organizace kritizují přístup Česka k uprchlíkům

Podmínky v českých zařízeních pro uprchlíky jsou podle nevládních organizací nevyhovující. Špatná situace je zejména v zajišťovacích zařízeních. Vyzývají proto ministerstva vnitra, školství, spravedlnosti a práce, aby společně s odborníky z nevládního sektoru vydala společnou instrukci, která by nastavila bezpečné a humánní podmínky pro všechny migranty, kteří se v Česku ocitnou. Česko podle nevládních organizací nedokáže uprchlíkům zajistit odpovídající ochranu. Dalším terčem kritiky je to, že uprchlíci jsou často údajně zbavováni svobody protiprávně, stát omezuje jejich pohyb, zabavuje jim peníze a umísťuje je do detenčních zařízení, kde jsou nehumánní a ponižující podmínky.

Stát bude moci vyhostit cizince pro trestnou činnost

Stát zřejmě bude moci vyhostit cizince, kteří na českém území spáchají opakovaně závažnou trestnou činnost. Počítá s tím jedna z poslaneckých úprav vládní novely zákonů o azylu a o pobytu cizinců. Úpravu, která měla původně sladit české azylové řízení s právem EU, v úterý Sněmovna posunula k závěrečnému schvalování.

Ministerstvo nedoporučuje cestovat do části Arménie

České ministerstvo zahraničí (MZV) nedoporučuje v souvislosti s eskalací napětí a ozbrojenými střety cestovat do severovýchodní Arménie. MZV to uvádí na svých internetových stránkách. Občany nabádá, aby se vyhnuli konkrétně arménské provincii Tavuš, která je právě hojně vyhledávanou rekreační oblastí, přezdívanou arménské Švýcarsko. Leží u hranice s Ázerbájdžánem a Gruzií.

Děti ve školce musí být dál plně očkovány

Plné očkování dítěte zůstane podmínkou pro přijetí do mateřské školy nebo pro pobyt na školách v přírodě. Poslanci nepřijali senátní úpravy novely zákona o ochraně veřejného zdraví, které předpokládaly zmírnění podmínek. Senátoři chtěli, aby mateřské školy měly pouze povinnost zjistit stav očkování přijímaného dítěte. Navrhovali také snížit z půlmilionu na 30.000 korun horní hranici pokuty, která by hrozila školkám, školám nebo provozovatelům dětských skupin za přijetí dítěte bez dokladu o očkování. Novela teď míří k podpisu k prezidentovi.

Resorty si v rozpočtu na rok 2016 přerozdělí pět miliard

Předsedové koaličních stran se na úterním večerním jednání dohodli na restrukturalizaci rozpočtu ve výši pěti miliard korun. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Plánovaný schodek rozpočtu ve výši 70 miliard korun se nemění. Kolem 400 milionů korun navíc na investice do nemocnic má dostat ministerstvo zdravotnictví, asi o 100 milionů se navýší také rozpočet ministerstva pro místní rozvoj. Resort vnitra podle ministra financí Andreje Babiše dostane dalších 400 milionů korun. S ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) chce šéf státní kasy ještě dořešit částku, která by do rozpočtu mohla jít z Lesů ČR.

Někteří státní zaměstnanci dostanou přidáno

Zaměstnanci veřejného sektoru, jako jsou hasiči, policisté či úředníci, dostanou od listopadu přidáno o tři procenta. Zvýšení by se jim mělo promítnout do mzdových tarifů. Dohodli se na tom odboráři s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). ČTK to po jednání řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Od ledna se zvýší také fond kulturních a sociálních potřeb, a to minimálně o půl procentního bodu na 1,5 procenta.

Senioři budou mít doklady s delší platností

Lidem starším 70 let budou úřady vydávat občanské průkazy zřejmě s prodlouženou platností. Doklady budou patrně na 35 let místo obvyklých deseti. Změnu chce sněmovní výbor pro veřejnou správu vložit do vládní novely, kterou v úterý Sněmovna projednala ve druhém čtení. Schvalovat by ji mohla v říjnu.

Vánoční příspěvek pro důchodce je v ohrožení

Plánovaný prosincový příspěvek 600 korun důchodcům je v ohrožení. Pravice v úterý ve Sněmovně zablokovala schválení vládního návrhu zrychleně už v prvním čtení, návrh proto míří k posouzení do sociálního výboru. Norma by tak nemusela být přijata včas. Pravici vadí rovnostářství i to, že by se dotace do budoucna nepromítla do standardních valorizací penzí.

V Praze se sešlo 1500 odborářů kvůli mzdovému vyjednávání

Kolem 1500 odborářů z celé republiky zaplnilo ve středu před polednem halu pražské Areny Sparta, aby se tu připravili na vyjednávání o zvýšení mezd pro příští rok. Svolala je Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle jejích předáků výdělky v Česku rostou pomalu a čeští zaměstnanci by své německé či rakouské kolegy při dosavadním tempu dohnali až v příštím století. Odbory doporučují vyjednávat v podnicích o přidání o pět procent. Podle odborářů ekonomika roste a firmy mají zisky, odrazit by se to mělo výrazněji i ve výdělcích.

Obchod mezi Českem a Německem letos dál poroste

Obchod mezi Českem a Německem letos patrně dál poroste. Loni objem vzájemného zahraničního obchodu dosáhl rekordní výše 1,996 bilionu korun, letos možná poprvé překročí hranici dvou bilionů korun. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně to řekl ředitel Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernard Bauer. "Jen od ledna do července 2015 se obrat česko-německého obchodu vyšplhal na 1240 miliard korun, má tedy našlápnuto k dosažení, ne-li překročení dvoubilionové hranice," uvedl Bauer. Mezi nejobchodovanější vyvážené i dovážené komodity patří automobily a stroje a jejich součásti, kovové, plastové a elektrotechnické výrobky.

Výroba aut stoupla o čtyři procenta

Výroba osobních aut v Česku od ledna do srpna vzrostla o čtyři procenta na 850.172 vozů. Tempo růstu ale proti začátku roku mírně zpomalilo, když od ledna do července výroba meziročně rostla o pět procent. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu. Produkce největšího tuzemského výrobce Škody Auto se meziročně snížila o téměř dvě procenta na 487.925 vozů. Nošovická továrna Hyundai zvýšila naopak výrobu o pět procent na 215.311 aut a kolínská TPCA po loňském propadu rostla o 27 procent na 146.931 vozů. Výroba nákladních aut reprezentovaná pouze Tatrou stoupla o 4,5 procenta na 535 vozidel. Produkce autobusů se zvýšila o 27 procent na 2821 vozů.

Sazby hypoték stouply na 2,11 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v srpnu dále nepatrně vzrostla na 2,11 procenta. Růst na 2,08 procenta nastal v červenci po 18 měsících poklesů. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Čeští farmáři získají od EU 313 milionů kvůli nízkým cenám mléka

Čeští farmáři získají přes 300 milionů korun z rozpočtu Evropské unie k zajištění likvidity a jako kompenzaci ztrát za nízké výkupní ceny mléka. Sdělilo to ministerstvo zemědělství s tím, že peníze půjdou také na podporu soukromého skladování sušeného odtučněného mléka, másla a sýra. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však není tento krok dostatečný, unie by podle měj měla zvýšit intervenční ceny mléka. V balíčku bylo celkem 500 milionů eur, z toho 420 milionů eur se přímo přerozdělí pro jednotlivé státy. V celé Evropské unii výkupní cena mléka klesá kvůli zrušení mléčných kvót a zavedení ruského embarga na dovoz potravin. V ČR se pohybuje pod výrobními náklady. V srpnu meziročně podle údajů ministerstva klesla skoro o čtvrtinu na 7,07 korun za litr, průměr v celé EU činil 8,14 Kč za litr.

VZP poprvé snížila objem pohledávek u dlužníků

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) poprvé v historii snížila celkový objem pohledávek, které má u dlužníků. Na konci roku 2014 jí fyzické i právnické osoby na pojistném dlužily 31,4 miliardy korun, letos v červenci to bylo 29,7 miliardy. Na setkání s novináři to řekla ekonomická náměstkyně ředitele VZP Markéta Slavíková.

Kofola stěhuje své sídlo do České republiky

Nápojářská skupina Kofola stěhuje sídlo své mateřské společnosti z Polska do České republiky. Aktivity nynější mateřské společnosti Kofola S.A. se přesunou do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě. V souvislosti s přesunem sídla skupiny akcionáři zvažují umístění akcií na pražské burze. Přesun sídla a související převody akcií se budou dít formou neveřejné transakce, na níž se budou podílet pouze současní akcionáři. Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří rodině Samarasů, jež značku Kofola po roce 1990 oživila.

ÚS se zastal Brita, jehož manželka odvezla dítě do ČR

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti Brita, jehož česká manželka odvezla společné dítě do ČR. Justice v Česku následně nerespektovala britský verdikt nařizující návrat dítěte do Londýna, kde rodina původně žila. Znovu musí rozhodnout Městský soud v Brně, vyplývá z nálezu ÚS.

Žalobce navrhl Krejčířovi až patnáctiletý trest

Státní zástupce Jaroslav Dolejší navrhl uprchlému Radovanu Krejčířovi souhrnný trest 14 až 15 let vězení a propadnutí majetku za údajnou snahu vytunelovat státní podnik Čepro a přípravu vraždy celníka. Nepodmíněné tresty odnětí svobody požaduje i pro údajné členy Krejčířovy zločinecké skupiny a bývalého obchodního ředitele Čepra Martina Pechana. Ten by měl navíc zaplatit státu deset milionů korun.

Soud potrestal mladé neonacisty

Soud potrestal pět mladíků tříletým vězením a čtyřmi podmínkami za podporu ruské neonacistické organizace Wotan Jugend (WJ). Podle rozsudku se podíleli na založení její české pobočky, čímž podporovali hnutí směřující k potlačení práv a svobod. Obvinění odmítli, že by propagovali extremismus, prodávali prý jen samolepky se symbolikou hnutí. Rozsudek není pravomocný, obvinění si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají k Městskému soudu v Praze.

UJAK nemá prodlouženou akreditaci speciální pedagogiky

Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) neuspěla u Akreditační komise s žádostí o prodloužení akreditace speciální pedagogiky na dostudování současných studentů. Vyplývá to ze stanoviska, které tajemník komise Jiří Smrčka dnes poskytl ČTK. Platnost akreditace učitelsky i neučitelsky zaměřeného magisterského oboru speciální pedagogika vyprší 30. září. Do druhého, tedy závěrečného ročníku, mělo letos na podzim nastoupit 740 studentů. Většinu z nich tvoří učitelé, kteří si zde doplňovali potřebnou kvalifikaci. Univerzita s negativním stanoviskem Akreditační komise zásadně nesouhlasí. Je přesvědčena, že naplnila všechny požadavky, které by odůvodnily stanovisko kladné. Uvedla to na svém webu.

"Maršmeloun" nemá povolení ke stavbě

Magistrát zrušil územní rozhodnutí pro "maršmeloun". Kritizovaná novostavba blízkosti Anežského kláštera dostala podle odvolacího orgánu povolení v rozporu se stavebním zákonem. Chybí navíc souhlas majitele části pozemků s umístěním stavby. Investor Praga Progetti e Investimenti považuje zrušení rozhodnutí za protiprávní a bude se proti němu odvolávat. Proti stavbě, která má vzniknout v těsné blízkosti Anežského kláštera v centru Prahy, protestovaly před úřadem Prahy 1 stovky lidí, vznikla i petice.

V Praze končí Forum 2000

V Praze končí letošní, už 19. ročník konference Forum 2000. Konference začala v neděli a zabývala se vztahem demokracie a vzdělávání. Přes 150 delegátů z celého světa a dalších několik stovek lidí v české metropoli i v dalších městech diskutovalo také o lidských právech či o nebezpečí islámského terorismu a uprchlické krizi v Evropě. Mezi účastníky konference, u jejíhož zrodu stál v roce 1997 prezident Václav Havel, byl asi nejznámější osobností bývalý jihoafrický prezident Frederik Willem de Klerk. O nedodržování lidských práv ve své zemi přijeli informovat mimo jiné kubánský disident Manuel Cuesta Morúa či Bělorus Ales Bjaljacki. Dodatečnou akcí letošního Fora 2000 má být podle programu panelová diskuse v jihočeských Vodňanech v pátek 18. září na téma Demokracie a vzdělání v mikrokosmu malého českého města.

Vědci objevili systém, který odhaluje Parkinsonovu nemoc

Vědci z Laboratoře analýzy onemocnění mozku Vysokého učení technického v Brně vymysleli počítačový systém, který s více než devadesátiprocentní úspěšností diagnostikuje Parkinsonovu chorobu a stanovuje stadium nemoci od úplného počátku až do těžké formy. Zjišťuje to z řeči a písma pacientů, řekl dnes novinářům vedoucí laboratoře Jiří Mekyska. Vědci systém zkoušeli šest let. Za tu dobu prozkoumali stovku pacientů s Parkinsonovou chorobou. Systém mohou začít používat všichni lékaři, kteří o něj projeví zájem. Vědci systém testovali ve spolupráci s Fakultní nemocnicí u svaté Anny v Brně, která jim poskytla pacienty trpící nemocí.

Památkáři udělili své ceny

Obnova Havlíčkových sadů v Praze 2 a objev středověkého stropu v klášteře klarisek v Českém Krumlově získaly Cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost). V dalších dvou kategoriích porota ocenila činnost Sousedského spolku Merboltice na Děčínsku a záchranu sušárny chmele v Odrlicích na Olomoucku. Novinářům to řekla ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Cena každoročně vyzdvihuje příklady dobré praxe v památkové péči.

FOK zahajuje 81. sezónu

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK dvěma koncerty zahajuje svou 81. sezónu. První z nich proběhne tuto středu, druhý 17. září. Šéfdirigentem orchestru se stává Fin Pietari Inkinen, který bude řídit kromě dalších pěti programů i úvodní abonentní koncerty. Spolu s ním vystoupí na pódiu Smetanovy síně houslový virtuóz Pavel Šporcl. Koncerty jsou kombinací finského a českého repertoáru, stěžejním bodem programu je Dvořákova Novosvětská. V nadcházející sezoně FOK nabídne čtyři světové premiéry a dvě premiéry české. Posluchače čeká 11 abonentních řad. FOK plánuje zahraniční zájezdy i aktivity pro děti a rodiče.

Začal festival elektronické hudby Lunchmeat

Přímo pro atrium Českého muzea hudby v Praze připravil novou verzi své kompozice Lumiére II německý audiovizuální umělec Robert Henke. Jeho hudebně výtvarná performance v úterý večer zahájila festival elektronické hudby Lunchmeat. Henke je jednou z klíčových postav elektronické hudby posledních dvou dekád a průkopník v oblasti propojování hudby s projekcemi světelných obrazů.

Začíná sbírka pro děti Srdíčkové dny

V Praze oficiálně začíná sbírka na pomoc postiženým dětem Srdíčkové dny, kterou pořádá sdružení Život dětem. V ulicích metropole i dalších měst bude možné do sbírky přispět od 21. do 25. září. Zájemci si budou moci od dobrovolníků pořídit drobné předměty, výtěžek poslouží k nákupu zdravotních pomůcek. Sdružení Život dětem pořádá Srdíčkové dny od roku 2000. Celkem díky dárcům nakoupilo zdravotní pomůcky a jiné vybavení za téměř 159 milionů korun. Na pomoc vážně postiženým dětem je možné přispět i dárcovskou textovou zprávou na číslo 87777. Srdíčkový den je možné podpořit SMS ve tvaru DMS ZIVOTDETEM.

O víkendu nepojede část metra A

O víkendu nepojede metro A mezi novými stanicemi Petřiny a Nemocnice Motol. Důvodem jsou záruční opravy vady ve stěně tunelu způsobené průsakem vody. ČTK to řekl mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Vlaky budou v sobotu a neděli končit jízdu ve stanici Petřiny, dál budou moci cestující využít náhradní autobusy. Čtyři stanice za zhruba 20 miliard korun slouží cestujícím od letošního jara.

Sport

Tenistka Lucie Šafářová leží ve Fakultní nemocnici v Brně s bakteriální infekcí. Finalistka letošního Roland Garros a pátá hráčka světového žebříčku zatím neví, kdy se vrátí na kurty. Šafářová letos ve čtyřhře s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou vyhrály Australian Open a Roland Garros a kvalifikovaly se na Turnaj mistryň. Pokud se česká tenistka uzdraví včas, má naději zahrát si v Singapuru na závěrečném podniku sezony WTA Tour i ve dvouhře.

Tenistka Lucie Hradecká dokázala v Québecu po dvou měsících vyhrát zápas ve dvouhře v hlavní soutěži turnaje WTA Tour. Chorvatku Donnu Vekičovou zdolala 6:2, 6:4 a postoupila do druhého kola. V něm se čtvrtá nasazená česká hráčka utká s francouzskou kvalifikantkou Amandine Hesseovou.

Mistryně světa Zuzana Hejnová je v nominaci na ocenění pro nejlepší atlety Evropy. Šampionka v běhu na 400 metrů překážek byla odbornou komisí zařazena do desítky kandidátek, kterou v úterý zveřejnila Evropská atletická asociace. Hejnová anketu vyhrála už v roce 2013, kdy se stala rovněž světovou šampionkou a stejně jako letos vyhrála i Diamantovou ligu.

Český rozhodčí Pavel Královec byl výraznou postavou 1. kola základní skupiny fotbalové Ligy mistrů. V duelu mezi Sevillou a Mönchengladbachem nařídil v druhé půli proti hostům tři penalty, dvě z nich domácí proměnili a zvítězili 3:0. Finalista minulého ročníku Juventus Turín vyhrál 2:1 na hřišti rozjetého Manchesteru City a Manchester United se po roční odmlce vrátil do Ligy mistrů prohrou 1:2 v Eindhovenu. Naopak Real Madrid porazil Šachtar Doněck 4:0 a Cristiano Ronaldo se po hattricku osamostatnil v čele historické střelecké tabulky soutěže.

Čeští basketbalisté ve středu ve čtvrtfinále mistrovství Evropy nastoupí proti Srbsku a pokusí se ještě zvýraznit nejlepší vystoupení na šampionátu od rozdělení Československa. Po překvapivé výhře 80:59 nad Chorvatskem by rádi zaskočili i dalšího velkého favorita, vicemistři světa si však hodlají dát pozor.

Čeští futsalisté vstoupili do baráže o mistrovství Evropy 2016 domácí výhrou 2:1 nad Běloruskem. Svěřenci Tomáše Neumanna v Praze vedli po trefě Michala Kovácse, ve druhé půli vyrovnal Aleksandr Černik a kapitán hostů si pak vstřelil i vlastní gól. Odveta se bude hrát za týden v Minsku.

Deblkanoisté Kašpar, Šindler a Karlovský, Jáně a kajakářky Kudějová a Vojtová prošli na MS přímo do semifinále. Hilgertovou čeká 2. kolo kvalifikace.

Ester Ledecká ovládla v lyžařské přípravě na novou sezonu v Chile dva sjezdy Jihoamerického poháru. Snowboardingová mistryně světa v paralelním slalomu se v zimním středisku El Colorado chystá nastoupit ještě k superobřímu slalomu a superkombinaci. Dvacetiletá česká olympionička porazila v obou závodech se zhruba sekundovým náskokem Rumunku Aniu Monicu Caillovou, která Jihoamerický pohár vede.

Hokejová reprezentace se v přípravě na Světový pohár, který se uskuteční příští rok v září v Torontu, představí v jednom zápase i fanouškům v Česku.

Městský soud v Praze odročil jednání o insolvenčních návrzích proti fotbalové Slavii na 3. listopadu. Klub uvedl, že k dnešnímu dni uhradil všechny své pohledávky po splatnosti, které uznává. Část závazků rozporuje, celkem se jedná o sumu mezi 25 a 30 miliony korun.

Počasí

Polojasno až skoro jasno. Teploty odpoledne 24 až 28°C, na horách většinou kolem 21.